Amber Smith - Amilyen ​akkor voltam

7:11:00 PM



Amber Smith nagy sikerű regénye hazánkban a Magnólia kiadó gondozásában jelent meg Amilyen akkor voltam címmel. Edennel megtörténik a legrosszabb dolog, ami egy nővel történhet, majd végigkövethetjük, hogy a gimnáziumi évek során hogyan próbálja feldolgozni egymaga ennek a tragikus éjszakának az eseményeit. A kiadó jóvoltából nektek is lehetőségetek van 1 példányt nyerni a könyvből, ehhez nem kell mást tennetek, mint bloggereinkkel tartani és helyesen megoldani a feladványokat.

Amber Smith - Amilyen akkor voltam

Kiadó

Magnólia, 2024

Oldalszám

368

Fordító

Kéri Andrea

Sorozat  


Amilyen akkor voltam 1.

Fülszöveg


Eden ​legszívesebben visszamenne az időben. Arra a bizonyos napra. Hogy mindent másképp csináljon: ne nevessen a srác poénjain, kerülje a pillantásait az este folyamán, és mindenképpen zárja be a hálószobája ajtaját. A szóban forgó éjszakán ugyanis Edent a bátyja legjobb barátja megerőszakolta, a lány világa pedig összeomlott. Ami egykor egyszerű volt, most komplikálttá válik. Amit Eden egykor szeretett – akit egykor szeretett –, most gyűlöli. Amit egykor igaznak vélt, abból most hazugság lett. Már semminek sincs értelme, és bár Eden tudja, hogy el kellene mondania valakinek a történteket, nem képes rá. Ezért inkább eltemeti. Azzal az emberrel együtt, aki valaha volt. 

Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja a trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét, aki megküzd a kamaszkor csalódásaival és elviselhetetlen fájdalmaival, az első szerelemmel és az első szívfájdalommal, a megszakadt és újraélesztett barátságokkal, miközben megtanulja elfogadni a túlélés erejét, amelyről nem is tudta, hogy ott rejtőzik a szívében.


Fájdalmas vallomás, amint szívfacsaró volt olvasni


Amber Smith könyve nagyon fontos témát dolgoz fel, ami egy kamaszlány, Eden megerőszakolásával kezdődik. Az egész nem tart három percnél tovább, de ez a rövidke idő tönkretesz egy életet. A 14 éves Edent karácsonyi szünetben bátyja legjobb barátja megbecsteleníti és a lány teljesen összetörik. Kevin (mert ennek a szörnyetegnek neve is van) megfenyegeti a lányt az erőszak után, hogy ne merje elmondani senkinek, mert megjárja, a lány pedig állja a szavát. 

Eden tényleg fél, és tényleg összetörik. Olyannyira, hogy belekeveredik egy lefelé tartó spirálba, és ennek fázisait olvashatjuk el a könyv 4 fejezete alatt, azaz a gimnázium négy évfolyamára levetítve. Az elsős Edennel semmi gond nincs. Tipikus kamaszlány, szép arccal, testtel, semleges érdeklődéssel, normális barátokkal, kamaszlányokhoz tartozó vágyakkal és egy normális családdal. Minden normális körülötte, csak az nem, amit Kevin tett vele. A fiú szó nélkül éli tovább az életét, az eset után is vidáman leül reggelizni másnap a családdal,  Eden bátyjával továbbra is jár a családi összejövetelekre, miközben Edent belülről emészti a félelem, szégyen, az önvád és megannyi rossz érzés keveréke - és ez nem hagy alább, ahogy telnek az évek. 

Egyáltalán nem könnyű olvasmány Amber Smith története, mert E/1-ben olvashatjuk el Eden gondolatait, fájdalmait, vívódását és szinte "élőben" követhetjük végig a lecsúszását, amit egy kicsit sejtünk is olvasás közben. 

Sajnos a lány nem mert segítséget kérni az eset után, és ezt a terhet cipeli magával 18 éves koráig, miközben mi olvasóként látjuk, hogy mi a hozadéka annak, amit Kevin okozott a lelkében. Szörnyű volt olvasni, hogy ebből Eden szülei és testvére semmit sem vett észre az egészből, pedig voltal látványos jelei annak, hogy Eden lelkében milyen vihar dúl. Persze sok minden ráfogható a kamaszkorra, és talán arra is, hogy Caelin (Eden bátyja) az egyetem miatt eltávolodott Edentől, de az, hogy ez így történt, azért rengeteg ember a felelős és ezt bizony szívfacsaró érzés volt erről olvasni. 

Forrás: Pinterest



A nemi erőszak nagyon nem okés


A regény első néhány oldalán megtörténik az erőszak, amit tényleg megterhelő volt érzelmileg olvasni, megannyi érzelem vágtázott bennem, miközben felüvöltöttem volna, hogy Kevin azonnal fejezze be ezt a gusztustalan tettét. Később iszonyatosan dühös voltam Caelin-ra, hogy Kevinnek hitt, de arra is mérges voltam, hogy a szülők sosem kérdezték meg a lányuktól, hogy hogy van, miért ilyen szomorú / dühös / önpusztító. Bár Eden esetében a beszélgetések sokszor feleslegesek voltak, mert annyira mélyre magába zárta azt az estét, hogy nem tudott senkinek sem megnyílni, de ilyenkor fontos, hogy felismerjük, hogy az illetőnek profi segítségére van szüksége. 

Szerencsére még sosem voltam még ilyen helyzetben, de a nemi erőszak évekig, élethosszig tartó trauma, amin segítséggel lehet csak túl lenni, ha egyáltalán túl lehet lenni. Pont ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre, a barátainkra, a családtagjainkra, vagy akár egy vadidegenre egy bulin, egy kiszolgáltatott lányra bárhol, hogy megakadályozzuk, hogy ilyen megtörténjen vele. Ha pedig megtörtént valakivel ilyen, akkor segítséget biztosítsunk az illetőnek. Eden történetéből teljesen jól látható, hogy a feldolgozatlan trauma később visszaüt. Bár elképesztő lelki ereje volt a 14 éves lánynak, hogy folytatni tudta az életét, de a későbbi viselkedései, balhéi, és tévedései visszavezethetőek erre az esetre. 

A nemi erőszakot pont ezért nem szabad elbagatalizálni, ahogy semmilyen nők (és természetesen férfiak)  elleni erőszakot, vagy akár próbálkozást sem, mert nem tudhatjuk, hogy milyen traumát okoz ez a másikban. Nyilván minden olvasó megkérdezi magában, hogy Eden miért nem szólt a szüleinek, vagy a tanáraiak, a barátainak erről, de ez nem ilyen egyszerű. Az, hogy valaki kitárja az érzéseit egy ilyen súlyos esetről elképesztően nehéz. És pont ez látszik a könyvből is, és pont ezért fontos regény az Amilyen akkor voltam, mert jobban megismerhető belőle egy nemi erőszak áldozatának érzései, és élete. 

Persze Eden egy fiktív amerikai karakter, de lehetne egy magyar lány is, hiszen sajnos bárhol megtörténethet ilyen, a család sem védhet meg (vagy éppen a családon belül történik) egy ilyen szörnyűségtől. Amber Smith a lélek megsötétebb napjait mutatja meg regényében, ami egyálalán nem vidám téma. Olvasás közben többször voltam szomorú és dühös, de mégis azt mondom, hogy mindenkinek fontos, hogy elolvassa az Amilyen akkor voltam című regényt. 

Téged is erőszak ért, és beszélgetnél róla?

NANE segélyvonal - Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek
+36 80 505 101

 










Értékelés: 5/4.5


Nehéz értékelni egy ilyen mély és szomorú könyvet, mert az érzelmeim nem voltak túlzottan feldobottak olvasás közben, de ez nem a könyvnek szól, hanem a témának. Érzékenységében, és mondanivalójában viszont nagyon erős Amber Smith könyve, és jól is van megírva. A fordítás szerintem nagyon rendben volt, és tetszett, hogy E/1-ben olvashattuk Eden gondolatait. 

Volt a könyvnek néhány része, amit lehet, hogy én nem tettem volna bele, mert nem vitte előre a történetet (pl Eden néhány barátjával / ismerősével való kapcsolat taglalása), néhány iskolai momentum, de rengeteg olyan is volt benne, ami segítette a későbbi dolgok megértését és építette a végső lezárást. 

A könyv egy pontjában megismerhetjük Josht, aki Eden életének egy meghatározó kapcsolata lesz, és ez nagyon fontos szerepet kap a könyvben. Josh karaktere nagyon érdekes volt, mert a fiúnak is meg voltak a maga démonjai, de Edennel együtt mégis különleges kapcsolatot ápolt. Az olvasók drukkolhatnak nekik, és mivel nemrég olvastam a hírt, hogy érkezik a regény folytatása, így a remény is felcsillanhat, hogy a következő kötetben még viszont láthatjuk Josht is. 




Én nagyon kíváncsi leszek Amber Smith regényének folytatására, mert Eden hozzámnőtt, mióta elolvastam a történetét. Sokszor gondoltam rá, mert úgy érzem, hogy benne minden tinilány (és nő) története össze van gyúrva, és bár mindenki másként és másként él meg ilyen traumát, Eden történetén keresztül mindenki egy kicsit jobban beleláthat ebbe a cseppet sem egyszerű helyzetbe. 

Az Amilyen akkor voltam empátiára tanít, és arra is, hogy nézzünk a felszín mögé, mert sosem tudhatjuk, hogy ki miért viselkedik úgy, ahogy. Szülőként, barátként arra is megtaníthat, hogy lássuk meg a jeleket, és ne menjünk el az mellett, ha valaki magát bántja azért, mert nem tudja kimondani és feldolgozni a traumáit.   



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


A nyereményjátékban olyan könyvek után nyomozunk, amelyekben szintén valamilyen trauma jelenik meg. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok melyik könyvről van szó és a címét beírjátok a rafflecopter dobozba. 

A megfelelő ember szemében minden tekintetben tökéletes vagy.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz.  A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway



A turnéban résztvevő bloggerek 


05.03. Utószó
05.05. Kitablar
05.11. Zakkant olvas
05.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.15. Sorok között


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe