16 karácsonyi ötlet fiúknak és férfiaknak

10:03:00 PM


Tudom, tudom, hogy karácsonyig már csak 2 egész nap van, ám még mindig van esélyed beszerezni a fiúdnak, férjednek, unokatesódnak, apukádnak, öcsédnek, esetleg apósodnak a karácsonyi ajándékot. Főleg, ha szeretnek olvasni! Ajánlok ugyanis 16 könyvet, aminek szerintem a fiúk, férfiak örülni fognak, ha ezt bontják ki a fa alatt!


Igaz az online megrendeléshez asszem már késő, de a könyveket a kiadó nevekre kattintva megnézheted, hogy hol kapható még, és ha van türelmed beugrani egy plázába, akkor bármelyik könyvesboltban felleled őket. Vagy rendeld meg születésnapra, esetleg más alkalomra. Mert könyvet ajándékozni mindig jó!

A Twin Peaks rajongóknak kötelező beszerzés Mark Frost könyve, ami egyfajta spirtuális térkép a sorozathoz. Én anno moziban láttam a Dunkirket és imádtam, de szerintem könyvben is nagyon jó lehet, ha valaki érdekelnek a háborús körülmények, és a csaták. Idén újra kiadták Tolkien Elveszett meséit, és csodás lapozgató a Középfölde Atlasza is a Gyűrűk ura rajongó fiúknak! 


Mark Frost - Twin ​Peaks – Az utolsó dosszié (Athenaeum Kiadó) 

Nézed a Twin Peaks harmadik évadát, és nem érted? Mélyebbre ásnál egy-egy történetszálban, vagy érdekel a karakterek háttértörténete, múltja is? Szeretnél megismerni valami többet, emberibbet Mark Frost és David Lynch látomásosan örvénylő fantáziavilágából? Az utolsó dosszié egy spirituális térkép a Twin Peaks univerzumához.

A 26 év szünet után, 2017 májusában a képernyőre visszatért, tévétörténeti jelentőségű sorozat az egyik legrétegzettebb szellemi termék, amit valaha létrehoztak. Befogadása, megértése nagy odafigyelést, türelmet, kitartást kíván nézőjétől. Mark Frost feltáró jellegű háttérmunkája, Az utolsó dosszié megadja a végső válaszokat rajongók kérdéseinek egy részére, miközben rengeteg új kérdést is nyit a Twin Peaks univerzum utolsó műve. Mert igen, David Lynch és Mark Frost azok, amiknek látszanak: ködlovagok.

Joshua Levine - Dunkirk (GABO Kiadó) 

1940-ben, a franciaországi Dunkerque kikötővárosában több mint 300000 csapdába esett szövetséges katonát mentett ki a náci Németország karmaiból egy rendkívüli tengeri evakuációs hadművelet. A kilenc napig tartó csatában részt vevő katonák, tengerészek, pilóták és civilek igaz története az évek során legendává vált. A Winston Churchill által „csoda”-ként emlegetett mentőakciót most a több bestsellert is jegyző történész, Joshua Levine tárja fel, beavatva az olvasókat az események hátterébe, kiegészítve az áttekintést veteránokkal és túlélőkkel készített friss interjúkkal.



J. R. R. Tolkien - Elveszett ​mesék könyve (Helikon Kiadó)  

Középfölde és Valinor átfogó koncepciójának első formája Az elveszett mesék könyve.
Az ősi mítoszok képzeletvilágába ágyazott mesefüzér kerettörténetében Eriol, a tengerész, nyugatnak tartó hosszú hajózás után elvetődik Tol Eresseára, ahol a tündérek lakoznak. Eriol letelepszik náluk, és az ő szájukból ismeri meg már-már feledésbe merült történeteiket valákról, tündékről, orkokról, törpökről, emberekről, a világ keletkezéséről, Valinor tündökléséről és homályba borultáról.
https://moly.hu/konyvek/nelson-demille-a-kubai-affer



Karen Wynn Fonstad - Középfölde ​Atlasza (Ciceró Kiadó) 

Karen Wynn Fonstad könyve, a Középfölde Atlasza nem hiányozhat egyetlen Tolkien-rajongó könyvespolcáról sem. A mű részletes útmutatást nyújt Középfölde földrajzához, az Óidők-beli alapítástól kezdve egészen a harmadkor végiéig, s végigkalauzolja az olvasót a tolkieni mitológia valamennyi fontos eseményén, nagyobb csatáján és ismerteti Bilbó, Frodó és a Gyűrűszövetség utazását. Az Atlasz a legfrissebb források (The History of Middle-earth) feldolgozásával készült – a térképek közel egyharmada újonnan került a teljes egészében felülvizsgált és javított szöveg mellé –, és teljesen új megvilágításban tünteti fel A szilmarilok, A babó és A Gyűrűk Ura varázslatos világát. Mintegy 180 kétszínnyomású térképet és ábrát, valamint közel 100 részletes leírást találhatunk a könyvben.



Csabai Márk könyvéhez már volt szerencsém (itt írtam róla egy ajánlót) és nagyon izgalmas maffizózós, ráadásul magyar vonatkozású sztori. Kőbányai Gáborról bevallom nem tudok sokat, de jól hangzott a fülszöveg, és nagyon bejön a borítója. A nagy túélőt Bear Gryllst nem kell bemutatni, ő az aki egy elhullott állat temetéből vizet fakaszt. A csávó néha gusztustalan körülmények között tengődik, de akkor is túléli a dolgokat. A pasik meg imádják. A CIA vezető beosztású elemzője sok érdekességet mesél mindenkinek Szaddám Husszeinről szóló könyvében. Ez még engem is érdekel! 



Csabai Márk - Határtalanok (Álomgyár Kiadó) 

Ha ​az életed a tét, menekülsz vagy harcolsz?

Csatai Csaba, a másodosztályú gengszter évek óta a hírhedt Bobrov család szolgálatában tevékenykedik a budapesti éjszakában. Csaba elkövette élete legnagyobb hibáját: titkosnak szánt románcba keveredett főnöke lányával. Ezért a keményebb időket is megélt egykori maffiózó nagyágyú, az öreg Bobrov Csabáért küldi embereit, aki gyorsan főnöke gyóntatószékében találja magát Tádé nevű barátjával együtt. Az ügy hamar váratlan fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy mégsem a légyott miatt akarják elszámoltatni.

Vajon hogy kerül a képbe Pacal, az autónepper, Kugli, a kalugai pofozógép, és Alaa, az illegális bevándorló? És mi köze mindehhez Csabának és Bobrovnak?

Kőbányai Gábor - El ​Nido aranya (Publio Kiadó) 

A kétezres évek elején elindul 4 barát Európából a szokásos két hónapos téli szabadságuk eltöltésére, ezúttal a Fülöp-szigekre. A csodálatos vadregényes környezet tökéletes kikapcsolódást nyújt a negyvenes éveik derekán járó fiataloknak. Az egyik szigeten azonban egy 1945-ös maniliai aranylopás kapcsán különös szituációba keverednek a tökéletes véletlen folytán.
A könyv ezután feltárja a fiatalok éltét, ahogy megoldják a nem mindennapi helyzetet, és bemutatja a véletlen, de mégis határozottsággal kidolgozott meggazdagodás tökéletes útját!



Bear Grylls - Életben ​maradni (Jaffa Kiadó) 

Bear ​Grylls veszélyes helyeken érzi jól magát. Kevés olyan vidéke van a Földnek, amelyet még nem hódított meg, és ritka az olyan vad táj, amelyet nem ismer közelről. Élete során – a brit kommandósok között, a Mount Everestre vezetett expedíciók idején, vagy amikor a világ legmagasabb hegye fölött siklóernyőzött, az óceánokon hajózva, az Északnyugati átjáróban és hét kontinens legkegyetlenebb területein kalandozva – elképesztően sok és sokféle tapasztalatot szerzett arról, hogy miképpen maradhat az ember életben.

Ebben a könyvben – most először – az összes titkát és tudását megosztja mindenkivel. Az Életben maradni olvasói többek között megtudhatják:

o Hogyan élj túl egy medvetámadást?
o Hogyan szállj le repülőgéppel vészhelyzet esetén?
o Hogyan rakj tüzet, ha szinte semmid nincs hozzá?
o Hogyan autózz úttalan utakon?
o Hogyan tájékozódj a csillagok segítségével?
o Hogyan adj elsősegélyt?
o Hogyan menekülj égő házból?
o Hogyan élj túl egy terrortámadást?

És hogy hogyan úszd meg a modern világ számtalan veszélyét? Ez a könyv mindenre megtanít.

John Nixon - Szaddám ​Huszein kihallgatója voltam (Akadémia Kiadó) 

A ​szerző a CIA vezető beosztású elemzőjeként hosszú éveken át foglalkozott Szaddám Huszein személyiségével, és az Egyesült Államok 2003-as iraki inváziója, majd az iraki vezető ezt követő elfogása után meg is adatott a számára, hogy hosszas beszélgetéseket folytasson Szaddámmal. A könyv egyedülálló bepillantást nyújt Irak és a térség viszonyaiba, Szaddám Huszein személyiségébe, de még inkább az amerikai hatalmi gépezet működésébe, és arra késztet bennünket, hogy más szemmel nézzük az Iszlám Állam felemelkedését.

John Nixon volt az első, aki hosszasabban beszélhetett az intenzív keresés után elfogott iraki vezetővel. A szerzőnek a legkevésbé sem szándéka a korábban a sajtóban és a politikai közbeszédben démonian gonosznak beállított Szaddám Huszeint deheroizálni és leleplezni, de persze nem is apologetikus a hozzáállása. Higgadtan és racionálisan tekint Szaddámra, odafigyel a mondandójára, és igyekszik megérteni tettei mozgatórugóit és ezen keresztül a térség folyamatait. Kettejük között párbeszéd alakul ki, Szaddám sok mindenről mesél, számos meglepő dolog derül ki beszélgetéseik során.



Ha a szeretett fiút, férfit érdekli a pszichológia, akkor Az én és a mások jó választás lesz. A fizika és az űrkutatás rajongóinak kedvence lesz a Halványlila gőzünk sincs, amiben olyan kérdésekre is választ ad a szerző, mint a honnan tudjuk, hogy létezik a sötét anyag, és miért nem látjuk, ha benne úszunk?  Miért nem tudjuk megalkotni a mindenség elméletét, és honnan fogjuk észrevenni, ha mégis sikerül? Dave Eggers nekem A körrel már bizonyított, új könyvében egy elrabolt fiúról mesél. Brenden Reichs könyve inkább a tiniknek szól, de bevallom én felnőttként is nagyon kíváncsi lennék erre a krimivel kevert sci-fire, aminek egy 16 éves fiú a főszereplője. 

R. D. Laing - Az ​én és mások (HVG Könyvek) 

"Minden ​emberi lénynek, legyen az felnőtt vagy gyerek, szüksége van arra, hogy jelentősége legyen, hogy fontos legyen, vagyis helye legyen egy másik ember világában.”

R. D. Laing, az antipszichiátria atyja, Feldmár András mestere, e klasszikus művében a személyek közti tapasztalás és viselkedés témáját járja körül számtalan hétköznapi és világirodalmi példával, illetve saját terápiás praxisából származó esettanulmánnyal illusztrálva. Újszerű megközelítését adja a fantázia fogalmának, amely nem csupán az egyén, de a környezet szempontjából is releváns tapasztalat – noha középpontjában az az eredendő ellentmondás áll, hogy sohasem élhetjük és érhetjük meg közvetlenül a másik ember tapasztalásait, csupán következtethetünk azokra. Laing feltárja a többszemélyes – nem ritkán tudattalanul működő – családi és párkapcsolati rendszerek dinamikáját, melyben az egyén önazonosságára és viselkedésére építően vagy rombolóan hatnak a környezetében lévők vélelmei, szavai és tettei. Az én és mások, a HVG Könyvek Laing-sorozatának második köteteként, most először olvasható magyarul.

Jorge Cham · Daniel Whiteson - Halványlila ​gőzünk sincs (Európa Kiadó) 

A Mars-járó és a részecskegyorsító korában van-e bármi, amit nem tudunk az Univerzumról? A rossz hír az, hogy de még mennyi minden. A jó hír, hogy a fizikus Daniel Whiteson és Jorge Cham, a tudományos karikatúra mestere körülvezet minket ebben a hatalmas világban és megpróbálja föltenni a megfelelő kérdéseket, majd megtalálni az érthető válaszokat. Hiába állítják, hogy halványlila gőzük sincs, ez nem teljesen igaz…

Miért van határsebesség a világegyetemben? Utazhatunk-e a fénynél is gyorsabban, és ha igen, miért nem?  Ha létezik anyag és antianyag, mi miért anyagból vagyunk?  Honnan tudjuk, hogy létezik a sötét anyag, és miért nem látjuk, ha benne úszunk?  Miért nem tudjuk megalkotni a mindenség elméletét, és honnan fogjuk észrevenni, ha mégis sikerül?

Öveket becsatolni! Szédítő helyek, szédítő humor, közérthető rajzok és közérthető tudás. Ha kíváncsi a Világegyetemre, itt mindent megtalál.

Dave Eggers - Atyáitok? (Európa Kiadó) 

Az ​űrhajós Kev egyszer csak egy elhagyott katonai bázison találja magát, hozzáláncolva egy cölöphöz, és valami fura alak kérdéseket akar feltenni neki. Azt mondja, ismerik egymást (mint kiderül, egy egyetemre jártak), és nem akar semmi rosszat, csak megérteni a dolgokat. Mert nem bír úgy élni, hogy minden egyre érthetetlenebbé válik számára az országában. Például az is, hogy Kev miért nem repülhet fel a Holdra. Arra miért nincs pénz, ha Amerika közben mindenféle fölösleges háborúkat tud vívni távoli országokban?
Így kezdődik az egyik legnépszerűbb mai amerikai író feszes, felkavaró regénye, amelyben a szerző – emberrabló hősével, az átlagamerikai Thomasszal – a mai amerikai társadalom keserves kérdéseire keres választ.
S ha átérezzük ennek a zavart elméjű fiatalembernek a küszködését, talán azt is jobban megértjük, hogy az amerikaiak miért olyan embert választottak elnöküknek, mint Donald J. Trump, és miért szeretnének „újból naggyá válni”.

Brendan Reichs - Az ​első szakasz (Nemezis-projekt 1.) (Maxim Kiadó) 

Min nyolcéves volt, amikor minden elkezdődött, és azóta sem lett vége. Minden második évben, mindig a páros születésnapjain eljön hozzá egy idegen férfi, aki akárhol van, megtalálja, majd hidegvérrel megöli. Ennek ellenére pár órával utána minden alkalommal egy tisztáson ébred fel, apró idahoi szülővárosa mellett – egyedül, sértetlenül, a borzalmas eset minden bizonyítéka nélkül. A völgy túloldalán élő Noah hasonló gondokkal küzd. A bolygó azonban sokkal nagyobb problémával néz szembe. Az Üllő, egy hatalmas aszteroida fenyeget minden életformát a Földön, és ez mindenkivel elfeledteti két zűrős tini gondjait. Azonban Min, aki a 16. születésnapján a hálószobájában bujdokol, hogy ne haljon meg már ötödszörre, úgy dönt, elege van. Megesküszik, hogy kideríti, mi folyik Fire Lake-ben, és idővel egy egész életre elegendő hazugsággal találja szembe magát: egy hatalmas összeesküvéssel, ami magába foglalja 64 diáktársát is, és ami még a gyilkosságoknál is kegyetlenebb lehet.



Én már nagyon vártam Csepella Olivér képregényét, bár nem voltam a támogatók között, de sok ismerősöm igen. Fiúk nagyon lelkesednek a képregényekért, ez pedig a Nyugat-szerzőkről szól, szóval extra pont a magyar vonatkozásért. Állítólag vicces is, úgyhogy én is megrendelem hamarosan magamnak. A GABO SFF elkényezteti a sci-fi, fantasy rajongókat. Ez a könyv is ilyen, bár én nem értek 100%-ban hozzá, de ajánlom, mert csodás a borító, és állítólag a beltartalom is. A Sötétség nálam is be kell szereznem listán van, a horror történeteket szeretőknek csodás ajándék lehet. És persze nem maradhat ki a sport sem, a Bayern sok fiú kedvenc focicsapata, a róluk szóló könyv tökéletes választás. 

Csepella Olivér - Nyugat ​+ zombik (Corvina Kiadó) 

Egy ​őszi estén a New York Kávéház összes ajtaja bezárul, s a bentlévők vérszomjas élőholttá válnak. Kivéve egy maroknyi túlélőt, az igazgató titkárát, a ház első pincérnőjét és egy modernista folyóirat néhány munkatársát. Róluk talán már hallott.

Csepella Olivér tervezőgrafikus, a Halisten Stúdió tagja, a Csaknekedkislány tánczenekar szövegíró énekese. Tizenhét évesen jutott eszébe ez a dolog a Nyugattal, és mostanáig nem hagyta nyugodni.
A könyv létrejöttét 2014-ben sikeres közösségi finanszírozás tette lehetővé: több mint ezer nagylelkű ember támogatása fedezte a képregényrajzolás éveit. Nélkülük a NYUGAT+ZOMBIK megmaradt volna annak az idétlen ötletnek, amit jó lett volna megcsinálni egyszer.

Az agyatlan élőhalottak és a reménytelenül széplelkűek harcában sosem volt irgalom, de most patakokban folyik a vér és a tinta, reped a csont, szakad a merített papír. Íme Babits Mihály és Quentin Tarantino találkozása a boncasztalon: három év feszült várakozás után kézhez vehetik a rajongók Csepella Olivér már megjelenése előtt kultikus képregényét. Sikerülhet-e a magaskultúra legkifinomultabb képviselőinek, a Nyugat szerzőinek megállítaniuk a tömegkultúra legfélelmetesebb teremtményeit, a zombikat? Lehetséges-e jambussal vagy szonettkoszorúval felvenni a harcot a halálos harapással? És egyáltalán: vehetjük-e a bátorságot, hogy viccet, sőt horrort csináljunk az iskolában felszentelt irodalmi kánonból? Nagyon remélem, hogy a válasz mindhárom kérdésre
igen.


Ursula K. Le Guin - Valós ​és valótlan I. (GABO Kiadó)  

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

A legjobb kortárs novellisták egyikének tartott szerző szatirikus, éles hangú írásai gyönyörködtetnek, provokálnak, elgondolkodtatnak. A Valahol a Földön Le Guin evilági novellái közül válogat oregoni kisvárosoktól kezdve Európa szívéig.


Ellen Datlow (szerk.) - Sötétség (GABO Kiadó) 

Ellen Datlow, a science fiction-, fantasy- és horror-novellairodalom talán legismertebb szerkesztője ebben az egyedülálló antológiájában sokszínű válogatást kínál két évtized horrorterméséből. Az ínyenc gyűjtemény novelláiban kifinomult pszichológiai érzékenység keveredik felkavaró brutalitással. A huszonöt történetet tartalmazó összeállításban Magyarországon már jól ismert és még csak most bemutatkozó szerzőket egyaránt találunk.

Néhány szó a szerkesztőről:
Ellen Datlow 1949-ben született, és több mint harmincöt éve dolgozik science fiction-, fantasy- és horrornovellák szerkesztőjeként. Száznál is több antológiát állított össze, többek között a The Best Horror of the Yeart, a Lovecraft’s Monsterst és a Nightmares: A New Decade of Modern Horrort. Többször is megnyerte a World Fantasy-, a Locus-, a Hugo-, a Stoker-, az International Horror Guild- és a Shirley Jackson-díjat. 2014-ben a World Fantasy Életműdíjjal is kitüntették. New Yorkban él.


Uli Hesse - Bayern (GABO Kiadó)  

A Bayern huszonötször nyert német bajnokságot a 60-as évek második fele óta, a BEK-ben vagy a Bajnokok Ligájában pedig ötször ért a csúcsra, így már majdnem fél évszázada a kontinens labdarúgásának közvetlen krémjéhez tartozik. Ráadásul mindezt úgy, hogy semmilyen multimilliárdos tulaj nem ül a lelátón, nemzetközi viszonylatban nem igazolnak őrült pénzekért, nincsenek már-már arcpirító adósságaik, és a jegyárak sem verdesik az eget.

A könyv ennek a különleges klubnak a történetét meséli el a kezdetektől a náci éra megpróbáltatásain, a legendák születését hozó aranykoron, majd az 1990-es éveken át, ahol egoista sztárjai miatt az FC Hollywood gúnynevet is megkapta – egészen a világ legjobb edzőjének tartott Pep Guardiola titkos szerződtetéséig.

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe