Joanne Ramos - A Farm

12:00:00 AM


Joanne Ramos debütáló regénye a Park Kiadó gondozásában jelent meg. A történet középpontjában olyan nők állnak, akik egy jobb élet reményében vállalják, hogy teherbe esnek és gyermeket szülnek a minden kényelemmel és luxussal felszerelt létesítményben- csak éppen nem saját maguk, hanem gazdag és befolyásos emberek számára. A könyv érdekes társadalmi és erkölcsi kérdéseket vet fel, melyekre ha ti is kíváncsiak vagytok, tartsatok kilenc bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

Joanne Ramos - A Farm

Kiadó

Park Kiadó

Oldalszám

436

Fordító

Csonka Ágnes

Önálló kötet


Fülszöveg

„Az élet jövedelmező biznisz, amíg betartod a szabályokat.”

A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott. Hogy mi benne a csapda?

A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.

A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.


Disztópikus regény disztópia nélkül


Nagyon kíváncsi voltam a könyvre, mert már az eredetileg novemberi megjelenés óta ott motoszkált a fejemben a történet, ami már a fülszöveg alapján is elég izgalmasnak tűnt. Nőként nagyon érdekelt, hogy hogyan tartható fenn egy egész létesítmény, ahol a várandósság áll a középppontban. A Farm ugyanis egy olyan központ, ahol béranyák élnek, akik olyan szülők gyerekeit hordják 9 hónapig magukban, akiknek nem adatott meg (vagy éppen lecsúsztak róla) a szülőség élménye. Ezek a nők és testjeik a Farm tulajdona, mindenért a létesítmény felel, hogy az ügyfeleiknek (azok a párok, akik vágynak egy kisbabára) a lehető legtökéletesebb kisbabát adhassák majd a kezükbe, ha letelik a 9 hónap. A Farm garanciát vállal, hogy a béranyák minden előírást betartanak, amivel a baba a lehető legtökéletesebb állapotban és a legnyugodtabb körülmények között születik meg a 9. hónap végén. Minden idillikusnak tűnik így leírva, de rengeteg kérdést felvet Joanne Ramos könyve. És pont ezek miatt a morális kérdések miatt tetszett az egész.

Bár a könyv elején az ajánlóban szerepel a Szolgálólány meséje és a disztópia említése, utóbbi hiánya azért fájó volt. A történetből nem volt egyértelmű, hogy mikor játszódik, nagyjából a közeli jövőben (+2-3 max 10 év múlva akár), de nekem ettől még nem volt disztópikus az egész. A társadalom (Amerikában járunk a könyvben, ez jó tisztázni) nem másabb, mint napjainkban és a technika sem igazán fejlődött olyan mértékben, ahogy azt egy disztópikus regénytől elvártam volna. A babákat hasonló eszközökkel mérték, és értékelték mint manapság, semmi olyan orvosi újítás nem lett részletezve a regényben, amivel azt sejtette volna A Farm című regény, hogy a kitalált jövőről mesélne. Ezt hiányoltam benne egy kicsit, de nyilván ez max. egy rossz ajánló fülszöveggé emelése, nem több. Az említett Szolgálólány meséjét nem olvastam, és nem láttam, így nem tudok nyilatkozni a hasonlóságokról, vagy különbségekről. Nekem A Farm egyedinek hatott, bár tény, hogy a nők, terhesség, genetikai kérdéskör egyáltalán nem újdonság a regények piacán.



Az a bizonyos 9+3 hónap


A könyv nagyjából egy évet jár körbe, és mindjárt az első főszereplő Jane szemszögéből ismerhetjük meg azt az életet, ami később jól bemutatja a társadalmat. Jane bevándorlóként él Amerikában, egy olyan szálláson lakik, ahol sok emberrel lakik egy szobából, és néhány hónapos kislányát neveli. Nénikéje Ate már idősebb, de még serényen dolgozik, babákra vigyáz, és ezt a tudását próbálja átadni Jane-nek is. Jane a kis Améliáért felel, aki még csak néhány hónapos, ám anyukája gyorsan visszamegy dolgozni, amikor Ate egy rosszullét miatt kiesik a munkából. Jane helyettesíti Ate-t egy gazdag családnál, akik éppen babaáldás előtt állnak. Jane segít Carternénak mindenben, miközben Ate vigyáz Améliára. Sajnos Jane azonban elkövet egy hibát, így néhány hónap után kirúgják a jól fizető állásból és új munka után kell nézzem. Ekkor jön a képbe a Golden Oaks, és Mae, aki a cég vezetőjeként az újoncok toborozásáért felel. Jane interjúra megy hozzá, és bekerül A Farm programjába, ahol lehetősége adódik arra, hogy kihordjon egy babát. A szülők természetesen sok pénzt fizetnek a Golden Oaks néven elnevezett Farmnak, és Jane jó pénzt szerezhet, ha végigcsinálja a 9 hónapot. Viszont így be kell költözzön a létesítménybe, és el kell búcsúzzon kislányától, akit Ate nevel tovább... Nagy áldozat, de nagyon megéri, mert nagyon sok pénzről van szó.

Jane-n kívül megismerhetjük Mae, és Ate nézőpontját is, de beleolvashatunk Reagen gondolataiba. Reagen Jane szobatársa a Farmon, ő is hasonló időben került be, és együtt várják a babákat... 4 különböző nő, 4 nagyon különböző helyzetű élet és ezek csak a főbb karakterek. Ahogy halad előre a történet úgy ismerjük meg a többi Farmra kerülő lányt. A legtöbbjük bevándorló, akik kis egységet, klikket alkotnak a létesítményben. Mindegyikük azért vállalta be ezt a 9 hónapos elzárást, hogy aztán jobb életet biztosítson a családjának. A legtöbben a hazájukban (pl a Fülöp szigeteken, Thaiföldön stb) hagyták a férjeiket, gyerekeiket, és csak arra várnak, hogy felvehessék a pénzt, és visszatérjenek hozzájuk a jobb élet reményében. Sok szó esik arról, hogy ezek a nők hogyan élnek, hogyan érkeztek Amerikába, és miken mentek keresztül...

Janet tekintettem a legfőbb szereplőnek Mae mellett, Reagen és Ate talán kevesebb szerepet kap az egyes fejezetek között, de ez nem is volt baj, mert valahogy őket nem is éreztem közel magamhoz. Mae mint vezető élete teljesen más szemszögből mutatja be a létesítményt, míg Jane mint részvevő abszolút másként éli meg a dolgokat. Mae az ügyfelek elégedettségért felel, míg Janet inkább a szíve viszi néha rizikós helyzetekbe. Nem szeretnék spoilerezni, vagy egy-két érdekes történés a létesítmény életében, amiben Jane-nek is van szerepe. Ate végtelenül antipatikus volt, Reagen pedig kicsit naívnak tűnt, de szerencsére ő sokat változik a könyv végére.



Az egész könyv lényegét a morális kérdések adják, és ez A Farm erőssége, mert maga a történet, a szereplők jelleme, vagy éppen a "felépített" disztópikus világ annyira nem dob nagyot az egészen. Az anyaság, a béranyaság, vagy éppen a nők toborzása és beépítése a létesítménybe nagyon sok kérdést felvet, amit azért Joanne Ramos jól körbejár. Sok apróságot tudhatunk meg az egyes nők életéről, és komplex képet kaphatunk Amerika bevándorlási politikájáról, és az országba érkezett kiszolgáltatott nők helyzetéről. Végigkövethetjük például Jane-t a munkaerő piacon, aztán a Farmon és a könyv epilógusa is sok nyitott kérdést megválaszol.




Értékelés: 5/3.5


Nem életem könyve a Farm, de sokat gondolkoztam az olvasása közben mindenről, és ebben volt nagyon jó Joanne Ramos. Ahogy írja az utószavában is, ő nem ad választ ezekre a kérdésekre, ő csak kiírja magából 25 év gondolatait, hogy most az olvasók rugózzanak rajta.

Nagyon furcsa volt a könyvön keresztül úgy látni a terhesség tényét, mintha ezek a (bevándorló és nem csak bevándorló) nők futószalagon érkeznének a Farmba, és aztán ugyanígy ki is kerülnének. Az élet és a pénz körforgása teljesen összefonódott a történetben és ezt sokszor megdöbbentő, de egyben érdekes is volt látni.

Nem lett maradéktalanul kedvencem az összes szereplő, volt akit kifejezetten utáltam (pl Ate), de mindegyikük indokait világosan és pontosan bemutatta nagyjából az írónő, így érthetőek lettek a tetteik a végére. Sajnos volt néhány unalmasabb rész a regényben. Néha túlzottan sok volt a terhességek tüneteit taglaló részek, amik bár fontosak lehetnek egy-egy nőnek, de a történethez semmit sem adtak hozzá. Sokkal több érzelmet szerettem volna látni a regényben, mert nekem valahogy egy kicsit hidegnek tűnt mindenki. Talán csak Jane nem, így tudtam neki drukkolni, mert a regény közepén izgalmasabbá vált az egész történet egy cselekmény miatt.

A társadalmat bemutató és a bevándorlók életéről szóló részek voltak a legérdekesebbek, de persze az is érdekelt, hogy milyen folyamatok játszódnak le magában a létesítményben. Itt-ott ezekről elszórt az írónő egy-két morzsát, így össze lehetett csipegetni, hogy a Farm hogyan működik, milyen folyamatok játszódnak le benne, de én még többet is olvastam volna erről...

Arról is kevés információt olvastam, hogy mi történik a 9 hónap után a nőkkel, ki és hogyan éli az életét a Farm után, vagy mi történik a babákkal és igazi családjukkal a születés pillanata után. Sok olyan kérdést maradt bennem, amiről jó lett volna még olvasni, de nem lehetett. Picit sajnáltam, hogy ennyire egyszerű volt a regény (még a nyelvezete is), mert nagyon sok potenciál lett volna ebben a témában. Viszont azt aláírom, hogy azért Joanne Ramos jó irányba tart, hogy mondjuk egy folytatásban más szemszögeket is megismerjünk a Golden Oaksból, vagy erről a világról.

A borítóért jár a plusztpont Féder Mártának, iszonyat igényes lett a virágzó női szervekkel a címlapokon. Sokkal jobban tetszik, mint az eredeti borító a terhes hasakkal!

Olvassátok el a Farmot, ha érdekel titeket az anyaság különböző aspektusainak bemutatása és szeretnétek belelátni egy béranya komplexum mindennapjaiba! Sok morális témát boncolgat a regény, amin jókat lehet vitázni, vagy éppen egyet érteni, esetleg elszörnyedni!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.



Nyereményjáték


A béranyaság intézménye nem ismeretlen a valóságban sem, sokan élnek ezzel a lehetőséggel, akiknek más körülmények között nem születhetne saját gyermeke. Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson találtok egy fotót egy olyan hírességről, akinek gyermeke béranya segítségével született meg, a ti feladatotok pedig, hogy az illető nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Ki szerepel a képen? 


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


03.15. Könyv és más
03.17. A Szofisztikált Macska
03.19. Flora the Sweaterist
03.21. Utószó
03.23. Csak olvass!
03.25. Booktastic Boglinc
03.27. Zakkant olvas
03.29. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.31. Never let me go

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe