Stacey Halls - Familiárisok

11:10:00 PM


Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében. A Familiárisok gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Stacey Halls - Familiárisok

Kiadó

21. Század Kiadó, 2020

Oldalszám

352

Fordító

Simonyi Ágnes

Önálló kötet 

.

Fülszöveg

Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik? Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.

A boszorkányos könyvek bűvöletében


Alig vártam, hogy újra boszorkányos könyvet olvassak. Nem hazudok. Szó szerint ki voltam éhezve egy kellően  misztikus, szépirodalmi, érdekes, izgalmas és komoly mondanivalóval rendelkező boszorkányos történetre. Szerencsére Stacey Halls-től ezt meg is kaptam, úgyhogy egy szavam se lehet. 

Bevallom, hogy nagyon szeretek ezekről a különleges népi mágiát ismerő és használó asszonyokról olvasni. Érdekel a boszorkányság háttértörténete, a boszorkányok szokásai, a boszorkányságot használó nők (és persze férfiak, bár őket boszorkánymestereknek hívják inkább) motivációja és minden, ami tőlük vagy éppen hozzájuk kötődik. Sok boszorkányos történetet olvastam már életemben (ezekről itt írtam egy csomót), de a Familiárisok egy teljesen más világba kalauzolt el. A regény a 17, századi régi Angliába visz el minket, ahol tökéletesen beleláthatunk az akkori emberek mindennapjaiba és szokásaiba. 

Nagyon tetszett, hogy Stacey Halls úgy mutatta be a főszereplőket (ez esetben Fletwoodot), családjukat és életüket, hogy minden apró kis mozzanataikat megismerhettük. Szinte láttam magam előtt a hatalmas házat, ahol élnek, a szolgákat, akik körülöttük forogtak, hogy fürj vacsorát tálaljanak fel az étkezőben, miután begyújtottak a kandallóba. Ott voltam lélekben a 17 éves Fletwooddal, aki az édesanyját és kedvenc madarát megörökítő festmény előtt sétál le az étkezőbe, hogy megvacsorázzon férjével Richarddal, aki már nagyon vágyik egy örökösre. Fletwood csak 17 éves, de már túl van 3 terhességen, és 3 elvesztett babán. Mindegyik terhessége szomorú véget ért, és a lány nagyon fél, hogy az újabb baba, akivel várandós hasonló sorsa jut, mint halva született testvérei. 

Nagyon érdekes volt belegondolni, hogy egy ennyi idős lány, hogyan birkózik meg azzal, hogy nagyon korán már ennyi tragédiát kell átélnie, és hogy mennyire félti az életét, hiszen az orvosa leírta a férjének szánt levélbe (ami véletlenül került Fletwoodhoz rögtön a könyv legelején), hogy az utolsó vetélése az életébe kerülhet. A lányt kétségek gyötrik és ő is érzi, hogy ez a mostani terhessége nem lesz egyszerű, de szeretne életben maradni és világra hozni egy egészséges kisfiút, hogy legyen aki örököse lesz férjének. Megismerhetjük Fletwood mellett Richardot, aki a családfő és nagyon elfoglalt. A legtöbbször a birtok körül intézi az ügyeit, sokszor lovagol a környező városokba, és élénk társasági életet él. Jó barátja az idősödő Roger, és felesége Katherine is. Roger a helyi békebíró, aki egyfajta pótapja Richardnak, akit mindenki fontos és befolyásos embernek ismer a környéken.

Stacey Halls regényéből megismerhetjük Lanceshire-t és környékét, de nem csak a nemesi világba látunk be. Fletwood az erdőbe találkozik Alice-szel, aki bábaként dolgozik, a lány pedig kap az alkalmon és felkéri őt, hogy segítsen neki. Alice szegény, és bár hiába dolgozik szorgosan egy kocsmában, az élete cseppet sem hasonlítható a minden jót megkapó Fletwoodhoz. De akármennyire is ellentétesek, a két nő között egy érdekes kapcsolat alakul ki, így Fletwood szemén keresztül megismerjük Alice-t és a helyi szegénység életét is. 




A híres boszorkányper


Stacey Halls regényében az is a jó, hogy a fantáziát és a megtörtént eseményeket vegyíti, és én ezt a keveréket imádom. Hallottam már a Pendle-dombi boszorkányokról, de ezek a nők nem voltak annyira híresek, mint a salemi boszorkányok és Tituba, de azt hiszem, most eljött az idő, hogy jobban megjegyezzük a nevüket, mert a Familiárisokból hamarosan állítólag tévéfilm is készül. Az 1612-ben lezajlott pendle-i boszorkányperben 10 embert ítéltek kötél általi halálra egy kisgyerek vallomása alapján. Nem csodálkozom, hogy ez az eset felkeltette a szintén a megyében felnövő Stacey Hallst, aki jobban beleásta magát a történetbe, és Fletwood szemén keresztül megmutatta nekünk azt a világot, amiben teljesen helyénvaló volt, hogy ha egy kislány boszorkányt kiállt, akkor nőket zárnak börtönbe és egy tárgyalás után mehetnek is a bitófára. 

Nagyon sok mindent megtudhatunk a Familiárisokből az akkoriban élő nők helyzetéről, befolyásáról (vagy éppen nem befolyásáról...) és szokásaikról, érzéseikről. Jól megfigyelhető volt a nemesség és a parasztok között feszülő határ, a vagyonosság jelentősége, vagy éppen a törtetés "jutalma". Engem kifejezetten a különböző hiedelmek érdekeltek, és ebből is érkezett egy adag, és a címre utaló familiáris szellemekről (azaz a boszorkányok állatként megjelenő szellemalakjáról) is megtudunk egy néhány dolgot. 



Értékelés: 5/5 


Bár már hetekkel ezelőtt olvastam el Stacey Halls regényét, de még mindig érzem, hogy itt lebeg körülöttem a történet. Sokat gondolok Fletwoodra, Alice és persze a többi mellékszereplőre is, akikkel megismerkedtem. Nagyon izgalmas volt belelátni az életükbe, nyomon követni ezt a nagyjából fél egy éves időszakot. Bár magáról a boszorkányságról nem esett állandóan szó, de mégis ott vibrált a történetben az a finom misztikum, ami újra és újra előbukkant egy-egy jelenetben, és ami hajtott előre, hogy még többet és még többet megtudjak erről a világról és a különböző sorsok alakulásáról. 

Nem árulom el, hogy Fletwooddal mi lett, hiszen a könyv legvégéig nagyon izgalmasan vezet végig az írónő, és bár sejthető egy kicsit a lezárás, de nekem tökéletes megfelelt így. Kicsit talán félelmetesebb részekre azért vágytam volna, de Stacey Halls azért finoman adagolta a sötétséget, és több olyan kényelmetlen téma is volt a regényben, amit bár nem bontott ki, de azért lehetett sejteni a dolgok végkimenetelét és ez egyáltalán nem volt zavaró. 

A leírások csodásak voltak, szinte láttam magam előtt a karaktereket, a környéket, a ruhákat, az ételeket és mivel én eddig inkább a romantikusabb Angliáról szóló történetekhez voltam szokva, így kifejezetten érdekes volt a sötétebb valóságot is megismerni.

Ha szeretnétek egy szép, de mégis érdekes és a végletekig izgalmas könyvet olvasni és érdekelnek a boszorkányok, akkor a Familiárisok nagyon fog nektek is tetszeni. Nekem nagyon magasra tette a lécet az írónő, és remélem, hogy még lesz lehetőségem (akár erről a korszakról, akár másikról) olvasni tőle.

Azt már meg sem kell jegyeznem, hogy a borító elképesztően csodálatos (és ez nem csak a róka miatt mondom!), és nem lehet így képen átadni! Gyönyörűen csillog a borító néhány részlete, és annyira jól meg van rajzolva, hogy wáó! A fordítás is nagyon jó lett szerintem. Tetszett a sok-sok régi egyedi szó felbukkant a könyvben, és a leírások olyan kifejezőek voltak. Mondjuk bevallom nem vártam mást, hiszen a 21. Század Kiadó KULT-könyvek sorozatába tartozó összes regény nagyon igényes, és ha eddig még nem ismerkedtetek meg a kiadó ezen könyveivel, akkor itt a idő elkezdeni!

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Mivel a könyv egyik szereplője Alice a gyógynövények nagy mestere, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy rövid leírást egy adott növényről. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába leírni, hogy melyik gyógynövényre gondoltunk. 

Az én keresett gyógynövényem leírása: 

Ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény, felsorolni is sok számos gyógyhatását: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít. Ma elsősorban vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény.



Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A turnéban résztvevő bloggerek: 


07.27.: Csak olvass!
08.02.: Zakkant olvas
08.04.: Readinspo
08.06.: Utószó

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Szia! :)

    Örömmel láttam, hogy Te is olvastad a könyvet, én is a napokban fejeztem be. Élvezettel olvastam az ajánlód, jó volt látni a te véleményedet is a történetről! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi Szatti <3 Nagyon jó kis történet volt, sokat gondolok azóta a történetre, simán látom magam előtt, ha mondjuk megfilmesítik Fletwood és Alice történetét.

      Delete

Subscribe