Ben Miller - Egy karácsonyi manó naplója

8:47:00 PM


Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját! Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!

Ben Miller - Egy karácsonyi manó naplója

Kiadó

Móra, 2023

Oldalszám

200

Fordító

Magyari Andrea

Illusztrálta

Daniela Jaglenka Terrazzini

Sorozat 

1.

Fülszöveg

Tógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. De hogy kerülnek a képbe plüss makik és beszélő rénszarvasok? És ki lehet a titokzatos játéktolvaj, akinek Tógi többször is keresztezi az útját? Ben Miller kalandos karácsonyváró könyvéből minden kiderül!


Ilyen egy szuper karácsonyi történet gyerekeknek


Tavaly már olvastam Ben Miller első karácsonyos történetét (Amikor megmentettem a karácsonyt) és nagyon szerettem, úgyhogy, amikor idén megláttam, hogy érkezik egy új történet, nem voltam rest lecsapni rá. És milyen jól tettem, mert az Egy karácsonyi manó naplója nagyon kedves kis történet volt, és ilyenek mindig megmelengetik a szívemet az ünnepi hajrában. 

Bár csak 200 oldalas ez a kis könyvecske, mégis nagyon igényes, mert kemény borítót kapott, kicsi lapokkal, így igazi gyerekek kezében való példányról van szó. Daniela Jaglenka Terrazzini (aki az előző Ben Miller regényt is illusztrálta) most lehet, hogy hallgatott azokra, akik azt mondták neki (többet között én is), hogy kicsit sötétek voltak az előző karácsonyos történet grafikái, így most olyan képeket rajzolt, amik kedvesek, kevésbé sötétek. Nekem nagyon tetszettek Havasi Tógiról a rajzok, de most a manók, Karácsony Apó is kedvesebbnek hatottak. 

A történetünk főszereplője most ezúttal egy manó, aki szeretne munkát kapni Karácsony Apó játékkészítő gyárában, de egyelőre még nem válaszottták ki. Tógi testvérei közül ketten is (Bors és Babér - imádom ezeket a neveket) dolgoznak a játékgyárban, így a fiúnak is nagy vágya, hogy ő is bekerülhessen, de ez nem annyira egyszerű, hiszen több év is eltelhet, mire valaki bejut. 


A könyv angol kiadásának első oldala forrás



Egy nap Szilva Tógi kishúga azonban elveszti kedvenc plüssjátékát, egy makit, amitől nagyon szomorú lesz. Tógi, hogy elfoglalja magát úgy dönt, hogy megvarrja a makit a kishúgának, így elmegy a hobbiboltba kellékekért. Itt találkozik Magyallal, akibe rögtön bele is szeret. Szilva nagyon örül az új makijának, és az iskolástársa is kérnek egy-egy plüssállatot Tógitól, így a fiú újra a hobbiboltba megy plüssállat tömőanyagért, ahol újra belefut a lányba. Itt végre újra beszélnek, itt árulja el a lánynak, hogy egy egész osztály rendelt tőle plüssállatot. 

Tógira rámosoly a szerencse is, megkapja a behívót, így november 17-én várják szeretettel Karácsony Apó gyárába, hogy munkába álljon. A fiú elképesztően örül, hogy végre elkezdheti élete munkáját, így boldogan indul a gyárba, azonban itt nem halad minden úgy, ahogy annak lennie kell. Újra találkozik Magyallal is, akinek sajnos, mint kiderül barátja van, ráadásul a fiúja a híres Grimmfi Max is ugyanúgy Tógival van beosztva a betanulók között. 

Adott tehát egy kis barátság, és némi szerelem, lelkes játékkészítés, némi családi nyomás, és mindezt átöleli a karácsonyi hangulat, hiszen a gyárban mindenki arra van elhivatva, hogy a karácsonyra dolgozzon. Amikor Tógi bejut, akkor Karácsony Apó manó segédjei körbevezetik a fiút, és akárcsak ő, az olvasó is vele együtt ámul el, hogy mennyi minden van itt. Nem szeretnék spoilerezni, hiszen van némi varázslat is, és ahogy annak lennie kell egy balhé is kibontakozóban van, hiszen a gyárban játéktolvaj tevékenykedik, aki arra hajt, hogy a gyerekek ne kapják meg a hőn áhított karácsonyi ajándékukat és ezt Tógi nem hagyhatja annyiban... 






Értékelés: 5/4.5


Tógi egy nagyon aranyos és okos főhős volt, akivel öröm volt a naplói által végigkövetni a történetet. A könyv ugyanis a fiú naplóit tartalmazza, ami október 21-én indult és december 25-ével ér véget. Bár vannak napok, amikor nem történik sok érdekesség vele, de mégis jó ütemben haladt előre a történet, és oldódott meg minden a végére. 

7-8 évesek számára szerintem teljesen jól fogyasztható betűmérettel és olvasnivaló mennyiséggel látták el a könyvet, ráadásul a szöveg közé néha beékelődik egy-egy teljes képes illusztráció is. 

A csavar természetesen felnőtt fejjel könnyen kitalálható de gyerekkénnt olvasva biztosan jobban lekötött volna a Tógiért való izgulás, hiszen azért engem a karácsonyi világ már nem tud annyira meglepni. Én a sok hasonló történet után számítottam mindenféle varázslatra, és némi segítségre is, hiszen Karácsony Apó világában azért tudjuk, hogy a rénszarvasok sem egyszerű rénszarvasok. Szerencsére azért Tógi szépen boldogult, és igazi főhősként viselkedett, bátor és jószívű volt, és közben szórakoztatta az olvasót is a kis napi történet meséléseivel és persze a gyerekek karácsonyát is szebbé tette. 

Végtelenül kedves kis történet volt az Egy karácsonyi manó naplója, és én boldogan várom a további részeket, mert olyan jó Ben Miller karácsonyi világában elmerülni, hogy tuti, hogy jövő decemberben is előveszem ezt a kis könyvet, hogy közelebb kerüljek egy kicsit a karácsonyi hangulathoz. 

Senki sem akarok erőszakosan rábeszélni, hogy ezt vegye a gyerekének karácsonyra, de tényleg kedves kis történet ez Ben Millertől, úgyhogy érdemes egy próbát tenni vele :) 


Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!


Az én idézetem: 

Azt hiszem, jobb lett volna, ha nem írom meg előre a nagy New York-i sztorimat. 


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A turnéban résztvevő bloggerek: 

12. 16. Csak olvass!
12. 17. Zakkant olvas
12. 18. Szembetűnő
12. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 22. Utószó
12. 23. Dreamworld


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe