Milyen a könyvesblogger könyvespolca? Megmutatom!

8:00:00 AM


Újabb TÉMÁZUNK poszt érkezik, amiben most a fókuszt a gyűjteményeink, azaz a könyveink, könyvespolcaink és csecse-becséink alkotják. Hoztam én is bőven képeket, de persze kánikulában a gyűjteményeket rendezgetni, és fotózgatni elég izzasztó dolog, szóval vannak kivetnivalók... De lássuk mik lapulnak az én könyvespolcomon!
Kezdjük azzal, hogy a moly szerint 481 könyvem csücsül a polcaimon, ami azt hiszem, hogy elég tetemes mennyiség. (Legalábbis nekem)  Szerettem volna már egy nagy számadást tartani (és szerintem hamarosan fogok is majd) csak nem egyszerű összerendezni az összes könyvet, főleg, mert a javarésze vidéken van anyukámnál, a gyerekkori szobámban. Sajnos így nem is láthatjátok az egész mennyiséget, mert nem voltam mostanság otthon, hogy lefotózzam azokat a polcaimat, de ígérem, egyszer azok is sorra kerülnek!


Így lesz egyre nagyobb a házikönyvtár, avagy költözések egyre több dobozzal (és könyvvel) 


Egyébként 2007-ben éppen tegnap 11 éve, hogy elkezdtem dolgozni életem első munkahelyén (igazából ha úgy vesszük azóta is ott vagyok csak különböző szerkesztőségekben, és pozíciókban), és mivel volt saját keresetem elkezdtem építgetni a saját kis könyvtáramat. Először csak egy IKEA-s könyvespolc érkezett vidékre, majd gyorsan mégegy, aztán 8 éve Pestre költöztem így a könyveim nagy részét otthon hagytam anyukámnál. Az albérletbe (ahol egy szobát béreltem egy tündéri lánynál) egy kisebb polcom volt a falon, de azért azt sikerült megpakolni. Közben néha-néha érkeztek a kiadóktól is könyvek (és én is vásároltam néha-néha) így amikor költözésre került a sor kellett pár kört tennem az új hely, és az albi között a sporttáskával a Margit szigeten átszáguldó busszal (Akkor még elfértek ennyiben a könyveim, boldog évek 😏)

Időközben egyre nagyobb lakásokban laktam és valahogy a könyvtáram is egyre nagyobb lett. Amikor Ákossal (alias férj) beköltöztünk ebbe a lakásba, akkor elég sok fejtörést okozott, hogy hogyan pakolgassuk a könyveinket úgy, hogy a költöztető fiúk ne kapjanak agyfaszt, amikor fel kell hordani a 4. emeletre a cuccokat. A ruhák mellé pakoltunk könyveket, a könyvek mellé jöttek a párnák, ágyneműk, és persze fordítva. Nem számoltam meg a dobozokat, de legalább 10-15 doboz tuti volt, amibe könyv és valami más került. Nos az azóta eltelt évek alatt a két könyvespolc is kicsi lett, és azóta lett egy másik, ami nem is polc, inkább egy könyves Jenga, és még kerültek ide-oda kósza könyvek és most éppen úgy érzem, hogy hol van még a vége? 

Próbálom leredukálni a könyveket, időközönként kiárusítást tartok és eladogatom, amikre már nincs szükségem, de az a baj, hogy sok az olvasatlan könyv a polcomon, amire szeretnék időt keríteni, és persze abból van a legkevesebb. Tényleg, időt miért nem árulnak sehol sem? Abból kéne több, nem a könyvespolcból! 



Egyébként, amint láthatjátok a könyvespolcainkon igyekszünk színek szerint rendezni a könyveket, erre nagyjából egy délutánunk ráment már, és sosincs vége. Mert mindig jönnek újabb piros vagy sárga könyvek, és akkor borul az egész rendszer, és megkezdődik a sakkozás, hogy hogyan férjenek el.

Néha bevallom nincs erőm hozzá, és csak felrakom a polcra a könyvet, aztán lesz ami lesz. Persze a keresgélés nem egyszerű dolog. Múltkor határozottan biztos voltam egy kölcsönadásra ítélt könyv piros borítójában és fél órán keresztül kerestem, mire kiderült, hogy fehér és a másik polcon volt legeslegalul. Az pedig inkább egy kártyavár, mint egy polc, de hát azért húzogatom a könyveket, mert hát kell innen és onnan is valami. Félek, hogy hamarosan összedől, mint a Jenga, de addig jól szórakozom rajta. Mert hogy ez egy ágyvég mögé tehető polc darab, ami nagyjál kétszer akkora széles mint egy könyv, így mögötte bőven van helye a kábeleknek, de hát semmi sem tartja a könyveket ellen, miután bepakoltuk őket. Szóval ha hallotok egy nagy robajt, az az lesz, hogy ledőltek a könyveink.

A háttérben a könyves Jenga :D


Van a nappaliban egy kicsi béna asztalka is, ebbe pakolom az éppen érkezett könyveket, és azokat, amiktől szeretnél megválni, és már valaki stoppolva, vagy ígérte, hogy elviszi. Itt van pár könyvvászon is a különböző meglepi dobozokból.



A tv állványként funkcionáló polcon vannak a fehér-rózsaszín könyvek és itt tárolom a várólistám darabjait is, mert ezeket szeretem egy helyen tudni, hogy csak ki tudjam venni és vihessem a könyvet az utamra. Persze itt befészkelte magát a férj képregénygyűjteménye, de khmmm... Elfér :) A könyvek őrzője a fonott baglyom, amiben egy karácsonyi kaktusz van, és bőszen virágzik. Bármikor, csak karácsonykor nem! Igen, a sarokban egy eredeti Vissza a jövőbe autó van, és hangot is ad, Ákos nyomogatja előszerettel.




A színes könyvespolcok egyébként fehérek, és IKEA kollekcióban vannak. A fekete polcon van egy & jeles világító boxom, ami mellett a Kik-ből szerzett aranyszarvas őrzi a fekete könyveket.  Ahogy látjátok nincsenek telezsúfolva maguk a polcok, egy-két aprósag van a könyvek előtt, de igazából a könyvek úgyis ki vannak tolva a polc szélére, így nem is férne sok minden. Ami van, inkább a polc tetején kap helyet.



A polc tetején áll a három illusztrált Harry Potter könyvem, amit egy B-betűs könyvtámasz (from IKEA) egy műanyag celluxadagoló T-rex őriz. (A társáról alább) A kis fiolákban a minikaktuszkáim vannak (kulcstartóként is viselhetőek, de én díszként raktam ki) a másik igazibb mellé. A barátnőmtől kapott unikornis egy unikornisos (ez a türkiz színű) kis minitároló mellett figyel az Ákostól kapott színes cicám mellett. Ez a két tökéletes porfogó plüss bőven elfér itt egymás mellett :)



A könyvespolcon van még néhány könyvtámasz, egy H&M-es feliratos fekete, meg egy zsiráfos rózsaszín (felső képen láthatjátok a mumin táblákat tartja). Könyvtámaszom több nincs, ellenben láthatjátok, hogy milyen jól mutatnak a POKET könyveim a Jane Austen idézetes bögrém mellett? A bögrében egyébként néhány aktuális könyvjelző van és a PIM-es kitűzőim.



Van még egy polc a kanapé felett, ebből láthattatok részletet a feljebb lévő nagy képen. Ez a közös polcunk Ákossal, ezen van minden kis csecse-becsénk. Azt hiszem túlnyomórészben az ő szarjai vannak itt, de nyilván a mókus nippek, lajhár plüssök, és egyéb kis porfogók vegyesek. Szeretjük ezt a polcot, mert ha egyszer leszakad a sok szarság alatt, miközben tévézünk, legalább egyszerre szenvedünk agyrázkódást :D



A polcról bevágok egy teljes alakos képet, csak hogy lássátok milyen szép egységében :) A legjobban a Harry Potteres részlegre vagyok büszke, meg a Funko kulcstartókra, ezek egy helyen csücsülnek. A polc alatt van a kanapé, ahol a könyves párnámat tartom (A unikornisos BASC dobozból érkezett, a másikat a 21. Század Kiadótól kaptam).





Van még a nappalinak egy másik pontja, ahol tárolok még könyveket, és mindenféle kis bizbaszt. Ez pedig az íróasztalom, ahonnan éppen ezt a posztot írom, meg a többit is. Nagyon sok időt töltök itt, úgyhogy a fontos dolgaimat itt tárolom. Pl a Kindle-t :) És az éppen aktuális olvasnivalóimat (ez most a Szmirnai boszorkányok és a Szlovákul szeretni) plusz itt várnak azok a könyvek is a sorukra, amiből posztot szeretnék írni (A pillangó útja, Trevor, Mesélő Budapest) és amiket nemrég kaptam (kölcsön), de még nem volt időm rá (Bend Vera - A másik én, Kéjutca).

Itt kapott helyet a legutóbbi BASC-os doboz fényboxa, plusz a kis zöldes figura, ami nagyon vicces, mert erre szokott Ákos üzeneteket mondogatni nekem és a figura megszólal, ha érzékel valamit. Pl elhaladást az íróasztal előtt. (Hűtőbe rejtve is nagyon vicces - amúgy Tigeres ajándék volt). A könyveket egy csillogó unikornis védi, amiben ezüst színű cellux van (a T-rex méltó párja!), és persze unikornisos fényfüzés is van itt, ami végig fut az asztalon. Ezt most így összerakva azt hiszem borzasztó lehet látni, de én rendkívül otthonosnak érzem és azt hiszem ez a legfontosabb.

Egyébként a könyvespolcokon nem volt semmi korrekció a poszt előtt, tényleg így élünk szín szerint, viszonylag rendezetten (már ami két fő polcot jelenti). A könyves Jenga (aka tv állvány) az inkább káosz, de én abban is meglátom a szépséget és a rendszert. A porfogó és bizbasz polc igazi mix kettőnkből, szerintem a kép nem is adja vissza a sok kis mütyűrt, de bárki bejön egyből nézegeti a cuccokat rajta, mert tényleg van ott minden szirszar. Jól megfér a házasságlevél mellett a 3D-s Toweres kirakó 💁

Vannak még egy fiókban könyvjelzőim, de bevallom nem érdekelnek annyira, hogy kirakjam őket, ezenkívül elég sok könyvem van, ami hiába sorozat nincsenek egymás mellé rakva. Szívem szerint a gyönyörű borítós könyveket is kiraknám úgy kifelé fordítva, de hát akkor nem látnám a gerinceket és nem tudnék keresgélni... Látjátok még a Harry Potter könyveim sincsenek egymás mellett a polcon, sőt a fele nincs is a sorozatnak itt fent Budán, hanem vidéken van. Hát ilyet!

Egyébként jó lenne egyszer felépíteni egy hatalmas házat egy könyvtárszobábaval, sok-sok könyvespolccal, ahol a könyvsorozatok egymás mellett is elférnek, és szín szerint is lehet rendezni, Amíg eljutok erre a szintre, addig serényen töltögetem ki a lottószelvényeket. Drukkoljatok!

Nálatok milyenek a könyvespolcok? Több is van? Vagy valami extrém helyen tárolod a könyveidet? Jöhet kép a Facebook oldalamra (vagy az email címemre hello@zakkantolvas.hu), mert nagyon kíváncsi  vagyok a ti könyvespolcaitok! 

Többiek is témáztak: Pupi, Dóri, Bea 
Utóvéd: Kritta, Nima

Csatlakozzatok ti is utóvédnek egy poszttal! 

Ezeket is olvasd el

12 komment

  1. Nagyon szépek a polcaid, a könyves jenga meg nagyon vicces. :D Nekem a mütyürjeitek is tetszenek, azért abból is kell valamennyi. ;)
    Nekem mostanság kéne vennem még egy polcot, mert bár nekem is vidéken van a könyveim java része, de az egy év alatt is szereztem be annyit, hogy megteltek az eddigi polcaim. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekünk sem ártana egy új könyvespolc, de azt hiszem ezzel még várok. Igyekszem szelektálni a meglévőimből is, hogy legyen hely az újaknak, de hát a könyvvhörcsög énem nagyon dolgozik :D

      Delete
  2. Első reakcióm: úristenmennyikönyv! :D Nagyon tetszik a szivárványos polcrendszer, és a sok mütyür! :))) Hú nekem is kellene egy ilyen Books I havent read könyvtámasz! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehet, hogy még lehet kapni ezt a könyvtámaszt a H&M home-ban, érdemes néha nézelődni online, mert valami potom összegért rendeltem akciósan ezt. Meg a zsiráfosat is.

      Delete
  3. Nagyon mutatósak a színek szerint elrendezett könyvek, de a jengás szekrényt is bírom, az olyan igazi életkép. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Múltkor Ákosnak kellett segítenie, hogy kivegyek a könyvet, ő addig tartotta a többit, hogy ne zuhanjanak le, aztán én kerestem a kivett helyére egy hasonlót, hogy ne legyen hiány, és kitartson a cucc :D Remélem nem lesz meglepetés egyszer mikor hazajövök és meglátom, hogy leomlott. (A szomszédok nem fognak örülni a zajnak :D)

      Delete
  4. Wow, ez aztán a gyűjtemény! :)
    A színes polcok különösen tetszettek, de a "Jenga" is nagyon ötletes! Kicsit olyan, mint egy antikváriumban, az ember csak teszi egymásra a könyveket, és egy valóságos birodalom alakul ki belőle. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát nagyjából úgy üzemelek mint egy antikvárium, kölcsönzök a barátnőknek, ismerősöknek olvasnivalót, mindig válogatnak. Miután kiraktam ezt a posztot, egy barátnőm már le is adta, hogy látott egy könyvet a polcon, és szeretné elolvasni :)

      Delete
  5. OMG! Ezek a könyvek és apróságok! Ismét szuper témázós posztot hoztál. Nálam is a színek dominálnak, én is így szeretem. Mindig kedvet kapok csatlakozni, amikor ilyen témák merülnek fel, így utóvéd lettem ismét. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaj de jó, hogy csatlakoztál!!! Megyek mindjárt és meglesem a te könyvespolcod :)

      Delete
  6. Nagyon jó lett, imádom a kis életképeket a lakásotokból! Volt szerencsém már személyesen is járni az unikornisok, lajhárok, mókusok és rókák földjén, és valóban így vannak elrendezve a könyvek, színek szerint, meg a jenga is ilyen. :D :D A mütyürök meg a mütyürök keveredése is tetszik, és igazán látszik, hogy szeretettel rendezgetted el őket is és a könyveket is, és egy kis harmonikus, nagyon zakkantos élettered van! ♥ :) Ez a kis visszabeszélő tigeres figura felkeltette a figyelmem. :D Néha olyan jó marhaságok vannak a Tigerben! :D

    Az viszont tényleg hátulütője a szín szerinti rendszerednek, hogy nincsenek egymás mellett az egy szerzőtől való meg egy sorozathoz tartozó könyvek... Plusz tényleg külön bosszúság lehet, ha úgy emlékszel, valamilyen színű, de a gerince valamilyen más színben pompázik, és elbújik előled... Ahhoz meg ugye sok szerencsét, hogy a könyv gerincét megnézd a neten, hogy is néz ki. :D

    Könyvtárszoba nekem is kell! :D

    A Poketek közül meg fogod venni a többit is?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pont aznap szereztem be az újat (Orlando), és még nem került oda a többi közé. De már itt figyel mellettem, utazás közben ma már olvastam is belőle, nekem ez a metró könyvem. Jah igen, te élőben is láttad már az állatsereget :D :D :D Ákos hétvégén megkérdezte, hogy nem rendezzük át a lakást, mikor látta, hogy fotózgatom a polcot. Mondtam hogy NEM! Én nem mozdítok semmit sem, ezt mégegyszer átpakolni nagy meló.

      Delete

Subscribe