Elle Cosimano - Finlay ​Donovan ölni tudna

10:45:00 PM


Elle Cosimano egy izgalmas, szórakoztató krimi sorozatot indított el, melynek első részét, a Finlay Donovan ölni tudná-t az Agave Kiadó hozta el magyarul is. Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megtudjátok, sikerül-e Finlay Donovannek túlélni a megpróbáltatásokat, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Elle Cosimano - Finlay Donovan ölni tudna

Kiadó

Agave Könyvek, 2022

Oldalszám

368

Fordító

Török Krisztina

Sorozat

Finlay Donovan 1.

Fülszöveg

Finlay ​Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni. Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell. Persze a való életben közel sem olyan egyszerű egy rendes bűncselekményt elkövetni, mint egy regény lapjain, ráadásul kisvártatva – hogy semmi se legyen egyszerű – Finlay menthetetlenül belebonyolódik egy nagyon is valódi gyilkossági nyomozás eseményeibe. Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.


Éljenek az erős női (nyomozó) karakterek


Szerintem már párszor elmeséltem, hogy eléggé szeretem a chick lit besorolás alá eső regényeket. Aki nem tudná, ezek azok a kategóriájú könyvek, amiket vidám, szórakoztató, sokszor "szinglis" témájú könyveknek írnak le. Bár Elle Cosimano könyvénél nem láttam (még) ezt a jelzőt, de nekem a Finlay Donovan ölni tudna regény már belesik ebbe a kategóriába. És miért

Mert elképesztően jól szórakoztam rajta, van benne legalább kettő erős női karakter, egy kis nyomozós krimi vonal, de a romantika is lapul a lapok között. 

Az első húsz oldal egy zseniális tragédiába fulladt komédia, de az erős nyitás után a folytatás sem eresztett le szerencsére. Finlay Donovan főhősnőnk bár anyuka, de éppen szingli, hiszen elvált a férjétől, és gyerekei apjától, aki éppen egy új nőt ápolgat (a csinos ingatlanost, akivel megcsalta Finlay-t) és kész arra, hogy elperelje a két közös gyereküket is. 

Persze az exférj és új nője élete rendezett, anyagilag stabil, gyereksírás és legfőképpen juharszirupmentes. Finnlay úszik az adósságban, mindig valamit alakítanak a gyerekek, semmire sincs ideje (no munka és no magánélet) és hiába van egy bébiszittere, azon az őszi reggelen természetesen a dadáról is kiderül, hogy főhősnőnk patkány ex-férje kirúgta (de csak miután ráhajtott volna....). Finlay, aki egyébként női krimiket ír, (már amikor a gyerekei hagyják) éppen egy megbeszélésre tartana a városba az ügynökével, amikor beüt az apokalipszis. 

Hát így indul a regény, amit nehéz kibírni kuncogás nélkül, még úgy is, hogy nekem nincsenek 2 éves, és 4 éves kölykeim. Ellenben Finlay karaktere annyira kedvesen béna, de mégis szerethető, hogy nem lehet neki nem drukkolni. Pedig amikor egy gyilkosság is képbe kerül, akkor az azért megosztja az embert és felmerül némi morális kérdés, de még ez sem árt a könyvnek. Sőt! 

Amikor egy biznisz beindul....


Finlay az ügynökével végül találkozik, és megpróbálja neki felvázolni az új gyilkosos krimijének sztoriját, amit meghall egy a kávézóban ülő magányos nő, aki gonosz gengszter felesége. A titokzatos hölgy egy telefonszámot és egy kis üzenetet csempész Finlay-hez, amiben arra kéri, hogy tegye el láb alól az amúgy durván sáros férjét, ha már úgyis ez a szakmája. A beígért pénz jelentős, pont annyi, amivel a krimiíró anyukának nem kéne aggódnia egy darabig. Természetesen Finlay nem bérgyilkos, de a véletlen pechsorozatok következtében egy csapásra belekerül egy gyilkosságba, és ahogy próbál kimászni belőle, még nyomozónak is be kell állnia, hiszen nem kerülhet börtönbe a gyerekei miatt. Hiszen ő nem gyilkos, de ezt nehéz bebizonyítani... 

Közismert tény, hogy reggel fél kilenckor általában a legtöbb anya már ölni tudna.

Szerencsére nem egyedül kell megbirkóznia az instant bérgyilkosos bizniszével, felbukkan Vero is, az egykori bébiszitter, aki segít Finlay-nek. A két nő között nagyon jól működött az adok-kapok, humorosak voltak a párbeszédeik, és hát elég jól oldották meg a halmozódó problémákat, amiket az újabb és újabb hullák jelentenek. Mindig számíthattak egymásra, igazi jó barátnők lettek a regény végére. 

És ahhoz képest, hogy a könyv a szórakoztató és krimi kategóriába esik azért bőven van benne erkölcsi tanulság is, amit leginkább a bűntudat leple alatt élő Finlay hoz a történetbe. És ha nem lenne elég megjelenik egy szexi mixer fiú, aki ügyvédnek tanul, és Finlay rendőr nővérének (!) kollégája (Nick) is igencsak közel kerül az anyukához.... Jah és azt meséltem, hogy közben szinte megíródik egy krimi is, ami majdnem megtörtént eseteken alakul és persze, hogy a főhősnőnk veti papírra, az irodalmi ügynöksége pedig odáig van érte. 








Értékelés: 5/4.5 


Elle Cosimano felkerült azon szerzők listájára nálam, amit akkor fogok bevetni, amikor valami tényleg szórakoztató, kikapcsoló regényt szeretnék olvasni, és elmenekülni egy kicsit a világ elől. Ilyen történeteket ír Janet Evanovich (Szingli fejvadász - itt a krimi vonal is hangsúlyos), de Jennifer Crusie, és Sophie Kinsella is hasonlóan viccesek számomra, de ők inkább a romantikára mennek rá.  

Finlay történetét nagyon gyorsan kiolvastam, mert szinte le sem tudtam tenni. Rendkívül jót derültem olvasás közben, és végig izgalmas volt a könyvben lévő krimiszál. 

Néhány fordulat nem volt teljesen mindennapi (pár történés a valóságtól icipicit elrugaszkodott volt), de ez nem sokat vont le a könyv végeredményéről. A Finlay Donovan ölni tudna című regény rendkívül szórakoztató krimi könyv lett, amit mindenki együtt tud érezni a főhőssel. 

Szerencsére angolul már meg is jelent a folytatás (Foto)



Nekem kifejezetten tetszett, hogy Vero partnerként vett részt a nyomozásban, és Finlay kis bizniszében, de mellette segített a gyerekek körül, és a házimunkában is, amíg F. a regényével foglalkozott. A történetben szereplő gyilkossági eset és a köré gyűlt figurák kellően sötétek és betegek voltak,  viszont ehhez képest a nyomozás kellően csavaros maradt, így erre a részre abszolút nem lehet panaszt tenni. Én elbírtam volna még egy kicsivel több romantikát, akár Nick és Finlay, akár Finlay és a bárpultos srác között, de Vero is megérdemelt volna néhány randit valami helyes sráccal. Remélem legközelebb erre sor kerül majd 😉

Egy szó mint száz, a Finlay Donovan ölni tudna egy nagyszerű sorozatkezdő regény, és én alig várom a folytatást. Nagyon remélem, hogy erre még idén sor kerül, mert kíváncsi vagyok, hogy hogyan alakult Finlay, Vero, a gyerekek élete. 

UI: Remélem, hogy a filmes jogokat már megvették, mert én megnézném ezt a sztorit mozivásznon is, esetleg sorozatban, mert működne. Szinte peregtek a fejemben a képek, ahogy olvastam Elle Cosimano leírásait, úgyhogy drukkolok a film változatnak is. 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Mivel főszereplőnk nem elsősorban nyomozó, mégis kénytelen gyilkosságot felkutatni, hasonló botcsinálta detektíveket keresünk. Az állomásokon rövid leírást találtok ezekről a regényhős nőkről, nevüket pedig a bloggerek elrejtették a bejegyzésben. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a karakterek nevét írjátok be.

Elvált fiatal nő hogy számláit fizetni tudja unoka testvérénél óvadék behajtó lesz. Mindig bajba kerül de kimenti vagy régi szerelme vagy a menő fejvadász kollégája.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A turnéban résztvevő bloggerek

04.14 Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe