Böszörményi Gyula - Szer'usz világ

9:31:00 PM


A magyar rajongók legnagyobb örömére újabb Ambrózy-kötet érkezik a Könyvfesztiválra Böszörményi Gyula tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A Szer’usz világ történetében a báró és Mili után most egy újabb detektív lép színre, nem más, mint kedvenc komornánk, Mück Mária személyében. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Márikának vajon sikerül-e kihoznia Milit a fogságból, és Richárd felépül-e a sérüléséből, akkor kövessétek a blogturné állomásait, és játsszatok a könyvért, hiszen három példányt nyerhettek belőle!

Böszörményi Gyula - Szer'usz világ

Kiadó

Könyvmolyképző, 2019e

Oldalszám

360

Sorozat

Ambrózy báró 5.

Fülszöveg

1901. ​márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa. Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát. A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli Budapest legközepébe és főleg annak alvilágába.

Helló újra századfordulós Budapest!


Nagyon vágytam már egy kis történelmi kalandozásra a régi Budapesten, és amikor megérkezett a hír, hogy készül az új Ambrózy báró kötet nagyon megörültem. Tudjátok, hogy imádtam az előző részeket, és mindig öröm belecsapni az 1900-as évek Budapestjébe, és megoldani olvasás közben egy csavaros bűntényt. Szerencsére ez az új kötetben is így volt, így örömmel kezdtem bele, majd fejeztem be rekordgyorsasággal a Szer'usz világot. Böszörményi Gyula nem hibázott, pedig mindig ott van a kiégés esélye egy ilyen hosszú sorozatnál, de valahogy ez itt (sem) érződött. Sőt!

Nagyon tetszett, hogy voltak új helyszínek a regényben, és nem a csak a belváros, és Buda egyes részei (Tabán, Svábhegy), hanem a Kelenföld / Kelenvölgy is szerepet kapott. Nekem ez azért kedves, mert nemrég költöztünk ide, így ez a rész, Budatétény, Nagytétény környékét nagyon jó volt megismerni ilyen szinten is. Nagyon sok helyen járt Márika a nyomozása során, olyan kietlen környékeken, ahol sok baljós dolog történt, most pedig már Budapest népszerű részei. Pl az Árpád hír és környéke, vagy éppen a Feneketlen tó és környéke. Imádtam az épületekről szóló történeteket, hogy mit és ki épített, és mire használták anno, sok mindent megtudtam az akkori alvilág legendás helyeiről (az egyik pont a Rácskertnél van, ami most szintén vendéglátóhelyiség).

1940. Magyarország,Budapest légifotó, középpontban Kelenföld. Jobbra a Csepel-sziget északi csúcsa.


Márika a jasszkáli királynő


Az előző kötetekben nagyon megkedveltem Márikát, aki Milike cserfes minden lében kanál társalkodónője volt, aki a Tabánból érkezett, így a fiatal lány bőven kitanulta a szemfényvesztés, a tolvajlás, a hirigelés és jaszkariság minden csínját-bínját. Hiába telt el néhány év Márika komornává avanzsálása óta, ő nem tudja (nem is akarja) levetkőzni magáról azt a tudást, ami a sötét kocsmák és kétes bérházak kapualjaiban látott/hallott. Jól is jön ez most, mert Milikét már a könyv elején hűvösre teszik, így Márikára hárul, hogy segítsen a Bárónének, főleg azért, mert Ambrózy báró az előző könyv óta a Rókus kórházban lábadozik. Nem szeretnék spoilereket írni, hogy miért került oda, és mi történt az előző könyv végén, de a Szer'usz világ pont ott kezdődik, ahol az előző történet a Nász és téboly befejeződött.

Márikát természetesen nem kell félteni, hiszen kiismeri magát mindenhol, ám új szereplők is becsatlakoznak a regénybe, akik segítenek neki a nyomozásban. Mert hát Márika tényleg nyomoz, igaz nem csinálja annyira legális, mint Rudnay rendőrkapitány, de a kislány mindent megtesz, hogy rájöjjön, hogy ki csalta tőrbe a Bárónőt. Ráaádásul a komora magát is hibáztatja azért, mert az ő ügyében járt el Mili. Viszont, ahogy annak lennie kell semmi sem egyszerű, és biztonságos, hiszen az alvilág rengeteg meglepetést rejt.

Az új szereplők, mint a Kolduskirály, Pesztonka és Mili cellatársa, akit egy egész család megölése miatt csuktak be, nagyon különleges karakterek voltak. Jó volt megismerni őket, bár mindegyiküknek megvoltak a maga módszerei, de teljesen ellentétes céllal dolgoztak. A régi ismert arcok, mint Herrdoktor, Detrich felügyelő, Agáta Grófnőmama, és persze Suha Isti sok örömet, vagy éppen bosszúságot hoztak.

Ide kattintva olvashattok egy részletet a regényből! 


A könyv nyelvezete mintha most kicsit több korbeli szlenget tartalmazott volna, és sok volt a lábjegyzet. Ez nekem előolvasóként a Kindle-t lapozgatva, sajnos kicsit szenvedős volt, mert az egyes szavak magyarázatai az adott rész végén voltak kigyűjtve, és nem a rendes kattintós változatban, vagy a papírkönyvnél az oldal alján. Így kicsit akadozott az olvasás, mert mindig érdekeltek az adott szavak jelentései, vagy utólag kellett lapozgassak a leírás után, hogy akkor mi is volt az a szó? Éljen az aranyhalmemória! Persze azért értékeltem ezeket az új kifejezéseket, és nagyon nevettem, amikor Márika valamit rosszul mondott és ezzel a kifejezésekkel formált mondatot. Sok ilyen vicces pillanat volt, nem szeretném előre lelőni őket, mert nagyon jók 😂

- Hát kegyedet meg ki az ördög márázta el ilyen csúnyán? - nézte meg orcám színes fótjait mély tisztelettel, ami egyrészt jogosan kijárt nekem, másrészt viszont a bandzsagörbület gyött vóna rá arra a savószín szemire, hogy úgy bámult.

Kódisforma jasszkáliként egyedül a héktől, na meg a többi kéregetőtől, kalehandlertől, marhecolótól, cafkarajzostól kellett tartanom. 

Tetszett a könyvben, hogy Márika nyomozása mellett a fogdában lévő Mili is nyomozni kezdett, igaz ő csak a cellatársa esetére próbált rájönni, de nagyon jó volt olvasni, hogy a Báróné nem hazudtolta meg magát, és még helyszínek és nyomok vizsgálata nélkül tudott érvényesülni ebben a csavaros történetben, ami egy kicsit az Édes Annára emlékeztett engem. Nem spoilerezek! Aki szerette az Ambrózy báró többi kötetét, az a Szer'usz világért is odáig lesz.




Értékelés: 5/4.5 


Nekem hozta az elvárt színvonalat a regény, és nagyon tetszett, hogy Márika lett a főszereplőnk, de azért mellette Mili is kapott szerepet, és meg tudta csillogtatni a nyomozó tehetségét. Egy valamit sajnálok egy kicsit: a bárót, hiszen ő itt most nagyon mellékszereplő volt. Persze ez nem róható fel neki, de azért jó lett volna egy kicsit több Richárdból is. Nah sebaj, ami késik nem múlik, remélem, hogy a következő részben (ugye lesz következő rész???) majd ő is újra a régi színében és nem a dögrovásban tetszeleg!

Tetszett, hogy Márika leereszkedett a sötét alvilágba, sok különleges helyszínt, és módszert megismertünk általa, és a többi új szereplő által. Tetszett, hogy nem találtam rögtön ki a bűnesetet, és elég izgalmas és súlyos volt ahhoz, hogy igazán bekerüljön az Ambrózy akták közé.

Többször elhangzik a híres Szer'usz világ mondás Márikától, így sejhetitek, hogy van izgalom a könyvben, hiszen ez a szállóige nagyon beszédes. A kis komorna arra használja, hogy ha valami balul üt ki, akkor ő elbúcsúzhat az életétől. Nos van pár izgalmas jelenet, ahol a Szer'usz világ képbe kerül, de minden jó, ha a vége jó.

Külön kiemelném, hogy sok új budapesti helyszínt kaptunk, és sok érdekes emberről olvashattunk megint érdekes történeteket, köztük híres nemesekről is, és alvilági figurákról.

Szeressétek ti is Márikát, aki megérdemli a vállonveregetést, mert jól kinyomozta ezt a bűntényt, és közben még jól is szórakoztam :) Köszönöm az élményt újfent!

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.


Nyereményjáték


Hogy kihozza Milit fogdából, a könyvünkben Márika komornából detektívvé avanzsálja magát, ez ihlette a nyereményjátékunkat is. Minden állomáson megtaláljátok egy híres irodalmi detektív leírását, a dolgotok pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok kiről van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Az én kitalálnivaló nyomozóm:

Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója, aki 1887-ben jelent meg először a könyvek lapjain. A briliáns londoni detektív ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek:


04.23. Könyvvilág
04.27. Zakkant olvas
04.28. Sorok Között
04.30. Szembetűnő
05.01. Deszy könyvajánlója
05.03. Sorok Között (extra állomás)
05.05. A Szofisztikált Macska
05.07. Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe