Cath Crowley - Szavak kékben

10:30:00 PM


A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Cath Crowley Szavak kékben című könyve. A szívmelengető ifjúsági regényről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket egy kilenc állomásos turné keretében. Ha szeretnétek Ti is megismerni Rachel és Henry történetét, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.


Cath Crowley - Szavak kékben

Kiadó

Menő Könyvek, 2019

Oldalszám

272

Fordító

Molnár-Hartinger Emese

Önálló kötet


Fülszöveg

Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett. Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt. Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.


A téma, amiről fáj olvasni, de mégis kell 


Sosem egyszerű a gyászfeldolgozásról olvasni, főleg akkor, amikor te is tényleg gyászolsz valakit a családodból. Talán ezért is érintett meg annyira Cath Crowley könyv, amiben Rachel az elvesztett testvérét gyászolja, és dolgozza fel szépen lassan halálát. Pedig ez egy nagyon fontos téma, mégis olyan kevés ifjúsági regény szól erről. Valahogy, mintha nem mernének az írók beszélni a halálról, és a gyász feldolgozásáról (egy-két könyvet már olvastam a témában, de még mindig nincs elég főleg ifjúsági könyv fronton!). Mert ez minden olvasót elszomorít alapesetben, ám Cath Crowley valahogy megtalálta a tökéletes egyensúlyt a mélységesen szomorú a tiniszereplős szerelmes történetben. Nem volt benne sok semmiből. Pontosan annyi érzelmet, annyi szomorúságot, annyi nosztalgiát, annyi tájleírást és annyi humort adagolt a viszonylag rövidke történetbe (nincs 300 oldal se), ami pont elég arra, hogy megérintse az olvasókat ez a szimplának induló történet.

A történet egyik főszereplője Cal egy életvidám srác volt addig a tragikus napig, amíg örökre el nem tűnt Rachel és édesanyja életéből. A lánynak akkora törést okozott bátyja elvesztése, hogy otthagyja az iskoláját, és elutazik nagynénjéhez, azaz a régi lakhelyükre ahonnan néhány éve költözött csak el. Viszont ahogy visszatér a régi iskolájának helyszínére úgy kerülnek elő a régi barátok is. Ott van Rachel régi barátnője, aki most egy zenekarban énekel és persze ott van Henry, a fiú, akibe a lány anno nagyon régen bele volt esve. Bár a szerelem, és a barátok csak másodlagosak eleinte a történetben, hiszen főleg Rachel érzéseire öszpontosítunk, de ahogy egyre többet és többet megtudunk például Henryről, úgy kerekedik ki az egész.



Tinirománcok a könyveken túl


Az elmúlt napok könyvesboltja után olvastam rögtön a Szavak kékben így meglepően konstatáltam, hogy itt is találunk egy könyvesboltot, ami a csőd szélén áll. Úgy látszik az írók szeretnek könyvesboltokról írni, mert ez berántja a könyvmolyokat. És nincs is ezzel semmi baj! A Szavak kékben című regényben tökéletesen jól működtek a könyves utalások és az Üzenetek könyvtára című hely. Ez Henryék boltjában található néhány polcnyi rész, ami szabad könyvespolcként működik. Az emberek ide tehetnek könyveket, és a könyvekbe írhatnak üzeneteket. Egyfajta kapcsolattartás tehát ez a hely a boltban, itt üzengetnek egymásnak ismeretlenek, és ismerősök. Rachelnek is volt anno egy üzenete itt, és most hogy újra a városban van az Üzenetek könyvtára sokkal fontosabb jelentőségű lesz az életében, mint ahogy az remélte.

Viccesek voltak azok a részek a könyvben, ahol szemezgetett az írónő az Üzenetek könyvtárába írt kis levelezésekből, mert bizony ide tényleg MINDENKI írt szinte, akik felbukkantak a történetben. Például Henry apukája és anyukája, akiknek a kedvenc kötetük a Szép remények, vagy Büszkeség és balítélet meg a zombik című könyvben folyó egyik levélszál, ami kifejezetten viccesre sikerült :)

Persze mivel a regény Henry és Rachel szemszögéből íródott így rájuk koncentrálunk főként. Lehet drukkolni nekik, és bizony kell is, mert nincs egyszerű dolguk. Mindketten hordoznak sérelmeket, és ezeket előbb meg kell érteni, aztán ezeken túl kell lendülnie... Hogy mennyire sikerül párosunknak azt nem fogom lelőni. Sokkal több ez a könyv mint egy tinirománc!




Értékelés: 5/4.5 


Majdnem tökéletesre sikerült Cath Crowley bemutatkozása nálam, ám kicsit sajnáltam, hogy csak ennyit kapott ez csodás történet. Nagyon szívesen olvastam volna még az Üzenetek könyvtárának levelezéseiből, és a könyvesbolt sorsa és néhány szereplő élete is alakulhatott volna másként.

Persze ez nem von le sokat a könyv értékéből és mély mondanivalójából. Nagyon fontos utat jár be a regényben Rachel (hozzá képes Henry viszonylag másodlagos), hiszen Calvin elvesztésétől a könyv utolsó oldaláig tartó megható részig nagyon sok dolog történik a lánnyal. Henry is gyászol, ám ő másként és más valamit/valakit. Kettőjük kapcsolata néhol kicsit túl sok volt, néha nagyon vicces, meg bugyuta is, de azt hiszem ez nem róható fel két 18 éves kamasznak, akik azt sem tudják, hogy mit akarnak az élettől és egymástól. Sok-sok különböző érzelem van a regényben, és ezt az írónő mind mind úgy írja le, hogy végig érdekes marad a történet és mégsem untatott egy-egy ismétlődő rész.

Nagyon különleges hangulat és atmoszférája van a könyvnek, nem mondanád meg róla rögtön, hogy 2019-ben játszódik, de mégis néhol érződik, hogy ez egy kortárs regény. Van rajta valami antik filter, olyan, mint amit ráhúzunk az Instagram képekre. Valami hasonlót éreztem olvasás közben a Szavak kékbennél is. Cath Crowley ráhúzott a törtetére egy édes-bús filtert, amiben két szerelmest ismerhetünk meg, akik fontos dolgokat élnek át együtt. A régi könyvekben való kutakodás, a könyvtáras, könyvesboltos részek rendesen megdobogtatták a könyvmoly szívemet. Nagyon sok kortárs és klasszikus műről esik szó a regényben, jó volt, hogy ezekből olvastam már néhányat, és kaptam újakhoz is inspirációt.

Szeressétek a Szavak kékben, mert fontos könyve az ifjúsági regények kategóriájának. Adjatok neki akkor is egy esélyt, ha elriaszt a YA jelző, mert ez a könyv nem hiába díjnyertes, ahogy azt a borítója hirdeti. A könyv végére a cím is értelmet nyer, és nagyon mély jelentése van, úgyhogy ezért is jár a pluszpont az írónőnek!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.


Nyereményjáték


A történetben az egyik legfontosabb helyszín Henry-ék könyvesboltja, ezért a mostani nyereményjátékban is erre összpontosítunk. Minden állomáson idézetet fogtok találni egy olyan könyvből, amiben szintén fontos szerepet kap egy könyvesbolt. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és beírjátok a Rafflecopter dobozba a könyv szerzőjének nevét és a címét.

Az én idézetem:

Ahhoz, hogy az ember értékelni tudja a könyveket, valamennyire álmodozónak kell lennie, legalábbis az elején.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


11.06. Könyvvilág
11.08. Readinspo
11.10. Fanni's Library
11.12. Flora the Sweaterist
11.14. Zakkant olvas
11.16. Könyv és más
11.18. Csak olvass!
11.20. Kelly és Lupi olvas
11.22. Hagyjatok! Olvasok!

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe