10 év kihívás avagy ennyit változtak az olvasási szokásaim egy évtized alatt

9:45:00 PM


Jesszus! Belegondolni is ijesztő, hogy hamarosan fordul egy évtizedet a világ. Egy évtized nem kis idő, velem (is) számtalan dolog történt, de nyilván most nem erről lesz szó. Hoztam egy 10 év kihívás booktaget Dóritól, amit én is kíváncsian töltöttem ki, mert érdekelt, hogy én mennyit változtam egy évtized alatt. Csak annyit mondok előljáróban, hogy óriásit 😅 Például már nem vagyok annyira szerelmes a vámpír pasikba és sokkal több műfajban olvasok.

1. Mi volt a kedvenc könyved 2009-ben?


Stephenie Meyer - Eclipse - Napfogyatkozás




Igen, TWILIGHT FOREVER! És igen, én ezt nyíltan vállalom, mert tényleg nagyon szerettem akkoriban ezek a könyveket és ezt most sem tagadom le. 2009-ben már a saját keresetemből vettem meg könyveket, így sok vámpíros könyvet olvastam el akkoriban. Akkor kattantattam rá Charlaine Harris True Blood könyvsorozatára, és A szingli fejvadászra, és akkoriban ismerkedtem meg Zafón Elfeledett Könyvek Temetője sorozatának első részével A szél árnyékával is. Ezeket is ugyanúgy imádtam 2009-ben, de a legnagyobb kedvenc mégis a Napfogyatkozás volt azt hiszem.

2. Mi volt a kedvenc könyved 2019-ben?




Nehéz kimazsolázni kb 60 könyv közül a legjobbat, de talán ha kettőt írok, akkor az nem csalás. Szvetlana Alekszejevics felejhetetlen és néhol sokkoló Csernobilja és Sigríður Hagalín Björnsdóttirtől a szintén nehezen felejthető regénye A ​sziget volt 2019 legjobbja. Ezekre a könyvekre hónapok távlatából is sokszor gondolok vissza. Nem egyszerű olvasmányok ezek, de pont ezért lettek maradandóak.

3. Melyik könyvet szeretted legkevésbé 2009-ben?




A vámpírőrület kellős közepén nyilván rámentem én is az egyik legtöbbet hájpolt könyvre a Twilight után. Ez Alyson Noël Halhatatlanok sorozata volt, de a második kötet a Blue ​Moon – Kék Hold nagyon, de nagyon gagyira sikeredett, úgyhogy nem is folytattam a sorozatot. Ez azért fájt, mert emlékszem, hogy a saját pénzemen vettem meg a két kötetet (még akció sem volt), erre befürödtem velük. Hasonlóan nagy csalódás volt Lara Adrian A ​vámpír csókja az Éjfél szülöttei sorozat első része, de utóbbit nyertem, úgyhogy nem fájt annyira, hogy nem jött be.


4. Melyik könyvet szeretted legkevésbé 2019-ben?


Úgy látszik a 2019-ben a boszorkányok okoztak csalódást. Tóth Gyula Gábor Az elveszett boszorkány meséjét nem igazán tudtam megkedvelni.

5. Melyik az a könyv, amit 2009-ben adtak ki és még mindig el szeretnéd olvasni?


A fekete zongora nagyon régen itt figyel a polcomon. Bár ahogy nézem adatlapon az én példányom, már 2010-es Agavés, de az első kiadás még 2009-es. Egyszer odáig jutok én is és megtudom, hogy miért rajonganak annyian Dávid Veronért. Már alig várom :)

6. Melyik az a könyv, amit 2019-ben adtak ki és 2020 előtt el szeretnéd olvasni?


Ilyen már nincs a listámon, és mivel az évből is már csak néhány nap van hátra, már nem is férne bele semmi.

7. Mi az a zsáner, amiből régen sokat olvastál, de ma már nem annyira?


A vámpíros könyvek. Régen tényleg sok ilyet vettem, de a kiadók is ontották magukból ezeket, mert akkoriban ezt a hullámot volt jó meglovagolni, ebben volt a pénz.

8. Mi az az új zsáner, amit felfedeztél 2009 óta?


2009-ben szinte csak regényeket olvastam, azóta szívesen olvasok életmód könyveket, képregényeket, meséket, verseket, de a regény műfajon belül is sokszínűsedtem szerintem. Régen egy vámpíros könyvet követett egy chicklit, most azért igyekszem változatosan olvasni, és igénylem is ezt. Néha jól esik romantikus könyveket olvasni, de néha jó egy sötét disztópiát, krimit vagy egy megtörtént esetről szóló könyvet a kezembe venni és borzongani rajta.

Íme a 2009-es olvasmányaim egy polcon. 


9. Mi az az olvasós - könyves szokás, amit magad mögött szeretnél hagyni 2019-ben?


Azt, hogy azokról a könyvekről, amiket elolvasok nem halogatom hetekig, hogy megírom a blogposztomat.


10. Mi az az új olvasós cél, vagy szokás amit szeretnél megvalósítani a következő 10 évben?


Nincsenek igazából céljaim, de szeretném tartani továbbra is a maximum néhány könyvet (és azt is használtan) vásárolok egy évben kihívásomat. Továbbá szeretném ha a saját könyvtáram olvasottsága elérné a 80%-ot. Most 41%-nál tartok, de a következő évtizedben szeretnék megválni azoktól a könyvektől, amiket nem tervezek már elolvasni, illetve azokat sem fogom tartogatni, amiket tudom, hogy soha többet nem fogok a kezembe venni.

Ti miket olvastatok 2009-ben? Van amit letagadnátok? 

Nyugodtan töltsétek ti is akár kommentben, akár a saját blogjaitok ezt a kihívást, mert én nagyon szívesen olvasnám az évtizedes élményeket! 

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

3 komment

  1. Szuper kis áttekintés lett, a vámpírok taroltak 2009 környékén. Ohh A fekete zongorát kezdd majd el mindenképp ;)
    Jaj, a képregényeket kifelejtettem a listámból.

    ReplyDelete
  2. Huhh, még nem olvastad A fekete zongorát, nahát! Hogy maradtál ki az akkori blogger-zsizsegésből? :)) Persze sosem késő, remélem ha eljutsz odáig, tetszeni fog! :)

    ReplyDelete

Subscribe