Böszörményi Gyula - Nász és téboly

9:51:00 PM


Egy év telt el azóta, hogy Böszörményi Gyula felkavarta az állóvizet az Ármány és kézfogó meghökkentő függővégével. Találgatások tömkelege jelent meg azóta a folytatást illetően, azonban most már nem kell tovább várni, hiszen december 15-én megjelent a befejező kötet, a Nász és téboly. Végre választ kapunk arra, hogy miként végződik a nem mindennapi leánykérés, és lehull a lepel a mi morc bárónk rejtélyes múltjáról is. Természetesen a blogturné bloggerei is elmondják véleményüket a könyvről, és egy nyereményjátékra is invitálunk Titeket, amely során három példányt nyerhettek a könyvből.


Böszörményi Gyula: Nász és téboly

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó, 2017

Oldalszám

492

Sorozat

Ambrózy báró esetei 4.

Fülszöveg

1894 kora tavaszán a fiatal Ambrózy Richárd báró elveszítette bal karját, és vele lelkének azon részét is, mely gyöngéd érzelmekre tette képessé. Ama borzalmas éjszaka hét esztendővel később még mindig sötét árnyat vet az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb magánzó detektívjének életére, és ha ez még nem volna elég, a múlt kísértetei ismét felbukkannak. 1901-ben Ambrózy báró nősülni készül, ám az oltárhoz vezető utat hátborzongató gyilkosságok sora szegélyezi. Vajon képes lesz-e Mili kisasszony, a detektív hű társa és tanítványa egyszerre megküzdeni a régmúlt és a jelen szörnyetegeivel? Nem kétséges, hogy igen, hisz rafinériája és makacssága végtelen – ám az már közel sem tudható ily biztosan, hogy közben ő maga mit veszít el. A békebeli bűn- és szívügyek végső titkai, melyek a Leányrablás Budapesten, A Rudnay-gyilkosságok és az Ármány és kézfogó című regényekben nem fedték fel magukat, a sorozat eme záró kötetében végre kilépnek a fényre.

A könyv, amire már azóta várok, mióta befejeztem az előző kötetet

❌ Vigyázat, ha nem olvastad az előző részt illetve ezt a könyvet, akkor lesznek minimális spoilerek, mert anélkül nehéz lesz megmagyarázni, hogy mi tetszett ebben a könyvben annyira, és mi az ami nem! 

Nagyon kapartam a falat, amikor befejeztem Böszörményi Gyula előző kötetét az Ármány és kézfogót, mert olyan függővéggel ért véget a regény, amire csak egy jó szó volt: idegőrlő! Volt egy 3.5 történet a Bitó és borostyán, de ez csak arra volt "jó" hogy kitöltötte az űrt. Amikor december tizedike táján megkaptuk a könyvet előolvasásra, akkor elhatároztam, hogy csak akkor vetem bele magam a történetbe, ha lesz rá elég időm. És hogy miért? Mert utolsó részen nem szerettem volna végigszaladni. És jól is tettem, hogy vártam, mert nekem így igazi ünnepi olvasmány volt a Nász és téboly. Szilveszter este fejeztem be a kötetet, és nem igazán voltak szavaim. Mert valami lezárult, véget ért, és hiányozni fognak a szereplők. Mindegyik kötet kivétel nélkül tetszett, sőt, volt amelyik 5/5-ös értekést kapott, és igazi rajongója lett a történetnek. Elvarázsolt a századfordulós Budapest, hiszen a regények során rengeteg történelmi tényt és helyet ismertem meg. Imádtam, hogy sok korabeli híresség szerepelt a könyvben (Heltai Jenőtől elkezdve a korabeli írók, színésznőktől, dámákig, politikusig bezárólag). És hát igen, egy kicsit én is odáig voltam Ambrózy báróért, még akkor is, ha néha olyan volt mint a pokróc. Vártam, hogy végre mindent megtudjak a báró sötét múljáról és szerencsére nem csalódtam. Böszörményi Gyula úgy érzem, hogy végre mindenre választ adott, és én lezártnak tekintem a sorozatot. Persze vannak hiányérzeteim, de csak egy kicsike.

– Kit tisztelhetnék az úrban, ha majd találok benne tisztelni valót? 

Szerencsére az utolsó történetre visszatérnek a kedvelt szereplőim (Mück Mári, Erdős René, Tarján Vili, Terka néni, Ambrózy báró édesanyja, Agáta mama), de be kell valljam nekem azért hiányzott Emma, mert én őt nagyon szerettem. Persze tudtam, hogy nem lesz itt semmi szerelmi háromszög, hiszen a báró választott az előző kötet végén, így Mili utazik vissza Pestre vele, ahol elkezdik szervezni az esküvőt. Azt a nász, amit zsarolással csikarnak ki a báróból. Ahogy a híres budapesti magánzó detektív és kotnyeles segítője készülnek a lakodalomra úgy bonyolódik egyre jobban és jobban a zsarolás, ami sok áldozattal jár és aminek csak akkor lesz vége, amikor a báró nőül veszi Mili kisasszony. A zsaroló War kilétéről semmi sem derül ki, de az biztos, hogy jól ismeri a bárót, és Mili kisasszonyt is. De vajon honnan?

A titokzatos Csendilla villa, aminek sok jelentősége van a könyvben (fotó: Fotó: Régi házak Pest-Budán, Műszaki 1976 / egykor.hu

A legsötétebb történet előállt


Nagyon tetszett, hogy ebben a kötetben csak úgy hullanak az emberek, ráadásul a báró múltja tényleg igencsak sötét és már értem, hogy miért ilyen megkeseredett, és morcos néha. Szerencsére elég sok visszatekintés kapunk a fiatal bárónk életéről. A könyv elején rögtön Ambrózy báró szeretett édesapja elvesztése utáni alkoholgőzös és letargiás állapotát ismerhetjük meg, majd a férfi cseppet sem makulátlan előéletét. Bevallom nem lepett meg egyik sztori sem, mert számítottam, hogy derülnek majd ki érdekes és nem éppen vidám dolgok... Miközben a múlt árnyai suhannak a lapokon, a jelenben War zsarolása válik egyre durvábbá, és véresebbé. A vérbe áztatott szalaggal átkötött különleges esküvői ruha, amit Milinek kell viselni a nagy napon, vagy a nászi ágyba szórt véres rózsák, és persze a szerencsétlen közemberek halála valami súlyos véget sejt. Sajnos ez elmaradt, ám azért van min izgulni így is. A könyvbeli nyomozás még mindig zseniális, hiszen a történet egy részében csak Mili nyomoz, és a bárótól tanult módszerek alapján oldja meg az ügy végét, ami ismét elég kitekert, és kicsavart, de mindenre van válasz és ez nagyon tetszett. 

– Az emberek gonoszak.
– Mi itt vagyunk egymásnak – simogattam meg kis komornám hátát. – És a barátok azért vannak, hogy segítsenek a bajban.

A regényből a kedvencem most is Mück Mari volt, aki Mili komornájaként szórakoztat mindenkit a sötét és depresszív részek között. Mari szava járása 'Szervusz világ! és persze a mókás mondatai, meg egész lénye nagyon jól ellensúlyozza a másik oldalt. Összességében nagyon elégedett vagyok az utolsó Ambrózy kötettel, de mégis van hiányérzetem.

Értékelés: 5/4.5 


Csak valami apróság kellett volna, ahhoz hogy tökéletes legyen a történet. Talán több Emma, több Mück Mari, több báró és Mili között játszódó "szerelmi" jelenet, több izgalom, több érzelem. Nem mondom, hogy nem volt végtelenül izgalmas ez a rész, mert dehogynem, csak valami kellett volna még a teljes extázishoz, legalábbis nálam.

A báró múltbéli dolgairól nagyon különleges és élvezetes volt olvasni. Végre megtudtam, hogy ő is sebezhető. Természetesen arra is fény derül, hogy hogyan vesztette el a karját Ambrózy, és Mili érzéseiről is sok mindent megtudunk. Együtt tudunk a lánnyal érezni, tudunk vele együtt szomorkodni, és aztán örülni.

Aki olvasta a könyvet az tudja, hogy ennél zseniálisabb Epilógust kevésé lehet írni. Nekem nagyon bejött, hogy néhány szóval el lett intézve az egész, de közben megkaptuk a választ, ami persze felveti a miért? és hogyan történt? kérdéseket, de ezekre akkor sem baj, ha nem jön válasz.

Sajnálom, hogy véget ér a sorozat, ám egyáltalán nem baj, hogy 4 részből állt (plusz a kiegészítő novellák), mert csodálatos utazás volt ez a négy kötet a báróval, Milivel és persze Emmával. Őt sajnálom, hogy mellőzték az utolsó részre. Kíváncsi lennék Emma élete hogyan halad majd továbbiakban, de ugyanúgy érdekel Erdős René, Tarján Vili, vagy éppen Mück Mari sorsa. Nyilván nem lehet mindenkiről külön sztorit írni, de reménykedni azért lehet :)

Addig is lehet újra olvasni az összes Ambrózy báró kötetet, mert ritka az ilyen okos, minőségi, értelmes és szórakoztató krimi a századfordulós Budapestről. Ez a könyvsorozat megérdemli, hogy mindenki megismerje, mert amellett, hogy végig izgalomban tartja az olvasót, közben nagyon sokat is lehet tanulni. Olvassatok ti is Ambrózy bárót, mert jó lesz nektek! Nagyon jó!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 16%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Aki ismeri a sorozatot, tudja, hogy Mili kisasszony nem az a fajta nő, aki magában tudja tartani a véleményét, főleg ha a mi morc bárónkról van szó. Ezzel természetesen rengeteg szórakoztató pillanatot okozott az olvasóknak, ezért a mosatni nyereményjátékunk során – egy kis nosztalgiaként – felidézzük Hangay Emília legnagyszerűbb elszólásait. A feladatotok pedig csupán annyi lesz, hogy kitaláljátok, a sorozat mely részéből származik az idézet, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Az keresett idézetem:

– Báró úr, maga mintapéldánya a zseniális tökfejeknek, de ne aggódjék, mert ezt csupán az önnel egy fedél alatt élők tudják, mi viszont nem fecsegünk.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


12.21. - Könyvvilág
12.23. - Szembetűnő
01.01. - Sorok között
01.02. - Zakkant olvas
01.03. - Deszy Könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe