Harlan Coben - Az erdő

10:24:00 PM


Ha eddig még nem ismerted volna Harlan Coben nevét, akkor eljött az idő, hogy megjegyezd! Az erdő című regényéből nemrég a Netflix sorozatot készítettek, ráadásul a Jaffa Kiadó új borítóval is bemutatta ezt az izgalmas krimit, amit a Blogturné Klub 5 bloggere is elolvasott. Tarts velünk ezen az izgalmas turnén, kövess bennünket az erdő mélyére, ami rengeteg múltbéli titkot és súlyos dolgot rejt. Felkészültél?

 

Harlan Coben - Az erdő

Kiadó

Jaffa Kiadó, 2020

Oldalszám

390

Fordító

Illés Róbert

Önálló kötet

.

Fülszöveg

Húsz ​éve történt. Egy nyári táborozás során négy tinédzser éjszaka kiszökik az erdőbe. Kettőt közülük holtan találnak, a másik kettő azonban hosszas keresés után sem kerül elő. Két évre rá egy sorozatgyilkost elítélnek, ám a bűnöző tagadja, hogy köze lenne a négy fiatal halálához. Az eltűntek egyike volt Paul Copeland megyei ügyész nővére is. Paul egyedül neveli hatéves kislányát, karrierje is szépen ível felfelé, így egyre kevesebbet foglalkozik a húsz évvel korábbi traumával. Amikor azonban egy gyilkossági ügy szálai hozzá vezetnek, és egy holttestet kell azonosítania, Paul egy árulkodó jel alapján felismerni véli a négy áldozat egyikét – a fiút, aki annak idején nővérével együtt örökre eltűnt az erdőben… Lehet, hogy Paul nővére mégis életben van? A férfi szép lassan ráeszmél, hogy a múlt sötét és veszedelmes családi titkokat rejteget, amelyek egy csapásra szilánkokra törhetik az életét. Paulnak hamarosan döntenie kell: nem bolygatja tovább a húsz évvel korábbi eseményeket, vagy inkább megpróbálja kideríteni az igazságot. A könyvből készült sorozat most a Netflixen látható.


Amikor egy új íróba beleszeretek


Bevallom eddig nem ismertem Harlan Coben nevét, de mentségemre szóljon, hogy mostanság nem figyelgettem az új megjelenéseket, így amikor megláttam a könyv fülszövegét az keltette fel a figyelmemet, hogy a könyvből készítettek egy sorozatot a Netflixre. Mivel mostanság a Netflix előtt élem az életemet, így érdekelni kezdett a könyv, mert általában azok mindig sok jóval kecsegtetnek azok a könyvek, amiket megfilmesítenek vagy sorozatot készítenek belőlük. Ahogy beleástam magam a Coben életműbe rájöttem, hogy már találkoztam az író nevével, mégpedig Az idegen című sorozat révén, ami régóta ott figyel a Netflix megnézendő listámon. És ez csak 2 sorozat az író emlékművéből készült alkotásokból. Meglepően sok filmet és sorozatot készítettek Harlan Coben regényeiből, így bátran vetettem bele magam Az erdőbe, mert tudtam, hogy utána megnézhetem a sorozatot is, és nem futok spoilerbe. Elöljáróban csak annyit, hogy régóta nem olvastam ilyen izgalmas és jó krimit, és Harlan Coben felkerül a kedvenc krimiíróim listájára. 

Az a bizonyos sötét erdő


Egy szörnyű felütéssel kezdődik Az erdő című könyv a jelenből, majd szépen lassan megtudjuk, hogy a főszereplőnk Paul tiniként egy négyes gyilkosság közelében tartózkodott. Egy nyári táborban 2 fiatalt találnak leszúrva és kettő nyomtalanul eltűnik (gyilkosság áldozatává válik?). Köztük Paul nővére, akit 20 éve eltemettek, bár a teste sosem került elő. A férfi a jelenben megyei ügyész, felfelé ívelő karrierje van, bár özvegy (feleségét elvesztette rákban, de emlékét őrzi egy alapítvány) és közös kislányuk. Paul az elfoglalt apukák életét éli, sógornője (felesége húga) sokat segít neki, de kevés időt tud kislányával tölteni, mert sok ügye van. A legújabb éppen egy diákházban történt megerőszakolós eset, ami eléggé leköti a férfi figyelmét, hiszen ő a lányt védi, akit két gazdag egyemista srác meggyalázott. Paulnak nincs könnyű dolga, ugyanis az egyik fiú édesapja nagyon befolyásos ember, és mindent elkövet, hogy a vádlottat és persze az ügyészt is besározza. Paul társa egy karakán rendőrnyomozó segít a férfinak bizonyítékokat szerezni, de a férfit hirtelen egy másik ügyhöz hívják azonosításra. Ennek természetesen köze van a húsz évvel ezelőtti eseményekhez. Az ismeretlen holttest azonosítása felzavarja azokat az elfeledett emlékeket Paul múltjában, és nem csak ő van ezzel így. 

A történetben párhuzamosan megismerhetjük Lucyt, aki Paul húsz évvel ezelőtti nyári szerelme volt, akit a táborban ismert meg. A két fiatal a tábor idején jártak, ám bimbózó románcukat a tragédia kettétörte, és azóta nem is találkoztak. Lucy életét inkognitóban éli, és egy egyetemen tanít, ahol egy kreatív feladat során egy erdőről és egy tinigyilkosságról szóló novella Lucy érzéseit is felkavarja. A novalla róla szól. Aki írta tisztában van azzal, hogy mi történet köze és Paul között azon az éjszakán. Azon az estén a sötét erdőben, ahol meghalt 2 fiatal, és kettő örökre eltűnt, vagy még mindig abban az erdőben hever egy jelöletlen sírban. 

Két karakter két nehéz élet


Nagyon tetszett a regényben, hogy egyszerre kapunk Paulból és Lucyból egy-egy részletet, és ahogy összeállnak a kis emlékfoszlányok úgy tudunk meg egyre többet a táborról, a tábor vezetőiről, alkalmazottairól, és persze a tinikről, akik ott voltak azon az estén. Mindenki gyanússá válik, és ahogy egyre jobban halad előre a történet egyre több minden derül ki mindenki múltjáról és kapcsolatairól. Az erdőben nagyon fontosak a régi családi gyökerek, Paul ugyanis egy orosz bevándorló család gyereke, és szülei Amerikába jöttek, hogy megmeneküljenek az orosz rezsim elől. Persze a beilleszkedés nem volt egyszerű se a fiúnak, se a családnak, így sokféle családi problémát megismerhetünk a gyásztól (Paul nővérét a gyilkosságok után nem találták meg), a családon belüli erőszakig (Paul édesapja többször bántja a feleségét verbális) a menekültek témakörében (oroszként Amerikában nehéz az élet a '70-es évek végén). Jó kis áttekintés kapunk Paul részéről az orosz helyzetről, míg Lucy oldaláról az alkoholizmus játszik főszerepet. 

Nagyon tetszett, hogy mind Paul, mind Lucy végig nagyon emberi maradt a történetben, pedig mindkettőjük élete tele volt / van tragédiákkal és félelemmel, de mégis erősen és bátran viselték. Az erkölcsi ítélet az olvasóra bízza az író, nem ítélkezik, hanem felvázolja a múltat és ennek fényében mindenki szimpatizálhat, vagy éppen nem egy-egy karakterrel. A történet végig nagyon izgalmas és feszes volt és cseppet sem finomkodott. Sötét és nagyon mélyre nyúló történet Az erdő, és én az elolvasásával új kedvenc regény és írót avattam.Ezt nevezem én ígéretes kezdésnek! 




Értékelés: 5/5 


A sok múltbéli tett, és jelenbéli dilemma ellenére a könyv végtelenül izgalmas volt végig. Egy percre sem tudtam letenni, mert hajtott a tudat, hogy többet megtudjak arról a szörnyű estéről, és persze a jelenről, amiben drukkolhattam Paulnak abban, hogy megnyerje a perét, és végre rájöjjön oly sok év után azokra a súlyos titkokra, amik végigvonulnak a könyvön. Nem egy, és nem két titokról van szó, igazi katartikus élmény a könyv vége, ami olyan mint a kirakós. Amikor az a néhány puzzle darab a helyére kerül az nagyon különleges élmény, ráadásul olyan, amit sokáig nem felejtek el az tuti. 

Nagyon tetszett az író stílusa, volt benne jó pár sötét gondolat, de közben ott bújkált a humor is. Paul karaktere nagyon érdekes volt, de én Lucyval is szimpatizáltam és a mellékszereplőkről még nem is beszéltem. Paul társa zseniális nyomozó, és sok mindent megold a férfinak, nélküle kevesebb lenne a történet az tuti. Minden karakterre érdemes figyelni a könyv során, mert hiába vannak a múltban, vagy éppen a jelenben szinte mindenki kapcsolódik a nagy egészhez, ami aztán a könyv végén csúcsosodik ki. Egy ponton rájöttem, hogy ki mozgatja a szálakat, de sok meglepetés maradt a könyv végére,  úgyhogy Az erdő egy szuperül összerakott krimi, ami az utolsó oldalig leköti az embert olvasás közben. 

Bátran ajánlom, hogy ismerkedjetek meg Harlan Cobennel (akár ezzel a történettel), mert nagyon kerestem már egy jó krimiírót, és most megtaláltam. 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet közvetlenül a kiadótól!

Blogturné extra: Az erdő című könyv különböző borítói


Mindegyik borító javarészt a címre, azaz erdőre koncentrál. A japán borító nekem egy kicsit horrorisztikus (az első a fenti sorban), viszont az alatta lévő olasz a szitakötő miatt nekem értelmezhetetlen. Szerintem semmi köze hozzá, de hát ízlések és pofonok. A szemes (orosz?) borítótól engem a hideg ráz. Nektek melyik tetszik a legjobban? A magyar kiadás Harlan többi könyvével egységes új és szerintem nagyon kifejező borítót kapott. Az előző magyar kiadást meg sem mutatom, mert annyi béna volt. A molyon megnézhetitek egyébként.  





Nyereményjáték


Harlan Coben sok nagyszerű krimit írt már, így most egy idézetkeresős játékra hívnak a Blogturné Klub bloggerei. Minden blogon olvashatsz egy idézetet, a te feladatod pedig az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik Harlan Coben könyvből származik az idézet. 

Ha helyesen válaszolsz, akkor neked is van esélyed megnyerni Az erdő című könyv egy példányát a Jaffa Kiadó felajánlásával. Jó keresgélést, mi nagyon drukkolunk! 

Az én keresett idézetem: 

 A titok felfedése megsemmisíti a titkot magát.


A turnéban résztvevő bloggerek: 



Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe