Amy Meyerson - Az elmúlt napok könyvesboltja

9:43:00 PM


A General Press kiadó jelentette meg Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja című regényét, egy keserédes, melankolikus történetet, ahol a főszereplő régi családi titkok után nyomoz, miközben megörökölt egy könyvesboltot. Ha te is szeretsz a polcok között bolyongani és rejtélyeket megoldani, tarts a Blogturné Klubbal és ha szerencséd van, megnyerheted a kiadó által felajánlott csodás kötetet.

Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja

Kiadó

General Press

Oldalszám

440

Fordító

Frei-Kovács Judit

Önálló kötet

.

Fülszöveg

Miranda Brooks sosem fogja elfelejteni a tizenkettedik születésnapját. Ekkor veszett össze ugyanis az anyja és az imádott nagybátyja, a különc Billy. A lánynak fogalma sincs arról, mi vezethetett a szóváltáshoz, amely végül mindent megváltoztatott. Attól kezdve nem látta többé a nagybátyját, így sok-sok év múltán, Billy halálakor meglepődve értesül arról, hogy a férfi ráhagyta a Los Angeles-i könyvesboltját. Mirandának nemcsak a csőd szélén álló üzlet irányításával és a meglehetősen ellenséges boltvezetővel kell megbirkóznia, de a végére kell járnia a nagybátyja utolsó kincsvadászatának is. A férfi ugyanis nyomokat hagyott hátra számára a könyvesbolt polcain sorakozó könyvekben, amelyek révén nemcsak a férfi élettörténete tárul a lány elé, hanem az is, miért szakadt ketté a családja azon a végzetes születésnapon. Amy Meyerson regénye lírai történet családról, szeretetről és a közösség gyógyító erejéről, valamint arról, hogyan formál minket a személyes történelmünk azzá, akik vagyunk.


A könyvesboltok vonzásában


Bevallom ez a könyv már a borítója miatt is megfogott, aztán elolvastam a a fülszöveget (szó is volt róla az augusztusi megjelenések között) és azonnal beleszerettem. Pedig általában tartok az ilyen hirtelen szerelem könyvektől, mert ezekből szoktak lenni a nagy csalódások, de szerencsére itt utólag egyáltalán nem bántam meg, hogy végül belevágtam. Ráadásul is jó, hogy nem rögtön megjelenés után kezdtem bele, hanem vártam egy kicsit, mert az őszi hangulat egy kicsit adott a könyv egyébként is kicsit szomorkás, nosztalgikus hangulatához. Nagyon szeretem azokat a könyveket, ahol a könyvesboltoknak van valami jelentősége, mert hát könyvmolyként egy könyvben könyvekről és egy könyvesboltról olvasni maga a mámor. És ez az érzés szerencsére itt is megvolt. Központi helyet kap a könyvben az egyik főszereplő, Billy egykori könyvesboltja a Prospero könyvek, ami a férfi halála után a férfi unokahúgához, Mirandához kerül. Mit csinál egy történelemtanárként dolgozó lány egy könyvesbolttal? Ez is kiderül a könyvből! És még sok minden más is.




Amy Meyerson regénye egy családról is mesél, aminek a középpontjában Miranda áll, aki a könyv elején értesül arról, hogy régen nem látott nagybátyja elhunyt. Billy-vel a huszas évei végén járó lány már nem találkozott 12 éves kora óta, ám mégis fontos volt az életében, így a hír hallatára hazamegy Los Angelesbe a temetésbe. Miranda Amerika egyik végéből átutazik a nyugati oldalra , és azt ígéri barátjának, hogy néhány hét múlva hazajön... Persze, ha ez így is lett volna, akkor a könvy 40 oldalas lett volna 440 helyett, így senkit sem fog spoilerként érni, hogy Miranda kicsit tovább marad, mint azt előre sejtette.

Billy ugyanis készült számára valamivel, amit a halála előtt tervezett meg. Miranda egy könyvbe rejtett nyomot talál, ami elvezeti egy másik nyomhoz és így tovább. A lány és Billy régen sokat játszottak ilyen játékokat, de azóta eltelt több mint 20 év és és a játék már nem is annyira egyszerű, mint gyerekként. Miranda nehezen jut tovább a nyomokban, mert elragadják az érzések, és persze a történések. Mert a könyvesbolttal nincs minden rendben, az édesanyjával való kapcsolata nem éppen a legjobb, ráadásul ott van a pasija, akivel távkapcsolatban él és telefonon próbálja neki elmondani, hogy mi minden játszódik le benne. Miranda érzései Billyről, a családjáról és azokról az időszakokról, amikor a férfi még élt nem egyszerűek. Nem tudja, hogy mi miatt szakad meg anno a kapcsolat a lány anyja, és testvére között. Túl sok a titok, túl sok a rejtély. És ott vannak még a rejtvények is, amiket Billy útnak indított. Szeretne ezek a végére érni Miranda, de közben annyi minden dolog terelni el a figyelmét.



Nyomozók előnyben! 


Tetszett ez a nyomozás része a történetnek, mert izgalmas dolog ilyen játékokban résztvenni. Nem vagyok egy nyomkereső specialista, de a könyvben volt egy olyan nyom, ami annyira egyszerű volt és Miranda több hétig nem jött rá. Persze értem, hogy Amy Meyerson nem akarta lezavarni a dolgokat rögtön, és megvolt ezzel a terve (ezt elolvasva már én is látom), de a könyv elején - közepén csak arra tudtam gondolni, hogy hogy nem lehet rájönni erre a nyomra? Hogyan nem látta Miranda, hogy mire fut ki ez az egész? Kicsit kiszámítható volt a regény, de ettől függetlenül még sem zavar. Hogy miért? Mert Az elmúlt napok könyvesboltja a maga szomorkás, nosztalgikus hangulatával mégis elbűvölt. Mert könyvekről szól, irodalomról szólt, az olvasás szeretetéről szólt, a család fontosságáról, a gyász feldolgozásáról, az érzelmekről, a szerelemről, szóval magáról az életről. Nem mondanám a történetet szokványosnak, de hiába adott újdonságokat, ha könnyen kitalálható a történet vége...

Persze ettől Amy Meyerson regénye szinte végig vitt magával, a néhány üresjáratban inkább az érzelmek dominálnak, viszont amikor sodort a cselekmény, akkor együtt lehetett izgulni a könyvesboltért, a nyomozás kiteljesedéséért és Mirandáért is.







Értékelés: 5/4 


Nagyon sok irodalmi, és könyves vonatkozása van Az elmúlt napok könyvesboltjának, és ahogy a címben, úgy a történetben is a könyvek és a könyvesbolt kapja a nagyobb főszerepet. Szerencsére, mert a karakterek nem annyira nőttek a szívemhez, pedig tényleg igyekeztem megkedvelni őket, de valahogy mégsem ment. A párbeszédeknél néha furán keveredett a jelen és a múlt, a visszaemlékezések nem voltak annyira érdekesek vagy izgalmasak, inkább csak valami szomorú nosztalgia járt át olvasás közben, ahogy egyre többet megtudtam Billyről, az életéről, Miranda édesanyjáról, és édesapjáról.

foto: unsplash


A legnagyobb erőssége a könyvnek az, hogy minden könyvmoly szíve megdobban azoknál a részeknél, ahol a könyvesboltról olvashatunk, hiszen szerintem mindenki álma, hogy belelásson egy bolt működésébe. És ez a regény tényleg megmutatja, hogy miből is áll egy könyvesbolt napi rutinja, mi van a számlákban, a könyvelésben, honnan érkeznek a könyvek, kik is járnak a boltba, mint törzsközönség. Ezeket a részeket kedveltem a legjobban. A Prospero Könyvek bár nem volt a legtrendibb könyvesbolt, de mégis szerethető volt, ahogy Amy Meyerson regénye is.

Szinte mindennek köze van a könyvekhez, még magának Mirandának is (elég csak a nevére gondolni) és ezeket nagyon jó volt megismerni. Ha rajongsz a könyvesboltokért, akkor érdemes beszerezni Az elmúlt napok könyvesboltját, mert tetszeni fognak a könyvesboltos részek, és az a sok irodalmi vonatkozás, ami felbukkan a történet folyamán.


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték 


A regényben szereplő Prospero Könyvei olyan bolt, ahova szívesen járnánk mi is. De hasonló könyvesboltokkal már találkoztunk más regényekben is. Úgyhogy a feladványunk minden állomáson 1-1 bolt neve, nektek pedig meg kell írnotok hogy melyik szerző milyen regényében szerepelt.

Barrons Könyvek és Apróságok


Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek


10.01 Betonka szerint a világ
10.03 Olvasónapló
10.05 Hagyjatok! Olvasok!
10.07 A szofisztikált macska
10.09 Könyv és más
10.11 Pandalány olvas
10.13 Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe