Sue Monk Kidd - A méhek titkos élete

11:03:00 PM



A méhek titkos élete az Amerikai Egyesült Államokba kalauzolja az olvasót, s Lily történetével egészen az 1960-as évekig utazunk vissza az időben. Sue Monk Kidd regénye, amellett, hogy komolyan foglalkozik a rasszizmus kérdésével, arra is rávilágít, hogy a családi összetartásnak egyetlen meghatározója: a szeretet. A Blogturné Klub nyolc bloggere indul turnéra a könyvvel, hogy bemutassa ezt a magával ragadó történetet, melyet a 21. Század Kiadó csodálatos, új kiadásában olvashatunk. A turnéval tartva, ahogy lenni szokott, most is lehetőségetek van megnyerni a könyv egy példányát a Kiadó felajánlásában.

Sue Monk Kidd - A méhek titkos élete

Kiadó

21. Század Kiadó, 2023

Oldalszám

316

Fordító

Barta Judit

Önálló kötet 

.

Fülszöveg

Akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről. 

A méhek titkos élete az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb könyvsikere: több mint száz héten át szerepelt a New York Times bestsellerlistáján, több mint hatmillió példányban kelt el az Egyesült Államokban, díjnyertes mozifilm és musical is készült belőle, és harminchat nyelvre fordították le. 

1964, Dél-Karolina. Lily Owens tizennégy éves, édesanyját kiskorában vesztette el. Dajkája Rosaleen, aki nagyon szereti Lilyt. Rosaleen harcos kiállással védelmezi a feketék jogait, ezáltal összetűzésbe kerül a városban élő elvakult rasszistákkal. Lily kezdeményezésére elszöknek Tiburonba, a kisvárosba, amely anyja emlékét őrzi. Lilyt három lánytestvér fogadja be, akik méhészkednek, és beavatják a lányt a fekete Mária-kép történetébe


Régóta szerettem volna tudni, hogy milyen a méhek élete

Elöljáróban annyit, hogy nem titkos, mert nagyon sok mindent megtudunk ezekről a szorgos kis élőlényekről ebből a regényből, de nem csak róluk, hanem az emberi szeretetről, barátságról, családi kapcsolatokról, megbocsátásról és persze azért néhány titok is előkerül. 

Bevallom nem sokat tudtam a történetről, csak annyit, hogy az előző kiadás sok általam is követett moly kedvence volt, és felkerült a végtelen hosszú "Könyvek, amiket egyszer el kell olvassak mielőtt meghalok" listámra. Jó ürügy volt, hogy az egyik kedvenc kiadóm a 21. Század Kiadó új kiadásban megjelenteti ezt a sokak által klasszikusnak mondott történetet, így egyből lecsaptam rá. 

Ahhoz képest, hogy az első magyar kiadás is lassan 20 éves, ez a könyv tipikus az a könyv, ami nem öregszik, mert olyan mondanivalóval van tele, ami minden korszakban megállja a helyét, és úgy hiszem, hogy ez a regény az, ami minden elolvasása után tud majd újat mondani nekem, és mindenkinek. 

A történet főszereplője Lily Owens aki egy tizennégy éves kamasz fehér lány, aki mogorva, és erőszakos édesapjával él egy barack farmon. T.Ray (nem apaként hívja őt Lily) folyamatosan dirigál a lányának, mindig dolgoztatja, és sajnos egyáltalán nem viselkedik vele apaként. Lilyt főként Rosaleen neveli, aki egy fekete nő. És hol van Lily édesanyja közben? Sajnos Lily édesanyja évekkel ezelőtt meghalt még Lily néhány éves korában. Ez a haláleset nyomot hagy Lilyben (és persze T.Ray-ben is), mert a nő tragédiájához a kislánynak is van köze. 

Nem szeretnék spoilerezni, de ez a gyerekkori emlék, nagyon meghatározó a Lily életében, és amikor az élet úgy hozza, hogy megismerje édesanyját, akkor nem kér engedélyt édesapjától, egyszerűen csak elmegy. Először azért, mert Rosaleen-t börtönbe csukják, az afo-amerikai nő ugyanis összetűzésbe keveredik néhány férfivel. 1964et írunk, amikor is forrong Amerika. A négerek szeretnék elnyerni megérdemelt és jogos szabadságukat, a fehérek között pedig terjed a rasszizmus. 

Érdekes páros is a fehér bőrű Lily és a fekete bőrű Rosaleen, ahogy sétálnak Tiburonba, ahol Lily édesanyja is járt egykoron. Lily talál ugyanis egy dobozt, amiben édesanyja holmijai vannak, és itt akad rá a Fekete Mária "szentképre", amelyen csak egy városka neve található, Tiburon.

Foto: Pinterest


Lily, miután Rosaleent kimenti a börtönből, miután a nőt lecsukják, együtt indulnak el a városba, hogy utánajárjanak, hogy tényleg élt-e ott Lily édesanyja, és miért őrizgetette a képet. 

A lány és dadája sok gyaloglással, némi stoppolással megérkezik Tiburonba, ahol a sors úgy alakítja, hogy megtudják, hogy él itt három nővér, akik mézkészítéssel foglalkoznak. Lily ellátogat August, June és May házába (a nők a neveiket a hónapok után kapták), ahol kis füllentésnek hála maradásra bírja őket August. Lily munkába is áll a nő mellett, és segít neki a méhek gondozásában, a méz pergetésében, és a kaptárak gondozásában. 

Lily nehezen nyílik meg, de ahogy telik az idő és egyre jobban megismerni a nővéreket, egyre jobban megszereti a rózsaszín házat, az Augusthoz járó Fekete Máriához imádkozó vallási kis közösséget, és egyre többet megtud a nővérekről, magáról és a világról is. 

Csodás utazás ez a könyv, amivel megismerhetjük a szeretet nélkül felnövő kislány átalakulását. Lilynek nehéz gyerekkora volt, de miután megérkezett Tiburonba megváltozott az élete Augustnál élve. Van vidámság a könyvben, de mégis körbelengi egyfajta finom elmúlás, ahogy a természet változik benne a méhekkel és a körülötte élő emberekkel sok mindent átláthatunk. May tragédiáját, June örömét, August bölcsességeit, Rosaleen humorát és tűzről pattantságát, T-Ray morc jellemét, de a vallási közösség összes tagját megismerjük, és természetesen a Fekete Máriáról is megtudunk dolgokat. Ez a része a könyvnek annyira nem ragadott magával, persze értem, hogy miért került bele, hiszen a Fekete Mária kapcsolódás Lily és egykori édesanyja között, de talán én az ezekről szóló részeket élveztem a legkevésbé. Sokkal jobban érdekeltek a méhek, a gondozásuk. Kifejezetten örömteli volt, hogy minden fejezet elején egy-két mondatnyi részt jutott a méhekről szóló leírásokból, így tényleg megismerhetjük a könyvből a méhek "titkos" életét is. 





Értékelés: 5/4.5


Egy kicsit lassan csordogált a történet, de ez nem volt akkora hátrány, csak én számítottam picit másra. Remélem, hogy több lesz a történés, és több szó esik a faji egyenlőségről, de ez inkább Lily lelkéről szólt, aki önmaga megtalálásáig sok minden megy keresztül. A kamaszlány próbál kapcsolódni az őt befogadó emberekhez, és próbálja összeilleszteni múltjának szilánkos darabkáit. 

Nincs egyszerű helyzetben Lily, de a bölcs August, az érzékeny May és az eleinte távolságtartó June feltétel nélkül befogadja Lilyt és dajkáját, és az öt nő (négy fekete, és egy fehér /Lily/) összetartó közösségként tevékenykedik a méhek körül. 

Persze a könyv végén sok minden kiderül Lily múltjáról, édesanyjáról, de helyénvalónak éreztem minden mozzanatot a végén. Nagyon nehéz spoiler nélkül mesélni erről a könynvről, de higyjétek el nekem, hogy A méhek titkos élete nagyon szép és felemelő regény a család fontosságáról, a múlt őrzéséről, a jelen és a jövő biztosításáról, mindezt úgy, hogy a természettel és a benne élő teremtményekkel együtt munkálkodunk önmagunkon, és a közösség részeként is. 

Szeressétek ti is A méhek titkos életét, mert nagyon szép regény, amit egyszer az életben mindenkinek el kell olvasnia. Én nagyon örülök, hogy megtettem, mert pont jókor talált meg ez a könyv. 

Óh, és az új borító csodás lett, de a KULT sorozat regényeire ez egyébként is jellemző. 😻


Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


A regény nem csupán a New York Times bestsellerlistáján szerepelt több, mint száz hétig, de 2008-ban filmet is forgattak a történetből. A turné nyereményjátékában tehát könnyedebb vizekre evezünk, és olyan regények nyomába eredünk, melyek adaptációval is rendelkeznek. A feladatotok egyszerű, a rövid leírásokból találjátok ki, mely könyvadaptációról van szó az adott állomáson, és a film/sorozat címét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.


Az én adaptációm: 

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára. 


a Rafflecopter giveaway 


A turnéban résztvevő bloggerek: 


09.24. Zakkant olvas
09.26. Hagyjatok! Olvasok!
09.28. Utószó
09.30. Readinspo
10.02. Spirit Bliss Sárga könyves út



Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe