Trónok harca - #sorozatajánló

11:30:00 AM


A True Blood - Inni és élni hagyni után szerettem volna olyan sorozatba kezdeni, aminek legalább 6 évada van, és könyvből készült és leköt egy ideig. Bár én nem olvastam G.R.R.Martin fantasy könyvsorozatát, de nyilván én is hallottam róla, hiszen nem élek kő alatt. Viszont az évek alatt teljesen sikerült elkerültem a spoilereket, vagy amiket láttam / olvastam azokat sem jegyeztem meg, így tényleg úgy kezdtem bele a 6 évadba, hogy semmiről sem tudtam, és abban sem voltam biztos, hogy tetszeni fog. Hiszen egyszer már belekezdtem....

Anno 2011-ben, amikor kijött az HBO a sorozattal az első két részt ünnepélyes premieren néztem egy budapesti moziban. Volt ott vörös szőnyeg, ajándék ismertető katalógus a sorozatról, lehetett sorozatos ajándékokat nyerni stb... Nagy felhajtás volt, de bevallom úgy jöttem ki a moziteremből, hogy ok, az első két rész jó volt, de semmi extra. Otthon aztán folytattam a sorozatot de kb a 4. rész után abbahagytam, mert nem volt rá időm, és bevallom sok kedvem se volt egyedül nézni.

Így cirka 6 év kellett, hogy beérjen nálam ez az egész, és teljesen odalegyek a sorozatért. Mert bevallom az első évad után úgy kellett lefogni másodszorra, hogy ne nézzem 0-24-ben a Starkok, a Lannisterek és a többi királyi ház háborúját. Nem fizet az HBO Go azért, hogy elmondjam, hogy mennyire nagyszerű, hogy az iPaden, a laptopomon, vagy éppen a tévén keresztül egy alkalmazásból streamelve tök egyszerű volt végignézni az egész Trónok harcát. Ráadásul magyar nyelven, mert bevallom én élvezem a szinkronos sorozatokat. Nagyjából 3 hét kellett és le is daráltam a Trónok harcát és így nem kell annyit kibírni, hogy végre elkezdődjön a 7. évad. (július 16-a hol van még????)

A sárkányok, a Mások, és a törpe


A kedvenceim a sorozatban nyilván a sárkányok voltak, és persze Daenerys azaz a sárkonyok anyja (és még két sornyi címe is van a szőke csajnak, de ezt most nem fogom ideírni). Az egész karakter meg a fejlődése elég érdekes, és izgalmas. A másik kedvencem Tyrion Lannister volt, azaz a törpe. Ő is nagyon nagy arc, mindig kimondja amit gondol, még ha azzal magára is hozza a bajt. Ahhoz képet, hogy elég kicsike meglepően erős és ügyes, de inkább az elme csatájában a jobb, mint közelharcban. Mondjuk ez pont elég, hogy kalandosan, de elérje amit akar. Elég sok kalamajkába keveredik a nőcsábász, és borrajongó kis ember, de mindig kihúzza magát a szarból. Aztán ott vannak a félelmetes és jegesen rohadó Mások, akik kicsit olyanok, mint a zombik és nagyon durva, hogy a 6. évad végéig kábé sok mindent nem tudunk meg róluk. Csak vannak, néha felbukkannak és akkor mindenki összeszarja magát. Volt egy epic csatajelenetük a Falnál, azt nem fogom elfelejteni egy hamar. Persze csomó jó csatajelenet volt a sorozatban, nehéz lenne egyet kiemelni. Egyébként nagyon odáig voltam a kardokért, meg a harcos jelenetekért és minden részbe jutott bőven ezekből így lehetett mind izgulni. Nem is gondoltam volna, hogy lány létemre majd élvezni fogom ezeket, de igazán meglepett még engem is.

A politika meg az intrikák végig nagyon érdekesek voltak, ráadásul volt egy-két visszaemlékezés, így a régi királyokról is meg lehetett tudni sok infót, hogy pontosan ki és mikor kezdte ezt az őrült harcot, amit már régóta űznek az egész birodalomban.


Voltak a sorozatban kis szerelmeim is. 😻 Elsősorban Havas Johnért rajongtam, másodszorban Robert Starkért, meg Theon Greyjoyért, de aki a leghelyesebb és egyben a leggonoszabb volt mind közül ő Ramsey Bolton volt. Akármennyire is iszonytató volt, amiket művelt, annyira helyes volt, hogy mindig vártam, hogy felbukkan. Azóta megtudtam, hogy az őt alakító színész Iwan Rheon énekel is. (itt meghallgathatod, hogy nem is rosszul!) Az egész sorozatban rühelltem Geoffryt, és szívből gyűlöltem Cersei Lannistert, de szerintem ezzel nem voltam/vagyok egyedül.

Megúszni spoiler nélkül


Sokan nem hiszik, pedig tényleg így van. Simán megúsztam spoiler nélkül az elmúlt éveket, pedig körülöttem nem egy ember nézte a sorozatot, de valahogy engem sosem érdekelt, hogy bele-bele nézzek a részekbe, vagy elolvassam, hogy miről szól az aktuális évad. Nem egyszer írtam cikket Trónok harca témában, így tisztában voltam a szereplőkkel, de valahogy az agyam nem jegyezte meg a dolgokat. Tudtam, hogy a Vörös nászon lesznek durva dolgok, de amikor néztem ugyanúgy meglepődtem, ahogy a rajongók nagy része. Akárcsak a Hegy vs Vipera csatáján, vagy akár a Johnnal történt dolgokkal kapcsolatban.

Az új évad beharagongozóját már megnéztem párszor, és nagyon várom, hogy hogyan viszik tovább a történetet, ami nagyon összetett és sok végkimenetelt rejt még magában. Egyébként azóta, ha hollót látok valahol egyből megnézem, hogy nem három szemű-e és érdekelni kezdtek a könyvek is, amik állítólag teljesen másként viszik a történetet és nem azonosak a sorozatbeli szálakkal. Mondjuk mire megírja Martin a hiányzó köteteket, addig újra eltelik tíz év, nekem pedig nincs kedvem kivárni ezeket. Mondjuk a sorozat simán olyan, hogy újranézem majd néhány év múlva és akkor sort kerítek a könyvekre is.

UI: A sorozatról nem szerettem volna írni kedvenc jelenteket, meg a karakterekről se sokat, mert itt minden spoiler kábé, úgyhogy érjétek be ennyivel :)



Ha akartok egy szuper látványos és izgalmas történelmi fantasyt nézni, ami nagyon összetett és aprólékosan kidolgozott, akkor a Trónok harca jó választás lesz. Rengeteg intrika és összesesküvés van benne, és olyan karakterek, akiket nem felejt el az ember könnyen.

Ti nézitek? Ki várja már az új évadot? 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe