Rácz-Stefán Tibor - Élni akarok!

10:18:00 PM


Rácz-Stefán Tibor idén ősszel újabb könyvvel jelentkezik. Tőle már jól megszokottan előkerülnek nehéz témák, élvezhetjük a popkultúra utalásokat és természetesen a romantikus szívűek egy újabb párosért szoríthatnak. De figyelem - nem garantáljuk, hogy ezúttal szárazon maradnak a szemek!
Egy jó csomag zsepivel felszerelkezve a Blogturné Klub csapata is elindult, hogy megismerje Lilla és Noel történetét. Tartsatok velünk, és ha ügyesek vagytok, a könyv 3 példányának egyike is a Tiétek lehet.

Rácz-Stefán Tibor - Élni akarok!

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó, 2018

Oldalszám

256

Önálló kötet


Fülszöveg

Mernél szeretni, ha az időd lejárt?

Lilla már évek óta a halál árnyékában él.

Beteg, és tudja, hogy csak hetek vannak hátra számára. Hazatér a kórházból, hogy teljesítse a bakancslistáját, segítsen szeretteinek az álmaik elérésében, és még utoljára átélje a hétköznapok egyszerű csodáit.

Nem is vágyik ennél többre, ám ekkor megismeri a szomszéd srácot, aki az összes tervét felforgatja…

Noel egy pimasz, irritálóan vonzó, de közben érzékeny fiú, akinek mindene a fotózás, és az az álma, hogy bejárja a világot.

Nem is sejti Lilla sorsát.

A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, de Lilla nem akar szerelembe esni. Nem vágyik másra, csak hogy a fiúval lehessen, de retteg attól, hogy Noel viszonozza az érzelmeit.

Mi a jobb?

Ha az ő érdekében eltaszítod magadtól azt, akit szeretsz, vagy ha esélyt adsz a boldogságnak, bármilyen röpke legyen is?

Éld meg a csodákat!

És megérkezett a legjobb Rácz-Stefán Tibor könyv


Belecsapok egyből a lecsóba, és ezzel a felütéssel indítom a posztomat, mert tényleg így gondolom. Tibi összes regényét olvastam (az antológiában megjelent írását még nem) de azt kell mondjam, hogy az Élni akarok! lett a legjobb. Jó látni, hogy 2014 óta mennyit fejlődött Tibi az írásban és az érzelmek átadásában. Igaz ott vannak a nekem mankónak mutatkozó popkult utalások, amiket Tibi a szereplői szájába ad (és amiket én nem annyira csípek), de egyre érzelmesebbek a könyvei, és egyre jobbak a karakterei, azok fejlődése, a könyv (alap)szituációi, és a párbeszédek, és persze a mondanivaló.

Szerettem az Élni akarok! című könyvet, és bár fájdalmas a könyv alaptémája (hiszen egy gyógyíthatalan beteg lány életéről olvasni nem egyszerű dolog) de ott voltak a könyvben azok a szívmelengető, kedves és vicces momentumok, amik tök jól ellensúlyozták a szó szerint fájdalmas részeket. A történet főszereplője Lilla, aki oszteoszarkómával, azaz csontrákkal küzd. A könyvből, amiben Lilla visszatekintéseit is olvashatjuk kiderül, hogy a lány már évek óta harcol a rákkal. Rengeteg kezelésen és vizsgálaton van túl, rengeteg sorstársát temetette már el, és mint megtudja az orvosától, neki sincs már sok hátra. Nincs már kezelés, amit bevethetnek, a rák annyira elterjedt a szervezetében, hogy menthetetlen.

Szerencsére Tibi könyve nem épít arra, hogy jön egy csoda és Lilla hip-hop meggyógyul és boldogan él, inkább a könyv arról szól, hogy Lilla megpróbál boldogan élni, amíg meg nem hal. A segítségére egy kitalált gyógyszer van, amit beszedve a 18 éves lány úgy élheti meg az élete utolsó heteit, hogy kívülről egészségesnek látszik és nincs semmi tünete. Ez a csodaszer segít abban, hogy valóra váltsa az álmait, és kipipálhassa a bakancslistája pontjait.

Lilla eldöntette, hogy nem küzd tovább, hanem beszedni ezt a gyógyszert, ezzel pedig végülis aláírja a halálos ítéletét. A döntése elképesztő tiszteletet váltott ki belőle, pedig csak egy könyvszereplőről beszélünk, de mégis... A lány végigvitte a doktorokon az ügyét, hogy az utolsó heteit megszépítse, és úgy éljen, hogy megmaradjon a méltósága. A budapesti kórházból a lány vidékre költözik, ahol édesapja is él. Lilla a hazaköltözése után nem sokkal ismerkedik meg Noellel, aki a szomszédjukban lakik, és semmit sem tud a lány betegségéről. Lilla nem is árulja el neki, hogy miért van otthon novemberben, miért nem jár suliba, hanem éli a kamaszok általános életét addig amíg erre van lehetősége a gyógyszerrel. Ír egy bakancslistát és igyekszik teljesíteni a pontjait. Ebben sokszor segít neki Noel, és Lilla barátnője is, és persze Edina (Lilla nővére), aki igyekszik annyi időt tölteni húgával, amennyit lehet. Lilla édesapja nehezen fogadja el lánya döntését, hiszen már elveszítette a feleségét rákban, így Lilla feladatának érzi, hogy édesapját is megbékítse, ami nem könnyű feladat.

fotó: pexels.com


Az életigenlés ereje


Szerencsére ahhoz képest, hogy mi a könyv témája egyáltalán nem depresszív vagy szomorú a regény, sokkal inkább szívmelengető volt olvasni Lilla bakancslistáját, és az olyan egyszerű vágyait, mint a szánkózás, hóember építés, korcsolyázás. Ezek elképzelhetetlenek lettek volna Lillának a gyógyszer beszedése előtt, de most képes rá, és sorra húzogatja ki ezeket a listájáról. Persze a halandó tevékenységek mellett Lillának az is fontos, hogy minden családtagját és szerettjét úgy hagyja itt, hogy az életük rendben legyen. És ez a bakancslistája legnagyobb nehézsége! Nem szeretném elárulni, hogy ebből mennyi sikerül és hogyan, de Lilla nem adja fel. Addig dolgozik, és ügyködik, amíg jó vágányra tereli az embereket és ezt nagyon jó volt olvasni. Lilla visszaemlékezéséből megértjük, hogy nagyon szereti az életet, de tudja, hogy a harca itt már véget ér, és szeretne méltósággal megélni az utolsó heteit. Szeretne egy kicsit úgy élni, mint egy normális 18 éves. Szeretne elmenni otthonról, szeretné megtapasztalni az első csókot, szeretné élvezni az adrenalint, ami szétárad a testében. Erre a kórházban sosem lett volna lehetősége, de a gyógyszer segít neki, viszont ennek az az ára, hogy egyre többet kell belőle szednie, de ennek is van egy vége, ami Lilla életének a végét jelenti.

Egyébként ez egy elég elgondolkodtató morális kérdés, hiszen a Fortepex (a gyógyszer, amitől Lilla jól van átmenetileg) a halálához vezet, egyfajta eutanázia. Vajon mi lenne, ha tényleg lenne ilyen szer? Élnének vele a betegek? Engedélyeznék, hogy szenvedés nélkül méltóságosan haljon meg valaki? Nagyon érdekes volt ezen elgondolkozni, és megismerni Lilla döntésének miértjeit, és azt is, hogy kire milyen hatással volt az, amikor kiderült, hogy a lány a Fortepexben látja végső megoldást.

Bevallom a történet nem egyszer megríkatott, a legtöbbet főleg a végén bőgtem (köszi Tibi!). Kellett már egy ilyen megható történet a lelkemnek. Nem mondom, hogy az Élni akarok! maximálisan tökéletes regény lenne, de érzelmileg nagyon sok van benne, és bár a téma nem könnyű, mégis jó volt olvasni és megismerni a Lillához hasonló sorsokat, és látni a küzdést, a támogatást, és a szeretet, amit Lilla családja, barátnője adott a főszereplőnknek. Nem tudok jó szavakat használni a könyvre, mert ez az a kategória, amit érdemes elolvasni, és utána ítélni, de én mindenkit buzdítok arra, hogy szerezze be az Élni akarok! című regényt, mert fontos témát dolgoz fel érzékenyen és jó megoldásokkal.



Értékelés: 5/4.5 


Ahhoz képest, hogy 256 oldalas lett a regény tökéletesen jól bemutatta Lillát a főszereplőt, az életét, a küzdelemeit és ezzel együtt azokat is, akik szintén ezzel a rákkal küzdenek. Bár a könyv fülszövegében ott van a szerelmi történet, hiszen képbe kerül Noel, a helyes fotós fiú, de én nem ezt mondanám a könyv fő mozgatórugójának. Nekem sokkal érdekesebb volt arról olvasni, hogy Lilla hogyan próbálja az életét megélni, és lezárni. Érdekes volt arról olvasni, hogy hogyan élik meg Lilla döntését a mellette álló emberek, és nem csak ezt, hanem magát a betegséget és az elmúlt éveket, amit azzal töltöttek, hogy ápolták Lillát. Az apuka, a nővér, és a legjobb barátnő már végignézte, hogy hány éve is harcol már Lilla a halálos kórral, és az utolsó percig vele maradnak a méltó búcsúzásban is.

A könyvben maradtak azért még olyan popkultúrális utalások, amikkel én kevésbé barátkoztam meg, mert néha nem mindig értettem őket, de Tibi valamiért ragaszkodik ezekhez :) Szerencsére lényegesebben kevesebb ilyen volt most itt, mint például a Mikrofonpróbában, és bevallom át is siklottam az együttesneveken, a sorozatcímeken, vagy éppen a könyvkaraktereken, mert sokkal inkább arra figyeltem, hogy milyen sokféle érzelem jött elő a karakterekből. Persze a szerelmi szál rész kellően cuki volt, drukkoltam is azért, de úgy érzem, hogy nem lehet ráhúzni a könyvre a romantikus jelzőt.



Volt egy LMBT szál a könyvben, most itt éppen egy coming outtal kapcsolatban, de nem szeretném elárulni, hogy kiről van szó, majd úgyis rájöttök olvasás közben. Szeretem, hogy a másság elfogadására próbálja nevelni Tibi a könyve olvasóit, és teszi ezt úgy, hogy az nem sok, nem kellemetlen és cseppet sem ciki.

Az is jó volt az Élni akarok!-ban hogy éreztem, hogy Tibi rendesen körbejárta a csontrák témáját, de ez ki is derült abból a beszélgetésből is, amit Tibivel vezettem Az Olvasás Éjszakája kapcsán,. Itt Tibi elmondta, hogy sok kutatómunka előzte meg a könyv írását, és ez nagyon jól látszik is az Élni akarok!-ban. A szerző úgy írt a rákról, a kezelésekről, az utolsó stádiumról, hogy valós dolgokról esett szó, és nem volt elmismásolva az egész téma. Aki vesztett már el hozzátartozót a rák miatt, az tudja, hogy milyenek az utolsó időszakok.... Fájdalmas erről olvasni, de Tibi úgy tudta átadni, hogy az méltóságteljes volt, és nagyon szép.

Fontos könyv az Élni akarok! mert megtanítja az embert arra, hogy figyeljen az élet apróbb csodáira, még akkor is, ha éppen egészséges. Lilla története bennem mély nyomot hagyott, és tök jó lenne, ha ezt a történetet sokan elolvasnák, mert tényleg érdemes. Egy kicsit átértékeli az ember az életét, amikor befejezi az Élni akarok!-ot, és ez egy pozitív dolog szerintem. Szóval még egyszer köszi Tibi az élményt, le a kalappal! 👏

UI: Jah és imádom a borítót! Elképesztően jó lett az orgonával (aminek a könyvben is sok jelentősége van!) 

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Mostani játékunkban nosztalgiára invitálunk titeket. A szerző régebbi könyveiből hoztunk nektek egy csokorra való idézetet, a feladat pedig egyszerű és logikus: fejtsétek meg, az egyes állomásokon olvasható részletek Rácz-Stefán Tibor melyik művéből származnak, és írjátok be a címeket a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.

Az én részletem:

– Emlékszel még rám, Mr. Előkelő Idegen? – kérdeztem tőle.
Dávid úgy mért végig, mintha akkor látott volna először.
– Mi lenne, ha nem a Facebook adatlapomról tudnál meg rólam dolgokat? – kérdezte felpaprikázva, utalva arra, hogy előző este posztolta Ákos dalát. – Esetleg kérdezhetnél is.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek
09.23 - Értékelés - Kelly & Lupi olvas
09.24 - EXTRA - Hagyjatok! Olvasok!
09.25 - Értékelés - Hagyjatok! Olvasok!
09.26 - EXTRA - Deszy könyvajánlója
09.27 - Értékelés - Deszy könyvajánlója
09.28 - Értékelés - Könyv és Más
09.29 - Értékelés - Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Szia! :)

    Talán a bejegyzéseid közül ez elett az eddigi kedvencem ( ha lehet ilyet mondani). Annyira jól átadtad a könyvet, rendkívül nagx hangsúlyt fektettél az érzelmekre... végig az volt az érzésem - az interjú és a blogposzt után is - hogy én ez most olvasni akarom! Bár a könyv még úton van hozzám, kicsit várni kell rá az írói dobozzal kapcsolatban, de talán az eddigi év legjobban várt könyve lett idén a témája miatt is.

    Köszönjük az újabb szuper bejegyzést!! :)

    Várom a következőt!!
    Vivi ( Bookofdream) ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Már bánom egy kicsit, hogy lemaradtam a Bubblebook-os Élni akarok!dobozról mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a könyv mellett az ajándék, és milyen extrákat tett Tibi a könyv mellé. Szerintem így még jobb élmény lesz olvasnod majd a könyvet, hogy ott lesznek a megjegyzések, de ebben a beszélgetés is sokat segített, még nekem is, aki már olvasta :) Köszi a kommentet, annyira jól esett! <3 Várom a doboz unboxingot tőled!

      Delete

Subscribe