Mán-Várhegyi Réka - A szupermenők

3:51:00 PM


A Tilos az Á jóvoltából jelenik meg Mán-Várhegyi Réka könyve, A szupermenők, Marci, Nihil, Hajni, Panni és a többiek története a középiskolai életről: barátságról, útkeresésről és persze az elmaradhatatlan szerelemről.

Július 13 - 17 között a Blogturné Klub három bloggere teszi közzé a véleményét a könyvről és az történethez kapcsolódó extrák mellett, ha jól válaszoltok a kérdéseinkre, akkor nyerhettek 1-1 példányt a könyvből!


Mán-várhegyi Réka - A szupermenők 

Fülszöveg:
Főhősünk neve egyszerű és hétköznapi: Szabó Marci. Egyébként lány, és most tölti a tizenhatot. Hogy miért Marci? Mert a Marcellinánál (ami az eredeti neve) még egy fiúnév is jobb, legalábbis szerinte. Történetünk elején Marci élete kész katasztrófa: szülei elváltak, emiatt az anyjával és magába forduló nővérével a napfényes belvárosi lakásból egy panelbe költöznek. Az új otthonnal új suli is jár, ami nem más, mint a helyi középiskola, a Spuderka. Tagozat nincs, szakkörök is alig, a tanárok és a diákok nagy része első látásra elmebeteg. A kezdeti rémálom után Marci mégis barátokra talál, ők a beszédes nevű Nihil (szüleinek: Laura), a stíluskirálynő Hajni és az eminens Panni. Hogy mi bennük a közös? Természetesen az, hogy ők nem menők. És nem is akarnak azok lenni. Vagy talán mégis?

Tilos az Á Könyvek, Budapest 2015
Író: Mán-Várhegyi Réka
Oldalszám: 392
ISBN: 9789634100355

Lehet újat nyújtani a magyar könyvpiacon a szakközépiskolai/gimis történetek frontvonalán? A válasz: igen. Mán-várhegyi Réka tudott, és ez megnyugvással töltötte el a szívemet, mert kifejezetten szeretek ilyen történeteket olvasni. A szupermenők főhőse egy Marci nevezetű lány (igen, ez már egy elég ambivalens kezdés, de illett ide), aki 15 éves és új tanévét egy másik gimiben kezdi, ennek pedig oka a szülei válása.

Marci édesapja az Agyelszívók zenekar frontembere, anyukája egy hivatalban dolgozik, és Marcinak van még néhány évvel idősebb nővére is, Helga. Édesanyjuk azonban megelégeli férje életvitelét, és kiköltözik egykori lakóhelyére egy panelba, ahová a lányok is vele tartanak. És mivel új lakókörnyezet, így új iskola is vár rájuk.

Milyen lehet megélni, hogy egy menő alternatív zenei gimi után egy egyszerű szakközépiskola kapuin kell besétálnia egy diáknak szeptember elsején? Hát gondolhatjátok, hogy ez nem egyszerű dolog. Nem volt az életemben sosem iskola váltás, de minden tiszteletem Marcié, mert megpróbálja túlélni és mert megpróbál beilleszkedni.


A naplóírásba rögtön a válás után kezd, így az ő szemszögén keresztül olvashatjuk a nyári költözést, anya-apja vitáit, nővére depressziózását és az új környezettel való ismerkedést. A napló nem online módon íródik, hanem a lány papírra veti a gondolatait. Persze megpróbálkozott ő már sok naplóval, hiszen a technika világában él, de amikor édesanyja a válás után formatálta férje, azaz Marci apjának számítógépét, azzal együtt a lány gondolatai is belevesztek a semmibe, mert dokumentumokba írta le véleményét az életéről.

Marad a papír, és az a meglepően fanyar, de mégis életszagú naplózás, amit Mán-Várhegyi Réka az olvasók elé tár. Egyszerűen nem lehet nem szimpatikus Marci az olvasóknak a könyvvel együtt haladva napról-napra, mert annyira hétköznapi, és mégis egyediek a lány gondolatai, hogy én alig vártam, hogy olvassam az élményeit. Pedig nincs könnyű élete a lánynak, a válás, nővére antiszociálissága, édesanyja szomorkodása, az őrült szomszédok, és az állandó egyedüllét, mert régi iskolástársaitól messze került. Meg ott van az a félelem, hogy mi lesz az első napon a suliban. Mert persze az is eljön, rögtön pár oldal után és itt indulnak be az eseménye. A Spuderka középiskola is ugyanolyan suli mint a többi. Mint amibe én jártam, meg amibe te, és amibe még lányok és fiúk százai fognak.

Mindenhol ugyanazok a klikkek fogadnak mindenkit: menő lányok, vicces fiúk, gazdagok, geekek, alternatívok, rockerek, stréberek. Marci semelyikhez nem tartozik, ő egyszerűen az új lány, aki tizedikben bekerül egy osztályba, ahol van minden példányból egy-egy szószóló. A lány édesapja zenei ízlése miatt Marci az alternatív vonalat képviseli, így eléggé kilóg a percenként szelfizgető tinilányok közül, de van annyira okos, hogy gyorsan rájön, hogy itt is ugyanúgy működnek a dolgok, ahogy a többi suliban.

Marci egyébként nem hagyja magát elnyomni, meglepően jó humora van, így amikor megvédi az egyik osztálytársát gyorsan össze is barátkozik vele. Egy másikkal még a beiratkozáskor találkozik (ő Nihil) így a lányok hárman egyfajta véd és dacszövetséget alkotnak, ráadásul van egy projektjük. Pannit, aki szintén osztálytársnőjük kell menővé tenniük és erre kész haditervet dolgoznak ki. Ám menőnek lenni sosem egyszerű....


Ahogy anno az én diákkoromat is meghatározták az iskola menő diákjai, és titkon mindenki törekedett arra, hogy menő legyen. Nyilván nem annyira, mint a legnépszerűbb és körülrajongott emberek, de legalább annyira, hogy az a helyes fiú észrevegye őt a folyosón. Marci sem akar a menők legmenőbbjévé válni, de van egy fiú, aki megtetszik neki (a beceneve Csáp, és Csáprádió néven csütörtökönként zenéket is játszik a Spruderkában), így valahogy jó lenne, ha észrevenné. Persze közben a menő hadművelet a lányok összefogásával halad Panninál is, és ahogy ő kupálódik ki, úgy a többiek élete is zajlik, csak Marci érzi néha úgy, hogy egy helyben toporog (pedig nem is!).

A barátság mellett a szerelem sem kerüli el a lányokat. Míg Nihillnek egyik osztály társa tetszik, addig Marcinak is udvarol egy fiú (Drax) és persze a többi lánynál is zajlik az élet, még Helga is bepasizik, és összeszed valami vegán srácot. A szerelmi sztorik nagyon kedvesen vannak leírva, nincs benne semmi megdöbbentő dolog, de valahogy nem is hiányzik. Kamaszos kis hülyeségek történnek velük, olyan dolgok, amiknek történniük kéne a normális 15 éves lányokkal. Persze azért itt is beszélnek a lányok arról, hogy ki mikor veszítette el a szüzességét, ki kivel csókolózott először, de semmi olyan nincs ebben, ami nem lenne helyénvaló.

Értékelés: 5/4.5

Nagyon bejött Mán-Várhegyi Réka története, mert csupa olyan karakter volt a regényben, akik igazi egyéniségek voltak és nagyon szerettem a főszereplő Marci gondolatait. Azonosulni tudtam vele, és persze erősen beindult a gimis/szakközepes nosztalgiafaktorom. Jó volt visszarévedni a tíz évvel ezelőtti dolgaimra, mert hiába eltelt azóta nem kevés idő hasonló dolgokon menten én is keresztül, mint Marci.

Az írónő a humort is megtalálta, és úgy tálalta, amivel az egész könyv alatt végig jól elszórakoztam. Tipikus csajos problémái vannak a főszereplőnknek, amiket jó köntösbe csomagolva adott vissza. Voltak olyan jelenetek, amiken kuncogtam a villamoson, és ezeket én nagyon tudom értékelni. Minden karakter a szomszédoktól elkezdve a sulis társakig, tanárokig jól tipizálja a különböző társadalmi osztályokat és amolyan "mindenkinek van egy-egy ilyen ismerőse" érzést keltenek.

Néha volt egy-két unalmasabb nap, de mivel ez egy napló, úgy az ember élete sem mindig  izgalommal teli, így ez nem megrovás. Szerencsére az üresjáratok mellett bőven van történés A szupermenőkben. Nem akar semmit sem megmondani a könyv, hogy így kéne tininek élni, vagy úgy, egyszerűen leírja azokat a problémákat és kérdéseket, ami a mai fiatalokat foglalkoztatja. Nem prédikál, nem irányít, de mégis életszagú és valóságos.

Imádtam a zenei részeket, pedig én nem is vagyok annyira alternatív, mint Marci, de mivel Csáp által a rádiózás, és az Agyelszívók révén a koncertezés sokszor szerepel a könyvben ezek a részek nagyon jók voltak. Marci nagyon muzikális (nem hiába, édesapja zenész) és a lány dalokat is ír. Sőt! Jó dalokat, legalábbis a számcímekből, és a leírásokból nekem nagyon így tűnt. A menőség miatt még egy lánybandát is összeverbuválnak a szereplők (Penelope and The Gang) és fellépnek a suliban. Zseniális részek voltak ezek, mint ahogy azok is, amik a vloggerkedésről szólnak. A videóban blogoló vloggerekről nagyon sokat megtudhattunk a könyv során, érdekes dolgok derülnek ki, mind Marci tesójáról, mind egyik barátnőjéről. Nem spoilerezek, de sok meglepetés van a vlogger témakörben a könyvben.

Mán-Várhegyi Réka halad a korral és nagyon újszerű dolgokat vitt bele a regényébe, úgyhogy nekem első olvasásra szerelem lett A szupermenők. Olvassátok el ti is, főleg ha tinik vagytok, mert Marci és barátnői kalandjai a ti szíveteknek is kedves lesz szerintem. Óh, és igen, mondtam már, hogy marhára tetszik a könyvborító?


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Itt megszerezheted 15%-kal olcsóbban A szupermenőket!



Nyereményjáték:

Szabó Marci rádiózik a könyvben, ezért a blogjaink is egy játék erejéig DJ-vé változnak és egy meghatározott témában nyomatjuk a műsort.
A feladatotok az, hogy kitaláljátok milyen stílust képviselünk és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe.

Az én zeneszám listám a következő:



Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll a rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok:
07.13. Kelly és Lupi Olvas
07.15. Roni Olvas
07.17. Zakkant Olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe