Évértékelő avagy a legjobb és a legrosszabb olvasmányok és minden ami bloggerkedés

8:39:00 PM


Szeretek évértékelő bejegyzést írni, és mások évértékelőjét is olvasni, de őszintén bevallom roppantul örülök, hogy véget ért a 2019-es év. Számomra nem volt könnyű ez az év (majd elmesélem miért), de azért az olvasást szerencsére mindig fixen be tudtam iktatni az életembe. Tartsatok velem, és nézzük végig, hogy mi is történt velem és a Zakkant olvassal 2019-ben.
Nem mondom, hogy a 2019-es év bevonul majd a kedvenc éveim közé, de azért nem panaszkodhatok rá. Ez az év a munkáról szól. Nagyon sokat dolgoztam, és szinte minden egyes hónapban kimaxoltam az energiatartalékjaimat, és az agysejtjeimet. Ezek főként szövegírásra, Facebook posztokra, bejegyzésekre, Instagram sztorikra, posztokra, és cikkekre ment el, így ezek letudása után néha undorral gondoltam vissza a laptopomra, nem hogy még ideüljek blogposztot írni vagy csak úgy postorkodni a bloggal.

Ellenben az olvasás nagyon is ki tudott kapcsolni, a könyves világjaimba menekültem a túlzottan sok online inger elől, és ez meg is látszott az elolvasott könyveim számán is. Emellett nagyon sokat szaladgáltam, mert a karomon viselek egy Watch órát, ami minden hónapban különböző kihívások elé állított (például volt hogy egy hónapig napi 11 kilométert kellett sétáljak, vagy napi 89 percet edzenem és így tovább.) Szóval sokszor fogtam a könyvemet, és elindultam sétálni és próbáltam a kettőt teljesíteni. Nem is ment annyira rosszul, de erről már írtam a Te mégis mikor olvasol el ennyi könyvet? című bejegyzésben. 



Két utazásom is volt ebben az évben, januárban Dubaj, júniusban Lengyelország és Norvégia, így ezeken a tripeken is tudtam olvasni (éljenek a hosszú repülőutak!). Kifejezetten szeretem, hogy minden nyaralásnak van egy-egy meghatározó könyves élménye, és ezek összekapcsolódnak az ott történt és látott dolgokkal és ezekre tök jó visszagondolni. 

A blog szempontjából lehetett volna produktívabb a 2019-es év, de a sok munka mellett ez szorult a legjobban háttérbe. Nagyon sok elolvasott könyvről nincs még poszt, csak piszkozat. Persze ígérgethetem, hogy lesz, de egyelőre próbálom optimalizálni az időbeosztásomat, és a 2020-as évet úgy tervezni, hogy ne vállaljam túl magam, és főként csak azért olvassak, mert örömet okozzon, és ne azért mert recenzió. 

Szerencsére idén úgy éreztem, hogy nagyon sok jó könyv fért bele az évembe, sokkal felszabadultabban olvastam, és jó kis könyveket választottam magamnak, hogy a szabad perceimet lekössem. Nincsenek nagy terveim 2020-ra, nekem a jelmondatom erre az évre az örömolvasás és az örömblogolás lesz azt hiszem. Olyan könyveket szeretnék csak elolvasni, amiket én választok, és jó szívvel kezdek nekik, aztán pedig gyorsan írok is róluk bejegyzést. 2019-ben volt pár olyan könyv, amit bevállaltam, de bevallom nem igazán tudtam velük mit kezdeni. Még nem adtam fel, hogy ezekről írjak egyszer, de sok könyvnek be kell érnie a poszthoz nálam. 

Nah de lássuk a számokat, amiket idén adhoc jelleggel gyűjtöttem ki. Szuper megoldás lett volna, ha évközben szépen vezettem volna az excellt az éves olvasmányaimról, de hát elcsesztem és nem tettem, most pedig nem fogok nekiállni beleírkálni, mert a hajam is kihullana mire végeznék. Így nincsenek grafikonok, és kördiagramok, helyette tessék olvasni a soraim között :) 

A Zakkant olvas számokban


  • 50 bejegyzés készült a blogra, ebből 19 könyvértékelős bejegyzés
  • 59 és háromnegyed könyet olvastam el idén ez pedig 
  • ~13000 valahány oldal, de mivel nem írtam fel a molyon, ma meg már nem látható így nem pontos adat
  • A leglassabban Tapodi Brigitta: A hajtű című regényét olvastam el (aug 5től október 7-ig tartott), de nem azért mert nem tetszett, hanem egyszerűen nem volt rá időm, és hangulatom
  • A legyorsabban a Janits-Szabó Virág: Látó meséjét olvastam el, ez egy vékonya mesekönyv így nem volt nehéz, viszont az 546 oldalas Kakukkszó is csak 2 napig tartott. 
  • 4 könyvet nem fejeztem még be ez pedig a Harry Potter újraolvasásom 2. része A titkok kamrája (ezt inkább áthoztam a 2020-as évre), és 3 könyvet hagytam félbe idén (Ittzés Laura - Nyolc perc, Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai, és Földvári-Oláh Csaba: Centrál)
  • A legtöbb poszt decemberben került fel a blogra, szám szerint 10 db! Wow! 
  • A legkevesebb májushoz és szeptemberhez köthető 2-2 bejegyzéssel
  • A 59 elolvasott könyvből 8 db nem fikciós olvasmány volt, a többi 51 fikciós olvasmány
  • A könyveim 80%-át nyomtatva olvastam, de azért befigyelt 9 e-könyv is
  • Idén 40 könyvet olvastam el a női íróktól és volt olyan könyv is, amit mindkét nem képviselője írt (Két lépés távolság). Éljenek a nők! 
  • 15 magyar író által írt könyvet olvastam, és volt köztük egy magyar származású (Edith Eva Eger - A döntés) 
  • A #mutimitolvasol klubban már 578 tag van! 
  • Sajnos idén nem jutott időm a hangoskönyvekre, de volt 2 újraolvasásom ez pedig a Harry Potter első és második része 
  • Idén 4 sorozatot zártam le (Ambrózy báró esetei, Picsiny Csodák Péksége, Az vagy nekem, Aranykör), és belekezdtem is jó párba: A szív ritmusai, Szigor, Te, Cormoran Strike, Aaron Falk, Miután, Tükörjáró. Ebből lesz, amit folytatok, és sok olyan is amit nem. 
  • A leghosszabb könyvem a Mister volt E.L.Jamestől a maga 590 oldalával, a legrövidebb pedig a Látó mese 80 oldallal. 
  • Idén 21 könyvről készül vagy készült recenzió, ez elég jó arány, hiszen szerettem volna nagyjából 50-50% arányban tartani a reci-saját könyvespolc arányt. Jövő a cél a 70:30% arány a saját könyvespolcom felé billenve. 
  • Idén nem voltam túlzottan változatos a műfajok tekintetében: 2 mesekönyvet olvastam, 1 képregényt, 1 verses kötetet (Igazmondó Glimpi), viszont volt néhány képes-életmód könyvet (Alkoss szabadon, Dekor.Álom, Hygge, Az emlékteremtés művészete, Malájzia-Szingapúr) azért fellapoztam. A többit kitették a regények. 
  • Könyves beszerzésekből azt hittem kevesebb jutott ki erre az évre, aztán tessék! Az összes megjelent POKET könyveket megvettem (12 darab jött ki tavaly), adományboltból turkáltam 6 darab könyvet, akciósan pedig 7 db könyvet vettem, és 40 könyv érkezett recenzióba / ajándékba + 1 könyvet nyertem a FB-on egy játékban.
  • A legnépszerűbb bejegyzésemet 2200-an olvasták, ez a Ross Poldark könyvről szólt. Nem sokkal marad el ettől a februári kiszemeltek posztom, és 1300 ember volt kíváncsi a Szer'usz világra. Szerencsére több témázás poszt is 1000 feletti látogatottságnál áll (pl a könyves témák, amiktől ódzkodom című poszt), ezek szerettem a legjobban megírni, úgyhogy megtérült, mert olvasátotok, kommentáltok és szerettétek őket. 


#legjobb 


Nehéz kiválasztani majdnem 60 könyvből a legjobbat, de kettőt emeltem ki az előző évtizedes posztnál is, amik a legemlékezetesebbek voltak. Szvetlana Alekszejevics felejhetetlen és néhol sokkoló Csernobilja és Sigríður Hagalín Björnsdóttirtől a szintén nehezen felejthető regénye A ​sziget volt 2019 legjobbja. Ezekre a könyvekre hónapok távlatából is sokszor gondolok vissza. Nem egyszerű olvasmányok ezek, de pont ezért lettek maradandóak. Szeretnék róluk írni, mert annyi gondolatom lenne róluk....

#szerettemőket


Sok regény és olvasmány került a szerettem kategóriába. Nagyon jó volt megismerkedni a Meik Wiking könyveivel, mind a Hygge, mind Az emlékteremtés művészete nagyon tetszett. Elképesztően csodás utazást kaptam David Attenborough könyvétől, de nagyon izgalomban tartott A tél jegyesei is tavaly év elején és nagyon szeretném folytatni majd a sorozatot. Robert Galbraith (J.K.Rowling) krimisorozatának két részét (Kakukkszó, Selyemhernyó) is lenyomtam, és jaj annyira jó volt. Már értem miért voltak oda érte mások is. Cormoran nagy szerelmem lett. Jane Harper Aaron Falk nyomozóját is megkedveltem, és mondhatjuk hogy egy pszichopatába is beleestem, Joe Goldberg a főszereplője Caroline Kepnes Te című könyvének, és hát akármennyire szörnyű ember, mégis valahogy nem tudod nem szeretni. Kicsit olyan, mint Dexter, vagy Hannibál, utálnod kéne őt, de mégis bírod. Nah Joe is ilyen! Edith Eva Eger A döntés című könyvét nagyon motiváló volt olvasni, de a Zero Waste életmód Bibliájából is sokat tanultam. Végigizgultam A tél jegyeseit, a Keresést, és a Tökéletes párost, kicsit megsiratott a Piciny Csodák Péksége zárókötete, sokat nevettem az Igazmondó Glimpin, és szerettem a Szavak kékbent, A balatoni nyomozást, és A szív ritmusát, és persze a Gravitációt is. 

#legnagyobbcsalódás 


Nagyon felbasztam feldühítettem magam Sally Rooney Normális emberek című könyvén, mert a két főszereplő rendkívül ellenszenves volt. Két ennyire elcseszett ember vekengését olvasni több száz oldalon keresztül nagyon rossz választás volt... Értem, hogy miért imádják egyesek a regényt, de engem csak idegesített a "szerelmespár", akikben semmit sem láttam, ami megérintett volna. Mucha Dorka Puncs című könyve sem tetszett sajnos. Mindenki odáig van érte, de én nem igazán értem, hogy miért. Rendkívül felejthető volt számomra, de lehet hogy csak rossz időben, rossz helyen olvastam el. Az elveszett boszorkány is zagyvaság volt, Ann Todd Miutánja pedig igazi paprikás posztot érdemelne, de még ahhoz sincs kedvem, hogy megírjam, mert még annyit sem érdemel ez a végtelen idegesítő nettó tinirinya. A ház a tó mélyén érdekesen indult, de a végére elvesztettem az érdeklődésemet. Lakatos Levente Szigorja inkább kínos volt, mint izgalmas, úgy tűnik nekem idén a magyar írók voltak a Nemeziseim. 



A blog mérföldkövei


  • 1 225 144 -en látogatták meg eddig a Zakkant olvast, a tavalyi évhez képest majdnem 200.000-el nőtt a látogatók száma, ez havi 17 ezer látogatót jelent kb. Tudom nem akkora szám, de nekem sokat jelent mindenki, aki rákattint a blogomra és eltölt itt egy kis időt
  • Idén is részt vettem egy Alexandra Pódium beszélgetésen (kaptam még egy felkérést, de azt egy másik program miatt le kellett mondjam), ezúttal a szerelmi háromszögeket elemeztük Deszyvel és Róbert Katalin írónővel. Tök jó kis este volt! 
  • Több olyan poszt született a blogon, ami nem recenzió volt, ez főként a Témázós posztok voltak (könyvtáras bejegyzés, borítók fontossága, könyves témák, amiktől kiver a víz, kortárs magyar könyvek, a könyvesbloggerkedés a social média kapcsolata, végeláthatatlan olvasmánylistáink, kínos vallomások és kimaradt alapművek) , de résztvettem pár booktagben is. 
  • Hidasi Judit - 99 gondolat a szeretetről című könyvének borítóján szerepel az egyik mondatom a blogom nevével (erről nem meséltem, de tervben van már a poszt csak jussak odáig)
  • 2019-ben újra meglátogattuk a Könyvbárt Pupillával és végigettük az újabb Harry Potter menüt, és kaptunk meghívást a karácsonyi Grincs menüre is. Jaj nagyon jó élmény volt mindkettő! 
  • A blog Facebook oldalán 2770 lájkoló van (nem volt számottevő növekedés 2018-hoz képest, de nem is erre hajtok) 
  • Részt vettem idén az őszi Margó fesztivál 2 napján is (ebből volt némi munka része is a dolognak), de közben sok előadást hallgattam meg például a Rossz versek koncertet, dedikáltattam is, és találkoztam sok kedves molyossal, bloggerrel. 
  • Idén kimaradt a Könyvhét, és a Könyvfesztiválra is csak egy napra jutottam ki, ráadásul szétfagytunk kb kint, de azért jó élmény volt krúzolni a csajokkal. 
  • Idén visszafogtam magam, és kevesebb recenziót vállaltam, és szabadabban olvastam. Jól esett! 

Szóval ezek lettek volna a számok és a mérföldkövek a Zakkant olvason. Jó év volt, szerettem 2019-et, jó könyveket olvastam, nem nyúltam sokszor mellé, 2020-ban szeretném ezt a hagyományt folytatni! Jó lenne több könyves élményről írni, de ehhez az kell, hogy valami időnyerőt (vagy végtelen mennyiségű pénzt) szerezzek és napi 2-3 órát csak a bloggal foglalkozzak. Remélem minél többször összejön! 


Legyen csodás évetek, váljon valóra minden kívánságotok, legyetek egészségesek, szeressetek sokat, legyen motivációtok a terveitekhez, utazzatok fantasztikus helyekre, és persze olvassatok szuper könyveket! 🎉





A többiek évzárója:
PupillaNimaReeaSzofisztikáltmacskaBeaNitaAmadeaDóriIlweranTíz kicsi könyv

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

8 komment

  1. Jó látni, hogy nem csak én utálom a Normális embereket. :D
    A Te egyre inkább érdekel, csak nem tudom, a sorozat vagy a könyv kerüljön sorra.
    Nagyon boldog új évet, több időt neked a blogra és jó olvasmányokat! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Húh, ha arra a könyvre gondolok, csak felforr az agyvizem :D De legalább nem vagyok egyedül, úgy tűnik nagyon megosztó könyv, de ez jól van így. Ajánlom először a Te könyvet (Caroline Kepnes írta) aztán a sorozatot. Nem biztos, hogy elsőre be fog jönni könyvben, rá kell hangolódni a mesélőre, azaz JOe Goldbergre, de sorozatban szerintem még érdekesebb az egész. Neked is BÚÉK! Megyek évértékelőt olvasni hozzád is hamarosan :)

      Delete
    2. Csendben, megerősítésként csatlakozom én is, bár én tényleg kb 3 oldal után kezdtem utálni a Normális embereket, így se olvasásra,se félbehagyásnak nem lett jelölve... De nem vagytok egyedül.
      A Te engem is érdekel! :)

      Delete
  2. Egész évben bámultak, hogy tudsz ennyit dolgozni - mozogni és még olvasni is! Remélem az idei év lazább lesz, tudsz többet pihenni és "örömolvasni" :D
    A kedvenceid közül több közös pont van, ill. kíváncsi is lettem néhányra (Björnsdóttir A sziget könyvéhez most nagyon megjött a kedvem).

    ReplyDelete
    Replies
    1. A sziget nem egy vidám kis olvasmány, de mindenképpen iktasd be! Nagyon sok kérdést felvet, és szerintem aktuális is, mert mi lenne ha megtörténne? Durva belegondolni! Nah majd ha elolvastad kibeszéljük :) Hát a sok minden néha végtelen fáradtságot is okoz, úgyhogy idén szeretnék egy kicsit pihenni. Hamarosan meg is kezdem, úgyhogy nem panaszkodom egy darabig azt hiszem!

      Delete
  3. Havi 17 ezer nem sok? :o Jesszusom. :D Más fogalmaink vannak a sokról és kevésről. :) Szép évet zártál, gratulálok! :)
    A beszélgetést meg lehet hallgatni/nézni valahol? Kíváncsi lettem. ;)

    ReplyDelete
  4. Végre eljutottam a te összegződig is, kicsit sok volt a program meg a tennivaló az utóbbi napokban, de még szerencse, hogy nem szaladnak el a posztok! :)
    Rengeteget dolgoztál idén, vigyázz azért magadra, remélem jövőre egy icicpicit tudsz lazítani a gyeplőn. A mozgás és az elért célok miatt pedig én is csodállak, nagyon kitartóan és jól nyomod. Ez a napi 11 km számomra elképzelhetetlen, van, hogy a 6000, sőt, a 3000 lépést se éri el a lépsszámlálóm - de nekem telefonon van csak persze, szóval ez csak az, amikor konkrétan nálan va a telefon... De arra én is büszke vagyok, hogy majdnem 20e lépést regisztrált, amikor Bécsben bandukoltunk, egy nap. :)
    Nagyon cukik ezek a gifek, amiket választottál!
    Jó utat nektek, jó pihenést, töltődést! És persze sok jó könyvet 2020-ra is, meg menjünk megint együtt mindenfelé! :D

    ReplyDelete
  5. Ja, még azt akartam mondani, mert látom, te se vetted észre, hogy a profilodon a neved mellett a statisztika feliratra kattintva mindig látod az oldalszámokat. Nem tudom, hogy ez véletlen van-e így, de nem kell hozzá pro... Már tavaly egész végig így volt.

    ReplyDelete

Subscribe