Ashley Poston - Halott romantika

10:13:00 PM



Megjelent a Magnólia Kiadó újdonsága, a Halott romantika! Ha kíváncsiak vagytok, hogy mit gondolnak bloggereink erről a szellemesen romantikus regényről, esetleg játszanátok a kiadó által felajánlott nyereménypéldányért, tartsatok velünk!

Ashley Poston - Halott romantika

Kiadó

Magnólia Kiadó, 2023

Oldalszám

364

Fordító

Molnár Berta Eleonóra

Önálló kötet 

.

Fülszöveg

Florence ​Day a könyvszakma egyik legnépszerűbb romantikus szerzőjének a szellemírója, és komoly problémával küzd: egy szörnyű szakítást követően nem tud hinni többé a szerelemben. Számára a romantika halott. Amikor új – és nem mellesleg túlságosan jóképű – szerkesztője nem hajlandó további hosszabbítást adni neki az új kézirat leadási határidejére, Florence felkészül rá, hogy búcsút intsen a karrierjének. Ráadásul nem sokkal később olyan telefonhívást kap, amire nem lehet felkészülni: haza kell térnie a szülővárosába eltemetni váratlanul elhunyt, imádott apját. Abba a közösségbe, ami soha nem értette meg őt, és ahol az évek során semmi nem változott. Nem csak ezzel kell azonban szembenéznie. Az apja végakarata meglehetősen furcsa a temetésre kért ezer szál vadvirággal, Elvis fellépésével és a madarakkal. De a ravatalozóház ajtajában még furcsább dolog várja: egy szellem, aki pont olyan dühítően jóképű, mint korábban, és legalább annyira értetlenül áll a helyzet előtt, mint Florence. A romantika határozottan halott… de úgy tűnik, hogy az új szerkesztője is, és befejezetlen ügyük miatt a lány kénytelen átértékelni mindazt, amit valaha a szerelmes történetekről gondolt. Ashley Poston első felnőtteknek írt regénye meghitt történet hazatalálásról, családról és szerelemről a Szívek szállodája stílusában.


Szellemes szerelmes sztori


Úgy vártam már egy jó szerelmes történetre, ami elvarázsol, de közben meg is nevettet, és el kell mondjam, hogy Ashley Poston tökéletesen prezentálta ezt. Nem szimpla szerelmes történetet írt, amiben a főhőseink egymásba szeretnek, majd boldogan élnek, amíg meg nem halnak, hanem itt előbb meghalnak, aztán jön a szerelem és még annyi minden más.

A Halott romantika egyáltalán nem átlagos romantikus könyv, és ezzel szerintem kiemelkedik a piacon mostanság olvasható könyvek közül, ezért is vetettem szemet rá én is. Bár egy kicsit hezitáltam, amikor elolvastam, hogy a Szívek szállodjában stílusában olvashatok majd, mert bevallom én vagyok az emberiség azon keveseinek egyike, aki utálja Lorelai és Rory történeteit. Sajnálom, biztos én vagyok a furán bekötött, de engem idegesített a sorozat, egyetlen egy részt sem tudtam végignézni, mert giccses, mert nem vicces, és egyáltalán nem rezonáltam se a két főszereplővel, se a mellékszereplőkkel. De gondoltam, hogy Ashley Postonnak adok egy esélyt, mert hát csak nem lesz annyira Szívek szállodájás a dolog, és még jó is, hogy így tettem. Nekem egyáltalán nem jött át a Gilmore Girls vibe-ból semmi sem olvasás közben, és ez örömmel konstatáltam. 

Ez a könyv nem giccses, ez a könyv tele van olyan emberi érzelmekkel, amikkel teljesen jól tudtam azonosulni, mindeközben pedig nagyon is vicces volt. Már az első oldalaknál rájöttem, hogy abszolút nem hozza a Szívek szállodája vonalat, úgyhogy fél siker. 

Florence a könyvünk női főszereplője egy szellemíró, ő jegyzi Ann Nichols hihetetlenül népszerű könyveit, amik a bestseller listák elején tanyáznak. Ezek a könyvek tele vannak szerelemmel, nagy egymásra találásokkal. Florence kisujjból kirázza írás közben a romantikát, hiszen hisz a szerelem erejében. Ám a könyv elején megtudjuk, hogy írói válságban van, mert egy éve történt az életében egy csúnya szakítás, amit azóta sem hevert ki. Lakótársa próbálja felvidítani, de Florence-nek csak nem megy az írás, a határidő pedig közeleg. A lány be is megy a kiadóba, ahol új szerkesztőt kap, a régi ugyanis nyugdíjba megy. Míg a régi szerzője tudta, hogy ő írja Ann helyett a történeteket, Florence nem biztos benne, hogy jó bemutatkozás lenne, ha az új szerkesztőjének bevalláná, hogy ő Ann szellemírója. 

Florence kétségekkel telve megy el a találkozóra, ahol kiderül, hogy Benji Andor az új szerkesztője egy nagyon helyes férfi, akit Florence már látott egy-két író-olvasó találkozón. A férfi kerek-perec megmondja, hogy Ann kéziratának be kell érkeznie másnap, különben a jogi osztály lépéseket tesz... Florence nem látván kiutat belemegy, hogy barátnőjével megiszik egy italt, hátha megszállja a szerelmes hangulat, az ihlet, bármi, ami segít, hogy karaktereit a "boldogan éltek míg meg nem haltak" felé terelje. Ám Florence a bárban összefut egykori szerelmével, és ahogy kirohan Benjibe ütközik és ez a néhány perc megváloztatja az életét. Közel kerül Benjihez, és megtudja, hogy elveszti a legszeretettebb embert az életében - mindezt egyszerre nagyjából. 


A romantika egyáltalán nem halott! 


Florence édesapjával különleges kapcsolatot ápolt, bár a lány 10 éve nem járt otthon szülőotthonában, és a kis városban, ahol felnőtt. Ennek jó oka van, de a család még mindig ott üzemelteti a Letűnt napok ravatalozót, ami családi vállalkozás. Florence édesapja vezette a ravatalozót édesanyjával közösen, besegített nekik Florence húga, Alice és bátyjuk Carver. Bár Flo tíz éve nem járt otthon a ravatalozó és a közelgő temetés rengeteg érzést a felszínre hoz benne. A hab a tortánt pedig az, hogy Benji is megjelenik szellemként a ravatalozóban a lány legnagyobb megdöbbenésére. 

Igen, a férfi a Florence-szel való találkozás másnapján gázolásos autóbalesetet szenved, és a lány különleges képessége révén egyedül ő tud beszélni a férival. Florence ugyanis látja a szellemeket, és tud velük beszélni. Ezt a képességet édesapjától örökölte, és bár ez a képesség jó dolog is lehetne, a lány nem úgy éli meg, és erre jó oka van. 

Kép forrása



Ha már Benji szellem, és csak Florence akitől bármit megtudhat a körülötte zajló dolgokról, akkor megpróbálja megérteni, hogy mi is történt vele, ami nem egyszerű dolog. Miközben a lány próbálja a családi kapcsolatait rendezi a kis városban, közben egyre közelebb kerül Benhez is. Kettejük között nagyon érzelmes párbeszédek zajlanak, amik akármennyire is furcsán hatnak, hiszen egy szellem és egy szellemlátó között esnek meg, mégis annyira kedvesek, viccesek, és emberiek voltak, hogy egyáltalán nem volt furcsa ez az egész. Ahogy telik a történet a két fiatal sok mindent megoszt egymással, Florence mesél a családjával való kapcsolatáról és készül édesapja temetésére is, amivel nincs könnyű dolga, hiszen az öregnek elég sok furcsa kérése volt a temetéssel kapcsolatban. Ezek a furcsaságok azonban egyáltalán nem furcsaságok, mert mindegyik kérésnek a végén megtaláljuk a jelentőségét, ha elégg figyelünk.

Nagyon szerettem Florence családjának dinamikáját, rengeteg kedves emlékről olvashattunk, volt a történetben rengeteg morbid vicc, hiszen a ravatalozó tartogat érdekes sztorikat, és bevallom imádtam ezeket. Elképesztően jól szórakoztam olvasás közben, néha hangosan kuncogtam a villamoson, néha pedig annyira meghatódtam, hogy papírzsebkendőt kellett keressek. Természetesen drukkoltam a szellemes szerelmespárunknak, hogy olyan végkifejletet kapjanak, amit megérdemelnek, de aki járatos a romantikus könyvekben az könnyen ki tudja következtetni a dolgokat, így ez nem okozott meglepetést, de pont jó volt így. 






Értékelés: 5/4.5


Nagy meglepetés volt Ashley Poston Halott romantika című könyve, és az idei év egyik kedvence lehet a kategóriájában nálam. Nagyon szellemes, és romantikus történetről van szó, amiben a családi kapcsolatok is dominálnak, amikben rengeteg érzelem szorul. Florence gyászát édesapja iránt teljesen át tudtam érezni, vele együtt sírtam, amikor megtudta a hírt, és nagyon is jól voltak leírva a gyászának szakaszai, érzései. Sajnos én is tapasztaltam ezt, de teljesen jól át tudta adni az írónő azt a leírhatatlan fájdalmat, a gyász feldolgozását, amin mindenki keresztül megy, aki veszített már szülőt. 

A romantikus részek tényleg romantikusak voltak, de én kifejezetten szerettem Florence írói munkásságának kulisszatitkait, külön érdekes volt olvasni arról, hogy hogyan találja ki a szerelmes részeket és hogyan viszi véghez Ann Nicols regényfolyamait. Ugyanitt kicsit sajnáltam, hogy Benji munkásságából kicsit keveset kaptunk, mint szerkesztő, hiszen korán lecsapott rá a végzete, de ezt elnéztem. 

Biztos vagyok benne, hogy ez a könyv nem fog mindenkinek tetszeni, mert tele van a halállal, az elmúlással kapcsolatos morbid utalásokkal, és egy ravatalozó életébe nem mindenki akar belelátni. De Ashley Poston könyve rámutat arra, hogy mennyire fontosak a családi kapcsolatok, a barátságok, a régi ismerősök önzetlen segítsége, és mennyire fontos a romantika, és a szerelem az életünkben. Nagyon ajánlom mindenkinek a Halott romantikát, mert igazi csemege a romantikus műfajban! 


Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


A Halott romantika egy szellemes-romantikus regény, éppen ezért mostani játékunk során is ilyen könyveket keresünk. Minden állomáson találtok egy hasonló zsánerű, hiányos könyvcímet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a könyv teljes címét.

Az én keresett könyvcímem a következő: 

R_b_nv_r_s

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



A turnéban résztvevő bloggerek: 


11. 27. – Fanni’s Library
11. 29. – Szembetűnő
12. 01. – KönyvParfé
12. 03. – Csak olvass!
12. 05. – Pandalány olvas
12. 09. – Olvasónapló
12. 11. – Zakkant olvas



Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe