Amy Ewing - Az ékkő (The Jewel Trilógia 1.)

8:16:00 PM



Könyvet kölcsönkérni nem szoktam mostanság, ám amikor Doriszka barátnőm rábeszélt, hogy ezt nekem is olvasnom kell, nem tudtam ellenállni és elhoztam tőle Amy Ewing könyvét, és még aznap este belekezdtem. És beszippantott. Pedig a történet annyira nem egyedi, de mégis jó volt olvasni és várom a következő részt is. 



Amy Ewing - Az ékkő

Kiadó, megjelenés

Maxim Könyvkiadó, 2016

Oldalszám

368

Fordító

Szűr-Szabó Katalin 

Sorozat

The Jewel Triliógia 1.


Fülszöveg

Az Ékkő egyenlő a gazdagsággal, a szépséggel és a hatalommal. De vannak lányok, akik számára nem jelent mást, csak a szolgaságot. Violet a Lápon született és nevelkedett, és genetikai adottságai képessé teszik rá, hogy ő hordja ki az Ékkő egyik előkelőségének gyermekét. A Tó Hercegnője egy aukción vette meg Violetet, aki hamar megtanulja az Ékkő csillogó felszíne alatt rejtőző brutális igazságot. El kell fogadnia a csúf valóságot, és meg kell próbálnia életben maradni.  

Dözsavú! Édes, keserű, gyönyörű dözsavú*


Amikor belekezdtem a könyvbe és megtudtam, hogy miről szól egy kicsit dezsavűm volt (ok, tudom nem így kell írni a szót, de fonetikusan legalább le tudom írni). Igen, a Párválasztó sorozat jutott eszembe, és nem csupán csodás ruhás lányos borító miatt, hanem a kasztok miatt is. A könyv elolvasása jó párszor felrémlett Kiera Cass sorozata, és a nemrég olvasott Örökké a tiéd című könyv is. De mivel ezek tetszettek, és bizonyos mértékig ezeknek a keveréke Az ékkő így ezzel a dözsavú érzéssel nem volt bajom. Sőt! Elképesztően izgalmas és érdekes volt megismerni ezt az új világot, ami bár hordozott néhány hasonlóságot néhány másik könyvvel, de ez nem volt gond.


A disztópikus világban nem tudom év szerint hányban (vagy nem volt róla szó, vagy nem jegyeztem meg, de a jövőben ez biztos) Violet elzártan él több hasonló korabeli lánnyal, mert ők képes arra, hogy béranyaként kihordjanak egy babát, amire a Földön élő nők nem képesek már. Az uralkodók és persze a gazdagok egyfajta élő vásárként tekintenek a lányokra, akiknek nem csak annyi a szerepük, hogy kihordják a babákat, hanem ennél jóval sokkal több. Violetnek, és társainak különleges képességeik is vannak, amikkel alakítani tudnak dolgokat. Teremteni, vagy éppen megváltoztatni dolgokat. Direkt írom ilyen ködösen, mert nem szeretnék spoilerekbe bocsátkozni, de ennek a képességnek fontos szerepe lesz a történet során.

* a fenti idézet Szabó Zsófi fantasztikus slágeréből van, senki sem ismeri, de nekem nyilván eszembe jutott és instant dallamtapadás

Szülés parancsszóra 


Ezt a téma az, ami rendkívül érdekes volt, hiszen a lányokra egyfajta vásáron (mint egy húspiac) licitálnak az előkelőségek feleségei, hogy kihordják majd leendő gyermeküket. Nincs szó itt szexről, egyszerű megtermékenyítésről viszont igen, így a lányok, akik új gazdáikhoz kerülnek ki lesznek szolgáltatva nekik. A harc pedig az elit között nagyon fontos, és nagyon csúnya dolgokra készteti ezeket az uralkodónőket. Violet a Tó hercegnőjéhez kerül, aki nem bánik vele éppen szépen, de ennél még mindig jobb, mint amit a többiek kapnak. Violet megszűnik létezni, amikor megveszik, az ő szerepe ezentúl annyi, hogy minél előbb életet adjon egy babának, akivel majd előnyös házassággal még több hatalomra tehet szert a Tó hercegnője. Nagyon fontos ugyanis, hogy ki kivel köt alkut, és a (születendő) gyermekek sorsa a szüleiken múlik. Azonban egy valami nem számít senki, hogy Violet nem olyan lány, mint a többiek.

Szeretem a napkeltét, még a naplementénél is jobban. Van valami izgalmas abban, ahogy a világ ezernyi színnel életre kel. Reményt keltő.

Violetnek van esze, és gyorsan felméri, hogy az ő helyzete mennyiben más, mint a többi lányé, ám a végzetét ő sem kerülheti el. Közben persze történnek érdekes dolgok a Palotában ahol élnie kell, és jobban megismeri a Tó hercegnőjét is, és persze az intrikákat, amik súlyosabbak annál, mintsem számítson, hogy ezek a lányok terhesek lesznek-e vagy sem. Itt az élet és a halál kérdéseiben döntenek az elitek, és tesznek meg mindent a sikerért. Violetnek akad a történet során egy fontos segítője, ő Lucien, aki egy kasztrált férfi és ő foglalkozik a lányok felkészítésével a Vásár előtt (itt veszik meg a lányokat az Úrnők, akik aztán mindent megtesznek, hogy tökéletes örököst hozzanak létre a lányok segítségével.) Lucien egyfajta lázadóként igyekszik, hogy jobbá tegye ezt a kegyetlen világot, ahol a szegény lányoknak csak az a sorsuk, hogy szüljenek.

Maga az Amy Ewing által felépített disztópikus világ szerintem elég jól megállja a helyét a történet mellett. Tetszett a különböző kasztok felépítése, és a jellemzésük is. Violet a Lápon született, sokat megtudunk a családja szomorú helyzetéről, de szó esik a többi kasztról is. Persze a szerelem sem maradhat el a történetből, és a fiú, aki Violet szívéhez közel áll elég megosztó személyiség. Nem szeretnék spoilerezni, mindenképpen érdekes, hogy hogyan és miként ismerkedik Violet az Ash nevű fiúval. A fiú sztorija is rengeteg érdekességet hordoz ebből a kegyetlen világból, így már nem csak a lánnyal, de a fiú szereplővel is együtt érezhetünk, ha szeretnénk.

– A remény értékes dolog, nem? – mondja csendesen. – És mégsem méltányoljuk, amíg el nem veszítjük.


Értékelés: 5/4 


Izgalmas volt a könyv az elejétől a végéig, a felvázolt világ pedig néhol nagyon érdekes, de legtöbbször elborzasztott. Furcsa lenne belegondolni, hogy ha most lenne ilyen, akkor vajon milyen élet várna a fiatal lányokra, és hogyan és miként uralkodnának a sorsuk felett a gazdagok. Amy Ewing által lefestett világot jól meg lehet ismerni a könyvből, és ez engem nagyon lekötött. A kasztok, és a kapcsolataik és persze az egész rendszer jövője mindenképpen sok érdekességet fog tartogatni reményeim szerint a következő részekben.

Az Epic Reads készített egy jó infografikát a könyvhöz. Kattintásra megnő!


A szerelmi szál egy kicsit kiszámítható volt számomra, Ash karaktere egyelőre nem lett kedvencem, így annyira nem is tudtam nekik drukkolni. Nekem kicsit fura volt ez az instant love, és az eddig oly szemérmes Violet gyors megadása, de lehet hogy ezt az egész élethelyzet okozta. Én másként alakítottam volna ezt a szálat, de szerencsére nem ez volt a lényeges a történetben. Maga a világ, és a lányok élete és alakulása, a képességek, és az udvari intrikák sokkal fontosabbak, és lényegesebbek voltak a könyvben. És ez jól is volt így.

Ajánlom a könyvet a YA disztópia rajongóinak, és senkit se tévesszen meg a borító. Ez a könyv kevésbé romantikus, és "szép", mint ahogy azt a borító mutatja. A kőkemény vetélkedés és az intrikák sok emberéletet követelnek és meg is nyomorítanak a könyv során úgyhogy széplelkűeknek ezek nem fognak jól esni.

Amy Ewing ígéretesnek tűnik az első rész alapján, és én emiatt boldogan várom a folytatást, ami ősszel fog érkezni a Maxim Kiadónál, ha minden igaz :)

Szerezd be 20%-kal olcsóbban itt a könyvet!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe