A mostani és egykori kedvenc szerzőim - körbeposzt

9:30:00 PM

Zafón, Lehane, Coelho, és Rowling = überkedvencek és egykori kedvencek
Dóri és Pupilla is leírta már, hogy náluk hogyan alakultak a kedvenc szerzőik és tök elgondolkoztató volt olvasni ezeket a bejegyzéseket. Annyira, hogy nagyjából 60 perce én is azon rugózom, hogy összeszedjem a gondolataimat a témában. Azóta egy bögre teán túl, és néhány bundáskenyéren kezd összeállni a lista. Rajta vannak az aktuális kedvenc írónőim, íróim, és azok, akiket régen nagyon szerettem, és már kiszerettem belőlük, és azok akiknek még adok egy-egy esélyt, aztán vagy élnek vele, vagy nem. Jah és csináljatok ti is ilyen listát, mert körbeposztolni jó!


 A nagybetűs kedvencek: 


Carlos Ruiz Zafón: ha bárki megkérdezi, hogy ki a kedvenc íróm én a spanyol Zafónt mondanám, mert az összes könyvét olvastam magyarul, ami megjelent (a legfrissebbet még nem, de már tervben van a Marina is). Imádtam és elvarázsolt A szél árnyéka (többször újra olvastam már), szerettem az Angyali játszmát is, A mennyország fogságában egy kicsit gyengébb lett, de még mindig Zafónos, amit én nagyon szeretek. Remélem a Marina is hozza majd a szintet és nem fog lejjebb kerülni a listáról.

Dennis Lehane: Az összes könyvét beszereztem (egy kivétel van, a Titokzatos folyó, de sajnos az már nem kapható - ha valaki megválna tőle szóljon okvetlenül!), és mindegyiket imádtam. Nagyon örülök, hogy az Agave Kiadó ad még neki esélyt, mert a Kenzie és Gennaro nyomozópáros olyan szintű kedvenceim, hogy arra nincsenek szavak.

Janet Evanovich: Óh, a híres Szingli fejvadász sorozat. Bármikor, amikor újra olvasom mindig megnevettet Stephanie Plum története. A film akkora gulity pleasure, hogy nem igaz, de én imádom azt is. És szerencsére a Maxim Kiadó felkarolta Evanovich Lee Goldberggel közös sorozatát, ami a Fox és O'Hare "nyomozópáros" különleges ügyeiről szól. A nagy zsákmány, és A nagy hajsza hasonlóan vicces és szórakoztató, mint a Szingli fejvadász, amit sajnálok, hogy anno a 4. résznél (Négy lövés) abbamaradt az a sorozat. Kösssz Ulpius!

Jo Nesbo: Ő volt az első skandináv krimi szerző, akivel megismerkedtem, és rögtön hatalmas kedvencem lett. A denevérember, a Hóember (hahaha, két emberes rész) után Harry Hole belopta magát a szívembe a maga zordságával. Remélem, hogy a sorozat többi része is jó, mert már ott figyelnek a polcomon, én nagyon bízok Nesbo-ban.

70%-os kedvencek

Lisa Jewell: Az egyik legjobb chick-lit írónőnek tartom, de mivel még nem olvastam minden könyvét (az összes magyarul megjelentet birtoklom kb) így még nem lehet 100%-os kedvenc, de már nagyjából 70%-ban az. Értitek igaz?

Stephanie Meyer: asszem már említettem, hogy nálam a Twiligth eléggé nagy favorit. Lehet savazni érte, de Meyer az én egyik kedvencem a vámpíros sorozatával. A burok című könyvbe belekezdtem, de felidegesített, de a Vegyész érdekel, és szívesen olvasnám, de még nem mertem megvenni.

J.K.Rowling: bár nem olvastam az álnéven írt a nyomozós sorozatát, de nálam a Harry Potter eléggé favorit könyvsorozat, úgyhogy Rowlingnak a kedvencek között is simán helye lenne. Csak azért nincs ott, mert nem tudtam elolvasni az Átmeneti üresedést, mert mindig bealudtam rajta. De a nyomozós sorozatának első két részét már beszereztem, és alig várom, hogy elolvassam azt is. 

Karen Marie Moning: A Tündérkrónikák 3. részénél tartok éppen, de imádom az egész világot, a karaktereket és mindent, ami Moning, így naná, hogy alig várom, hogy folytassam, de még mondhatom kedvencnek, mert még nem fejeztem be.

Böszörményi Gyula: Az Ambrózy báró sorozat nagy kedvencem, de még van bőven könyve az írónak, amikre szeretnék majd sorra keríteni. Így akárcsak Moning esetében neki is még esélyt kell adjak.

Cecelia Ahern: A romantikus, életszagú Ahern történetek tök jók, csak ne írjon YA-t. A Vétkes nem jött át, de a legutóbb olvasott Az üveggolyók titka szép történet volt, és persze a régiek is nagy kedvenceim. (Amikor megismertelek, Talált tárgyak országa, Évről évre, Ahol a szivárvány véget ér)  Kell még olvasnom tőle sokat, hogy bebiztosítsa a helyét, de jó úton jár.

Sophie Kinsella: Sok könyvét nagyon szerettem, sokáig a Boltkóros sorozatot is imádtam, aztán eljött a mélypont. A Hová lett Audrey? miatt újra megszerettem, úgyhogy még adok neki esélyt.

Hidasi Judit: Nagyon szerettem anno az Április út című könyvét, a Kilencet is, de a Rozéfröccs is nagyon megérintett. Sajnos Judit azóta magánkiadásba kezdett (meg gyerkőcöt nevel, és online női magazint indított) így a legutóbbi megjelenése elkerülte a radaromat. De ha újra visszatér (esetleg egy Kovács Vera történettel) akkor rám számíthat ez fix :)

Akiket egykor sokat olvastam, de már nem mozgatnak meg 


Paolo Coelho: igen, volt egy ilyen korszakom, amikor csak Coelhot olvastam, de valahol 2011 felé véget ért ez az időszak és már rá se tudok nézni egyetlen egy kötetére sem.Valahol az Alef című könyvénél törtem meg, pedig a 11 perc, Veronika meg akar halni, A Piedra folyó partján ültem és sírtam, Az alkimista valahogy bejött anno. Nem tudom megmondani miért, most a hányinger kerültek a szövegeitől. Azt hiszem ez a legnagyobb írói pálfordulásom :D

Stephen King: A 90-es években írt könyvei közül nagyon sokat olvastam, de az újak közül belekezdtem párba, de nem tetszettek. Szóval King már nem mozgat meg, de azért jó szívvel gondolok vissza a Borzalmak városára, Az-ra, Cujora, Carriere, A mobilra, vagy éppen A kedvencek temetőjére, vagy a Sorvadj el!-re. Azok voltak a jó Kinges idők (szerintem).

Vass Virág: Még a könyvbemutatóján is jártam, és megvan nagyjából minden könyve, de nem tudom rávenni magam, hogy elolvassam őket, mert már nem vonzanak. A Franciadrazsét és a Vulévut olvastam, tetszettek is, de a többi újabb könyve már elérdektelenedett számomra.


Nektek is vannak ilyen íróitok? Gyártsatok listát ti is, vagy posztoljatok körbe!

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Na, még nem volt időm reagálni, de mondjuk szerencsére nem szalad el a poszt sehova. ;)))
    De jó, hogy hoztál te is listát! A felső képért és a kis fb-os ikonokért pedig odavagyok, nagyon jól passzol az egészhez, és tök jól kifejezi az egyes kategóriákat. :)
    Zafónt most már nekem is igazán ideje megismernem, és Lisa Jewelltől is szeretnék olvasni, van tőle azt hiszem két könyvem is, majd ha legközelebb valami könnyedebbre vágyom, őt veszem elő. :)
    Moningot folytad, folytasd! :)

    ReplyDelete

Subscribe