májusi kiszemeltek #201905

8:35:00 PM


Jöjjönek a májusi hónap kiszemeltjei, amiben inkább életmód könyvek gyűltek fel. Lehet hogy ez annak köszönhető, hogy ahogy haladok bele a nyárba jobban esik ilyen "könnyedebb" könyveket olvasni? Meglehet! Mindesetre van azért itt minden, mint egy jó falusi búcsúban, nem csak életmód kategóriában! Szemezgessetek ti is bátran! (A megjelenési infók a moly-ról érkeztek a könyvek címei pedig kattinthatóak, ha esetleg előrendelnétek, megrendelnétek őket!) 

#életmód #szakácskönyvek #DIY 

Egy kicsit megszalad ez a kategória, de hát nem tudok mit tenni. Szuper szakácskönyvekre vetettem szemet. A Szuperételek az egészséges táplálkozás miatt érdekel annyira, az Egyszerűentől azt várom, hogy végre tényleg egyszerű, de nagyszerű recepteket olvashassak, a Smörgastól pedig nem csak szakácskönyv szerintem, hanem hasonlóan a Hygge, Lagom és hasonló társaihoz egy kicsit életmód könyv is. Az Igen! inkább a motiváció miatt érdekel, meg hogy tud-e újat mondani a témában, akárcsak a Mindent az emberi testről! A Tea könyvbe majd belelapozok a céges könyvvásáron, nem vagy teafanatikus, de ősszel/télen viszonylag sokat ittam, és egész megkedveltem. Bár tudtam 20 éve horgolni, de hát ezek a könyvjelzők annyira menők, hogy újra kedvet kaptam hogy felelevenítsem a megkopott tudományomat. Olyan jó lenne ilyenekkel jelölni az aktuális olvasmányomat!


Kelly Pfeiffer - Szuperételek: ​együnk egészséget minden nap! (Bioenergetic Kiadó // megjelent)

Tudtad, ​hogy a fodros kel több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és több kalciumot, mint egy pohár tej? Hogy az áfonya gazdagabb antioxidánsban, mint bármely más gyümölcs? És hogy a quinoa nem gabonaféle, hanem mag, ezért teljes mértékben gluténmentes, ugyanakkor a magas vas-, mangán-, lizin- és riboflavin-tartalma révén stabilizálja a vércukorszintet, hozzájárul optimális testsúlyunk megőrzéséhez és serkenti az agyműködést?
A könyvben található közel száz recept megmutatja, hogyan tehetjük ezeket a szuperételeket könnyen elkészíthető, változatos formában mindennapi étkezéseink részévé. Az itt ajánlott levesek, saláták, szendvicsek, könnyű fogások, főételek és desszertek ugyanis legalább kettőt (de nemritkán négyet vagy ötöt is) tartalmaznak ezekből a közismert szuperételekből. A szerző tanácsait megfogadva biztosak lehetünk benne, hogy minden nap finom és tápláló fogásokat tehetünk magunk és szeretteink tányérjára. Dobjunk egy maréknyi áfonyát a reggeli turmixba, csempésszünk egy kevés csicseriborsót a csokis kekszbe, vagy öntsünk néhány kanál görög joghurtot a mexikói tacóra. A variációk száma végtelen, csak a fantáziánkon múlik!

Noah Goldstein · Steve J. Martin · Robert Cialdini - Igen! (HVG Könyvek // megjelenés: 05.31.)

Hogyan állíthatjuk kollégáinkat ötletünk mellé?
Hogyan legyünk meggyőzőek egy állásinterjún?
Hogyan vegyük rá gyerekeinket a házi megírására?

Noah Goldstein, Steve Martin és Robert Cialdini, a meggyőzés tudományának világszerte elismert szakértői, a Kis lépés, nagy hatás című könyv szerzői ezúttal 21 bizonyítottan hatékony meggyőzési stratégiát vázolnak fel. Ezeknek a tudományosan alátámasztott, etikus módszereknek a mindennapi élet számos területén hasznát vehetjük, legyen szó személyes márkánk építéséről, kapcsolati hálónk bővítéséről vagy éppen egy habozó barát meggyőzéséről. Az egyszerű technikák alkalmazásával egyre gyakrabban halljuk majd a bűvös „igen” szót, ami zöld utat adhat a sikerhez és a boldogsághoz.

Yotam Ottolenghi - Egyszerűen (GABO Kiadó // megjelent ) 

Yotam Ottolenghi díjnyertes receptjei garantáltan ízekben gazdagok, finomak és ötletesek. Az Egyszerűen sem különbözik ebben, a több mint 130 teljesen új recept új szintre emeli a hétköznap esti és hétvégi főzéseket.
A gyönyörű képekkel illusztrált könyvben Ottolenghi bemutatja, hogy bármilyen típusú főzésben is vagy gyakorlott, most elég mindössze csak 30 perc és egy serpenyő, hogy ínycsiklandó, mégis változatos fogások kerüljenek az asztalodra.
Ezekkel a briliáns, ízletes receptekkel Te is a konyhád mester séfjévé válhatsz egyszerűen!



Mindent ​az emberi testről (Bookline // megjelent) 

A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató az emberi testről
Az autóhoz, a mosógéphez, a számítógépes játékokhoz mindig kapunk használati útmutatót – a testünkhöz azonban nem. A megoldás ez a kézikönyv, amely mindent tartalmaz, amit a testről tudni kell.
Honnan tudjuk, hogy éhesek vagyunk? Miért szorul össze a gyomrunk, ha idegeskedünk? Mi az oka az emésztési problémáknak, miért alakul ki rövidlátás és allergia?
Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit tudni szeretnénk a testünkben zajló rejtélyes, összetett folyamatokról.



Szuna Noémi - Tea (Centrál Médiacsoport // megjelent) 

A ​tea az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk világszerte. Évezredes története során nemzetek és kultúrák sorsa, társadalmi szerepek és gasztronómiai szokások változtak meg miatta, illetve rengeteg ember megélhetését szolgálja napjainkban is. A könyv elkalauzolja az olvasót a világ legismertebb és legkülönlegesebb termőterületeire, bemutatja a termesztés és feldolgozás folyamatát, a hagyományos teakészítési ceremóniákat, valamint a teakultúra fejlődését, alakulását. A rendszeres teafogyasztók számára is meglepő lehet, hogy a valódi tea milyen sokszínű és ízgazdag alapanyag.
Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a kínai, japán, koreai, indiai, Srí Lanka-i és más ázsiai teákkal, sőt manapság már csúcsminőségű tételeket is kóstolhatunk és vásárolhatunk egyes teaházakban. A magyarországi fejezetekben a hazai piac néhány szereplője meséli el, hogyan került kapcsolatba és miért kezdett el foglalkozni a teával. Végül az izgalmas történetek után pikáns teakoktélok és édes kísérőfalatok receptjeivel is megismerkedhetnek a kezdő és haladó tearajongók.

Tanja Dusy - Smörgås (Partvonal // megjelent) 

Manapság ​iskolát teremett a skandináv módja annak, hogyan érezzük jól magunkat. Egyre ismertebbé vált a hygge, a dán életérzés, valamint a figyelő tekintetek Svédország felé fordultak, ahol a lagom szó fedi le a nem túl extrém, inkább relax életvitelt és a pillanat megélését. Ami az étkezést illeti, a svédeknek különleges szertartásaik vannak. Naponta többször is engedélyeznek maguknak kávészünetet (fika), aminek mindig mindenkor stabil tartozéka egy szendvics, a smörgas.
De mi a megoldás, ha barátokkal vagy a családi ünnepek alkalmával szeretnénk egy igazán jót mulatni, amikor nem elég az egyszerű zsíros deszka? Ekkor jöhet a smörgasbord: az asztal telis tele kenyérrel, valamint könnyű és változatos finomságokkal, amit elegáns és kreatív módon pakolhatunk a kenyér mellé. A deszkákon csodásan mutatnak a tapasok, kenőkék, sajtok, húsok és friss zöldségek kavalkádja. A vendéglátásnak ez az egyszerű módja lenyűgöző, és működik akkor is, ha csak néhány baráttal ülünk le, de akkor is, ha sok vendéget várunk. Így a vegetáriánusok, a vegánok, glutén- és laktózérzékenyek, illetve a csak simán különböző ízlésű vendégek is boldogan csipegethetnek egyazon asztalról. A Finomságok a deszkán – Smörgas könnyű és szuper egészséges ételek gyűjteménye, amelyeket minden nehézség nélkül, mindig a kívánt mennyiségben készíthetünk el.
A szakácskönyvben található 100 receptet az olasz, spanyol, görög, francia, skandináv és keleti kultúrák, valamint az évszakok jegyében összeállított össze Tanja Dusy.

Jonas Matthies - Horgolt ​könyvjelzők (Cser Kiadó // megjelenés: 05.30

A részletes, fázisfotókkal illusztrált leírások alapján a könyvben szereplő állati könyvjelzők gyorsan meghorgolhatók. Vigyázat, függőséget okoz, mert a horgolt állat ritkán jár egyedül!






#krimi #thriller #horror

Ez a kategória is kicsit hosszú lett, de hát ez az egyik kedvencem. Tericum krimit még nem olvastam, de talán itt lenne már az ideje, hiszen mindig szemezek a kiadóval. Joe Hill A szív alakú doboz című könyvét nagyon szerettem, A szarvak könyvben átlagos volt, filmben viszont sokkal jobb (Daniel Radcliffe miatt főleg!) viszont a Nosferatu nagyon bajlós és nagyon érdekel. Jó hogy a GABO Kiadó átvette, mert így talán több emberhez eljutnak Stephen King fiának művei! Az Elmejátéknak kicsit filmszerű borítója van, így kicsit tartok is tőle, hogy gagyi, de hát egy próbát talán megér? Tasmina Perryben még nem csalódtam, van pár krimije, amit már a barátaim olvastak és nagyon szerettek, így én is sort szeretnék már keríteni ezekre! 


J. T. Ellison - Hazudj ​nekem (Tericum //  megjelent)

Sutton ​és Ethan Montclair házassága egyáltalán nem olyan idilli, mint amilyennek kívülről látszik. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy egymásnak teremtette őket az ég. Azonban a valóság messze nem ennyire szép, sőt… Milyen titkokat rejt a gyönyörű villa? Mi zajlik a tökéletesség falai mögött?
A színjáték véget ér, amikor egy napon Sutton nyomtalanul eltűnik. Mivel nem visz magával telefont, és a bankszámla is érintetlen, mindenki gyilkosságra gyanakszik. Ugyan Sutton hagy a férjének egy cédulát, hogy ne keresse, de ez csak újabb kérdéseket vet fel.
Ethan rosszindulatú szóbeszéd célpontjává válik. A család, a barátok, a sajtó és a rendőrség egyelőre csak találgat, mi történhetett valójában. Vajon gyilkos-e Ethan? Hová tűnt Sutton? Tényleg képes volt megölni közös gyermeküket?
Az írónő már az első pillanattól kezdve mesterien tartja fogva az olvasó figyelmét, és nem engedi el egészen az utolsóig. A váratlan és vérfagyasztóan izgalmas fordulatokkal teli lélektani thriller letehetetlen olvasmány.

Joe Hill - NOS4A2 (GABO Kiadó // megjelenés: 05.29

Victoria McQueen sok mindent képes megtalálni: elhányt karkötőt, eltűnt fényképet, megválaszolhatatlan kérdésekre adandó válaszokat. Amikor ugyanis kedvenc biciklijével átteker egy különleges, rozoga hídon, pillanatokon belül ott terem a céljánál, legyen az akár Massachusetts-ben, akár az ország másik felén.
A lány egy nap összeakad a vénember Charles Talent Manxszel, aki 1938-as gyártmányú, NOS4A2 rendszámtáblával ellátott Rolls-Royce Wraith-jével gyerekeket rabol el: kiszakítja őket a hétköznapi valóságból, és rejtett utakon közlekedve elviszi őket az egyszerre lenyűgöző és hátborzongató „Karácsonyország”-ba, hogy ott örökre boldogok legyenek.
Victoria az egyetlen gyerek, akinek sikerült megmenekülnie a szörnyeteg karmaiból, és felnőttként legszívesebben elfelejtené mindazt, ami régen történt. Manx azonban képtelen kiverni a fejéből, és ismét útnak indul, legújabb utasa pedig nem más, mint Victoria kisfia.


Sienna Cole - Elmejáték (Álomgyár // megjelent) 

„Élni ​vagy túlélni”

Tim Ellis látszólag ugyanolyan, mint minden tizenhét éves iskolás srác: szereti a zenét, rajong a videójátékokért, és próbálja megtalálni önmagát. Egy nap azonban állig felfegyverkezve érkezik az iskolába, és brutálisan kivégzi négy osztálytársát. A kiérkező rendőrség kereszttüzében őt is életveszélyes lövés éri, minek következtében kómába esik.

Mike Marshall nyomozó magabiztosan lát neki az egyszerűnek látszó ügynek, azonban hamar fény derül rá, hogy a gyilkosság gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak a vártnál. Ráadásul felbukkan egy koronatanú is, aki a tragédia okozta sokk miatt kihallgathatatlan. Marshall nyomozó szokatlan módszerhez folyamodik: egy, az iskolai lövöldözések lélektanában jártas pszichiáter, dr. Miranda Crane segítségét kéri.

Vajon kik a felelősök abban, hogy a merénylet megtörténhetett? Ártatlanok-e az áldozatok? Van-e remény a gyilkos számára? Mike Marshall és dr. Miranda Crane óriási nyomás alatt dolgozva versenyt fut az idővel, és miközben lépésről lépésre felfejtik a szálakat, olyan megrázó titkokra bukkannak, melyekre még ők sem számítottak.

Tasmina Perry - A ​család barátja (21. Század Kiadó // megjelent) 

Úgy gondolja, tökéletes az életed.
Szerinte nem érdemled meg.

AZ ÁLLÁSOD
Amy boldogan ajánlja fel régi barátnője lányának, hogy legyen gyakornok a magazinjánál. Josie fiatal, becsvágyó, és minden vágya, hogy megvethesse a lábát Londonban.

AZ OTTHONOD
Josie hamarosan nélkülözhetetlenné válik a munkában és a házban. Amikor Amy egy provence-i nyaralásra indul a volt évfolyamtársaival, és az utolsó pillanatban kútba esik a gyerekfelügyelet, úgy tűnik, Josie tovább marad, mint Amy szeretné…

A FÉRJED
A provence-i kánikulában Amy kezd elbizonytalanodni Josie-val és a férjével kapcsolatban. Tökéletes életében újabb és újabb repedések keletkeznek, és Amy nem tud szabadulni a gondolattól, hogy Josie nem a család jó barátja…

#szépirodalom /// #szórakoztatóirodalom

Bár A lány, akinek nem volt neve nem a KULT-könyvek sorozatban jön, de ettől még a fülszöveg alapján nagyon érdekes történetről van szó, ami nyilván az én fantáziám is birizgálja. A piros cipős Sally bölcsessége már a címével, és a borítójával megvett, nagyon bízok benne, hogy jó visszajelzéseket fogok róla olvasni, mert jónak kell lennie! 


Marina Chapman · Vanessa James · Lynne Barrett-Lee - A ​lány, akinek nem volt neve (21. Század Kiadó // megjelent

Megdöbbentő ​történet az elveszett gyermekről, aki túljutott a megpróbáltatásokon akár a dzsungelben, akár az utcán nyomorogva, hogy aztán visszatérjen a korábbi életébe.

1954-ben egy távoli, dél-amerikai faluból elraboltak egy négyéves kislányt. Marina Chapmant az otthonából ragadták el, aztán sorsára hagyták a kolumbiai dzsungel mélyén. Csoda, hogy életben maradt.
Két nappal később a rettegő és éhező kislány ráakadt egy csapat csuklyásmajomra, és ösztönösen utánozni kezdte a viselkedésüket. Ugyanazt ette, amit a majmok, ugyanúgy viselkedett, mint furcsa barátai.
Marina öt évig élt a majmok között, ezalatt állatias vonásokat vett fel: nem beszélt, levetkőzte gátlásait, nem tekintette embernek önmagát, és az emberi közösség szabályai helyett a majomcsalád normáit követte.

De ez még csak a kezdet volt szenvedéseinek és kalandjainak sorában…

Ruth Hogan - A ​piros cipellős Sally bölcsessége (General Press // megjelent) 

Néha a legváratlanabb helyen köttetett barátság adja vissza az életbe vetett hitet

Mása mindennap vízbe fullad. Vagy legalábbis majdnem. Az egykor vidám, független asszony életét tizenkét évvel ezelőtt örökre megváltoztatta egy tragikus esemény. Azóta a szabad idejében egy közeli viktoriánus kori temető sírjai között sétál, vagy a városi uszodában, a víz alatt keres menedéket a külvilág zajai és a lelke fájdalma elől.
Egy nap azonban véletlenül találkozik a sírkertben egy hóbortos, ám csodálatos hanggal megáldott, piros cipellős idős hölggyel, aki varjakat etet, és énekel a madaraknak. A két, első látásra teljesen különböző nő között hamarosan barátság szövődik, és a bölcs Sally mentőövet dob Másának, aki újra megtanulja értékelni az életét.

#romantikus

Az úrilányos történeteket eléggé szeretem, nekem eléggé gulity pleasure kategória de néha olyan jól esik ilyeneket is olvasni! Julie Caplinnek megjelent már egy dániás könyve, de a Brooklyn és ugye New York számomra még csábítóbb, igazi kis nyári limonádénak tűnik. Fábián Jankától még semmit sem olvastam, de a századfordulós Magyarország kora eléggé tetszik, így tennék egy próbát a Virágszállal, hátha egymásra találunk. Catherine Andersontól már olvastam (Szélbe írt sorok, Felhők között) a tavaszias történet is igazi szívszorító romantikus regény lehet. Katie Fforde mindig jó választás a műfajban, a Hazugok gyanítom magyar szerző műve, ami kicsit talán kétkedésre adhat okot, de attól még érdekel, mert van benne balett (is). 



Anne Jacobs - A ​villa (Centrál Könyvek //  megjelenik: 05.29) 

Egy ​úriház. Egy nagy hatalmú család. Egy sötét titok…

Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Senki nem tudja, miért.

Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz.

Johann Melzer azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal…

Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

A nagy sikerű Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

Julie Caplin - Egy ​szelet torta Brooklynban (Libri Kiadó // megjelent)

Irány ​Brooklyn legjobb péksége, ahol egy szelet torta mellett ábrándozva mindenki azonnal otthon érzi magát!

Sophie Bennings éppen túl van egy fájdalmas szakításon, amikor egy menő New York-i magazin felkéri, hogy legyen a lap gasztro rovatának szerkesztője. Sophie elszántan veti bele magát a munkába, és a szerelem az utolsó dolog, ami foglalkoztatja. Még akkor is így van ez, ha a rovatvezető Todd McLennan, akivel egy irodában dolgozik, jóképű és vonzó.
Az Egy csésze kávé Koppenhágában című kötetből ismerős, józan Sophie-t nem könnyű elcsábítani, még akkor sem, ha kísértés akad bőven. Ott van például a lány brooklyni lakása alatt található pékség, telis-tele ínycsiklandó finomságokkal.
Ahogy azonban Sophie és Todd egyre jobban megismeri egymást, kiderül, hogy a finom ételek iránti rajongás nem az egyetlen közös szenvedélyük…


Fábián Janka - Virágszál (Megjelent // Libri Kiadó) 

Előítéletek, ​gúzsba kötő konvenciók, rangon aluli szerelmek és két különleges nő, akiknek a sorsa egy életre összefonódik…

1902. újév estéje. Az irgalmasrendi kolostorban megszólal a csengő. Amikor Kornélia nővér, az idős apáca ajtót nyit, egy kis batyut talál a küszöbön…

Urbán Flóra, egy gazdag budai ügyvéd elkényeztetett, önfejű lánya beleszeret a költői álmokat dédelgető, nagyravágyó, jóképű boltossegédbe. Tudja, hogy a házasságba az apja nem egyezne bele, ezért a lány nemtelen eszközökhöz folyamodik. Terve azonban nem válik be, sőt: tragédiák sorozatát indítja el.
Néhány évvel az eset után Flóra igyekszik rendezni az életét, és férjhez megy. A múlt azonban mintha ismételné önmagát: Flóra nevelt fia bejelenti, hogy nősülni készül, és a választottja egy ápolónő. Flóra, aki egykor mindent megtett volna egy egyszerű boltossegédért, most mindent elkövet, hogy megakadályozza a rangon aluli házasságot…

Fábián Janka mesterien szövi a 20. század hajnalán játszódó, szenvedéllyel, túlfűtött érzelmekkel, meglepő fordulatokkal teli romantikus történet szálait. Az először 2010-ben megjelent regényt most új kiadásban veheti kézbe az olvasó.

Catherine Anderson - Közelgő ​tavasz (Mystic Creek 4.) (General Press // megjelent) 

Amikor ​egy kedves ügyfele szorult helyzetbe kerül, Tanner Richards, a szolgálatkész és rendkívül jóképű futár gondolkodás nélkül a segítségére siet. Arra azonban nem számít, hogy ezzel a munkáját is veszélybe sodorhatja. Tiltott árut – dohányt és sört – kell ugyanis becsempésznie egy idősek otthonába, és amikor elkapják, az egyik lakó szigorú unokájának haragjával kénytelen szembenézni.
Crystal Malloy az összeroppanás szélén áll. Nem elég, hogy folyamatosan aggódik a műtétje után lábadozó nagyapjáért, még annak szabadulóművész ausztrál pásztorkutyájára is vigyáznia kell. Vadóc és az idős férfi pedig alaposan feladja neki a leckét.
Tanner és Crystal útjai idővel egyre többször keresztezik egymást, és a nő is kénytelen belátni, hogy rosszul ítélte meg a férfit. A múlt sebei azonban meggátolják, hogy nyisson az új szerelem felé, pedig a lelke mélyén érzi, hogy sosem tapasztalt boldogságban lehetne része
Catherine Anderson újabb regénye a kortalan szerelem, az újrakezdés és az önmagunkba vetett hit visszaszerzésének megható története.

Katie Fforde - Tökéletes ​ajánlat (Libri Kiadó // megjelenés: 05.31

Ha az ember életében eljön a nagy lehetőség, meg kell ragadni, gondolja Sophie Apperly, és ő meg is ragadja: amikor a barátnője meghívja New Yorkba, egy percig sem tétovázik.

New Yorkban a véletlennek – pontosabban a segítőkészségének – köszönhetően egy kiállításmegnyitón összebarátkozik az angol származású idős hölggyel, Matilda Winchesterrel, aki rögvest a szívébe zárja és a szárnyai alá veszi. Meg is hívja Connecticutba a hálaadásnapi ünnepre.

Luke Winchester, Matilda unokája, a dúsgazdag, menő ügyvéd, korántsem olyan kedves. Bár szívdöglesztően jóképű, szinte elviselhetetlenül undok és arrogáns. Azt hiszi, hogy Sophie ki akarja használni a nagyanyját.

Sophie élményekkel telve hazautazik, majd egy szép napon arról értesül, hogy Luke hamarosan Angliába érkezik. Arrogancia ide vagy oda, Sophie szíve megdobban…

Katie Fforde, a romantikus regények koronázatlan királynője, ezúttal egy modern kori Hamupipőke-mesével örvendezteti meg olvasóit.

B. E. Belle  - Hazugok (Álomgyár Kiadó // megjelenés: 05.30

Elképesztő ​igaz történet alapján, egy zárt világ színpadáról.

A magyar tánctársulat kiemelkedő szólistája, Rea nyomdafestéket nem tűrő szókimondása és heves természete miatt nem túl népszerű társai körében. Ezt kihasználva egy három hónapos spanyolországi munkaszerződés alatt gonoszsággal átitatott lelkű kolléganője, Leila elhatározza, hogy letaszítja a tánc képzeletbeli trónjáról a királynőt. Hazugságokkal fűszerezett háborút indít, aminek következményeire senki sem számít.

Rea megsebzett lelkét csak a szerelem gyógyíthatná. Sárba tiport becsületének egyetlen megmentője a bűnösen jóképű testőr, Hugo Ortega lehetne – akinek szállodatulajdonos apja szerződtette le a magyar társulatot –, akibe a lány első látásra beleszeret. Bár a sármos spanyol csapodár, szoknyapecér életet él egy régebbi csalódása miatt, a magyar táncművész combjaitól ő is elveszti józan ítélőképességét.

Rea és Hugo szíve eszeveszett vágytól vezérelve kezd táncba a hazugság színpadán, ám a társulatot átszőtt ármánykodások hatására bizalmuk egymás iránt is meginog.

Vajon képesek együtt végigcsinálni az előadást, vagy még azelőtt párt váltanak, hogy felgördülne a függöny?

#gyerek és #ifjúsági irodalom 

Az Amit tudnod kell sorozat újabb kötete a kedvenc állataimról szól. A lajháros rész is nagy kedvencem, de a rókást is be kell szerezzem. Bár a Ki hol lakik? célcsoportja nem én vagyok, de állatokról szóló gyerekkönyvekkel engem is le lehet venni a lábamról. Tóth Kriszta könyve sokszor jött már szembe velem, hangoskönyvben simán meghallgatnám a Felhőmesét! 


Kaszás György - Amit ​a rókákról feltétlenül tudni kell (Animus // megjelent) 

A türelem rókát terem! És ezt a könyvet, amiből végre megtudhatunk mindent, amit a rókákról feltétlenül tudni kell. Például, hogy lusta-e a róka (nagyon!), nyugodt szívvel leülhetünk-e vele kártyázni (nem!), és érdemes-e bedőlni a róka házassági hirdetésének…







Ki ​hol lakik? (Centrál Médiacsoport // megjelent) 

A kedves, élénk rajzok segítségével nemcsak kedvenc állataikban gyönyörködhetnek a gyerekek, hanem azt is megtanulhatják, melyikük hol lakik.








Tóth Krisztina  - Felhőmesék hangoskönyv (Kossuth Kiadó // megjelenés: 0531) 

Tóth Krisztina meséi fontos dolgokra hívják fel a figyelmünket egy-egy kedves történetbe csomagolva. Megtudhatjuk, hogy mi lett a kis denevérrel, aki madár akart lenni, hogyan gyógyult meg a kis hal, akinek megsérült az uszonya, hogyan élnek a szappanbuborékok, vagy hogy mi történik éjszaka az óvodában. A mesék a gyerekkor sűrűjét idézik, a nyári vakációk izgalmas hangulatát, az óvoda zsivaját. De valójában kortalanok, gondolatokat ébresztenek kortól függetlenül, egyszerre szórakoztatnak és tanítanak.

#történelem #építészet

Ez a két kategória nem nagyon illett bele a többibe, de muszáj volt megmutatnom ezeket a könyveket, mert érdekelnek. Nagyon sok dokumentumfilmet néztem már meg a náci birodalomról, mert érdekel a kor és akármennyire elborzaszt ez a téma, mégis szívesen olvasnék róla. Ezért került fel a Hitler halála a listára, mert bár sokat tudok a témáról, lehet hogy a könyv sokat tudna mesélni az náci vezér utolsó óráiról. Imádom Budapest utcáit járni, így szívesen olvasnék még azokról a házakról, amiket eddig csak kintről láttam. Sok tematikus séta zajlik a városban (Hosszúlépés, Járuk? stb.) már régóta szeretném bejárni egyik-másik házat és megismerni a történetét, a tervezőjét. Talán ez a könyv ebben is a segítségémre lesz. 



Jean-Christophe Brisard · Lana Parshina - Hitler ​halála (Libri Kiadó  // megjelent) 

1945. ​április 30. A történelemkönyvekből úgy tudjuk, ezen a napon követett el öngyilkosságot Adolf Hitler a Vörös Hadsereg által körülzárt Berlinben. Ciánkapszulát vett be, majd főbe lőtte magát, a testét pedig végakaratának megfelelően elégették az emberei. Az elszenesedett állkapocs- és koponyadarabokat néhány nappal később találták meg szovjet katonák. Azonnal összeesküvés-elméletek és álhírek tucatjai kezdtek terjedni Hitler halálával kapcsolatban, a tárgyi bizonyítékokat és a bizonyító erejű dokumentumokat pedig a szovjet, majd orosz állami szervek az archívumok legmélyére, titkos aktákba száműzték. Jean-Christophe Brisard tényfeltáró újságíró és Lana Parshina dokumentumfilmes kitartóan küzdöttek azért, hogy hozzáférhessenek ezekhez a titkosított anyagokhoz. Könyvükben szemtanúk eddig ismeretlen vallomásait, korábban hozzáférhetetlen fotókat és kihallgatási jegyzőkönyveket tárnak elénk, és beszámolnak annak az egyedülálló törvényszéki vizsgálatnak az eredményéről is, amelyet a bunkerben talált földi maradványokon végeztek el. Lebilincselő nyomozásuknak köszönhetően egészen új megvilágításba kerül a náci diktátor halála.

Kovács Dániel - Art ​déco és modern Budapest (magánkiadás // megjelenik: 05.30) 

Fedezzük fel a modern Budapestet a Bauhaus évében! A stílusalapú válogatásban közel 400 art déco, korai és érett modern épülettel ismerkedhetünk meg az 1920–1950 közötti időszakból – köztük olyan világszínvonalú alkotásokkal, mint a Városmajori Jézus szíve plébániatemplom, Budapest első modern temploma, Molnár Farkas gyönyörű pasaréti lakóházai, a Napraforgó utca villái vagy a Markó utcai trafóház, a magyar art déco építészet kivételes remeke. A sétákra felfűzött, tömör, de olvasmányos leírások az épületek története, tervezőjének ismertetése és híres lakói mellett felhívják a figyelmet az olyan építészeti sajátosságokra, érdekességekre is, amelyek csak az avatott szemlélőnek tűnnek fel. A 2012-es Szecessziós Budapest folytatásaként megjelent kötetet Gulyás Attila fényképei illusztrálják.


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe