Matt Haig - A lány, aki megmenti a karácsonyt

10:52:00 PM


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyve, a nagysikerű A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere csizmát ragadott, hogy előkerítse Ameliát, az egyetlen embert, aki még hisz, mielőtt veszélybe kerülhetne az ünnep. Hisz tudjátok, remény nélkül nem léteznének csodák.



Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Kiadó

Kolibri Kiadó

Oldalszám

340

Fordító

Magyari Andrea

Sorozat

A fiú, akit Karácsonynak hívnak 2.

Fülszöveg

Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv. Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát. Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…

A karácsonyi időszak legjobb meséje újra itt van


Tavaly nagyjából ilyenkor ismerkedtem meg Matt Haig történetének első részével. A fiú, akit Karácsonynak hívtak igazán szívmelengető történet volt. Teljesen elvarázsolt az író története, nagyon tetszett, ahogyan elmesélte Karácsony apó történetét, volt bőven humor és sok megható rész is. Nem végig émelyítően vidám, sokkal inkább emberi, és néha szomorú, de nagyon fontos történet volt az első rész, mind a gyerekek, mind a felnőttek (én inkább erről tudok nyilatkozni) számára. Az akkori könyv 5/5-ös értékelést kapott, és nekem ez a kötet is tökéletes volt.

Amelia és Kormos kapitány, a fekete cica, akinek a farka vége fehér

Nem tudok belekötni semmibe, Matt Haig humora nálam tökéletesen betalált, igaz néha kicsit morbid (gusztustalan trollok eljövetele, vagy a rénszarvasok fura szokásai), de nekem bejön. Ez a történet sem csupa vidámság, hiszen Reményi Améliáról szól, a kislányról, aki elveszti anyukáját, és egy dologházban kell robotolnia egy Ádáz úr nemű embernél. Sajnos az árva kislány élete nem tart a legjobb irányba, és amikor bekerül a dologházba, akkor odavész a remény is az igazi karácsonyra. És ez bizony rengeteg kellemetlenséget okoz odaát fent Északon, ahol Karácsony apó és a koboldok, meg a rénszarvasok élnek.

A karácsony remény nélkül semmit sem ér!


Remény nélkül ugyanis nem tudnak repülni a rénszarvasok és a szán, nem működik a reménymérő, ami kormányozná a híres szánt, és Karácsony apó többek között az időt sem tudja megállítani, így elég nehéz Szenteste kézbesítenie a csomagokat. Ráadásul karácsonykor még a trollok is felbukkannak és tönkreteszik a helyet, ahol a dolgos koboldok, és az Apó él. Sok-sok negatív történés jut a könyvbe, de mivel olyan gyerektörténetről van szó, ahol mindig ott pislákol a remény, így ez itt sem marad el.

Tudjátok, mi kell a csodához?
Az olyasfajta csodára gondolok, mint például az, hogy Karácsony apó egyetlen éjszaka alatt körül tudja utazni az egész Földet. Vagy arra, hogy egyszer csak megáll az idő, és az álmok valóra válnak. Szóval tudjátok, mi kell hozzá?
Remény.
Remény nélkül nem lennének csodák.

Imádtam újfent Chris Mould rajzait, szerintem nagyon sokat hozzátesznek a regényhez, mert átadják az általam elképzelt alakokat, imádtam többek között Ádáz úrról készített illusztrációt, és persze a kedvencem Charles Dickens és persze Kormos kapitány, a cica. Nem tudom nem megemlíteni Karácsony apó londoni kitérőjét, ahol egyenesen Viktória királynébe szalad bele. Itt olyan politikai utalásokat is kapunk, amiket csak a felnőtt olvasók érthetnek meg, de szerintem ez nem baj. Néha kell egy-két kikacsintás is.




Értékelés: 5/5


Aki még nem olvasta az első kötet, az azonnal szerezze be a másodikat, hiszen Matt Haigról újra csak azt tudom mondani, hogy zseniális. Egyszerre vicces, és megható, és persze tanulságos. Nem mondom, hogy nem voltak szomorú pillanatok a könyvben, mert vannak. A szegénység, a nélkülözés, az árvaság, a koldusok, a kéregetők, a dologház, a gyerekmunka és a kiszolgáltatottság mind, mind rossz dolgok, de az író egy-egy ilyen szomorú rész után bele tudott csempészni néhány vicces koboldos és glimpis jelentet és ez egyensúlyba hozta az egész könyvet.

Vodol apó, Himihumi és a többiek koboldfalván még mindig kicsit furák, de még mindig érdekes arról olvasni, hogy melyik kobold mit csinál ott Északon. Tudtátok például, hogy vannak akik azért felelősek, hogy a gumilabdák jól pattogjanak, amiket a gyerekek kérnek? Vagy a búgócsigák megfelelően búgjanak? És ezek a posztok valósak, és mindegyiküket egy lelkes kobold tölti be, akik nagyon várják a Szentestét. Karácsony apó még mindig jóságos, néha egy kicsit naív, de még ő is ismeri Viktória királynét, és kívánságait (imádtam azt a jelentetet!), meg persze a világ összes gyerekének kívánságait. Reményi Amélia a lány, aki megmenti a karácsonyt egy nagyon kedves szereplő, Ádáz urat bőven lehet mindenért utálni, és persze van állatszereplő is, így a rénszarvosok után most akadt egy újabb állatvetélytárs :) Óh, és persze Charles Dickens, akiről megtudjuk, hogy ki és hogyan inspirálta őt arra, hogy megírja a Karácsonyi ének című meséjét. Szuper összekötése az irodalomnak, a valóságnak és persze a mesékne ez a szereplő, akit szintén tökéletesen lerajzolt a könyv illusztrátora (Chris Mould).

A nagyobb gyerekeknek simán olvasható A lány, aki megmenti a karácsonyt az ünnepek alatt, én el sem tudtam volna szórakoztatóbb, és egyben tanulságos olvasnivalót képzelni gyerekkoromban. Kár, hogy csak felnőttként ismerkedtem meg Matt Haiggal, de sebaj! Szeressétek ti is Karácsony apót, és Améliát, mert ez az új történet is tele van reménnyel, és persze sok önzetlenséggel. Kell ennél több karácsonykor? Nem hiszem!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 15%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Tudjátok, mi kell a csodához? Remény. Remény nélkül nem lennének csodák - karácsony sem. Azzal, hogy Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, az egyetlen embert, aki hisz, komoly veszélybe kerül az ünnep.
Így hát mostani játékunk során az összekevert betűket helyes sorrendbe rakva (néha két szót vagy nevet kell kapnotok) megkapjátok, mi mindenhez kell remény, hogy megvalósulhasson ez a csodás ünnep.

Az én keresett szavam: boldokko

Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkezőleg újat sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz!a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek

12/17 Olvasónapló
12/18 Szembetűnő
12/19 Könyvvilág
12/20 Zakkant olvas
12/21 Deszy könyvajánlója
12/22 KönyvParfé
12/23 Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe