Michala Ries - 24 nap karácsonyig

7:58:00 PM



Közeledik a karácsony, ezzel egyidejűleg pedig egyre több ünnepi ajánlóval találkozhattok az oldalunkon. Már mindannyian karácsonyi lázban égünk, így alig várjuk, hogy megosszuk veletek a tapasztalatainkat a különböző könyvekről. A Centrál Könyvek jóvoltából, most egy igazán bolondos és megható karácsonyi történetet hoztunk nektek. Ismerjük meg együtt Ninát, akinek látszólag semmi sem hiányzik az életéből. Jó állás, megbízható partner, remek kollégák, zökkenőmentes hétköznapok, szerető család, közelgő előléptetés… Mi másra vágyhatna egy fiatal, ambiciózus nő? Derítsük ki közösen! Tartsatok velünk, ismerjük meg közösen Nina őrültebbnél őrültebb kihívásait, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a könyvet a kiadó felajánlásában. 

Michala Ries - 24 nap karáccsonyig

Kiadó

Centrál Könyvek, 2023

Oldalszám

468

Fordító

Herman Alexandra

Önálló kötet 

.

Fülszöveg

Úgy tűnik, Ninának bejött az élet, látszólag nem hiányzik neki semmi. Jó állás, megbízható partner, remek kollégák, zökkenőmentes hétköznapok, szerető család, közelgő előléptetés… Mi másra vágyhatna egy fiatal, ambiciózus nő? Aztán egyszer csak rájön, hogy ez nem elég. Egyik pillanatról a másikra mindent felborít maga körül, kilép a komfortzónájából, szakít a vőlegényével, és hátrahagyja, ami unalmas, ami megszokott. Karácsonyig van 24 napja, hogy teljesítse őrültebbnél őrültebb titkos kívánságait, családi csontvázakat húzzon elő a szekrényből, fájdalmas igazságokat ismerjen be, régi hibákat hozzon helyre, és megvalósítsa álmait. Mivel a karácsonyi időszak tele van csodákkal, egy vonzó idegen is keresztezi az útját, aki minden alkalommal megdobogtatja a szívét, amikor csak rápillant. Dominik kedves, sármos, vicces és őrülten szexi. Nina úgy érzi, jó társa lehet a különösebbnél különösebb kalandokban. Ő lehet a legszebb ajándék, amit valaha kapott. Ha a férfi elég bátor ahhoz, hogy megszelídítse.


Karácsonyi őrület szlovák módra


Bevallom én nem igazán néztem utána, hogy a 24 nap karácsonyig egy szlovák szerző regénye, mert megfogott a borító és azt éreztem, hogy ez a történet kell nekem. A karácsonyi hangulatot meghozta azért, és Nina ötletét én is megvalósíthatónak tartom, de kevesbé agyament és őrült komfortzónából kilépős megoldásokkal. 

Egyébként nagyon kis bohókás könyv volt a 24 nap karácsonyig, ami sokszor mosolyt csalt az arcomra, de ugyanennyire rá is csodálkoztam a benne történetekre. Nina családja és élete nekem kicsit túlzottan furcsa volt, de nyilván kellettek ezek ahhoz, hogy az adventi naptár feladatai teljesítésre kerüljenek. 

Nekem kicsit sok volt az olyan pop kulturális utalás, amiből egy kukkot sem értettem (szlovák énekesek, filmek, idézetek, versrészletek, dalok, mesék, színészek nevei különböző tájegységek stb...), így néha megakadtam az olvasásban. Pedig maga a történet nagyon sodró és izgalmas, hiszen minden egyes fejezet egy-egy napot jelöl Nina életében, hiszen a lány nagy elhatározásra jut, készít egy egyedi adventi kalendáriumot, amibe feladatokat dob, amiket teljesíteni szeretne karácsonyig. A feladatok között vannak könnyen kivitelezhető dolgok, mint például felfelé futni a mozgólépcsőn, egy téli nap eltöltése, felpróbálni egy menyasszonyi ruhát, de jobbára olyan érzelmieleg is nehéz feladatokkal van teli, amik családi jellegűek. Régi rokonokkal újra felvenni a kapcsolatot, elmondani az igazságot édesanyjának, megérteni egy múltbéli eseményt, vagy éppen meggyászolni az elvesztett babáját, vagy bocsánatot kérni régi osztálytársától. 

Nina a naptár segítségével halad végig élete fájó, vagy éppen meg nem értett múltbéli családi dolgain és közben éli az életét, mint gyógyszertár vezető helyettes. Sok érzelem jutott a könyvbe, ezt egyáltalán nem vitatom, engem is megérintettek ezek a dolgok, de valahogy a sok feladat között én nem találtam egységet. Pedig a mély gondolatok ott voltak a lapok között, de a sok vicces jelenet között nagyon nehéz volt ezeket kimazsolázni nekem ezt most. 

Ilyen hősszerelmesre vágyik minden lány


Amit viszont imádtam, az Nina és Dominik kapcsolatának alakulása. A szerelmi történetet erősebbnek éreztem, mint a családi (vagy éppen abaráti kapcsolatokat), mert valahogy hiába történtek Nina családjában dolgok, ezek később vagy nem lettek jobban kifejtve, vagy nem lettek jobban megmagyarázva. Pl. a testvérével való kapcsolata volt nekem az, ami kicsit zavaros volt, de Nina édesanyjával is nagyon fura volt a viszony, és valahogy nem is kapott ez olyan lezárást, ami megmagyarázná a dolgokat. 

Ellenben a Dominikkal való kapcsolat sokkal jobban be volt mutatva, hiszen a fiúval majdnem minden nap találkoztak, hiszen ő jelentős részét kivette Nina adventi tervéből, és ezt nagyon cukinak tartottam. Dominik egy helyes, felelősségteljes férfi, aki nem találta még meg a társát az életben és első látásra belehabordik Ninába, amin nem is csodálkoztam. A lány nagyon melegszívű, kedves, őszinte és vicces is egyben, ez a keverék ráadásul Dominik számára igazi kriptonit. A megismerkedésük filmbe illő volt, de a későbbi közös feladataik is nagyon közel hozta őket egymáshoz. Cukik voltak a közös vicceik, és  beszélgetéseikben volt bőven érzelem is. 

Dominik ugyanúgy benne volt Nina minden kihúzott adventi feladatában, és segített a kivitelelezésben (már ahol tudott!). Bár néhány feladat elég veszélyes volt, pl körforgalomban szembe vezetni, de a lány valahogy mindig talált valami kompromisszumos megoldást, hogy teljesítse, de legyen ennek erkölcsi magyarázata is. Ez kicsit kettősnek jött le nekem, hiszem minek írt akkor ilyen feladatokat (pl bolti lopás majd a lopott termék visszaadása), amik nehezen megmagyarázhatóak... Ez kicsit fura volt, de ilyenből talán kevesebb dolog volt, a többi inkább emberi tényezős dolog volt és ebből voltak azért vicces momentumok is, amiken azért én is jót nevettem. 

Ninától mindenképpen lehet tanulni, ha mást nem hát bátorságot, mert ő ezzel az adventi naptárral nagyot változtatott az életén, és ez becsülendő. Egyik feladattól sem futamodott meg, pedig volt benne néhány igazán megterhelő, nehéz vagy éppen fájdalmas. Tetszett az ő karakterében, hogy igazán karácsonymániás, és ezt a ruháival is kifejezi, ráadásul egyáltalán nem zavarja őt az, hogy más mit gondol róla. Ha mást nem is, akkor ezt szeretném én is elsajátítani tőle :) 





Értékelés: 5/3


Vitathatalan, hogy a karácsonyi hangulatot meghozza, a magyar borító elképesztően jó lett, és a könyv végén megtaláljuk Nina összes karácsonyi adventi feladatát is. Tetszett nagyon Nina és Dominik kapcsolata, a fiúra véletlenül bukkan rá az első napon, és bár nem akar vele kapcsolatot kezdeményezni, nem tudnak ellenállni egymásnak. Röpködnek köztük a szexuális utalások, és szinte minden nap találkoznak, mert Dominik segít neki teljesíteni a feladatokat, és közben ő is megcsinálja azokat, amiket be tud illeszteni a saját életébe. 

Szerencsére a regény boldog végkifejletet kapott, és a vicces momentumok mellett azért kaptunk olyan megható jeleneteket is, mint a hajléktalan férfi megsegítése, vagy a rossz körülmények között tartott kutya megmentése. Ezek szívmelengetőek voltak nagyon. 

Bár nekem Nincs inkább a zakkant kategóriába (hahaha!) sorolható, azért drukkoltam neki, hogy jól véghez vigye a feladatokat, de Dominiknak még jobban szorítottam, hogy viselje el a lány hülyeségeit. Mert ezekből bőven kijutott nah! (Mondjuk nem tucat karakter volt legalább!) 

Akinek bejönnek a kicsit katyvaszos, de gyorsan váltakozó érzelmes, romantikus és szórakoztató történetek, azoknak a 24 nap karácsonyig igazán nyerő választás, akár még a fa alá is, hiszen még van egy kis idő karácsonyig. 🎄



Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték

A könyv összesen 24 fejezetből áll, pontosan úgy, mint egy adventi kalendárium. Ebben a játékban így az advent időszakára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a választ. 

Az én kérdésem: Mit jelent az “advent” szó?


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



A turnéban résztvevő bloggerek: 

12.01.: Csak olvass!
12.07.: KönyvParfé
12.10.: Readinspo
12.16.: Zakkant olvas
12.19.: Szembetűnő


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe