Erik Axl Sund - Bomlás

10:51:00 PM


Október 15. és 21. között egy izgalmas újdonságot ismerhetsz meg a Libri Kiadó jóvoltából. Erik Axl Sund szerzőpáros nevét érdemes lesz megjegyeznie a skandináv krimik kedvelőinek, mert a Victoria Bergman trilógiájuk első részével magasra tették a mércét a stílus kedvelőinek. Ismerd meg a Bomlás című hátborzongató szörnyűségeit és ha van elég bátorságod egy kis nyomozásra, akkor meg is nyerheted magadnak a 3 Libri Kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyikét a turné végén.

Erik Axl Sund: Bomlás

ISBN 9789633103586
terjedelem: 300 oldal
kötészet: kartonált
megjelenés: 2014-09-15

Fülszöveg:

Stockholm, napjainkban. Két nő, egy bűnügyi felügyelő és egy pszichoterapeuta útja keresztezi egymást.
Sofia Zetterlund pszichoterapeuta kezeli a Sierra Leone-i gyerekkatonát, Samuel Bait és egy középkorú nőt, Victoria Bergmant, aki fájó sebet hordoz gyerekkora óta. Csak egy a közös bennük: mindketten a multiplex személyiségzavar jeleit mutatják. Jeanette Kihlberg bűnügyi felügyelő eközben új eseten dolgozik: egy fiatal srác szörnyű sérülésekkel borított holttestére bukkantak az egyik stockholmi parkban. Ki lehet ez a fiú? Talán megkínozták? És hogy lehet, hogy senkinek sem hiányzik?
A felügyelő a bántalmazási ügyekben járatos pszichoterapeuta segítségét kéri. Jeanette Kihlberg és Sofia Zetterlund ugyanazt kérdezik maguktól: mennyi szenvedésnek tud egy ember kitenni valakit, mielőtt emberi mivoltát levetkőzve szörnyeteggé válik?
Jeanette és Sofia az ügy megoldását keresik, miközben Victoria Bergman a gyermekkorában megtapasztalt erőszak kínzó emlékével próbál leszámolni. A felügyelő és a pszichoterapueta egyre közelebb kerül egymáshoz − a paranoia, a csalás, a megdöbbentő titkok és az árulás ereje még a kertvárosi idillt is veszélybe sodorja.

A Victoria Bergman-trilógia első része − hátborzongató thriller az árulás személyiség(de)formáló erejéről.

„Az új Millenium-trilógia” - Le Parisien


Köztudott rólam, hogy eléggé bírom a skandináv krimiket, így az utóbbi időben felhalmoztam egy elég szép kis gyűjteményt a polcomon. Néha kifejezetten szeretem az északi írók depresszív, nyers és naturalisztikus stílusát. Egy mézes-mázos kissé gagyi, netán csöpögős, vagy egy kaptafára készült NA, vagy YA regény után jó egy kicsit dagonyázni a sötét és hideg országok valamelyikében, ahol brutális és néha épp ésszel is felfoghatatlan dolgok történnek. Nah a Bomlás pont ilyen volt! Ráadásul csak elég borítóra pillantani, nekem ez instant "szerelem" volt első ránézésre. Félelmetes nem? (Nézzétek meg bónuszban Erik Axl Sund weboldalát hanggal együtt és beszartok beparáztok)


Szóval nem éppen egy kedves és vidám történettel volt dolgom olvasás közben, de ezt nem is vártam el. Erik Axl Sund ( 2 szerzőt takar az álnév) regénye tele van szörnyű tettekkel. Rögtön indításként megismerjük a bűntény elkövetőjét, akiről semmi sem derül ki (nő? férfi? idős? fiatal? hol lakik? mi az indítéka?), de érzései mindenki számára világossá válnak. Komoly problémái vannak, és ezeket egy névtelen gyereken (később gyerekeken) vezeti le. Egy kemény sorozatgyilkossal áll szemben a regény női nyomozója Jeanette, aki férjével Ake-vel (az A betű fölé képzeljetek egy kis pöttyöt, sajnos nincs a billentyűzetemen svéd karakterkészlet) és fiukkal él együtt. A nőnek megélhetési gondjai vannak, mert Ake művészként nem sok bevételt hoz a családnak, hiába fest évek óta valahogy a karrierje nem indult be. Ellentétben Jeanette-vel, aki jó nyomozó hírében áll, így amikor találnak Stockholm egyik metróállomásán egy mumifikálódott fiút, a 40es éveiben járó nőt kérik fel a nyomozás vezetőjének. Jeanette és a csoportjában segédkező nyomozók és szakemberek bármit is próbálnak kideríteni a halott fiúról zsákutcába futnak. Ki lehet ez a fiú, aki úgy tűnt el, hogy senki sem keresi? Ki az aki szörnyű kínzásoknak vet alá egy gyereket, aztán bebalzsamozza és kiteszi egy forgalmas utcára úgy, hogy senki sem veszi észre? Megannyi kérdés, amire Jeanette-nek kell kideríteni a választ, miközben eltávolodott férjével próbálja megmenteni a házasságát, és a tőle elhidegült fiával rendezni viszonyát. Jeanette mindent megtesz. Látástól vakulásig dolgozik, miközben próbálja biztosítani családja megélhetését, addig úgy tűnik nem haladnak a nyomozás dolgai. Ráadásul felbukkan még egy holttest így már sorozatgyilkossal kell megküzdeni a csapatnak.
Soha nem lesz vége, a francba is, gondolta, amikor nagy kővel a szívén kikanyarodott a Huddingevägre. Mintha ő maga is kénytelen lett volna hordozni Tyra Mäkelä élményeit. A megaláztatás emlékeit, a belső sebeket, melyek valójában ki akartak törni, felfedve szánalmasságukat. A tudás, hogy mekkora fájdalmat bír egy ember egy másiknak okozni, áthatolhatatlan páncéllá válik. Bentről kifelé is áthatolhatatlan.

A nyomozással párhuzamosan megismerhetjük Sofia Zetterlundot, aki pszichoterapeutaként dolgozik jól menő magánrendelőjében. A nő Jeanette-tel egyidős, bár neki nincs gyermeke, csak egy élettársa, aki külföldi munkája miatt keveset tartózkodik az országban. A nő magányos, és leginkább munkájába menekül, még otthon is. Sofia folyamatosan régi betegének Victoria Bergman-nak az anyagát hallgatja vissza újra és újra egyfajta megszállottként, pedig rajta kívül vannak még páciensei, de valamiért Victoria vonzza Sofiát. Victoria gyermekkorában durva brutalitásokon esett át az apja által, ezeket a történeteket hallgatva végtelen szomorúságot éreztem. A tizenéves éves kislánnyal olyan dolgok történnek meg, amik nagyon súlyosak és ez nem csodálom, hogy olyan nyomot hagynak benne, ami miatt kezelésre szorul.

Sofia nem csak bántalmazott nőket, hanem egykori gyerekkatonákat is kezel, mivel végzett önkéntes munkát Sierra Leonéban, ahol a 70-es és 80-as években polgárháborúk dúltak. Itt alkalmaztak az egymással szemben álló felek gyerekkatonákat harcaik során. A 11-12 éves fiúk (néha lányok is) elkábítva, bedrogozva, vagy megfélelmitve hajtották végre parancsnokaik kegyetlen kéréseiket. Öltek, hogy ne öljék meg őket. Sofia sokat beszélget egy gyerekkatonával, aki a multiplex személyiségzavar jeleit mutatják. A fiúban egyszerre több személyiség is megbújt és hangulatától függően találkozhatunk Samuel "arcaival". Néha kedves, néha agresszív, néha megfélelmített és még ki tudja hány és hány teljesen más embert fedez fel benne a pszichoterapeuta a kezelései során.

A két nő sorsa egy ponton találkozik a regényben és egyre érdekesebb és érdekesebb irányt vesz. Mind kettőjük kapcsolata, mind a nyomozás, Sofia kezelései Samuellel, Victoriával egy-egy kis morzsát ad hozzá ahhoz, hogy jobban megismerjük a beteg emberek lelki világát. Talán így a tetteshez is közelebb kerülhetünk? Van valami kapocs Sofia betegei és a gyilkos között? Kik ezek az elhagyott szegény megkínzott gyerekek, akik senkinek sem hiányoznak?


Értékelés: 5/4.5

Nagyon csavaros történet a Bomlás, ami az utolsó oldalig okoz meglepetéseket. Pont ezért tetszett ennyire. Kellőképpen beteg történet, olyan sztorikkal, amik beleégnek az ember agyába, és amiket egykönnyen nem felejtenek el. Emlékezetes, de néhol kicsit vontatott jelenetekkel van teli a regény. Párszor megtöri a cselekményt pár unalmasabb rész, pont amikor éppen egy olyan ponthoz érkezett a nyomozás Jeanette életében, ami fordulópont, akkor az írók átváltottak Sofia, és vele együtt páciense Victoria Bergman életére, és wáááááhhhh. Én meg idegeskedhettem, hogy akkor most hogy és mikor folytatódik újra az előző nézőpont és mi lesz a folytatásban.

Persze ez az agyhúzás nem hátrány, de néha zavart az ide-oda ugrálás, mert én egy-egy szálat tovább vittem volna. De ez is jellemző a krimikre, így a Bomlásra is, ami egyébként az összes skandináv krimi jegyet hordozza. Depresszív, lehangoló és sokszor iszonyatosan szörnyűséges dolgokról olvashatunk az oldalakon. Bár itt nem férfi a nyomozó, hanem egy erős és karrierista nő ez nem von le a regény értékéből semmit sem. Sőt! Erik Axl Sund olyan érdekes női főszereplőket terelt össze, akik külön-külön és együtt is érdekes dolgokat visznek végig a regény során. Bár Sofia élete sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik (sikeres praxis, laza kapcsolat, anyagi jólét), addig Jeanette (lusta férj, dühös kamaszgyerek, akadékoskodó felettesek) elszántsága és munkamorálja nagyon becsülendő volt. 

Stockholm csapodár, akár egy szajha. A tizenharmadik század óta nyugszik a félsós víz partján csábos szigeteivel, ártatlan ábrázatában. Gyönyörű, de éppoly csalárd is, és történelmét vérfürdők, tűzvészek, kiátkozások tarkítják.  És ripityára tört álmok.

A Bomlás olyan kegyetlen témákat érint mint a családon belüli erőszak, a gyerekbántalmazás, a különféle kínzások (lelki és testi egyaránt), a magány, a depresszió, a bevándorlók számkivetett sorsa, alkohol-drog problémák és rengeteg más lelki kiszolgáltatottság. Nem leányálom a könyv, de nagyon sok tanulságot tartalmaz, főleg azoknak, akik szeretik a különleges pszichiátriai eseteket. Svédország kedvelőknek, skandináv krimi rajongóknak, és azoknak akik szeretnének egy csavaros, az utolsó oldalig meglepetéseket tartogató vérfagyasztó krimit olvasni, azoknak tökéletes választás lesz ez Erik Axl Sund könyve.



Rendeld meg a Bomlást papírkönyvben 15%-os kedvezménnyel itt!



E-könyvben olvasnád inkább a regényt? Töltsd le itt!




Blogturné extra: A folytatásokról 

Engem nagyon meggyőzött a Bomlás, így kíváncsian várom a folytatást, mert ez a függővég kikészített. Az extrámban erről írtam, ugyanis  Exik Axl Sund egy egész trilógiát épített Victoria Bergmann történetei köré. Ő az, akit a regényben megismerhetünk mint Sofia páciense, aki durva múlttal rendelkezik és szépen apránként a visszaemlékezéseiből megismerhetjük gyerekkorát, tinikorát.

A Libri Kiadónál november 14-én jelenik meg az Éhség (Victoria Bergmann II.) címmel Erik Axl Sund történetének folytatása.

A fülszöveg:

Amikor Stockholmban egy sikeres vállalatvezető rituális gyilkosság áldozata lesz, Jeanette Kihlberg rendőrfelügyelőnek félbe kell szakítania a halott bevándorló fiúk ügyében folytatott nyomozást. Több különös részlet bosszúra utal – de vajon mi állhat az eset hátterében? Sofia Zetterlund pszichológusnőt kérik fel, hogy segítsen elkészíteni a tettes profilját. Ám két nő közt kialakulóban lévő szerelmi viszony megnehezíti a közös munkát. Jeanette eközben az eltűnt Victoria Bergman után is tovább kutat. A nyomok egy sigtunai internátushoz majd Dániába vezetik, és lassan feltárulnak előtte a múlt mélyre temetett titkai. Sofia eközben kétségbeesetten próbál visszatalálni a valódi énjéhez.

Itt 25%-os kedvezménnyel előrendelheted a második részt! 

A második részt tehát ott folytatódik, ahol az első regény függővége véget ért. Ezúttal újabb gyilkosság kerül előtérbe, de a szereplők (Jeanette nyomozó, és Sofia) maradnak, és végre több is kiderül Victoria Bergmanról is. 

A trilógia befejező részéről ( ) magyarul még nincsenek hírek, de a Goodreadsen már elolvasható a svéd fülszöveg, amiben megtudhatjuk azt is, hogy tovább folyik a nyomozás Victoria Bergman után, akiről kiderül, hogy van egy lánya. Egy pedofil társaságról is szó esik. Ők egyfajta társaságként (Phytians néven?) mindenféle utasításokkal élik beteg és aberrált életüket, ám Jeanette igyekszik felgöngyölíteni ezt a titokzatos társaságot, akinek áldozatává vált többet között Victoria és lánya Madaleine is.


Nyereményjáték

A svédek legújabb sztárszerzőpárosa egy igencsak hátborzongató thrillert hozott össze, amitől mi is annyira megilletődtünk, hogy csak kérdezni tudtunk :) Összesen 4 kérdésre keressük a válaszokat a Rafflecopter dobozban. A helyes megoldások egy kis keresgéléssel a turnéban részt vevő bloggerek posztjában megtalálhatóak, de a google is barátod lehet abban, hogy megnyerd a 3 nyereménykönyv egyikét a Libri Könyvkiadó jóvoltából. Játékra fel!


 a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
10. 15. Bibliotheca Fummie
10. 17. Zakkant olvas
10. 19. Könyvszeretet
10. 21. Always Love a Wild Book


Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Annyira de annyira jó lenne megnyerni *-* Olyan jól hangzik, Stockholmban xis játszódik, szerintem megvesznék érte ^^

    ReplyDelete
  2. Szeretem a skandináv krimiket, de rá kellett jönnöm, hogy nem mindet. Igazából annyi, de annyi van már, hogy mindenképpen kell lennie benne valami extrának, hogy szeressem. Ez olyannak tűnik :)
    A borító hátborzongató, ez plusz pont!:)

    ReplyDelete

Subscribe