Kate Eberlen - Miss you

9:13:00 PM


Tess és Gus közös története akkor kezdődik, amikor tizenévesként összefutnak Firenzében néhány pillanatra. Kettejük élete azonban ezután villámgyorsan más irányt vesz, és váratlan fordulatokban bővelkedik. Vajon mikor találkoznak újra egymással? Beteljesedik a szerelmük? Ha szeretnél egy nagyon különleges szerelmi történetet olvasni, akkor tarts velünk ezen a turnén, ahol a Blogturné Klub három bloggere elmeséli a Libri Kiadónál megjelent Miss you könyvről a benyomásait. A turné végén neked is lehetőséged van megnyerni a három könyv egyikét, úgyhogy ne maradj le!

Kate Eberlen - Miss you

Kiadó

Libri Kiadó, 2018

Oldalszám

496

Fordító

Horváth M. Zsanett

Önálló kötet


Fülszöveg

„A ​mai nap hátralevő életed első napja” – áll a mottó Tess családjának konyhájában az egyik tányéron, és a lánynak ez jut eszébe a csodálatos firenzei nyaralásán, az egyetem előtti utolsó vakációján. Az élete hamarosan gyökeresen megváltozik – de nem úgy, ahogy azt szeretné.

Gus szintén Firenzében nyaral a szüleivel. Az ő életük nemrég már felfordult, méghozzá váratlanul és drasztikusan. A fiú igyekszik mindenben megfelelni a szüleinek, ám legszívesebben világnak menne, hogy felfedezze, miféle ember is ő valójában. A két tizennyolc éves fiatal útja egyetlen napig keresztezi egymást, mielőtt visszatérnének Angliába.

Az ezt követő tizenhat évben az élet és a szerelem a legkülönfélébb kihívások elé állítja őket. De most, hogy a távolság és a sors is közéjük állt, soha többé nincs esélyük megismerkedni egymással… vagy mégis?

A borító, ami teljesen átvert


Vannak olyan történetek, amikről egyáltalán nem árulkodik a borító. Mert most őszintén, ti mit láttok, ha megnézitek a Miss you borítóját? Egy szív alakú grafikával ellátott szerelmes történetre utal, ahol két alak ellenkező oldalon sétál (egy nő, meg egy férfi), írott betűk, és persze Sophie Kinsella szavai, miszerint "Nem bírtam letenni."  Én azt gondoltam erről a könyvről elsőre, hogy ez egy nyári limonádé szerelmes történet lesz. Tudjátok, olyan, mint a Nicolas Barraeu történetek, amikben a főhős futkározik a lány/fiú után és sosem találkoznak, vagy valami véletlen folytán majd egyszer, de addig főként a könnyed témák kerülnek előtérbe. Nos a Miss you egyáltalán nem ilyen könnyed sztori, és hogy baj-e ez egyáltalán? Nem, egyáltalán nem. Mert ez a könyv annyira fejbevágott, hogy nagyon. És egy idő után valóban letehetetlennek bizonyosult... Szóval köszi Kinsella, bár az ilyen ajánlásokat nem bírom annyira, de ezt majdnem igaznak gondolom.

De hogy akkor miről is szól a Miss you igazából? 


Adott Tess, vagyis Teresa, és Gus, vagyis Angus, akik mindketten angliai állampolgárok, és Firenzében találkoznak a főiskola előtti nyáron. Tess a barátnőjével kalandozik, Gus a szüleivel érkezik, és néhány pillanatra összefutnak, majd később néhány szót váltalank, amikor Gus fagyizót ajánl Tessnek. És ennyi. Elvesztik egymást, és zajlani kezd az életük. Vagyis ez hülyeség, mert már előtte is zajlott, és nem mindig kellemes dolgokkal.

Gus elvesztette bátyját egy síbalesetben, úgyhogy ez az ő és szülei egész életét megváltoztatta. Ross ugyanis orvosnak készült, de a családi síelésen annyira súlyos balesetet szenved, hogy végül lekapcsolják az életbentartó gépekről. Igazi tragédia, de Gus is orvosnak készül, már csak dacból is, és igyekszik a tökéletes Ross árnyékából kilépni, de ez nem egyszerű dolog. Tess életét is behálózza a halál, ő édesanyját veszi el, akinél mellrákot diagnosztizálnak, és ezt pont akkor közli a lányával, miután hazajött a firenzei nyaralásról. Tess egyetemi évei így szertefoszlanak, mert otthon marad és ápolja édesanyját, és gondozza az éppen iskoláskorba lépő húgát Hope-ot. Édesapjuk nem igazán foglalkozik a családdal (két bátyja lelépett külföldre már korábban), van bőven gond otthon... Szerencsére ott van Doll, Tess legjobb barátnője, aki tartja a lelket a lányban, miután meghal Tess édesanyja és minden az alig 19 éves lány nyakába szakad.... Ugye hogy mennyire nem vidám történet? De mégis annyira sok szép pillanat van a könyvben, ami annyira életszerű, ami annyira emberi.



Mindkét főszereplő életét nyomon követhetjük évről-évre (összesen 16 éven keresztül), és az előbb említett dolgok alig egy évet ölelnek fel, úgyhogy bőven van még történés Tess és Gus életében és pont ettől volt érdekes az egész. Néha keresztezik egymást az életük, és garantálom, hogy mindegyik "találkozás" (nem hiába van idézőjelben ez, majd meglátjátok hogy miért, ha olvassátok) érdekes lesz, de nem árt figyelmesen olvasni, mert pici kis csavarok ott vannak a sorok között.

Tess és Gus élete bőven bővelkedik érdekes dolgokban, és mindkettejük döntését megértettem, még ha nem is volt annyira szimpatikus minden lépés. Voltak fájdalmas történesek, de ezek minden kapcsolatban előfordulhatnak sajnos. A könyv első fő vonala, a gyász feldolgozása (Tess részéről az édesanyja, Gus részéről a bátyja) és az élet tovább élése érdekes aspektusokat hoz. Míg Gus azon küzd, hogy szülei ne lássák benne Rosst, addig Tess pótédesanyja lesz Hope-nak, akiről kiderül, hogy Aspergeres. Ez a diagnózis ráadásul nem az egyeteln a családban, ami megváltoztat mindent. Egy pontos előkerül a mellrák örökletes (BRCA gének által hordozott) fajtája is, hiszen Tess édesanyja, ebben hunyt el, így ez is a lány feje felett lebeg. Gus élete egy ponton szintén váratlan fordulatot vesz, de nem szeretnék spoilerezni.

Mindeközben valahogy mégis annyira jó volt arról olvasni, hogy hová fut ki a két főszereplő élete, mert még a sok rossz dolog mellett is csupa kedves dologról olvasni a könyvben. Szóba kerül a családalapítás kérdése, az önmegvalósítás és a karrier, néhány külföldi utazást is kapunk és sok lelkizést a barátokkal, és sok szerelmet mind Tess és mind Gus részéről. Szerettem ezekről olvasni, mert teljesen normális gondolatok jártak a fejükben, és még ha az élet meg is gyötörte őket, ők is ugyanolyan emberek maradtak mint bárki más.

Értékelés: 5/4.5 


Nehéz erről a könyvről mesélni, mert nem tudom jól átadni azt, hogy mennyire fájdalmasan életszerű helyzetek voltak benne. Csak annyit tudok mondani, hogy olvassátok el! Mert megéri, és szerintem mások lelkét is megérinti majd ennek a két embernek a története, akiknek nem lehet drukkolni, és várni azt, hogy vajon mi a lesz. Hol találkoznak? Tényleg találkoznak? Vagy elmennek egymás mellett és élik tovább az életüket? Megismerik egymást? Vagy a sok idő megváltoztatott mindent és ennyi a varázsnak, ami ott abban a firenzei templomban bekövetkezett? Tök sok kérdés, amit az első oldalak után izgatottan vártam.

Kellett egy kicsit idő, hogy ráérezzek a könyvre, mert szerintem kell hozzá egy hangulat, viszont ha ezt elkapod, akkor egy szuszra végigolvasható (én egy este, és egy délelőtt elolvastam) és bevallom közben néha-néha elpityeredtem, és összeszorult a szívem, mert fájdalmas dolgok jöttek szembe a könyvben mindkét főszereplővel kapcsolatban. És nem csak velük...Fontos dolgokra hívja fel a könyv a figyelmet, legyen az a betegségek, a család, a párkapcsolati dolgok, vagy éppen a karrier és persze a sors kifürkészhetetlen útjai.

Fejbevágóan mai történet a Miss you, olyan dolgokkal, amik minden családban megesnek, és olyan dolgokkal, amiket az emberek elkövetnek. Főként hibákkal, de csomó olyan jó dologgal is, amiről meg szívmelengető volt olvasni. Kicsit kettős érzésem volt olvasás közben, de ez most itt előny volt, és kicsit sajnáltam is, hogy ilyen hirtelen vége lett a történetnek. Még annyi mindenre kíváncsi lettem volna....

Ajánlom nagyon, de ha egy ártatlan chick-lit-et vársz, akkor azt nem itt találod meg. A Miss you egy igazán realisztikus, emlékezetes és romantikus történet, ráadásul a jobbik fajtából.
Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Blogturné extra: a könyv borítói más országokban

Bevallom nekem az első sor harmadik verziója (spanyol azt hiszem) tetszik, és a jobb oldali sorban a második (görög?), amin a két kéz ér egymáshoz. A többi "élő" szereplős könyv valahogy túl romantikus, és bár van szerelem a könyvben, azért a két egymást fedő, vagy éppen egymástól ellépő alak valahogy jobban kifejezi a történetet. Nektek melyik borító tetszik a legjobban? Egyébként ezeket elnézve a magyar is jó megoldás, főleg, hogy ott a M betűben a szív alak is, ami utal a romantikára. 










Nyereményjáték

Tess életében fontos szerepet játszanak a musialek, főként kishúga Hope miatt. A Blogturné Klub bloggereinél most híres musicalekből láthatsz egy-egy képet, a te feladatod az lesz, hogy kitaláld és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a musical címét. Felkészültél a zenés utazásra? Hajrá! A turné végén 3 könyv talál gazdára a Libri Kiadó felajánlásából!

Az én keresett musicalem:



A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. 

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztevevő bloggerek: 


06.28. Betonka szerint a világ…
06.30. Zakkant olvas
07.02. Könyvvilág


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe