Hidasi Judit - Rozéfröccs

9:56:00 PM

"– De mindig megakadok! 
– Ööö, vagy inkább várat magára az új lehetőség? Ez mindenkinek az életében így van. Munkák, pasik jönnek, mennek. Csak azt kéne már végre felfognod, hogy a változások nem a világ végét jelentik. Hanem egy új lehetőséget." 



Azt hittem az Április út, és a Kilenc után Hidasi Judit könyve visszalépés lesz majd (mivel ugye ez volt az első könyv, ami nyomtatásban megjelent tőle és valahogy eddig mindig az első regények a leggyengébbek, aztán fokozatosan javul az írás minősége a kezdő íróknál stb..stb. ) de örömmel konstatálom, hogy NEM!

Nagyon tetszett a Rozéfröccs, de nem csak azért mert én is mindig azt iszom, mint a főszereplő lány, hanem azért mert tele volt a könyv újrakezdéssel, elrontott (és egyben tanulságos) kapcsolatokkal, szakításokkal, szerelemmel, barátsággal, vitákkal, felnőtté válással,munkahelyváltással,  rozéfröccsökkel és sok cigaretta füstbe burkolt éjszakával.


Fridát a főszereplőt 24 évesen ismerhetjük meg és láthatunk bele az élete alakulásába. A lánynak van munkahelye, de ott nem érzi jól magát, mindig is a kommunikáció szak (még egy párhuzam én is ott végeztem) felé húzott a szíve, így elkezdi az iskolát. Ehhez azonban apja támogatására (pénzére) van szüksége, úgyhogy belecsöppenhetünk rögtön a könyv elején az elvált szülők gyereke probléma körbe. Frida nincs könnyű helyzetben, egyedül kell megállnia a helyét a világban, de ez legalább becsülendő. Csak akkor fordul a szülői segítséghez, ha már nincs más választása.

Beiratozik a kommédia szakra és megismerkedik Mézzel. Ő egy gyönyörű modell alkatú lány, aki mindenkit megbolondít és mindent elér az életben. Vagyis elsőre így tűnik. Ahogy Fri és Méz jobban összebarátkoznak a lány belelát abba, hogy barátnője élete sem fenékig tejfel. Közben Anna, Frida gyerekkori barátnője egy fiú miatt kiutálja a lányt a közös albérletükből így bőven van feszültség az főszereplő életében ráadásul költözni kell. Frida az egyetemen összejön egy fiúval (Dani) aki ambíciózus, nagyon okos és művelt, de ő (is) a függőségeinek rabja.

Ez a függőség téma egyébként sokszor előkerül a könyvben, hol az alkohol, hol a munka, hol a betűk, hol a kapcsolatok, hol a fű, hol a cigaretta kérdés körében.

A Rozéfröccsben nincsenek igazán fejezetek, hanem években mérve láthatunk bele Frida életének alakulását négy éven keresztül. 4 év 4 fejezet és 5 barátnő, akik végig kísérik a lány életének alakulását. Méz, Precíz (Frida főnöke, akivel amikor megismerkednek egymással jól berozéfröccsöznek), Kicsi (Frida bátyjának volt felesége, aki segít a lánynak bejutni a tévéhez mint vágó) Szőke (színházi tánccsoport PR-osa), Gabi (Frida  rákkal küzdő szomszédja a 8. kerületi lakásban).

Nem néztem hátra. Mert pont ez a fiú volt az, aki egyszer azt mondta nekem: „Tudod, ha valakitől elbúcsúzol, és az a valaki visszanéz, biztos lehetsz benne, hogy vissza fog jönni hozzád.”

A főszereplő életében természetes, ahogy az lenni szokott a barátnők mellett néha feltűnik egy-egy férfi is. Van aki kedvesebb, van aki köcsögebb vele, mint ahogy annak lennie kellene. Kicsit sok volt már a fiúk miatti szenvedés Fridánál, de a regény végére rájöttem, hogy ezek kellettek ahhoz, hogy maga mögött tudjon hagyni mindent. Danival való kapcsolatűnak egyszer csak vége szakad, ki sem mondják a szakítást egyszerűen eltűnik a fiú a lány életéből. Kemény időszak ez Frida számára, pánikrohamai lesznek, rosszul lesz a lakás előtti folyosón és kiesik az emeletről. Mindenki azt hiszi, hogy öngyilkos akar lenni, de ő tudja, hogy jól van (már a körülményekhez képest) és megpróbál talpra állni. 


– Figyelj, Fri, gyönyörűen el lehet szúrni egy életet azzal, hogy próbálod megfejteni, hogy miért hagytak el, hogy mit és hol hibáztál. Csak éppen soha nem fogsz rájönni. És tönkretesz.
– Ez nem igazság. Hogy lehet, hogy aki még tegnap szeretett, az ma már nem szeret?
– Nem tudom. Senki sem tudja, hogy ez hogy működik.
– Te sem? – kérdeztem. Pedig tőle vártam a választ.
– Én a legkevésbé.


És sikerül neki. Újra és újra fel tud kelni a padlóról. Erős lány és ez nagyon tetszett benne. Sok volt a rinya, de ez kellett főként azért, mert a barátok mindig megmondták neki, hogy mit kéne csinálnia, hogy attól jobb legyen. És így én is sok dolgon elgondolkoztam olvasás közben. Nem akar nagyon tanítani a könyv, nincsenek benne hatalmas magasságokig nyúló értekezések egyszerűen leírja az életben adódó bárkivel előforduló szituációkat / dolgokat kellő humorral és fanyarsággal. És ez így van jól.

Itt az ideje, hogy ne azzal foglalkozz, hogy ki mit vár tőled, hanem azzal, hogy te mit szeretnél. Az élet rövid. És nem tragédiákból áll.

A szerelmi kapcsolatok szempontjából is nagyon tanulságos a Rozéfröccs, de gondolom ezt mindenki másként éli meg. Jó volt olvasni, hogy nem csak nekem voltak szar napjaim szakítások után (jó, én azért annyit nem ittam, mint Frida, és nem is voltam ennyire hisztis picsa). Jó volt olvasni és visszagondolni, hogy jéééé én ezeket ugyanúgy gondoltam, mint a szereplők, vagy basszus ez velem is megesett majdnem, vagy ezt marhára nem így kellett volna csinálni és persze az eset után okosodtam én is, akárcsak Frida vagy a többiek.



Értékelés: 5/4.5 

Sok őszinteség van a könyvben, ami életszagú, valóságos és nem elrugaszkodott. Ezek a sztorik bárkivel megeshetnek, ilyen embereket ismerünk mi is a baráti körünkben, ilyen csalódásaink és érzéseink nekünk is voltak. Valahogy úgy éreztem az olvasás közben, hogy a Rozéfröccs kicsit rólam is szól. Az én elrontott dolgaimról, az én újrakezdéseimről, az én kétségeimről, az én felnőtté válásomról. Talán éppen ezért tetszett annyira.

Néha a főszereplő hisztije kicsit sok volt, és néhány karakterről többet szeretettem volna megtudni még (pl: Gabiról, vagy Frida anyjáról, apjáról), de alapjába véve nagyon szuper olvasmány volt Hidasi Judit új újra megjelent regénye.



Az új borító meg hát telitalálat! A régiek így néztek ki, Az első Judit Ponte álnéven jelent meg.



Tessék beszerezni a könyvet azoknak, akik valami kellőképpen komoly, de egyben szórakoztató nyári olvasmányra vágynak. Humorban nincs hiány a könyvben, Frida nagyszájú csaj és a barátnői is hasonlóak. Együtt verhetetlen házibulikat csapnak, ahol valahogy mindig előkerül egy-két üveg rozéfröccs, amitől még viccesebbek és még bölcsebbek lesznek. Nyári estékre tök jó olvasmány a teraszon hűsölve a Rozéfröccs.

Oldalszám: 312 oldal
Kiadó: GABO Kiadó
Hidasi Judit hamarosan dedikál is. Tessék részt venni, ott megvenni a könyvet (vagy előzőleg beszerezni) és jól aláíratni vele :) EVENT ITT >>>


Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Én is attól féltem, hogy mivel ez egy előbbi története, biztos nem kiforrott annyira és csalódni fogok, de akkor ezek szerint nem kell ettől félni.
    És látom, hogy az írónő már megint nagyon jól meg tudja fogalmazni a kis életbölcsességeket, ezt is nagyon szeretem benne. Egy-egy ilyen mondatnál, mint ami a visszanézéses idézet volt itt nálad most, mindig megtorpantam a másik két olvasott könyvénél is. Megrágtam őket, megemésztettem, aztán volt, hogy hosszú perceket bőgtem felette. Mintha az olvasónak szólna.

    ReplyDelete

Subscribe