Cecelia Ahern - Lantmadár és minden, amit a címadó madarakról tudni kell

8:40:00 PM


Cecelia Ahern június 7.-én Budapesten, a 89. Ünnepi Könyvhéten! Könyvbemutató 17 órától a Vörösmarty téri Nagyszínpadon, dedikálás 18 órától a Dedikálószigeten.
Az Athenaeum Kiadó pedig újabb kötettel lepte meg a szerző rajongótáborát. A Lantmadár két,  szinte hihetetlen körülmények között találkozott ember szerelmének története és nemcsak. Kövesd a Blogturné klub három bloggerét e rendhagyó blogturnén, és tiéd lehet a könyv egy példánya.



Cecelia Ahern - Lantmadár

Kiadó

Athenaeum, 2018

Oldalszám

400

Fordító

nincs adat

Önálló kötet


Fülszöveg

Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és élete egy csapásra megváltozik. A sármos férfi egy dokumentumfilmes forgatócsoport tagja. A háromfős kis csapat éppen következő filmjéhez keres témát, Laura pedig egyből felkelti az érdeklődésüket. A lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más – senki, csak az ausztrál lantmadár.

Laura egy új élet reményében a stábbal tart Dublinba, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba egyik pillanatról a másikra, de a 21. század is, a közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival egyaránt.
Cecelia Ahern legújabb regénye elgondolkodtató, szívmelengető szerelmi történet a mindenkiben ott lakozó szabadságvágyról és a világ zaja mögött megbúvó a csendről.


Idén a Könyvhét külföldi sztárvendége Cecelia Ahern, akinek újra regénye a Lantmadár megvásárolható a kiadó standjánál, hogy aztán csütörtök délután 17 órától alá is lehessen íratni az írónővel. ÍA dedikáláson én is tervezem, hogy részt veszem és sorba állok, hogy az egyik könyvemet dedikáltatom, úgyhogy ha jöttök, akkor ott találkozunk :) 

Sajnos nekem a sok munka mellett már nem fért bele, hogy elolvassam addig a Lantmadár című könyvet, így csak extra állomásként veszek részt a turnéban, de ez nem akadályoz meg abban, hogy rajongjak egy kicsit a címadó lantmadarakért, mert elképesztő tehetségei ők az állatvilágnak. 

És hogy miért is a lantmadarakról kapta a nevét a könyv? Azzal nem árulok el nagy titkot, hiszen a fülszövegben is szó van arról, hogy a főszereplő Laura elszigetelten él egy erdőben. A lány több mint tíz éve senkivel sem beszélt, ám amikor megjelenik egy stáb forgatni az erdőben a lány élete egy csapásra felfordul. Felfedezik a képességét, ami olyan, mint a lantmadaraké, Laura tökéletesen tudja utánozni mindenféle dolog hangját, akárcsak az Ausztráliában őshonos lantmadarak. 


A lantmadarak különleges képessége


A lantfarkúmadár-félék (Menuridae) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe tartozó család. A madarak Ausztrália erdeiben és bozótjaiban őshonosak, és leginkább a fácánokra hasonlítanak. 

Farkuk hosszú, a hímek 16, a nőstények 12 kormánytollal viselnek, ezek felfelé állnak és egyesek S alakban meggörbültek, és így együttvéve sajátságos lantalakot mutatnak. Innen kapták a nevünket: lantfarkú madarak. 


forrás: Aussiewolf


A lantfarkú madárnak elképesztő hangutánzó képessége van, párkereséskor legalább húszféle madárfaj hangját képes utánozni. De ezenkívül bármilyen hangot képes eltanulni, amit hallott a lantmadár élete során. 

Képesek megszólaltatni a kutyaugatás, a tapsolás, a láncfűrész, az emberi beszéd, az autóriasztó vagy fényképezőgép hangját is. 

Nézzétek meg ezt a videót, amiben David Attenborough és stábja megmutatja a lantmadarat és különböző hangjait!



A csodás madár nem csak Ahernt és a BBC stábját ihlette meg, sok helyen ábrázolják Ausztáliában a lantmadarat. Még bélyegen is feltüntették. Sajnos amikor én Ausztráliában jártam nem találkoztam a vadon élő lantmadárral, és az állatparkban (ahol koalákat és kengurukat simogattunk) sem volt belőle egy példány sem, de remélem egyszer még én is láthatom. Addig marad a könyv, és persze a videók erről a különleges jószágról!


Menura superba – superb lyrebird (1800) by Thomas Davies



A National Geographic stábja beválogatta a Lantmadarat a világ legérdekesebb állatai közé.



Nyereményjáték


Játékunkban a szerző könyveire vonatkozó néhány kérdésre kell választ adni és azokat a Rafflecopter megfelelő dobzába beírni. Nem lesz nehéz.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Az én kérdésem: Nevezz meg egy olyan Cecelia Ahern regényt, melyből film is készült 



a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:


06.03 - Betonka szerint a világ…
06.05 - Zakkant olvas
06.07 - Szembetűnő

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe