Sarah Andersen - Macskapásztor

9:31:00 PM


A méltán híres Felnőni kiábrándító, és a Puha boldog puffancs után újra itt van Sarah Andersen és képregénye, aminek a karakterével mindenki tud azonosulni egy kicsit. Vagy inkább nagyon.

A Blogturné Klub 9 bloggere elmondja, hogy miért is szerette annyira a Macsakapásztort, amiben nem csak cuki macskák vannak, hanem nagyon sok olyan dolog, ami művészek (vagy akár mindennapi emberek) életét megkeserítik, vagy éppen feldobják. Tarts velünk a macskás turnén, és nyerd meg a képregény egyikét!

Sarah Andersen - Macskapásztor

Kiadó

Fumax Kiadó, 2018

Oldalszám

112

Fordító

Tót Barbara

Sorozat

Sarah's Scribbles-gyűjtemény 3.

Fülszöveg

Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

Sarah Andersen egy fiatal brooklyni illusztrátor. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.


Éljenek a macskák! 


Régen nagy macskarajongó voltam, ezt szerintem még nem is meséltem nektek. Kábé 8-10 évesen odáig voltam a Garfield képregényért, és a nagy vörös lusta macskáért. Minden Garfieldos képregényt gyűjtöttem, imádtam a Garfieldos zsebkönyveket, és persze a Garfieldos cuccokat is. Elég nagy mennyiségű bögrét, képeslapot, pólót, pulcsit, táskát, tollat, posztert halmoztam fel, igazi kis szentélyem volt ezekből a cuccokból. Mondhatni Jim Davis macskás képregényén nőttem fel, így alap volt hogy Sarah Andersen Macskapásztor című képregénye sem maradhat ki. Hiszen nagyon szerettem az első részt, és a második is, úgyhogy boldogan vetettem bele magam a könyvfesztiválos újdonságba.

Vártam a macskákat, akartam a macskákat, aztán kicsit csalódnom kellett. Mert bár vannak macskás részek a képregényben, de túlnyomórészt inkább a művészek felnőttes mindennapjairól szól. Az első képregény nekem inkább a lányok/nők felnőtté válásának mindennapjainak görbe tükre, a második részben pedig már a felnőttlét nyomásait is láthatjuk képregényként megrajzolni. Ezzel szemben a harmadik részben is vannak még főiskolás tanulós évek (vizsgaidőszakos részek), de kapunk bőven a félelmeivel szembe néző főszereplőt is, aki beleveti magát a dolgos világba. Illetve a művészek dolgos világába, mert itt főként most arra helyeződik a hangsúly.



A művész, mint túlélő


Bizony, bizony, a Macskapásztor a macskás cukiskodó képkockák mellett kapott egy elég erős részt. A képregény utolsó egynegyede csak a művészvilágról szól. Az alkotásról, a bírálásról, a kritikáról, a motivációról és az ihletről. Ezeknél a részeknél ráadásul jóval több szöveget is olvashatunk, tanácsokat Sarahtól, hogy a kezdő művészeknek segítsen. Tök jó ötletnek tartottam ezt a részt, mert effektív az én munkámra (de akár még a blogolásra) is ráilleszthetőek a tanácsok, vagy a rajzolt dolgok. Mondjuk sokkal inkább egy képregényrajzolóról szólnak ezek a részek (Sarah tanácsai biztos, hogy náluk telibe találnak), de azért még én is bólogattam serényen. Igaz kicsit furcsa volt a sok képregény után hosszú szöveges sorokat kapni, és a kritikáról, vagy a motivációról olvasni, de a furcsa nem rosszértelemben furcsaként érthető. Csak furcsa. De hát egyébként Sarah képregényeiről sem lehet azt mondani, hogy átlagosak, szóval... Aki szerette a Sarah's Scribbles eddigi részeit a Macskapásztorban is megtalálja majd a kedvenc részeit, az meg hogy néhány jó tanács is jár mellé bónuszban, az tuti, hogy nem hátrány, mert ezekből is bőven lehet tanulni, meg elgondolkozni.




Értékelés: 5/3.5 


Valahogy úgy éreztem, hogy nem azt kaptam 100%-ig, amire számítottam (kevés macska, több uncsibb szöveg), pedig voltak jó pillanatai a Macskapásztornak, de talán kevesebb, mint az előző köteteknek. Nem tudom megmondani, hogy miért nem imádtam annyira, mint előzőeket, de valahogy úgy sejtem, hogy bennem van a hiba, mert a képregények jók benne, ráadásul a legtöbb új volt számomra, így újdonságként is hatottak, csak mégsem találtak be nálam...

Kevesebbszer nevettem fel a Macskapásztor lapozgatása közben, de voltak ütős oldalak, amikre újra és újra visszalapoztam, és ezeknél éreztem, hogy Sarah Andersen még mindig tudja, hogy hogyan legyen szarkasztikus, és hogyan nevettessen meg.

A stílusa még mindig nagyon tuti, a képregények végtelenül őszinték és olyan tipikus dolgok vannak benne, amikben mindenki magára ismer. Talán kevesebb élettanáccsal, és több macskás képregénnyel jobban kibékéltem volna, de a Macskapásztor is olyan képregény, ami mindig fel fog vidítani, amikor újra és újra előveszem. És ezért mindig hálát adok Sarah Andersennek, mert azt hiszem, ez sosem fog kiveszni ezekből a kis könyvecskékből. Ha szeretnétek instant jókedvet, akkor a Macskapásztor kötelező beszerzés legyen nektek is!

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.



Nyereményjáték:



Ahogy a képregényben a főszereplőnek, úgy a való életben is sok művésznek (írónak, színésznek, festőnek stb.) is van/volt egy-egy doromboló kedvence. A Macskapásztor turnén most arra keressük a választ, hogy ki látható azon a cicás fotón, amit a bloggereinknél látsz. Egy kis segítséget azért adunk a macskás gazdikhoz, a te feladatod csak annyi lesz, hogy  Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd, hogy ki látható a képen. A turné végén egy képregényt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között. Hajrá!

Az én keresett macskás tulajdonosom a Queen együttes frontembere, aki nagyon szerette a macskáit. Ezen a képen a Tiffany nevezetű cicájával pózol. Ki ő? 



A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway


A turnén résztvevő bloggerek


05.28. Olvasónapló
05.30. Deszy Könyvajánlója
05.31. Angelika blogja
06.01. Szembetűnő
06.04. Zakkant olvas
06.05. Spirit Bliss
06.06. Bibliotheca Fummie
06.07. Sorok Között Könyves blog
06.08. Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe