Tittel Kinga - Kilátók és miniszobrok

10:57:00 PM



Tittel Kinga először a Mesélő Budapest című kötettel mutatkozott be a hazai olvasóközönségnek, majd elkezdte megjelentetni Mesélő Zsebkönyvek című sorozatát, melyek a főváros egy-egy kiemelt témájára épülnek. A Várnegyed titkai és a Duna kincsei után már kezünkbe foghatjuk a Kilátók és miniszobrok című darabot is, melyből jobban megismerhetjük hazánk csodaszép panorámát kínáló helyeit és Kolodko Mihály egyre népszerűbb, miniatűr alkotásait. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!

Tittel Kinga - Kilátók és miniszobrok

Kiadó

Kolibri Kiadó, 2021

Oldalszám

200

Sorozat

Mesélő Budapest

Fülszöveg

Tudod-e, hogyan jelezték régen a toronyőrök, ha a városban tűz ütött ki? Miért Normafa a Normafa? Vajon ki lehetett a híres angyalszobrász, aki vasárnaponként habos kakaóval vendégelte meg a környékbeli gyerekeket? 

Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatának harmadik kötete különleges utazást ígér – szó szerint a magasba repít. Ezúttal kilátókból és tornyokból tekinthetünk le fővárosunkra, miközben templomokba térünk be. 

Mindazt pedig, ami odaföntről nézve rejtve maradna – az izgalmas, apró, emberi részleteket – a híres gerillaszobrász, Kolodko Mihály miniszobrai révén tárja elénk a szerző.


A kedvenc budapesti útikönyvem újra itt van!


Jaj, hát én nagyon szeretem Tittel Kinga Mesélő Budapest könyvsorozatát. Már az első kötet, a Mesélő Budapest is lenyűgözött, de a Várnegyed titkai, és a Duna kincsei mini kiadások is nagyon szuperek voltak. Nyilván egy percig sem haboztam, hogy kezembe kapjam a nyár egyik legjobb kalandjáró hívó Kilátók és miniszobrok című kötetet. Az pedig nem spoiler, hogy ez a kötet is nagyon érdekesre sikeredett. 

Bár a Balatonra tartva olvastam ki a kis könyvecskét, így a benne olvasott szobroktól és a kilátóktól távol barangoltam gondolatban Budapesten, miközben sok-sok érdekes tényt olvastam a városról és a benne található csodákról, de ez cseppet sem vont le a könyv értékéből. Tittel Kinga újra és újra lenyűgöz a sokrétű tudásával, és azzal a stílussal, amivel az információkat átadni. A mostani kötet is izgalmas volt, bár én sejtettem, hogy az lesz, hiszen én imádom a budapesti kilátókat, a miniszobrokat pedig azonnal megnézem, amint megjelenik egy új Budapesten. 

A város csodái


Annyi, de annyi csodás budapesti helyszín van a könyvben, ahová gyakran ellátogattam már előzőleg, de nem tudtam sem a szobrokról, sem pedig a történetükről semmit. Gyakori túrahelyszínünk a Citadella, amit bejártam már egy Sétáló Budapest program során, de még így is adott újdonságot az erről szóló fejezet. Hasonlóképpen voltam a Svábhegy résszel, ahol én is bejártam Jókai-kertjét, és tudtam, hogy most a Madártani Intézet székel itt, de most már azt is tudom, hogy a kertben álló Jókai szobrot ki készítette és mikor. 

A Citadella (saját fotó) 



Szuper, hogy a könyv úgy tagolódik, hogy először bemutatja a pesti helyszíneket, majd a budai oldal következik és pontról pontra végighalad a híres kilátókon, és az ott fellelhető szobrokról. Minden oldalon van egy-egy színes kép és érdekesség a szobrok készítőiről, vagy éppen a helyen található erekélyről, vagy híres eseményről. Így tudtam meg például, hogy a Normafa nevét egy színésznőnek köszönhetjük, akit az egyik nagy fa egy Bellini darabra emlékeztetett, és így gyakran énekelte itt a Norma-áriát. A bükkfát elkezdték Normafának hívni, így el is terjedt gyorsan, így a hely egykori neve (Viharbükk) új nevet kapott. 

Bár nyomon követem a budapesti építmények sorsát, de a MOL Campusról még nem olvastam sehol sem, így nagyon örültem, hogy ez a legújabb kilátó is kapott egy kis szeletet a könyvből. 

Külön dícséret illeti a grafikust, aki egy oldalra rakta a budapesti kilátók rangsorát a legalacsonyabbtól a legmagasabbig, és külön itt szerepelnek azok a kilátók is, amiket egy-egy épületről (pl Mátyás templom, Bazilika, Margitszigeti víztorony, Mátyás templom) érhetünk el, ha felmegyünk. 





Értékelés: 5/5 


Megint nagyon sok bejárnivaló helyszín ötetlet kaptam, főleg a könyv első fejezetéből, ahol a templomok és a kilátóik szerepeltek. Csak a Bazilikában jártam eddig, de most nagyon sok új célpontot véstem fel a kirándulnivaló listámra, ami mind elérhető, de eddig nem tudtam róla, viszont csodás kilátást garantál.  

A növekvő listámon kívül sok érdekes információt is szereztem a Kilátók és miniszobrok kötetből, pedig azt hittem ismerem a várost. Nagyon jó ötlet volt, hogy a Kolodko Mihály által tervezett miniszobrok egy vastag külön kivehető oldalon térképen vannak jelölve, így lehet tartani egy külön kis túrát végighaladva ezeken a helyszíneken. Többször voltam már ilyen túrán, de mindig csak azokat a szobrokat néztük meg, amik egy-egy környék köré csoportosulnak. Ennek a kis térképnek hála most még jobban be lehet járni miattuk (is) Budapestet. 

Márciusban ilyen volt Mekk Elek szobra (saját fotó)



Nagyon ajánlom a Kilátók és miniszobrok kötetet a nyárra, mert szuper túrákat lehet tartani a segítségével, és még azok is kaptak sok-sok új infót belőlük, akik már olvasták az előző Mesélő Budapest köteteket, vagy sokat túráznak fővárosunk utcáin. Engem újfent lenyűgözött Tittel Kinga könyve, és nagyon szeretnék a jövőben részt venni egy vezetett túráján, ahol élőben hallgathatom ezeket a különleges információkat, miközben körbejárjuk a várost. Addig marad a kis könyvecske, amit bármikor bedobhatok a táskámba, hogy legyen egy idegenvezetőm a városi túráim során!

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 

Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban Kolodko Mihály miniszobrainak nyomába eredünk. Minden állomáson megtaláljátok egy-egy szobor nevét, a ti dolgotok pedig, hogy leírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére, hogy pontosan milyen címen található az adott alkotás!

Holdjáró



(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A turnéban résztvevő bloggerek
07.14. Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe