R. L. Stine - Kísértetpart, Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa

11:33:00 PM



Bloggereink ezúttal R. L. Stine igazi klasszikusait veszik górcső alá! Legújabb blogturnénkban a Könyvmolyképző Kiadó által újonnan kiadott két részről olvashattok - tartsatok velünk a turnén és játsszatok a kiadó által felajánlott Kísértet-part (1.) és Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa (2-3.) kötetekért.

R. L. Stine - Kísértet-part

Kiadó

Könyvmolyképző, 2023

Oldalszám

136

Fordító

Sárai Vanda

Sorozat  


Libabőr 1.

Fülszöveg


Hiszel a kísértetekben? 

Jerry alig várja, hogy végre bevehesse magát a régi, sötét és kísérteties barlangba, amit a vízparton talált. A többi gyerek azonban elmesél neki egy történetet. Egy kísértetrôl szóló történetet, aki vagy háromszáz éves. Egy kísértetről, aki csak teliholdkor bújik elő… aki a barlang mélyén lakik. Jerry persze tudja, hogy ez nem több bugyuta, légből kapott kísértethistóriánál… ugye? 

A gyerekirodalom Stephen Kingjeként ismert R. L. Stine nemzetközileg is elsöprő sikert arató, ifjúsági horrorkönyvsorozatának első része. 

Olvasó, vigyázz – nehogy kitörjön a frász! Borzongj vele!


Gyerekként (is) rajongtam volna ezért a sztorikért


Ki nem szeret borzongani? Ki nem szeretni a misztikus történeteket? Ha te is, akkor jó helyen jársz, hiszen R. L. Stine regényeiben pont kellően jelen van a borzongás, és a misztikus dolgok, ráadásul mindegyik történet tartogat egy-két csavart is. 

Bevallom én gyerekként is imádtam a félelmetes könyveket és filmeket, bár én kicsit erősebb történetekkel indítottam. Már meséltem róla néhány posztban, hogy 10-12 évesen olvastam Stephen Kinget, és 8 évesen eléggé féltem Freddy Kruegertől, és attól, hogy majd álmomban megjelenik és rossz dolgok történnek majd. Persze józan gyerekként tisztában voltam azzal, hogy mi a film, és mi a valóság, de mégis magával ragadtak a történetek, és jó volt izgulni azon, hogy a gyerekszereplők milyen szörnyűséges dolgokkal néznek szembe. Főként a bátorságuk hatott rám, hogy sosem ijedtek meg, és általában mindig a jó győzött a filmek / könyvek végén, úgyhogy egyáltalán nem ördögtől való gyerekként ilyen regényeket olvasni. Persze ne Kinggel, és Wes Cravennel érdemes kezdenie egy 8-10-12 évesnek, de R.L. Stine könyvei teljesen jó választások lehetnek ismerkedni ezzel a borzongató világgal. 

Szerencsére felnőttként olvasva is jók voltak ezeket a történetek, de az fix, hogy gyerekként, vagy tiniként olvasva jobban rá lettem volna fixálódva ezekre a regényekre, és alig vártam volna, hogy az újabb és újabb történeteket elolvashasam. (Mondjuk azért remélem erre felnőttként is lesz majd lehetőségem). Egy szó mint száz, amikor kiderült, hogy a Könyvmolyképző kiadja a híres Libabőr sorozat részeit, akkor nem mondhattam nemet erre a kis kalandra és jól is tettem, hogy belevágtam, mert jó élmény volt. 

A Libabőr sorozat nyitókötete központjában a kísértet vannak. A tizenéves Jerry és Terri a nyarukat idősebb rokonaiknál töltik a tengerpart mellett. A fiú és kishúga éppen felfedezik a környéket, amikor a tengeparton belefutnak három helyi gyerekbe. Sam, Nat és Louisa koruk beli gyerekek, és jól ismerik a környéket, és olyan dolgokat is tudnak, amiről az újonnan érkezettnek fogalmuk sincs. Például arról, hogy miért világít éjjelente a tengerparti barlangokban a gyertya és ki "él" ott. A három gyerek elmeséli a hitetlen Jerrynek és Terrinek, hogy egy háromszáz éves kísértet birtokolja a barlangot, és emberekre vadászik. Minden ép eszű gyerek megpróbálná távol tartani magát a helytől, de Jerryt nem ilyen fából faragták, ő szeretné kideríteni, hogy mi igaz ezekből a mesékből. 

Miközben megismerjük idős rokonaikat, többet megtudunk a tengerparti városkáról és történetéről is és persze a kísértetről is, hiszen Jerry új kis barátai szívesen mesélnek. Ahogy halad előre a történet sejthető, hogy hová fog kifutni, így sok meglepetés nem ért. Jerry morzsáról morzsára összerakja az egész rejtélyt, és bőven tartogat izgalmakat az utolsó 20 oldal, mert igazán csak ott indulnak be a dolgok. 






Értékelés: 5/3.5


Egy kicsit könnyen kikövetkeztethető, hogy mi a történet csavarja, de ettől ez talán azért van, mert felnőttként már sokkal edzettebb vagyok az ilyen jellegű történetekben. Gyerekként ez a sztori biztosan magával rántott volna, és egy-két óra alatt körmömet lerágva szorítottam volna Jerrynek, hogy tudja meg, hogy ki a barlangban élő kísértet. 

Nincsenek érzékeletes leírások a regényben, ellenben sok párbeszéd van, és egyszerű mondatok - ez utal arra is, hogy végülis gyerekeknek íródott. 

A történet kellően borzongató és gyorsan peregnek az események, a vége kifejezetten izgalmas, de számomra könnyen kikövetkeztethető volt sajnos. R.L. Stine egyik különlegessége, hogy nyitva hagyja a történeteit, ez itt az első kötet olvasakor kicsit idegesített, de később megértettem, hogy ez írói fordulat, és már nem zavart. 

Jó nyitája a Libabőr sorozatnak ez a rövidke sztori, mert kellően bevezeti az embert a R.L.Stine világába, és a könyv tartalmaz néhány extrát még a végére. Kapunk HorrorLandból (ez egy későbbi kötete a szerzőnek) egy halloweeni sztorit, van egy kicsit cringe kérdezz-felelek az íróval, egy kis DIY projekt (sírfelirat készítés) leírást, és egy nagyon gyerekes családfa készítést, és egy kis érdekesség a könyv egyik fontos momentumához kapcsolódva. Ezek az extrák színesítik a rövidke kötetet, de felnőttként sokat nem adtak hozzá az élményhez, inkább valahogy rontottak rajta. Lehet, nem rezonálok R.J.Stine akasztófahumorával? 👻

De mindezek ne riasszanak el a kötettől, kíváncsi gyerekeknek simán jó bevezető a borzongató könyvek világába a Kísértetpart! 


Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.




 

R. L. Stine - Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa

Kiadó

Könyvmolyképző, 2023

Oldalszám

246

Fordító

Sárai Vanda

Sorozat  


Libabőr 2-3

Fülszöveg


Az ​eltűnés halálos is lehet. Mekkora fogaid vannak! 

Max a születésnapján a padláson talál egy varázstükröt, amelynek segítségével láthatatlanná tud válni. Így a barátaival kísérletezni kezdenek a tükörrel. Max azonban azzal szembesül, hogy kezd kicsúszni a kezéből az irányítás. Először túlságosan sokáig marad láthatatlan. Aztán egyre nehezebben változik vissza. A láthatatlanná válás pedig hamarosan nagyon veszélyes játékká válik. 

Borzalmas dolgok történnek a Láz-mocsárban. Valami igazán rettenetes. Minden a furcsa, éjszakai vonyítással kezdődött. Aztán jött az a szétmarcangolt nyúl. Mindenki azt gondolja, hogy Grady új kutyája a felelős mindezért. Végtére is úgy néz ki, mint egy farkas. És elég vadnak is tűnik. De Grady tudja, hogy a kutyája nem több egy átlagos, idős ebnél. És a legtöbb kutya nem vonyít a holdra. És nem tűnik el az éjszaka közepén. És nem alakul át hátborzongató lénnyé teliholdkor. Vagy mégis? Legközelebb, amikor Max láthatatlanná válik… lehet, hogy örökké az is marad? Olvasó, vigyázz – nehogy kitörjön a frász! Borzongj vele!


Két kötetnyi borzongás


A Libabőr sorozat 2. és 3. kötetét összefűzték és ez tök jó lépés volt a Kiadótól. Tetszett, hogy végre egy egész könyvnyi borzongatás kapunk. Nekem két történet közül a Válj láthatatlanná! volt érdekesebb, de a vérfarkasos sztori sem volt rossz. 

A Válj láthatlanná! regény Max-ről szól, aki padlásuk elfeledett zugában talál egy tükröt, ami felett egy lámpa van. A tükör igazán különleges, hiszen aki elé áll és meghúzza a lámpát láthatatlanná válik. Szó szerint eltűnik, senki sem hallja, de ő ugyanúgy jelen van a szobában, és meg tudja viccelni az ott jelen lévő embereket, tárgyakat mozgathat stb... Max és öccse Bali természetesen kipróbálják a tükröt, de titkukat nem tartják meg maguknak. Max haverjait Erint, Zacket és Aprilt is beavatják, és ahogy az lenni szokott és amiről több ember tud az már nem titok többé. A gyerekek egyre több időt töltenek a padláson és próbálgatják a tükröt, hogy meddig tudnak láthatatlanná válik. 


foto: Pinterest



Max érzi, hogy ebből jó dolog nem fog kisülni, így figyelmezteti a többieket, hogy álljanak le a versennyel, hogy ki legyen a láthatlanná válás rekordere, de Balival nem lehet bírni. Nagyon érdekes volt egy ilyen misztikus tükörről olvasni, és tetszett, hogy kaptunk még itt is három (úgy látszik ez R.L.Stine kedvenc száma) szereplőt, akik szintén aktívan résztek a tükrös játékban. Persze a játék egy idő után már egyáltalán nem lesz játék, hanem félelmetes és hátborzongató dolok történnek, úgyhogy Max-nek ki kell találnia, hogy hogyan tudja megoldani a dolgokat. Tetszett, hogy lányként Max nagyon bátor volt, és szembeszállt a többiekkel is, de azt sajnáltam azért, hogy Bali karaktere nem kapott nagyobb megrovás a sok hülyeségért, amit leművelt. Itt is van természetes egy jó kis csavar a történet végén lezárás nélkül, de ez eléggé ütős volt. 

Grady és a vérfarkas története teljesen filmbe illő jelenetekkel van tele. Grady a szülei miatt költözik a környékre, ők ugyanis vadak megfigyelésével foglalkoznak, és itt állítják fel az új megfigyelő állásukat. Grady szeretné felfedezni azonnal a különleges lápvidéket ám nővére (itt is jelen van egy testvér!) alig akar kimozdulni vele, de végül erőt vesz magán és a fiúval tart. A mocsárban barangolva belebotlanak a helyi remetébe, aki ott él a tőzegláp mellett, és nagyon furán viselkedik. 

Ezt erősíti meg Will is, aki szintén a környéken lakik és Gradyvel egykorú, ő is 12 évesen. A két fiú azonnal megtalálja a közös hangot és együtt fedezik fel a lápot. Grady azonban nehezen tud szabadulni a lápban élő remete alakjától, éjjelente lázálmok kerülgetik és egyébként is furcsa vonyításokat hall a láp felől.

A Láz-mocsár vérfarkasa jó kis történet, izgalmas az elejétől a végéig, nagyon jól van adagolva a történet, nagyon gyanús minden, és a csavar a végén igazán irigylésre méltó. R.L.Stine tényleg érti a dolgát, és ez ebben a kötetben jobban bebizonyosodott. 




Értékelés: 5/4


A láthatatlanná tévő tükör, és a vérfarkasok már jobban lekötöttek, mint a kísértetek, de talán ez azért van, mert ez már a 2. és a 3. kötet így az író is sokat fejlődött az első rövidke sztorija után. Ez a két történet sem hosszabb (kb 130 oldal egy sztori), de mégis izgalmasabbnank érződött. 

Nekem a tükrös történet újszerűen hatott, és izgalmasabb volt, mint a vérfarkasos, de ez talán azért, mert utóbbiból már láttam pár filmet és sokszor használt horror karakter. A tükör sokkal misztikusabb volt, de nem akarom elspoilerezni, hogy miért volt az, vagy mi történt a gyerekekkel abban a sztoriban, de higyjetek nekem. A tükrök parák! 

Grady és a vérfarkas története talán kiszámíthatóbb volt, de így is kellően lekötött, és mint megtudtam ez meg is filmesítették, amiben nem csodálkozom. Az egész sztori filmre kívánkozik, szóval bátran vágjatok bele ebben a dupla sztoris kötetbe, mert tetszeni fog. 

10-12 éves kortól simán olvashatóak ezek a történetek, nekem nagyon nosztalgikus hangulatom lett R.L.Stine olvasás közben, és nagyon sajnálom, hogy nem futottam bele az eredeti kötetekbe anno. Örülök az új kiadásnak, és remélem hogy ez a különleges műfaj a mai gyerekeknek is tetszeni fog! 

Ugyanitt egy picit sajnálom, hogy nem a régi retro borítókkal jöttek ki az új kötetek, mert azok eléggé félelmetesnenk hatottak. Persze azt is értem, hogy gyerekeknek szólnak ezek a könyvek, de azért én a kiadó helyében egy kicsit félelmetesebbre vettem volna a figurát, mert a nosztalgiázni vágyó a felnőtteknél is jobban bejöttek volna így az újra kiadott könyvek. De lehet nincs igazam, és mindenki másnak otthon lapul az eredeti kiadás, de ahogy nézegettem nagyon nem lehet kapni őket, úgyhogy kincsként őrzik az emberek ezeket. 

Bónusz: nézzétek meg a Fear the street 3 részes minisorozatot, mert az is R.L.Stine nevéhez kötethető és elég izgalmas volt. Mondjuk ezt csak 18+ felett ajánlom, mert igazi slasher horror, de a kellemesebb fajtából. 







Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.


Nyereményjáték


Vessetek árgus pillantásokat a Libabőr-sorozat borítóira, ugyanis a feladatotok nem más, mint az állomásokon található borító részletekből a könyvek címeinek a kitalálása! Jó kutatást kívánunk 

Az én könyvborító részletem:




Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz.  A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk


a Rafflecopter giveaway



A turnéban résztvevő bloggerek 



Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 



Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe