16 karácsonyi könyves ötlet a kicsiknek és a kamaszoknak

10:04:00 PM


Ma meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, és pontosan 4 hét múlva Szenteste lesz. Szeretem ezt az időszakot, mert csodás fényekbe borul a város, a lakás, és lehet készülni a karácsonyra, ami nekem nettó pihenést és családozást jelent. Várom már, hogy finomat ehessek, karácsonyi filmeket nézhessek, és kiphenjem az egész éves hajtást. Addig még sok dolog vár rám is, többek között a karácsonyi ajándékok beszerzése. 

A következő 4 hétben 4 ajánlót láthattok majd a blogon, amiben összeválogattam a nemrég megjelent illetve megjelenő könyvekből a kedvenceimet. Most jöjjön a gyereknek, kamaszoknak szánt ajánló, a jelszó pedig legyen idén is: könyvet ajándékozni öröm! 


Kertész Erzsitől a Panthera sorozat első része már megvan (az is ifjúsági), de most Berg Judittal is írt egy közös könyvet. A Holle anyó nekem nagy kedvencem, szerettem amikor anyukám róla mesélt, és hát ha december, akkor havazás. Fontos témát dolgoz fel Csóka Judit szerkesztésével létrehozott könyv. A gyógyulásról is kell beszélni, mert ugyanúgy a gyerekek életének is sajnos része lehet ez. Szabó Róbert Csaba könyve azért került fel ide, mert hát vicces. Most komolyan, ezzel a fülszöveggel még én is elolvasnám :)



Berg Judit · Kertész Erzsi - A ​négy madár titka (Pagony) 

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR? És miről csicseregnek a madarak? Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel! „Galamb mutatja az utat, Sas őrzi a fészket. A titok fölött holló köröz, A veréb nem közönséges madár.”






Boldizsár Ildikó - Holle ​anyó birodalma (Cerkabella) 

Holle anyó időtlenül szépséges meséje Boldizsár Ildikó tolmácsolásában – Szegedi Katalin bámulatos illusztrációival.
Boldizsár Ildikó a hazai mesekutatás legismertebb, legnagyobb tudású szakértője, nevéhez számos elméleti munka és mesegyűjtemény kapcsolódik. A mesék pszichológiai sajátosságait, a mesevilág komplex, életvezetési vonatkozásait vizsgálva évek óta a mesék terápiás szerepével foglalkozik, a meseterápia fogalma s annak elméleti kidolgozása, gyakorlata mind neki köszönhető.
Boldizsár Ildikó Holle anyó meséjét nemcsak szerethetőbbé, személyesebbé tette, de a hangsúlyok áthelyezésével, azaz az anyó mindentudó alakjának központba helyezésével ki is tágította, egyetemes érvényűvé emelte azt.
Szegedi Katalin számos könyvét illusztrálta már a szerzőnek. E mostani közös munkájukból is egyedülálló, különlegesen szép, a klasszikus esztétikai értékeket megőrző, azokat a lehető legmagasabb szinten reprezentáló könyv született.

Csóka Judit (szerk.) - Mesék ​a gyógyulásról (Corvina) 

Csóka Judit komolyan vette azt a kijelentést, hogy „minden élethelyzetnek megvan a maga meséje”, és utánajárt annak, mit mondanak a mesék a betegségekről és a gyógyulásról. Megdöbbentő anyagra bukkant, amelyben nemcsak az a legfontosabb üzenet, hogy a betegségekből van kiút, hanem az is, hogy milyen sok figyelemre, gondoskodásra és törődésre van szükség életünk szebbé és jobbá tételéhez. S nem csupán másoktól, hanem saját magunktól is.  (Boldizsár Ildikó)





Szabó Róbert Csaba - Vajon ​Nagyi és az aranyásók (Gutenberg) 

Ferkó ​és Zsuzsi a nyári vakációjukat évek óta a nagyszüleiknél, a varázslatos Aranyvárosban töltik. A békés, gondtalan szünidőnek azonban vége szakad, amikor a hegyi városkába érkezve azzal szembesülnek, hogy a bányatársaság újra szeretné indítani az aranykitermelést, mégpedig egy mérgező anyagot, ciánt használva. A társaság megpróbálja lefizetni a város lakóit, hogy adják el házaikat vagy ideiglenesen költözzenek el, míg a titkos aranykitermelő művelet zajlik. A lakók nagy többsége hisz a társaság vezetőjének. Kivéve Vajon Nagyit, Ferkó nagymamáját, aki a gyűlésen folyton kedvenc szavacskáját, a vajon-t ismételgeti, egyre hangosabban és kitartóbban. Másnap reggelre a társaság elrabolja Nagyit. Ferkóra és Zsuzsira hárul a feladat, hogy kiszabadítsák, ugyanakkor a várost is megmentsék a ciános bányászattól: a pusztulástól. Küldetésükben a Kérdőjeles Manó, no meg a helyesen föltett kérdések segítik őket.

Szabó Róbert Csaba meseregénye a verespataki ciános bányászati technológia bevezetése elleni küzdelemből ihletődött. A Vajon Nagyi… a környezetünk iránti felelősségről szól, így kicsit a felnőtté válásról is: arról az egyre erősebb hitről, hogy a világot talán már csak a gyerekeink menthetik meg.


Az Esti mese lázadó lányoknak már külföldön is nagy siker, és szerintem a felnőtt mesélőknek is tartogat meglepetéseket ennek az 100 erős nőnek a története. Kolléganőm Jámobr Eszter írt egy mesekönyvet, ami nagyon fontos témát dolgoz fel: a gyermekek érzelmeit és ezeknek a szavakba öntését segíti elő mesék által. #musthave Melissa de la Cruz néhány könyvét (Kékvérűek sorozat, és a Beach girl) már olvastam, így tudom, hogy a tinik nyelvén nagyon ért. A 4. könyv pedig igazi karácsonyi hangulatú, és bevallom én odáig vagyok a borítóért is!



Elena Favilli · Francesca Cavallo - Esti ​mesék lázadó lányoknak (Móra Kiadó) 

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.


Jámbor Eszter - Nagy érzelemkönyvem - mesék az érzelmek kifejezéséhez (Roland Toys) 

Hogy érzed magad?
Látszólag ez egy egyszerű kérdés, egy felnőtt tud is rá válaszolni, de egy kisgyermek még nem, vagy csak korlátozottan, az alapérzelmekre támaszkodva. Sokszor a szülő csak azt lája, hogy gyermeke "hisztis". De vajon miért is? Talán álmos? Fáradt? Éhes? Fáj valamije? Szomorú? Csalódott? Netalán mérges? Ahhoz, hogy gyermekünk mindezt szavakba önthesse, meg kell tanulnia az érzelmeket önmagán és másokon felismerni, és kifejezni. Kötetünkben található rövid mesék ehhez, az óvodáskorú gyermekek érzelem-tanulási folyamatához, és az érzelmi-intelligenciájuk fejlesztéséhez próbál meg segítséget nyújtani. Hiszen még a "rettegett dackorszak" is könnyebben átvészelhető, ha sikerül az érzelmeket (legyen az akár pozitív, akár negatív) szavakba önteni.


Lele Pons · Melissa de la Cruz - Éld ​túl a sulit! (Maxim Kiadó) 

„Tízmillió követő, és én még most is egyedül eszem az ebédem.” Lele új miami iskolájában a piszkálódások fő célpontja. Mindez azonban este véget is ér, amikor a lány digitális hírneve veszi át a főszerepet, ő pedig átalakul egy igazi pomponlánnyá, komolyan őrült személyiséggel és önkritikus humorral. Most pedig egy csomó kihívás vár rá – a folytonos dráma, a könyörtelen klikkek, a váratlan celebség a neten –, miközben próbál jó jegyeket szerezni és büszkévé tenni a szüleit.





Mester Györgyi - Kis ​karácsony, nagy karácsony (Ad Librum Kiadó) 

…ránézett az előtte terpeszkedő hatalmas faóriásra. Milyen méltóságteljes, és milyen dunyha vastagságú, hófehér palást borítja földig érő ágait. Mint valami sátor, akár meg is éjszakázhat alatta. Elfedi az, megvédi az erdő minden veszélyétől. Közben kitisztult az ég, s csillagok milliárdjai gyújtották meg kis lámpásaikat. A hókristályok csillagszóróként sziporkáztak a nagy fenyő ágain. Aztán a fa csúcsán megjelent a ragyogó hold, és az arany sarló megkoronázta az amúgy is fényárban tündöklő fát. Ez lehet az erdő karácsonyfája – gondolta. Így karácsonyozik az erdő, és én most vendégségben vagyok nála. És még bejg lim is van – jutott eszébe. Csak a szerettei hiányoztak. Hogy ők nem lehettek részesei ennek a látványnak, nem gyönyörködhettek vele együtt az óriás karácsonyfa szépségében…



A gyerekmesék, amiben hercegnők és sárkányok vannak, mindig a szívem csücskei.  Minka, és a felhőfoltozók mesekönyvre elég csak ránézni, Szimonidész Hajnalka (ahogy az első mesekönyvet) illusztráció gyönyörűek (mint mindig) és a történet is fontos azoknak a gyereknek, akik éppen most költöznek külön szobába a szüleiktől. Bevallom a Studium Pluszra eddig nem figyeltem, de idén karácsonyra sok mesekönyvet kiadnak, amik kalandosak, és biztos szórakoztatóak is. Én ezeket simán elolvasnám, pedig nem vagyok gyerkőc.


Lovranits Júlia Villő - A ​tündérkapu titka (Könyvmolyképző Kiadó) 

Meseidő!
Mikor ​a nyolcéves Boróka aznap lefeküdt az ágyába, egyáltalán nem számított rá, hogy az éjszaka közepén egy apró, szárnyas lény fogja ébreszteni. A kis tündér különleges küldetést tartogat a számára, ugyanis Boróka az egyetlen, aki segíthet az elátkozott tündérhercegnőnek visszajutnia az otthonába.
A kislány és új barátai, az apró tündér, a néma sárkány, és a mesékben élő kisfiú mindent elkövetnek, hogy megmentsék a hercegnőt, és megoldják a tündérkapu rejtélyét.
Van-e visszaút Tündérországba, ha egy tündér egyszer elveszik onnan? Tud rajta segíteni egy csendes, örökké álmodozó kislány?
Boróka megpróbálja, és közben az emberi és a tündérvilág közvetítőjévé válik. A tündérek nem mind jóindulatúak, de a szeretet nemcsak a gonoszt segít legyőzni, hanem a saját félelmeinket is.
„Boróka a maga részéről egyáltalán nem gondolta úgy, hogy egy sárkány jelentéktelen apróság volna, amiről csak úgy meg lehet feledkezni. Vajon mióta ül egy osztályban vele?"
Igazi, jó, ágyba bújós mesék.
Olvassátok! Legyen tündéri álmuk a gyerekeknek!


Novák Vica - Minka ​és a felhőfoltozók (Könyvmolyképző Kiadó) 

Minka külön szobát kap, ami bizony megijeszti. Talán a szülei már nem is szeretik?

Azt kívánja, legyen hatalmas vihar, égzengős és villámlós, mert így anyukája mellé bújik majd. A kívánságcsillag rákacsint, és a vágy beteljesül.

Ám ekkor egy különös fiú állít be az ablakon át. Azt mondja, elszabadultak az elemek, és Minka az egyetlen, aki helyre hozhatja a véget nem érő égszakadást.

A szelek szárnyán útra kelnek, és különleges kalandokba keverednek, ahol csak a bátorság és az ügyesség segíthet abban, hogy helyrehozzák a galibát.

És ki tudja, talán végül Minka az anyukájának azt is elmondhatja, ami a szívét nyomja, ha egyszer újra kisüt a nap…
Hatalmas fantáziával megírt, szeretnivaló mese. Vidd haza, bensőséges élmény lesz.


Roland Chambers - Nelli ​és a tengeri kaland (Studium Plusz) 

Egy kislány. Egy teknőc. És egy fantasztikus utazás.
Ha Nelli úgy dönt, hogy belevág valamibe, akkor végigcsinálja, bármiről legyen is szó.
Teáscsészékkel zsonglőrködni a sötétben? Miért is ne?
Kizárólag citromon élni egy teljes hónapon át? Még szép!
Rég eltűnt apukája keresésére indulni egy ócska teknővel, aminek ráadásul színes fonálból vannak a vitorlái? Hát persze!
Kis teknőcével, Kolumbusszal az oldalán semmi nem állhat az útjába!




Cas Lester - Nixie ​félnótás téli csodaországa  (Studium Plusz) 

VIGYÁZAT, NIXIE A LÁTHATÁRON!

HA PÁLCÁT FOG A KEZÉBE, AZ MAGA A KATASZTRÓFA, DE HA MÓKÁRA KERÜL A SOR, AZ MAGA A VARÁZSLAT!

Van annál izgalmasabb, mint amikor kinézel a szobád ablakából, és felfedezed, hogy az egész világot belepte a hó? Nixie, a csuda rossz tündér számára ez csak egyvalamit jelenthet… mókát!
Miközben a többi tündér buzgón készül a Téli Éjféli Fesztiválra, ő elmegy szánkózni, korizni és persze hógolyózni… De a móka katasztrófába fordul, amikor úgy dönt, hogy rozoga pálcájával még több téli izgalmat varázsol… AJAJ!

OLYAN TÜNDÉRT, MINT NIXIE, MÉG NEM LÁTOTT A VILÁG…



Az Animus Kiadó állatos minikönyv sorozata nagy kedvencem, megvan itthon a lajháros változat, és a zsiráfos is. Nagyon cuki dolgokat lehet megtudni benne az állatokról, a mókusos is felkerült az én beszerzési listámra is. Pásztohy Panka bármit is illusztrál az csodás, ráadásul ez a nagymamás történet annyira édesen hangzik. A tél jegyesei már nekem is itt lapul a polcon, nagyon ígéretesnek hangzik, igazi varázslatos kamaszkönyv lehet. A Nyírd ki a naplót sorozat idén színesben is itt van, ez igazi jolly joker lehet a tiniknek.

Kaszás György · Elek Lívia - Amit ​a mókusokról feltétlenül tudni kell (Animus Kiadó) 

Aki a mókust szereti, mogyoró nem lehet! Ezzel az alapvetéssel indul e nélkülözhetetlen könyvecske, amelyből megtudhatjuk többek között, hogy milyen hangot ad ki a mókus, mely magasabb célok vezérlik az életét, és miben különbözik a diótörőtől.






Pásztohy Panka - Pesti ​mese (Pagony) 

Van egy kislány, aki szeret hintázni és álmodozni otthon a kertjükben, ám nagyon szeret a nagymamájánál is vendégeskedni a nagyvárosban. A nagymamához lift visz fel, az ablaka előtt villamos jár, és nem patak fut az óriási ház mellett, hanem a Duna hömpölyög. Állatkert, hidak, vasútállomás, vásárcsarnok: megannyi izgalmas helyszín, amit kézen fogva, beszélgetve végigjárnak együtt, miközben rácsodálkoznak a város apró szépségeire.

Pásztohy Panka egyszerű történetei saját gyerekkori emlékeiből merítenek. Ezt a gyönyörű képeskönyvet minden nagyszülőnek és kisunokának ajánljuk, közös nézegetésre, mesélésre, sétálgatásra és beszélget.

Christelle Dabos - A ​tél jegyesei (A tükörjáró 1.) (Kolibri Kiadó) 

Anima ​lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül.
Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt?
Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt…
Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel.
Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja.


Keri Smith- Nyírd ki ezt a naplót színesen (Maxim Kiadó) 

Éld át a kreativitás felszabadító élményét most színesben!
Lehet, hogy már gyakorlott Napló-használó vagy, és már megtettél olyan dolgokat egy könyvvel, amit sosem gondoltál volna. De az is lehet, hogy számodra még teljesen új ez a jelenség. Ám tudnod kell, ez a tapasztalat talán megváltoztatja az életed. Bármi legyen is a helyzet, megtaláltad a tökéletes könyvet, hogy valami csodálatos dolgot hozz létre.
Próbáld ki, milyen új élményt adnak a színek a feladatokhoz, és élvezd a sok tarka kreatív kihívást!



Te vásárolsz idén karácsonyra valakinek gyerekkönyvet? Jöhetnek a kommentek, és az ötletek! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe