True Blood - Inni és élni hagyni #sorozatajánló

7:40:00 PM


Amióta előfizettünk a HBO Go-ra feltárult előttem egy különleges világ. Egy olyan világé, ahol magyar hanggal nézhetek sorozatokat, ráadásul a régebbi sorozatok is fent vannak egyben, így végignézhetek hat, vagy akár 10 évados sorozatokat is. Nemrég szerváltunk egy új és nagyobb iPadet így adott az élmény, hogy fogjam a tabletet és az ágyban élvezhessem a sorozatokat. Elsőként a True Bloodot néztem végig, ám azóta már nincs megállás. És hogy hogy tetszett a vámpíros sorozat? Alább leírtam spoilermentesen:


Én és a sorozatok


Sok új sorozatot is nézek, de néha vágyok arra, hogy régieket szedjek elő. Meg általában szeretem darálni a sorozatokat és csak eggyel foglalkozni, mert az valahogy jobb érzés. Ilyenkor csak az a sorozat van, naponta megnézek legalább két részt. Egyet napközben reggeli és ebéd közben (általabán 40 perces egy-egy rész így 20-20 perc alatt végig lehet nézni), aztán egyet délután mikor hazaérek, vagy vacsora mellé, esetleg az ágyban este. Valahogy mindig akkor nézek sorozatot, amikor eszem, de hétvégén néha egymás után 3-4 résszel is tudok haladni, így jellemzően egy hét egy évad lemegy. Így voltam a True Blooddal, is, amit egy hirtelen ötlettől vezérelve daráltam le félig-meddig újra.

Anno teljesen bele voltam szerelmesedbe a True Blood könyvekbe, így amikor kijött a sorozat elkezdtem nézni azt is. De aztán elakadtam, mert akkor még nem ismertem a tékából kikölcsönzés technikáját, és nem is élveztem hétről-hétre nézni az egyes részeket, mert sosem értem rá, a tévé pedig nem adta sehol sem ezt,  így jegeltem ezt a témát. 2017 úgy látszik nálam a sorozatok éve lesz, úgyhogy kb februárban belekezdtem a 6 évadnyi epziódba és nem bántam meg. (Jelenleg a Trónok harcát nézem, és imádom, de erről majd később!)

Művér és sok szex a képernyőn is


A sorozatról annyit, hogy Sookie Stackhouse köré épül, aki gondolatolvasó egy poros kisvárosban Bonn Tempes-ben, ahol pincérnőként dolgozik. Sookie mindenki gondolatát hallja és ez rendkívül fárasztó dolog. A vámpírok néhány éve előbújtak, azaz bejelentették, hogy ők bizony léteznek, és most művéren (ennek a neve True Blood) élnek, és ugyanolyan normálisak, mint az emberek. Annyi, hogy művért isznak és éjszaka élnek. Sookie munkahelyére egy este betér Bill, a vámpír, akinek a gondolatait a lány nem hallja, így igazi felüdülés neki a férfi ismertsége, akit az este végén effektív meg is ment néhány vámpírvér rajongótól. Mert hát hiába bújtak elő a vámpírok, rájuk is veszélyek leselkednek, mert vannak emberek, akik a vérüket eladják, mert olyan mint a drog. Sookie és Bill közel kerül egymáshoz, ám ez a kapcsolat évadról-évadra változik és persze nem Bill van képben és nem csak vámpírok léteznek.

Imádtam, hogy évadról-évadra felbukkan egy-egy különleges faj: vannak itt alakváltók, vérfarkasok, vérpumák, médiumok, bachánsnők, boszorkányok, tündérek és ősrégi vámpírfejedelmek is, sőt még vámpír-tündérek is, úgyhogy sosem unatkoztam. Ráadásul a szerelmi szál is mindig érdekességeket hozott, és Bill mellett Ericet a viking vámpírt is rendkívül bírtam. Sőt! Őt jobban szerettem mint Billt, mert hát viccesebb volt :) Mondjuk Sookie a sorozat végére egy igazi ribanc lett, akit mindenki megdugott, vagy meg akart (pedig nem is volt annyira jó csaj), de sebaj. 

Eric egy híres jelenete, ahol meztelenül olvas egy hegy tetején....

A sorozat sokszor elég sötét humorú és nem nélkülözte a művér használatát, és annyi folyik benne, hogy néha már inkább vicces volt mintsem félelmetes, de azt hiszem ez így volt rendben. Akárcsak Charleine Harris könyvsorozata, úgy a sorozat is rengeteg szexjelenetet tartalmaz, nagyjából minden részre jut egy-egy szexjelenetet, Ha nem Sookie és udvarlói szerepelnek ebben, akkor a bon tempi közösség egy-egy tagja. Sooki bátya Jason a sorozat elején minden egyes részben megdugott valakit, úgyhogy a 18+-os részekből bőven kijutott. Sőt! Egy-két részben tömeges szexjelenetek is vannak, amiket egy bachánsnő idéz elő, és elég morbid és egyben vicces volt végignézni. Nem szeretnék spoilerezni, bár szerintem rajtam kívül már mindenkit látta a True Blood-ot (a #későnérkező) de nem lehet tudni :)

A szexjelenetek mellett azért volt mondanivalója is a sorozatnak, mindig volt egy-egy tanulság, vagy meglepetés és minden illeszkedett nagyjából egymáshoz, nem maradt a végére elvarratlan szál. Néhány szereplő távozását nagyon sajnáltam, ráadásul hülyén haltak meg, de sajnos ezzel nem sokat tudtam tenni. Egyébként a sorozatból sokat megtudhatunk a vámpírok múltjából, egészen a vámpírok teremtésének történetéig, azaz az első vámpírig. Külön vallás volt eköré építve, de érdekes volt azt is közelről megnézni, hogy az emberek hogyan fogadják a vámpírokat az előbújás után. A vámpíroknak külön pártjuk volt, szintetikus vért fejltesztettek ki, külön törvényeik voltak. A True Blood-ban minden államnak vámpír seriffje volt, a seriffek a királynőnek/királynak feleltek és irányították a körzetük alá tartozó vámpírokat, hogy ne legyen gond velük. Persze gondok mindig voltak, mert volt aki nem tartotta be a szabályokat (azaz ne szívd ki az embereket, ne alakítsd át őket stb.), így az egész hierarchia tele volt besúgókkal és olyanokkal, akik köpönyegforgatók voltak. Egyértelmű kedvencem Eric volt, és Pamela, de nagyon bírtam LaFayettet is. Nekem ők voltak a legemlékezetesebb karakterek, meg hát Russel tévés jelenete. Azt többször újranéztem, mert annyira morbid, és annyira vicces volt egyben. Aki látta, az tudja miről beszélek :D

Sajnos a sorozat lezárásával nem értettem túlzottan egyet, de végül is érthető volt. Mindenesetre rendkívül szórakoztató volt egyben végignézni a True Blood összes részét, ráadásul a könyveket már elég régen olvastam, és nem is teljesen úgy volt benne minden, mint itt, így szinte minden újdonságként hatott. Én bevallom izgultam a szerelmi szálakon, és sokat röhögtem, mert hát volt bőven vicces, és ciki rész is a True Bloodban.

Ha szeretnétek egy erotikus-vámpíros morbid humorú sorozatot, és nem zavarnak a nyilvánvaló blődségek, akkor nézzétek meg a True Bloodot. A sok szex és a vér ne riasszon el, A könyvsorozatot is ajánlom, de mióta becsődült az Ulpius, azok már nem beszerezhetők sajnos. De ilyen szép magyar borítóval jelent meg a sorozat, és ez nekem jobban is tetszik, mint a külföldi kiadás.


Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Én is későnérkező volnék, szóval köszi, hogy azért spoilermentes maradtál. ;) Annak idején elkezdtem a True Bloodot, olvasni is, nézni is, de az elsőnél elakadtam, pedig nagyon bejött a könyv, és a sorozatrészek is szépen kiegészítették. Szóval jó lenne folytatni valamikor, főleg, hogy asszem 4-5 részt meg is vettem a külföldi kiadásból - nekem rajzos borítósak vannak, azok nagyon cukik, de tényleg remek volt a magyar dizájn.

    ReplyDelete

Subscribe