Jack Ketchum - Ivadék

8:55:00 AM



Ha egy igazán borzongató könyvet keresel, meg is találtad! Ketchum a Holt idény folytatásával tér vissza, ahol a vademberek ismét emberekre vadásznak, és csak a rendőrségen múlik, meg tudják-e állítani őket. Ha kíváncsi vagy hogy tetszett nekünk, tarts velünk a turnén, és ha szerencsés vagy, a könyv egy példányát is megnyerheted.

Jack Ketchum - Ivadék

Kiadó

Agave Könyvek, 2024

Oldalszám

240

Fordító

Rusznyák Csaba

Sorozat  


Dead River 2.

Fülszöveg


Dead River seriffje azt hitte, egy évtizeddel korábban végzett a kannibál barbárok primitív, barlanglakó törzsével. Ám a klán valahogy fennmaradt. És szaporodik. És vadászik. És öl és eszik. És az elszigetelt, békés városka lakóinak, akik a civilizáció elől menekültek ide, most ismét az életükért kell küzdeniük… 

Amikor már remélted, hogy sikerült elfojtani a Holt idény borzalmait, kiderül, hogy a Család még mindig él, és tagjaik évek múltán is terrorizálják Maine partvidékének lakosságát. És a családi tradíciónak megfelelően szomjazzák az életet – a te életedet is.


A horror királya újra lecsap 


A Holt idény a tavalyi évem egyik legmeglepőbb és egyben legszörnyűbb (a regény történetének alakulását tekintve legalábbis) élménye volt. De attól, hogy maga a történet szörnyű volt, egyben mégis elképesztően különleges és letehetetlen regény volt. Nem volt kérdés, hogy amikor érkezik a folytatás, akkor elsőként kell elolvassam, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan folytatódik a történet. 

Újra Dead Riverben járunk, 10 évvel az előző regény befejezése után és a környék csendjét a bokrokban és az erdőben osonó vademberek verik fel. A Holt idényben a rendőrség rajta ütött a kannibál bandán, de úgy tűnik, hogy nem öltek meg mindenkit, mert az életben maradtak újra itt vannak és közben szaporodtak és növelték a családot.

A legszörnyűbb az egészben, hogy újra gyerek kannibálokról olvashatunk, de a cselekmény legalább kiszámíthatóbb. A megmaradt hordtagok újra birtokba vettek egy barlangot, mint annak idején és terjeszkednek és közben ölnek és ölnek. Sőt! Ahhoz, hogy fenntartsák populációjukat csecsemőket rabolnak el, és amikor megismerjük a történet egyik főhősét a számítógépes programozót férfit és grafikus feleségét és egy alig néhány hónapos kislányukat, már mindenki sejti, hogy hová fog kifutni a történet. 

A kannibálok módszeresebbek mint az első történetben, így megannyi szörnyűségről olvashatunk újra. Az egyik történet főszereplője egy bébisitter, és egy anyuka, aki éppen akkor toppan be az erdei kis házba, amikor eluralkodik a káosz. A rendőrség látja, hogy hasonló a tendencia, mint egykoron, így segítségül hívják az egykori rendőrt, Peterst, aki anno a nyomozást vezette. 

A könyv külföldi borítója (a magyar mérföldekkel kifejezőbb) 



A Nőként emlegetett kannibálvezér A Lánnyal, az Elsőlopottal, a Nyúllal és a Földevővel kiszemelik maguknak a családot, ahová éppen vendégek érkeznek. Amy és David és babájuk Amy régi barátnőjét Clairet és kisfiát Luke-ot látják vendégül. Claire erőszakos férje elől bújkál, ám Steven valahogy megtudja, hogy az erdei házban vannak Amyékkel, így ő is ide tart. Az események pedig percek illetve oldalak alatt beindulnak, amikor a kannibálok csellel bejutnak a házba, ahol a három felnőtt és egy gyerek, és a baba tartózkodik. 

Az Ivadék számomra megint elképesztően izgalmas volt, olyanyira, hogy egy metrómegállóval továbbmentem mert úgy belefeledkeztem az olvasásba. Sodró lendületű könyv és hiába csak 240 oldala mégis teljesen kerek történet, ami most talán pozitívabban zárul, mint az első kötet. 

Ketchum újra hozza az elborzasztó és naturális részeket, a kannibálok ugyanolyan kegyetlenek és sajnos okosabbak, mint az első részben, de a könyv egyik erőssége, hogy itt megjelenik az emberi manipuláció és kiszolgálatottság is. Nem szeretnék spoilerezni, de úgy tűnik, hogy nem csak a kannibálok itt a legveszélyesebbek, hanem vannak olyan szereplők, akik még kegyetlenebbek náluk. 


Biztonsági játék még kegyetlenebb emberevőkkel


Egy kicsit biztonsági játék volt számomra ez a történet, hiszen sokban nem tér el az első regénytől, de egyáltalán nem rossz. Itt is lassan kezdődnek a borzalmak, ám amikor elindul a cselekmény, és megtörténik a rajtaütés elszabadul a pokol és nincs megállás. Számomra Ketchum történetei a letehetetlen kategóriába tartoznak, még akkor is, ha néha annyira gusztustalan dolgokról olvastam, hogy arra kevés jelző van. 

Ismét kell erős gyomor ehhez a történethez, de azt hiszem, aki bírta az első részt, annak nem fog sokkal elmaradni a folytatás sem. Számomra nagyon érdekes volt, hogy a Nőként emlegetett kannibál vezér hogyan építette újra a Családot, ami az első részben elhullott. Módszeresen vadászott új áldozatok után, volt aki életben tartott szaporodás miatt, és volt akit kiskorától kezdve ő nevelt erre az életre, így hűségesek voltak felé, hiszen az előző / régi életük teljesen eltűnt ebben az őrületben, amit ők családnak hívtak. 

Ám nem csak az ilyen jellegű család a veszélyes, a könyvben a sima emberek is okoznak meglepetést és ez talán még fájóbb volt, mint a kiszámítható kannibálok és a véres késztetéseik. Egy szó, mint száz az Ivadék elolvasása jól szemlélteti a Dead River erdeiben játszódó több évtizednyi borzalmat (van bőven visszautalás az első részre is), úgyhogy kellemesen borzongató érzés volt megint ezen a tájon járni. 







Értékelés: 5/4



Talán kiszámíthatóbb volt ez a része a történetnek, nem volt meg benne az újdonság ereje, de még így is ütött. Jack Ketchum képes arra, hogy bemutatassa az emberi elme legszörnyűsegesebb és legállatiasabb részeit, és ez az Ivadékban sem volt másképp. Kegyetlen könyv ez is, de talán kevésbé kegyetlenebb, mint az első rész volt a Holt idény. 

Érdekes volt olvasni a kannibálok evolúciójáról, a Nő karakterének motivációjáról, és tettei miértjéről. Nyilván az ember nem akar belelátni egy kannibál vadember fejébe, de Ketchum képes arra, hogy úgy tárja az olvasó elé a szereplőit, hogy érdekli kezdje az embert. 

Bőven tocsogott a vérben, és az elhullajtott és levágott végtagokban ez a rész is, de ez már csak a "szokásos" ketchumi  kellék. 

Azoknak, akiknek bejött a Holt idény, nekik jó folytatás lesz az Ivadék is, úgyhogy nem érdemes kihagyni a Ketchum életrajzból. Remélem, hogy lesz még tőle magyarul regény, mert kivételes stílusa van, és aki szereti a horrornak ezt az alfaját az furamódon örömét fogja lelni ebben a regényben is. 

Bónusz: a magyar borító szerintem nagyon jól sikerült, teljesen átadja az őrült Nő arckifejezését a borító, karján a babával, a testét díszítő csontnyaklánccal és a kezében tarottt levágott karral. Bizarr, és mégsem tudod levenni a szemed róla. Hegyi Pétert illeti a dícséret érte. 



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


A nyereményjátékhoz kapcsolódó kérdésekre a könyv beleolvasójában találhatod meg a választ. Nincs más dolgod, mint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Az én kérdésem: 

Mit dolgozott Loreen?


 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz.  A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway



A turnéban résztvevő bloggerek 


05.18. - Zakkant olvas


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe