Erik Axl Sund - Üvegtestek

9:46:00 PM


A skandináv krimi rajongóinak körében nagy népszerűségnek örvendő Victoria Bergman-trilógia szerzőpárosa újabb lebilincselő történettel örvendezteti meg a hazai olvasókat. A következő napokban a Blogturné Klub három bloggere kalauzol el benneteket az Üvegtestek nyomasztó világába, a nyereményjáték kérdéseire helyesen válaszolók között pedig három példányt sorsolunk ki a kiadó felajánlásából.


Erik Axl Sund - Üvegtestek

Kiadó

Insomnia Könyvek, 2018

Oldalszám

392

Fordító

Papolczy Péter

Sorozat

Kronoberg 1.

Fülszöveg

Bizarr öngyilkossági hullám rázza meg Svédországot: egyre több fiatal vet véget az életének borzalmas és merőben szokatlan körülmények között szerte az országban. A tragikus eseteket egyetlen momentum köti össze, mégpedig az, hogy haláluk előtt régi magnókazettákról egy Hunger nevű zenész drámai muzsikáját hallgatják.

Ugyanebben az időben valaki meggyilkolja a főváros egyik legbefolyásosabb üzletemberét, és amikor Jens Hurtig főfelügyelő összefüggésbe hozza ezeket az eseteket az elhunyttal, körvonalazódni kezd egy ijesztő méreteket öltő gyilkos járvány.


Depresszív érzések kavalkádja


Jól bírom a sötét, lehangoló és depresszív könvyeket, de valahogy teljesen meglepett Erik Axl Sund új könyve, és ezt nem tagadom, mert felesleges lenne. Megakasztott az Üvegtestek, mert rég olvastam már annyira negatívan hömpölygő cselekményt, mint ami ebben a könyvben várt. A szerzőpáros Bomlás sorozatának első részét olvastam (mert ugye az Erik Axl Sund két embert is takar ám!) és bevallom a maga morbid módján még tetszett is. Sok szörnyűség volt benne, de érdekesek voltak a karakterek, a sötét titkok a múltjaikból izgalmasnak tűnek. A Bomlást elég gyorsan be is faltam, de így visszagondolva már sok mindenre nem emlékszem belőle, és a folytatást sem szereztem még be. Ettől függetlenül nem tartom rossznak Erik Axl Sund-ot, és amikor megláttam, hogy jön az új története gondoltam teszek egy próbát újra.

Nos, az Üvegtestek nem hasonlít a megszokott skandináv krimikhez, mert ez effektív nem krimi. Vagy legalább nem a szokványos formájában. Persze itt is van gyilkosság, nyomozó, meg persze tettes, és indíték, de nincs meg benne az a nyomozás feeling, mert az egész könyv különböző szemszögekre van osztva és mindenkit megismerhetünk a történetből. És ez bizony nagyon sok szereplő. Ha csak a főbb embereket nézzük: Hurtig, a nyomozó, Aiman az egyik gyanúsított, Jens a művész aki egyébként Hurtig barátja is, Ivo a boncnok, Maria az öngyilkos lány, Simon a drogfüggő fiú, Vanja az önbántalmaző lány, és ott van még a Fekete Melankólia, azaz a legdepresszívebb nézőpont. És akkor még nem soroltam fel talán mindent és mindenkit...

Nagyon furcsa volt, hogy ennyi szemszögből ismerhetjük meg a történetet, aminek a központjában az áll, hogy egyre több fiatal vet véget az életének úgy, hogy egy kazettát hallgat, amin valaki énekel. A fiatalok a legváltozatosabb öngyilkossági módszereket választják, vannak köztük nagyon durvák is. Ezek a gyerekek nem látnak más kiutat az életből, inkább megkérik Hungert az ismeretlen énekest, hogy írjon nekik / róluk egy dalt, amire elkövethetik szörnyű tettüket. A kazetták rendbe megérkeznek a lányokhoz, srácokhoz és ők végre is hajtják a tettüket, amiket nagyon precízen ki is dolgoznak. Amikor Maria (Vanja legjobb barátnője) is öngyilkos lesz, a lány sem sok kiutat lát ebből az egészből. Ő is felkeresi Hungert és kér egy kazettát...



Az egész történetben valahogy mindenki összekapcsolódik és úgy tűnik mintha mindenki ismerné a másikat, pedig azért Svédország, és a szóban forgó Kronoberg megye nem kicsi, de mégis... Valaki valakinek a szomszédja, valaki valakinek a barátja, valaki valakinek a régi kertszomszédja egy régi nyaralóhelyen, valaki valakinek a tanácsadója és így tovább. Mindenki összekapcsolódik egy nagy egésszé, de én ezt úgy teljesen csak a végére realizáltam. Kicsit zavart, hogy ennyiféle nézőpont és gondolat jött elő és néha egy-egy emberke csak fél oldalt kapott, de az annyira tömény volt a negatív és depresszív gondolatok miatt, hogy jajjj.... Pedig azt gondoltam, hogy jól fogom bírni a könyvet, de belehelyezkedni ebben a sokféle beteg gondolatba nagyon fájó volt és ez az olvasásomat is lelassította. Én egy pörgős, izgalmas és sodró lendületű hóesésben játszódó skandináv krimire vágytam, és ebből csak a hóesést kaptam.

Persze azért izgalom volt az Üvegtestekben, de inkább csak a háromnegyedénél éreztem azt, hogy nem tudom letenni a könyvet, előtte csak úgy olvastam, és vártam, hogy teljenek el az oldalak, mert ennyi mértékű öngyilkos gondolat, önbántalmazás, vagy éppen a már megtörtént szörnyűségek (esetleg visszaemlékezések) olvasása kezdett kicsinálni. A legmélyebb pont (vagy inkább a könyv csúcspontja?) az volt, amikor egy koncertre látogatttunk el, ezt nem is szeretném részletezni, volt benne gyomorforgató és végtelenül szomorú dolog is bőven.

Nagyon sok ambivalens érzésem volt olvasás közben, néha a sarokba hajítottam volna a könyvet, máskor meg csak olvastam volna tovább, hogy megtudjam, hogy most akkor ki is Hunger, és mi a motivációja a zenékkel és mi fog még történni a nyomozással és persze a többi szereplővel...



Értékelés: 5/3.5


Inkább éreztem nehézkesnek a könyvet, mintsem sodró lendületű letehetletlen olvasmánynak. Jól bírom a depresszív dolgokat, a szörnyűségeket is, de itt valahogy annyira túlsúlyban voltak, hogy elvitte az egészet egy nagyon komor, nagyon sötét, és néha fájó érzésbe.  Néha olyan volt olvasni a könyvet, mintha egy sötét burokban lettem volna, és tudom, hogy ez akkor sem tűnik el, ha becsukom a könyvet. Szerencsére én nem vagyok érzelmileg labilis, de azt hiszem, hogy ez a könyv nincs jó hatással az ember életére. De lehet hogy pont ettől zseniális? Simán el lehetne erről vitatkozni, szóval ha olvastad már nyugodtan kommentálj! 

Az Üvegtesek eléggé feszélyezett, de közben nagyon el is gondolkodtatott az életről... Hiszen ott vannak ezek a svéd emberek és az életük mégis egy szörnyűség. Hiába élnek effektív jól, mégis sok drogos van, ott is tombol a családon belüli erőszak, ott is vannak szülők, akik nem figyelnek a gyerekeikre, és ott is vannak kegyetlen gyerekek, akikről senki sem tudja, hogy miért viselkednek furcsán. Megannyi kérdésem lenne még az egyes szereplőkhöz, így nem zárkózom el a folytatástól sem, de azt hiszem inkább most szeretném egy kicsit magam mögött hagyni a könyvet, aminek már a borítója is zavarba ejtő. Vagy csak én érzem így?

Erik Axl Sund hangulatot azt nagyon tud teremteni, és jól összevolt rakva ez a regénye is. A karakterek mindegyikének megvolt a motivációja, az alapszituáció (öngyilkos tinik kazettával) nagyon eredeti volt szerintem, és bevallom azért izgultam, hogy a végén mindenre fény derüljön. (És többet kaptam a végétől, mint vártam, ráadásul meglepetésszerű is volt, szóval vannak ám itt pozitívumok is ám!) A könyv kellő mértékben tartalmazott szörnyűségeket, sok sötét gondolatokat, így érzékeny lelkületűeknek nem annyira ajánlom. Nem mondom, hogy rémálmai lesznek az embernek tőle, de engem eléggé padlóra tett a sok depresszív nézőpont, pedig én azt hittem már edzett vagyok. Nos az Üvegtestek simán rácáfolt erre! Emlékezetes olvasmány élményt kaptam, és kíváncsi vagyok a folytatásra, mert sok minden maradt lógva a levegőben, és tudnom kell, hogy ezek hová fognak kifutni.

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.


Nyereményjáték


A könyvben központi szerepet játszik a zene – még ha nem is éppen a legpopulárisabb fajtája –, Svédország pedig rengeteg híres zenészt adott már a világnak. A feladat: találjátok ki a képeken szereplő svéd származású előadók nevét, és a legismertebb (vagy akár egyetlen) slágerük címét! Segítségként adunk egy kis információt a szóban forgó dalokról. Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.

Az én feladványom: Sokan próbálkoztak már az ABBA hátán felkapaszkodni a hírnév csúcsára, nincsenek ezzel másképp a szóban forgó dal előadói sem. A sors fintora, hogy első és egyben leghíresebb slágerük az ABBA-tól független, és 2001 környékén unásig játszották mindenütt. A zenénél csak a dalhoz készült videoklip emlékezetesebb. Aki nem hiszi, járjon utána!



Fontos! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy a levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

09.26. A Szofisztikált Macska 
09.28. Nem félünk a könyvektől 
09.30. Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Replies
    1. Ugye? Nagyon hipnotikus és nyomasztó. Bevallom nem szerettem annyira nézegetni, viszont nagyon felhívó és tuti, hogy mindenki felkapja rá a fejét.

      Delete

Subscribe