Mid-Year Book Freak Out Tag 2020

8:05:00 PM


Dórinál láttam ezt a félévzárótaget, és mivel elég kevés bejegyzés született még idén a könyvolvasmányaimról gondoltam, hogy érdemes kitöltenem és mesélni egy kicsit. Aztán majd persze ha megjön az ihlet, akkor a könyvekről írok bővebben, de jelenleg se időm, se motivációm nincs a blogoláshoz. Szerencsére minden okés, az élet zajlik, és még az olvasási kedvem is visszajött a gyötrelmes március-áprilisi időszak óta, csak nincs időm leírni a gondolatokat. De lássuk a félévzáró booktaget! Itt elolvashatjátok a tavalyi válogatást!  

A legjobb 2020-as olvasmányok


Segítségül hívtam a moly-t, mert bevallom fejből már nem is megy, hogy miket olvastam el. Szóval idén már 26 könyvet olvastam el, ez pedig nemrég haladta meg a többi, mint 10.000 oldalszámot. Wow! Nem gondoltam volna, bár ha eszembe ötlet, hogy elég vaskos köteteket olvastam (Harry Potter, Twilight sorozat) akkor végülis simán összejöhetett ennyi. 

Mivel idén olvastam újra a Harry Potter könyveket (az első még tavaly év végén) és márciustól a koronavírus és a karanténos időszakot ez a könyvsorozat mentette meg, így ezt mondanám a legjobbnak. De ettől függetlenül nagyon tetszett a Csodálatos Waverly kert, a Gonosz pálya, Vonat Puszánba, Piciny csodák kávézója, Akhilleusz dala, Új nap virrad és A fény, amit elvesztettünk. 

A legjobb folytatás, amit 2020-ban olvastál


Eléggé kedvelem Rowling nyomozópárosát a Robert Galbrith néven írt krimisorozatból, és nekem a Gonosz pálya is elképesztően izgalmas volt. Főleg a vége. Jesszus! Nagy önuralom kell, hogy ne kapjam le a polcról a következő részt és olvassal, mert olyan függővége van a Gonosz pályának, hogy az tényleg gonosz! Nagyon tetszett Moning Tündérkrónikájának 5. része, ahol végre fény derült Mac származására, és nagyon sok különleges infót kaptam a tündérek világáról. Végtelenül izgalmas volt. 

Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél


Néhány napja jelent meg a 21. Század Kiadónál Stacey Halls regénye a Familiárisok, ami egy régi korba kalauzol minket, ahol a boszorkányság még teljesen mást jelentett.... Nagyon szeretem a boszorkányos könyveket (itt összegyűjtöttem a legjobbakat nektek is) úgyhogy ez az olvasmány nagyon kíváncsivá tett, ráadásul ha minden igaz olvasni is fogom. Íme a fülszöveg és a borító:



Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.
Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.

A legjobban várt friss megjelenés az év második felére


Nem is az év második fele, hanem már hamarosan jön az egyik. Stephen Kinget régóta szeretnék újra elkezdeni olvasni, Az intézet elég vonzónak tűnik, és elég félelmetesnek, ráadásul, ha a klasszikus regényei keverednek benne, akkor azok csak jók lehetnek. 



Az éjszaka közepén Luke Ellis szüleit brutálisan meggyilkolják a saját házukban, őt pedig elrabolják. Másnap Luke egy intézetben ébred egy ugyanolyan szobában, mint a sajátja, mellette pedig hasonló szobák nyílnak, bennük hasonló fiúkkal és lányokkal: mindannyian különleges természetfeletti képességekkel rendelkeznek.
A szigorúan őrzött intézményt igazgató Mrs. Sigsby egyetlen célja könyörtelenül kinyerni a gyerekek erejét, akár kínzás árán is. Ahogy sorra tűnnek el társai, Luke érzi, menekülniük kell, azonban ebből az intézetből még soha senki nem szökött meg. Elindul a küzdelem a jó és a gonosz között egy olyan világban, ahol a jók nem mindig győzedelmeskedhetnek.

Az intézet az utóbbi évek legijesztőbb és legjobb könyve a horror királyától rajongói és kritikusai szerint is. Hangulatában egyszerre idéződnek fel benne a nagy klasszikusok, a Carrie, A ragyogás, A tűzgyújtó és az Az.


Nem mehetek el szó nélkül Stephenie Meyer új regényétől sem! Hogy magyarul mikor érkezik azt nem tudom, de nagyon kíváncsi leszek, hogy érdemes lesz-e elolvasni, tud-e újat adni a Twilight-saga világához. A fülszöveget Deszy blogjáról osztom meg. (Angolul augusztusban jelenik meg) 



Végre itt van! A bestseller szerző Stephenie Meyer győzedelmesen tér vissza a Twilight világába egy régóta áhított kötettel: Bella és Edward ikonikus szerelmi történetét ezúttal a vámpír nézőpontjából ismerhetjük meg.
Amikor Edward Cullen és Bella Swan találkoztak a Twilightban, ikonikus szerelmi történet született. De egészen mostanáig a rajongók csak Bella oldaláról ismerték a történetet. Azonban végre megtapasztalhatják Edward oldalát is, a régóta várt kiegészítő regény, a Midnight Sun jóvoltából.
A felejthetetlen történet Edward szemszögéből új és váratlanul sötét fordulatot tartogat. A Bellával való találkozás Edward szemszögéből a legbosszantóbb dolog, ami vámpírként töltött éveiben történhetett vele. Ahogy egyre több izgalmas részletet ismerünk meg Edward múltjából, és egyre jobban elmélyedünk bonyolult gondolataiban, úgy értjük meg mind jobban, miért ez élete legmeghatározóbb szenvedése. Hogyan is követheti a szívét, ha ezzel veszélybe sodorja Bellát?
A Midnight Sunban Stephenie Meyer visszaröpít minket abba a világba, ami milliók szívét rabolta el, és elhozza nekünk ezt az epikus történetet a halhatatlan szerelem mély vonzalmairól és annak pusztító következményeiről.

Legnagyobb csalódás


Sajnos Daniel Cole Végjátéka nem igazán illet egy izgalmas trilógiát lezáró végjátékhoz. Már kipanaszkodtam magam a posztban is, lehet az is közrejátszott, hogy rosszkor olvastam (éljen a koronavírus, nehezen is haladtam vele). 

Legnagyobb meglepetés


Letaglózott Polcz Alaine Asszony a fronton könyve, de inkább a tartalma miatt. A 2. világháború szörnyűségeit ennyire naturálisan átadni.... Rég nem olvastam ennyire emlékezetes olvasmányt. Csakis kis adagokban tudtam vele haladni, de mégis nagyon vonzott. A fény, amit elvesztettünk című regényt egy könnyed szerelmes regénynek tartottam, de sokkal több ez mint egy lányregény. Az elvesztett szerelem érzése annyira csodásan van átadva a könyvben, hogy arra nincsenek szavak. Tényleg el kell mindenkinek olvasnia Lucy és Gabe történetét, mert nagyon mai, nagyon valóságos és nagyon emberi. 

Kedvenc új szerző (debütáló vagy neked új)


Jill Santopolo A fény, amit elvesztettünkkel egyből beírta magát a szerzők, akikre figyelnem kell listára. Khaled Hosseinitől az Ima a tengeren meggyőzött arról, hogy meg kell ismerkedjek jobban a munkásságával, mert fontos dolgokról mesél. Madeline Miller nagyon közel hozta hozzám a görög mitológiát, úgyhogy folytatnom kell a Kirké-vel a művei elolvasását. 

Legújabb könyves szerelem


Idén nem olvastam olyan férfiaktól, akikbe beleszerettem volna azt hiszem, de hát hol van még az év vége? Azért azt elárulom, hogy egy kicsit újra szerelmes lettem Jacob Blackbe, a Twilight sagából. Igen, igen #teamJacob. Én a vérfarkasokkal vagyok! 

Egy könyv, amin sírtál


Melyiken nem? Nos, igen, elég sok könyvön hullattam a könyvem. A Közel a horizonthoz című könyv érintett meg talán a legjobban, a könyv utolsó részét szó szerint nem tudtam olvasni a könnyeimtől. A fény, amit elvesztettünk végét egy parkban olvastam el, még jó, hogy senki sem volt ott, és nem hallották a szipogásomat. A Harry Pottereken újra és újra bőgtem a 4-es résztől felfelé mindegyiken. 

Egy könyv, ami boldoggá tett


A Harry Potter történetek megnyugtató ismertsége melengette a szívemet a sok fájdalmas történés mellett is, de talán a legboldogabbá a Piciny csodák kávézója tett. Ha lehet most azonnal elindulnék Velencébe, hogy felfedezzem a várost, ahogy Nelly tette. 

Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál


A mozik hiányában itthon filmeztünk, a HP-k után a filmeket is végignéztük és most a Twilight van soron. Azt hiszem nem sok új filmes/sorozatos adaptációt láttam, a Kisasszonyok volt, amit utoljára moziban még januárban, aztán szünet. A Doktor Sleep-et (Álomdoktor) néztük meg, ami filmadaptáció, viszont nekem meglepően tetszett, és még Ákos is kibírta (nem nagy horror rajongó). Remélem az év második felére azért lesznek új filmeket, vagy sorozatok, amik adaptáltak és rájuk kattanok. 

A legszebb könyv, amit idén vásároltál


Egyértelműen a Köd hercege, és sajnos azóta már Carlos Ruiz Zafón sem él, és ez még szomorúbbá tesz, amikor ránézek a könyvre. Ez egy trilógia első része, de a többi részté már nem volt ideje megírni.... :( 


 


Még nem olvastam el ezt a művét, de tervben van egy Elfeledett Könyvek Temetője újraolvasás, a Marinát idén olvastam és az is hozta a színvonalat. Zafón annyira tehetséges volt abban, hogy összehozza a misztikumot, a régi spanyol történelmet, és megmutassa az emberek lelkét. Nagyon fog hiányozni. 

Kedvenc értékelés, amit idén írtál


Mivel idén csak 2 könyvértékelést írtam, és pont nem a legjobb olvasmányok voltak (A Farm, Végjáték) így nehéz volt írni is róluk. Viszont sok-sok témázós poszt került ki a kezeim közül, amiből sok kedvenc posztom lett. A teljesség igénye nélkül: 




Melyik könyveket szeretnéd idén év végéig elolvasni?


Hamarosan befejezem a Twilight-sagát és szerintem újraolvasom Zafón műveit, mert hiányoznak a szavai, Fermín viccei, és persze a titokzatos Barcelona régi árnyai és hátborzongató történetei. Tervezem, hogy végre elolvasom az Úr sötét anyagai trilógiát és ha már ott vagyok, akkor a Por könyvét is (aztán jöhet a sorozat is belőle!). Szeretném folytatni a Tél jegyeseivel megkezdett sorozatot, itt várakozik a polcomon már a 2. és 3. rész is. Szívesen olvasnám tovább, hogy mi van Cormoran Strike-kal (Halálos fehér) és persze megannyi könyv várakozik még a sorára. Igazából most kedvem szerint válogatok, idén sokat olvasom újra, és nem bánom. Nagyon érdekes élmény újraélni a régi történeteket! 

A többi blogger is félévet értékelt: Dóri, Pupi, Lobo, Nita 

Ezeket is olvasd el

5 komment

  1. Zafónnak megjelent A Köd trilógiája másik két része is (2006, 2007), szóval reménykedhetünk még legalább két könyvben tőle! :) https://moly.hu/konyvek/carlos-ruiz-zafon-el-principe-de-la-niebla
    A Midnight Sun engem is érdekel, de kivárok majd jó néhány véleményt, hogy érdemes-e belevágni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azóta valaki megírta FB-on egy megosztásnál, hogy vanna k még részek. Remélem hogy az Európa Kiadó is úgy gondolja, hogy tovább építik a Zafón hagyatékot, és ki tudják adni a folytatásokat is. Nagyon bízok benne. A Midnight Sunnál én nem fogok várni sztem, most nagyon benne vagyok a Twilight őrületben, bár mire megjelenik magyarul már lehet nem leszek annyira lelkes :D

      Delete
  2. A HP-t nemigen lehet überelni, ha kedvenceket kell választani, még ha csak újraolvasásról van is szó. ;)
    Na, ez igen, két ilyen sorozatfolytatást is olvasni, mint a Gonosz pálya és Tündérkrónikák 5! Egyik jobb, mint a másik, persze másként.
    A Familiárisokra nagyon kíváncsi vagyok, és csodás a borítója is. (A boszorkányos könyves gyűjtőlinket lehagytad végül.)
    Kinget nem nagyon olvasok, de Az intézet borítója tök jól sikerült! :)
    Remélem fogsz még ismerkedni Hosseinivel, nagyon jó a Papírsárkányok is, ajánlom! :)

    Külön örülök, hogy a témázós bejegyzéseket emelted ki ♥

    A Tél jegyeseit akár olvashatnánk kb együtt, a folytatásokat, én is tervezem. :) Az Úr sötét anyagaira kíváncsi leszek, hogy fog tetszeni, illetve jó is hogy felemlegetted, a sorozatot én is nagyon szeretném megnézni belőle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upsz pótoltam a linket, mert szeretem azt a posztomat, sokat linkeltem benne úgyhogy megérdemli, hogy helye legyen itt. A témázós bejegyzések mindig a szívem csücskei, esküszöm jobban szeretem azokat megírni, mint a sima bejegyzéseket. Látszik is a féléves teljesítményemen, kb csak témázós posztok vannak. Jáj! A Papírsárkányok már felkerült az elolvasandó listámra, majd beszerzem használtam valahol, vagy a könyvtárból mert érdekel és arról amúgy is jókat hallottam. Úh olvassuk együtt Dabos regényeket, tök jó lenne!

      Delete
    2. Témázás ♥
      Benne vagyok, akkor Dabos-ra fel! Majd beszéljük meg mikor kezdünk. ;)

      Delete

Subscribe