Könyvhetes kívánságlista: ezekre vetettem szemet

10:35:00 PM


A Könyvfesztivál után sok pihenő nincs, érkezik a könyvmolyok következő dzsemborija azaz a Könyvhét. Itt majdnem egy hét áll a rendelkezésre minden könyvszeretőnek, hogy bezsebeljen néhány olvasmányt, szagolgassa a friss megjelenéseket, bandázzon a többi mollyal, és érdekes könyves programokon, és dedikálásokon vegyen rész. Persze a kiadók is készülnek, sorra érkeznek a könyvheti megjelenések. Én a következő könyvekre vetettem szemet. Nektek mire fáj a fogatok?
Idén is a Vörösmarty tér ad otthon a  89. Könyvhétnek, ami június 7 és 11. között rendeznek meg. Itt a hivatalos FB esemény, itt pedig a hivatalos honlap, ahol megtalálsz mindenféle programot. http://www.unnepikonyvhet.hu/

Én idén az első napon nézek ki (akkor még talán kevesebben lesznek), aztán még ahogy alakul. Az Ahern dedikálás érdekel, meg persze az alábbi kategóriák megjelenései :)

#krimi #kedvencek


A 21. Század Kiadónál már megjelent Tasmina Perry új könyve a Ház medencével, ami egy Hamptonsban található nyaraló szörnyű titkáról szól. Szerettem nagyon Perry könyveit anno, ez meg igazi nyári kriminek tűnik, amit a legjobb a tengerparton olvasni. Az Agave Kiadó a Könyvhétre elhozza Dennis Lehane eredetileg a Msytic River rejtélye címmel megjelent regényét. Én a régi kiadásban birtoklom már, de az új borító is nagyon szép és egyben sötéten depresszív. Szerintem telitalálat. Mint Lehane könyvei. Az Alexandra Kiadó feltámadt hamvaiból, vagy nem tudom, de mostanság láttam, hogy jelennek meg könyveik, és krimik is. Én Lisa Unger Halottakkal ​suttogó című regényére vetettem szemet, ami egy lányról szól, aki hangokat hall. Megpróbálja elnyomni, de aztán hazalátogat médium nagyanyjához a kisvárosba, ahol egy eltűnt lányt keresnek... Már megjelent a Libri Kiadónál Amy Plum Álomcsapda című YA krimije is, ami olyan fiatalokról szól, akik egy álomban ragadtak, ahol kísértik őket a félelmeik. Kicsit parázok, hogy fiatalok + YA meg krimi/horror, de ettől még lehet nagyon jó is. Az Animus Kiadó is hoz egy új skandináv krimit, az író Yrsa Sigurðardóttir a könyv pedig Örvény címre hallgat, és egy gyerekkori időkapszulába rejtett fenyegető üzenetről szól. A fülszöveg alapján nagyon izgalmasnak hangzik, meg hát ezek a könyvek a gyengéim. Már olvasom Jo Nesbo Macbethjét, ami nagyon tetszik, így friss megjelenésként ne hagyjátok ezt se ki a Könyvhétről, ha szeretitek az író stílusát. Lesz majd külön bejegyzés is, de még hátra van a könyv fele kb.

Bónuszként egy csodás borítójú krimit is hoztam, amiről nem is gondolnám a borítóról, hogy egy olyan fiúról szól, aki gyerekként végignézni hogy kis barátnőjét megerőszakolják és meggyilkolják. A férfi felnőve sikeres masszőrként dolgozik, de nem tudja feldolgozni a traumát. Megismeredik egy autista lánnyal, akiben mintha ott élne a régen elvesztett lány, akit egykoron szeretett... A könyv az Athenaeum kiadónál jelent meg A lelked benned címmel, és Susanna Ernst jegyzi.


#értékes #életmód #könyvek


A 21. Század Kiadó egy igen érdekes életmód könyvet jelentet meg a Könyvhétre, ez pedig Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez című műve. A mindenféle listán előkelő helyet megszerző könyv fülszöveg szerint vicces, komoly, meglepő és tanulságos olvasnivaló, ami néha bántóan fogalmaz, de ez engem nem tart vissza, hogy elolvassam. Mogi Ken könyve is újdonság lesz a Centrál Könyvek standjánál. Az ikigai régóta foglalkoztat, és hát ki tud nemet mondani erre a szép borítója? Nah ugye! A hónap végén jelent meg a HVK Könyveknél Michael Acton Smith Belső ​csend című illusztrált könyve,  ami gyakorlatokkal vezet rá arra, hogy hogyan észleljük a minket körülvevő világot. Bele kell lessek, hogy milyen, bár a kiadót ismerve ez is kiemelkedően szép lesz. Sokszor gondolkozom mostanság azon, hogy kéne valami olyan hobbi, amivel levezethetem az egész napos számítógépezés okozta stresszt, és talán ebben is segíthet Erika Knight A ​kötés iskolája (Cser Kiadó) című könyve. Régen tudtam kötni, lehet hogy elő kéne hívni ezt a tudásomat. Hasonló motivációm van arra, hogy beszerezzem a Kossuth Kiadónál június 19- én megjelenő könyvet, amit Tanya Goodin Off címre hallgat. Ezt csak azért került be a listába, hogy ne feledkezzek el róla, mert ez a könyv állítólag megtanít arra, hogy hogyan kapcsoljunk ki, és hogyan engedjük el a digitális világot. Azt hiszem ez hasznos lesz! Szintén júniusi közepi megjelenés Sarah Ivens Erdőterápia című könyve (Libri Kiadó), ami az erőjárás jótékony hatásairól mesél. Szeretek én is kirándulni, sétálni a fák között, kíváncsi lennék ennek a filozófiájára. Hasonló okok miatt érdekel Daniel Chamovitz Mit ​tud a növény? (Park Kiadó) című ismeretterjesztő könyve, mert valahogy vágyok arra, hogy mostanság ne csak tipikus regényeket olvassak, hanem valami olyasmit, amiből tanulhatok is, és új ismeretek szerezhetek. Úgy sejtem ez pont ilyen, ráadásul ez már be is szerezhető :) És ha már életmód kategória, akkor nem maradhat ki ebből Sohee Lee Egyél, ​izmosodj, szépülj! (Jaffa Kiadó) című könyve, amiről azt hiszem nem is kell írni semmit sem, hiszen a cím magáért beszél.


#szerelmes #szépségek


Régóta szeretnék eljutni Rómába (is), és úgy érzem, hogy Mark Lamprell Találkozzunk ​Rómában! (Libri Kiadó) című könyve jól bemutatja a várost, ráadásul több főszereplőről szól (fiatal lány, tönkrement házasságban élő középkorúak, két idős nyugdíjas) úgyhogy szerintem tetszene. A Dream Válogatás újdonsága lesz a Könyvhéten Rosie Walsh Hét ​nap szerelem című könyve, ami egy olyan párról szól, akik 7 nap alatt teljesen megtalálják egymást a másikban, majd a férfi nyomtalanul eltűnik, a nő pedig biztos abban, hogy ez nem lehet véletlen, és hogy ez mögött valami titok van. Cate Woods Bárcsak ​ismernélek (Lettero Kiadó) című könyve is eléggé tetszik, de ezt már ajánlottam a 8 regény, amitől szerelmes hangulatba kerülsz című cikkemben. Matt Haig gyerekkönyveit imádom (itt írtam róluk!), az író most egy felnőtt történettel jelentkezik, amiben van időutazás, szerelem, és persze sok tanulság, mert a főszereplő Tom már több száz éve él, így eléggé jól ismeri az érzéseket és kapcsolatokat és sokat látott már a világból.  Cecelia Ahern idén a Könyvhét egyik sztárvendége (június 7-én csütörtök este 17 órától lehet az írónővel találkozni, dedikálni), új regénye a Lantmadár az Athenaeum Kiadónál jelenik meg. Beleolvastam már, de bevallom nem tudtam ráhangolódni, pedig nagyon érdekes a szerelmi történet, amiről szól. A dedikálásra szeretnék majd elmenni, mert a Talált tárgyak országa és a Ahol a szivárvány véget ér is nagy kedvencem.


#ifjúsági #irodalom


A Libri Kiadónál már meg is jelent a Harry ​Potter – Roxfort Évkönyve, amibe muszáj lesz belenéznem majd a Könyvhéten, hogy lássam milyen a Potteres foglalkoztató könyv. Azt hiszem nem én vagyok a célcsoport, de végülis ez nem tart vissza sosem egy könyvtől! Annyira tetszik Kertész Edina A ​lány, aki orvos akart lenni című könyve, ami a Naphegy Kiadónál jelent meg. A történetnek Hugonnai Vilma az első magyar orvosnő a főszereplője és úgy érzem, hogy ez csak jót tartogathat. A Könyvhétre jelenik meg Papp Dóra Bolyongó című könyve (Ciceró Kiadó), aminek már a borítója is elvarázsolt. A fülszöveg is tetszik, egy tetovált fiúról szól, aki most próbál beilleszkedni a gimibe, ám ez nem is annyira egyszerű, mint ahogy azt ő gondolta...  Morgan Matson Páratlan ​nyár története egy bakancslistás barátnős sztorihoz kötődik, és bár a fülszöveg miatt talán klisés, de a külföldi vélemények nagyon dícsérik. Ruff Éva A zöld macska titka a Manó Könyveknél érkezik június elsején és csak annyit mondok, hogy a főszereplői Zizi a talpraesett cicalány, Berci a cickány, Süti a sün, és Sámuel a fekete macska. A cuki állatok a zöld macska titkát keresik, és hát eléggé olvasnám, hiába gyerekeknek való. Jön egy kortárs írók által összegyűjtött Budapestről és a fiatalokról szóló novellás kötet is. A Budapest OFF a Tilos az Á könyvek gondozásában érkezik és Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek mesélnek a fővárosról különböző kamaszok szemével. Ez jónak ígérkezik!




#kortárs #könyvek és egy #kakukktojás


Mán-Várhegyi Réka ifjúsági regénye A szupermenők nagyon tetszett anno, de most felfigyeltem a harmincas szociológus lányról szóló regényére a Mágneshegyre (Magvető Kiadó). A regény főszereplője Enikő kapcsolatba bonyolódik egy száguldó karrierű szintén szociológus férfival, de közben keresi önmagát, és az írás megélését nőként. Éppen olvasom Durica Katarina Szlovákul szeretni regényét, és szerencsére az írónő a Könyvhétre egy új könyvvel érkezik. A rendes lányok csendben sírnak (Libri Kiadó) című regénye ugyanabban a panelban lakó három nő története, ráadásul a 90-es években játszódik, és a dunaszerdahelyi maffiauralom eseményei is megelevenednek a könyvben. A Szlovákul szeretni is nagyon tetszik eddig, ráadásul a 90-es évek az egyik kedvenc időszakom úgyhogy azt hiszem nekem kell ez a könyv is.

Június 6-án jelenik meg a fenti kategóriák egyikébe sem illő könyv.  Alfred Lansing A ​Déli-sark foglyai (Park Kiadó) című dokumentumkönyve, ami az 1914-es Birodalmi Transzantarktisz-expedíció hónapokig tartó kilátástalan helyzetéről szól. Több helyen olvastam már erről az esetről, így nagyon érdekes lehet, mert maga a szerző, aki egyébként túlélte az expedíciót, csinált interjút a túlélőkről, és az expedícióban résztvevőkről. Ráadásul a könyvben sok fotó is van, úgyhogy jó lenne közelebb is megismerkedni ezzel a különleges és igaz történettel.

Te vársz valami megjelenést az idei Könyvhéten? Kint leszel a rendezvényen? Kommentálj bátran, hátha van olyan könyv, ami elkerülte a figyelmem, de érdekes lehet :) 



Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Nem tudom, a történelem, meg Japán, meg a századforduló mennyire érdekel, de a Gondolatnál van egy ilyen kakukktojás, hogy "Japán-magyar kapcsolattörténet 1869-1913".
    http://gondolatkiado.hu/japan-ndash-magyar-kapcsolattortenet-1869-ndash-1913

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow! Megnéztem a fülszöveget, és ez elég érdekesnek hangzik!

      Delete

Subscribe