David Attenborough - Utazások a világ túlsó felére

9:16:00 PM


Az Egy ifjú természettudós történetei után a Park Kiadó jóvoltából elolvashatjuk David Attenborough-tól az Utazások a világ túlsó felére című könyvet is, melyben bejárhatjuk vele Pápua Új-Guinea, Madagaszkár és Ausztrália Északi terület néven ismert tájait, megcsodálhatjuk növény- és állatvilágukat, valamint bepillantást nyerhetünk az ott élők életébe, kultúrájába. Ezt az izgalmas túrát most hat bloggerünkkel követhetitek végig, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

David Attenborough - Utazások a világ túlsó felére

Kiadó

Park Kiadó, 2019

Oldalszám

372

Fordító

Szabó Olimpia

Önálló kötet

.

Fülszöveg

Az 1950-es évek közepén született Egy ifjú természettudós történetei Állatkerti gyűjtőutak című könyvének sikere után az 1960-as évek elején az ifjú David Attenborough újabb utakra indul. Ezúttal Madagaszkárt, Új-Guineát és a Csendes-óceán térségét, valamint az ausztráliai Északi területet keresi fel filmes stábjával. Kalandos utazásairól olvasva megismerjük többek között Pentecost szigetének toronyugróit, az ősi tongai királyi kavaceremóniát, és olyan különleges állatokat is, mint a paradicsommadarak, a kaméleonok és a szifakák. A bőséges képanyaggal és térképekkel ellátott kötet szellemes, könnyed és áradóan mesélő stílusával méltán varázsolja el olvasóját.


Én is a világ végére szeretnék utazni David Attenboroughval 


onnan tudom, hogy jó egy könyv, hogy azonnal el akarok utazni oda, ahol a mesélő éppen van. most éppen Új-Guineába a paradicsommadarak földjére mennék. #sajnoskicsitmesszevan

Nemrég a fenti mondatot néhány napja írtam ki Twitterre (ha nem követsz még, akkor @zakkantanett néven megtalálsz), mert éppen azokat a részeket olvastam David Attenborough könyvéből, amikor Új-Guineáról mesélt. Bár igazából bármit írhatott volna, mert mindegyik helyszín, ahol éppen járt a könyvben egyszerűen felkerült a bakancslistámra. És hogy miért? Mert a leírások alapján csodálatos helyeknek tűntek!



Egy kis funfact: gyerekkoromban, miután megtanultam olvasni nagyon sokszor lapozgattam és olvasgattam az itthon megjelent David Attenborough könyveket, főként a Zoo quest sorozatot, aminek az egyik része ez az újra kiadott Utazások a világ túlsó felére című rész is.

Egyébként ez a rész, és az itt összegyűjtött az utazások az '50-'60-70-es években zajlódtak le, viszont az eltelt évtizedek semmit sem vontak le ezekből az élményekből szerintem. Bár akkoriban csak fekete-fehérben rögzítettek Davidék az utazásaik során, a mellé mondott narrációk, és ez a könyv nagyon jól kiegészíti a természetfilmes sorozatot is, ami a könyv alapján készült. Sajnos az egykori helyszínek mára már nem annyira érintetlenek, mint ahogy anno a természettudós David látta. Sajnos elért ide is a civilizáció és a technika, ami hozta magával a terjeszkedést és az olyan szörnyűségeket, mint az erdőirtás, állatok megölése, orvvadászat. Viszont David még úgy látta ezeket a helyeket, ahogy senki más előtte. Sok helyszínre, és szigetre, szigetcsoportra még alig tette be lábát fehér ember, nemhogy egy stáb, kamerás emberekkel, akik rögzítik is az ott látott dolgokat.

Ezt tette ugyanis David A. és társai (vagy Geoff vagy Charles, mert néha az egyikükkel, néha a másikukkal utazott). Attenborough 93 éves jelenleg, és ezek az utazásokon fiatalkorában vett részt. Akkoriban a Londoni Állatkertnek dolgozott, és a BBC-nek tudósított, így utazásait olyan tájakra időzítette, ahol még kevés felfedező járt. Utazásai során szinte beépült a szigetek lakosai közé, több hetet is eltöltöttek itt társával, és megpróbáltak mindent jól megfigyelni az állat és a növényvilágtól kezdve a törzsi szokásokig. Tongában ők voltak az elsők, akik találkozhattak a királynővel és részt vehettek egy több órás kavaceremónián (a kava egy különleges ital, amit megáldanak és elfogyasztanak), amiről felvételeket is készíthettek.

3 sziget, 3 különböző kultúra és állatvilág


Nagyon tetszett, hogy az Utazások a világ túlsó felére 3 jól elkülöníthető vidéket mutat be. Elsőként a Csendes-óceánt és vidékét ismerhetjük meg. Itt található Fidzsi, és Tonga is, de a pigmeusok is, és a különleges paradicsommadarak vidéke is ezek a szigetek. Nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy hogyan közelítik meg a Jimi völgyet David és Charles (milyen repülővel és milyen hajókkal utaznak), és hogyan oldják meg, hogy az útjuk során használt kamerákat, és felszerelést vigyék nekik a bennszülöttek egyik helyről a másikra, miközben gázolnak a dzsungelben, a folyókon át, miközben paradicsommadarakat filmeznek, vagy éppen különleges állatokat gyűjtenek be. Az időjárási körülmények és a nyelvi akadályok sokszor nehezítették Davidék munkáját, de mindig volt egy-egy már itt élő fehér ember, aki ismerte a törzsek vezetőit és tagjait, így mindig volt segítségük az expedícióik során.



Nagyon érdekes volt a rakománykultuszról olvasni. Ez egy kitalált vallási kultusz volt, amit John Frum nevéhez kötnek. Az Új- Hebridákon, a Salamon szigeteken, Tannán, Új-Kaledóniában és Új-Guineákon kialakult vallás nagyon különleges volt. Ötvözte a kereszténységet (kereszteket állítottak a bennszülöttek, így jelezve, hogy várják John Frumot és rakományait) és a helyi vallásokat is. 1926-tól kezdve alakult ki, de bőven voltak hívői még a '70-es években is. Mindenféle történetek terjedtek John Frumról, aki megjelent embereknek (vagy tényleg járt a szigeteken?) és rádión kommunikált. Olyan dolgokra utasította az itt élőket, hogy égessék el a terményeiket, öljék le állataikat, mert jön hamarosan a rakomány, amit csak a feketék kapnak, a fehér ember nem kaphat majd ezekből. Frum hívei kereszteket állítottak, és különböző szobrokat Johnról, akit valahogy mindenki tudott, hogy hogy néz ki, de senki sem találkozott vele.... Tényleg érdekes dolgok ezek, nagyon meglepődtem, hogy ennyi mindenből szemezgetett Attenborough.

Az egyik kedvenc részem a könyv utolsó harmada volt, mert itt Észak-Ausztráliában jártak, ráadásul azon a részen, ahol én még sajnos nem voltam, de nekem is nagy vágyam eljutni. Nagyon jók Attenborough leírása, mert esküszöm olyan volt, mintha én lettem volna a másik útitárs, aki szintén ott izzad az ausztrál pusztaságban, miközben varánuszokat és kengurukat filmeznek, vagy vadászó őslakosokat.

A könyv 2. fejezetében a híres Madagaszkári állatvilág is figyelmet kap, tudjátok a csíkos farkú makik, akik a szigetről elnevezett mesefilmben is láthatóak. Annyira színes és annyira különleges és csak itt élő állat és növényvilággal (ez egyébként jellemző az összes helyszínre) találkozhatunk a könyv lapjai között, hogy már csak ezért megéri elolvasni az Utazások a világ túlsó felére című könyvet.




Értékelés: 5/4,5


Állatbarátoknak, utazni vágyóknak, vagy csak kezdő (vagy már éppen haladó) felfedezőknek tökéletes olvasmány David Attenborough könyve. Annyira olvasmányosan és izgalmasan meséli el a kalandjait, hogy szinte látja maga előtt az ember a helyszíneket, az állatokat, a tájat, vagy éppen az embereket. Szerencsére sok fotóillusztráció is jár a történetek mellé (nekem a könyv közepén található színes képek tetszettek a legjobban) így az élmény még jobb.

Minden fejezet elején kapunk egy térképet, így láthatjuk és követhetjük, hogy melyik sziget merre van, és mekkora a terület, amit majd az adott részben bejárunk Daviddal és társaival. Nem csak az állatokról (sőt, inkább ők kapják itt a kevesebb figyelmet) hanem az emberekről is mesél az Utazások a világ túlsó felére. Nagyon tetszettek ezek a részek, hiszen annyi különböző ember él a Földön, és David úgy mutatta be őket, ahogy ő látta. Megismerkedett a szokásaikkal, a nyelvükkel, az ételeikkel, a történelmükkel. Ezekről olvasni mindig élmény. Persze az állatos részek is érdekesek voltak, a paradicsommadarakról, a szilfakákról, vagy éppen a varánuszokról és krokodilokról szóló részek nagyon izgalmasak voltak. Mondjuk kicsivel több képi anyagot azért elviseltem volna, de tudom, hogy az akkori időben még csak fekete-fehér felvételek készültek, és sokszor maga a szerző sem tudott képeket készíteni a nehéz körülmények között, így csak a leírásra hagyatkozhattam olvasás közben.

Minden állatbarátnak nagyon ajánlom ezt a könyvet, ami tökéletes ajándék lehet karácsonyra minden természetrajongónak, vagy éppen azoknak, akik szeretik a természetfilmek világát. Nagyon örülök, hogy David Attenborough átadta az ismereteit anno könyv és tévéfilm alakban is, mert nélküle sokkal kevesebb dolgot tudtunk volna meg a világból. Ez a könyv is nagyon sok ismeretet ad, sokat lehet belőle tanulni és nagyon remélem, hogy a szerzője még sokáig köztük lesz, hogy újabb és újabb dokumentumfilmeket narráljon vagy éppen papírra vesse az utazásai izgalmas emlékeit.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


A könyvben sok érdekes állatról olvashatunk, így a feladatotok most az lesz, hogy egy-egy leírás alapján kitaláljátok, mely állatra vonatkozik, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére a nevét. Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből.

Az én keresett állatom leírása

Madagaszkáron honos. Hegyi esőerdőkben él az 1800 méteres tengerszint feletti magasságig. Elterjedési területe mindig is szűk volt. Madagaszkár szigetén egy kis, keleti parti sávban éltek az északi Antogil-öböl és a déli Mangoro-folyó között. A fokozódó erdőirtások miatt sok helyről eltűnt, ma már csak három rezervátumban fordul elő. Testhossza 64–72 cm, farokhossza 4–5 cm, testtömege 6–9,5 kg. A legnagyobb félmajom; csonkszerű farka 8-14 csigolyát, míg más félmajmoké 20-32 csigolyát tartalmaz. A fej, a vállöv, a hát és a lábak belső oldala fekete, a test egyéb része fehér. Arca csupasz és fekete. Hosszú, kutyaszerű pofája van. Füle a gyapjúszerű szőrzetben rejtőzik. Végtagjai csaknen egyforma hosszúak, keze-lába nagy, hatalmas hüvelykujja és öregujja a többitől elterpeszthető, hátulsó lábujjainak tövét hártya köti össze, farka csenevész vagy középhosszú Majdnem teljesen fekete vagy teljesen fehér változatokban is előfordul. Gégezsákja a hangos kiáltások alkalmával rezonálószervként felfúvódik.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek 


11. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 03. Readinspo
12. 06. Flora the Sweaterist
12. 09. Pandalány olvas
12. 12. Nem félünk a könyvektől
12. 15. Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe