Leiner Laura - Szent Johanna Gimi 3-4-5.

9:42:00 PM

Leiner Laura: Szent Johanna Gimi 3: Egyedül
Leiner Laura: Szent Johanna Gimi 4: Barátok
Leiner Laura: Szent Johanna Gimi 5: Remény

 
Szóval igen, azt hiszem igazi rajongó (azaz SzJGer lettem). Az első regényt kábé egyhuzamban olvastam ki (az első részről ITT írtam, a másodikról ITT), a második kötet egyből jött az első után. A harmadik rész előtt vártam egy kicsit, hogy ne az legyen, hogy besokallok Renatai Renáta történetétől, de mivel a harmadik rész annyira tetszett, hogy egyszerűen nem volt megállás. Miközben ezt írom a 6. részt olvasom, és végleg elvesztem a történetben és újra 16 éves vagyok.

(Spoilerek következnek) 

Az senki számára sem újdonság, hogy Leiner Laura egy ifjúsági folytatásos sorozatot írt, aminek mindegyik része egy-egy félévet dolgoz fel a Szent Johanna Gimibe járó fiatalok életéről. A történet főszereplője Renáta (Reni), aki első félévben beleszeret Cortezbe, az osztálytársába, aki nem mellesleg a suli legmenőbb sráca és persze észre sem veszi a könyvmoly lányt.

Reggel kicsit sietnem kellett, mert késésben voltam. Mondjuk időben felkeltem, de nem tudtam eldönteni, hogy a bordó, vastag, kötött pulóverem vegyem fel vagy a sötétkék kardigánom. Az volt a kérdés, melyikben vagyok nyomibb.  (SzJG 3.) 

A történt harmadik kötete volt a legfájdalmasabb rész, de valahogy mégis ez állt hozzám közel. A suliban már megvan a kialakult osztályközösség, ám Reni egyedül érzi magát. Legjobb barátnője Virág teljesen megváltozott, mióta Doriánnal (szintén emós gyerek) jár. Arnold fúj Cortezre, Virág csak a fiújával foglalkozik így Reni egyedül marad a töménytelen kérdésével és nem érti Cortez viselkedését. A kiszemelt elérhetetlen fiúnak ebben a részben barátnője lesz, Viki a punk-barbie, aki Cortez és Ricsi együttesének trombitása. A próbák során összehaverkodik a 10/B-vel és járni kezdenek Cortezzel. Reni szíve összetörik a barátnő miatt, ám szilveszterkor fura dolgok történnek, ami teljesen összezavarja a lányt.

Cortez halványan elmosolyodott, aztán megölelt.. A gyomromban hibernálódott lepkék egyszer csak felébredtek és vadul csapkodni kezdtek. Cortez átölelt, közben megsimította a hajam, én pedig a pulcsiját összekönnyezve(!) néztem a távolban fellőtt tűzijátékot.. Aztán olyasmi történt, ami jogosan kerül be életem legvitatottabb, legérthetetlenebb és legdöbbenetesebb eseményei közé.  (SzJG 3)

Az ominózus szilveszteri este után Reni nem tud mit kezdeni magával, de szerencsére 10. évfolyam második fele (és ezzel együtt a kötet 4. része) már kevésbé depresszív, de még így is tele van önmarcangolással. Reni ennek nagymestere úgyhogy a naplójába bekerül jó pár sírással teli rész. Azt hiszem ebben a kötetben sír a legtöbbet Reni. 

Arnold meghallgatott, pedig néha hosszú percekig magyaráztam a semmiről, remélve, hogy még marad öt percet. Aztán a sok öt perc egyszer csak véget ért, és utoljára köszöntünk el egymástól úgy, hogy „holnap a suliban”. Ezek után álomba zokogtam magam. Összeadva a tizedik osztályos sírásaim mennyiségét, az is elképesztő teljesítménynek tűnik, hogy nem száradt még ki a szemem. (SzJG 4.) 

Dorián és Virág szakítanak és Arnold is közelebb kerül Renihez. A fiú elárulja az előző félévben őrzött  titkát és bár a lánynak nehezére esik, de megtartja azt. A 10/B élete most sem balhémentes: Ricsi robogót kap, amivel Cortez elviszi Renit egy körre, így a lány bajba kerül és megkapja élete első osztályfőnökijét és Arnold is rossz szemmel néz rá. A két fiú között egyre nagyobb a feszkó, amin az sem segít, hogy Arnold a könyvtárban megcsókolja Renit. Cortez teljesen kiakad ezen (holott neki még mindig ott van Viki. Vagy mégsem?). A félév vége teljes érzelmi káosszal telik Reninek és erre rájátszik egy balatoni kirándulás is, ahol a napfelkeltében úgy tűnik mintha Cortezzel minden rendben lenne aztán... A nyár megint úgy kezdődik el a lánynak, hogy Cortezen gondolkozik, aki egy ajándékkal is meglepi. Bár Arnolddal sikerül megbeszélni a dolgokat, a könyvmoly srác nem könnyíti meg az utolsó napokat a suliban a nyári szünet előtt, ahol még egy csereutazás is vár Renire Párizsban Kingával (aki örök vetélytársnője az osztályból). Virág hat tantárgyból bukik, de nem szomorkodik többet. A negyedik kötetben szakít emós stílusával, és egy új Virágot ismerhetünk meg. Ez feltűnik Ricsinek is (az osztály második legmenőbb srácának) és igazi tiniszerelem bontakozik ki köztük. Renáta örül ennek, bár az ő szerelmi élete lenne ennyire kiegyensúlyozott mint a legjobb barátaié.

A 4. részben egy kicsit haragudtam Renire, mert annyira egyértelmű dolgok történtek körülötte, amiket ő nem vett észre. Minden a 3. részben kezdődött Arnolddal kapcsolatban, akinél hiába mondták többen, ő nem vette észre, hogy oda van érte. Bár a fiú kikerült a képből, Cortez végig játékban maradt és hiába mondott le róla Reni míg Vikivel járt a fiú a szerelemről nem ilyen egyszerű lemondani.

 – Miért jöttél most ide? – kérdeztem visszafojtott lélegzettel. Cortez ellökte magát a kerítéstől, és a szemembe nézett.
– Látni akartalak – mondta. (SzJG 5.)

Az ötödik kötet az eddigi legzsúfoltabb rész, már ami a Reni vs Cortez lávsztorit illeti. Akkora hullámvölgyek tarkítják a kapcsolatukat, amiket mások is furán néznek. A 11. osztály a maga rendje és módja szerint elindul. Mindenki átment a pótvizsgán, túlélte a cserediákkal eltöltött nyaralást és immáron harmadikosként érettebben (nem mindenkire igaz ez a jelző az osztályban) várják a tanévet. Új osztálytárs érkezik Matsuda személyében, aki hamar beilleszkedik és jó barátságba kerül Dave-vel, aki szintén Apple megszállott, mint Macu.


– Melyik szeptember 8.?
Tudtam miért kérdezi. A levelemben ezt a dátumot említettem arra vonatkozóan, hogy totál beleestem.
– Kilencedikben – mondtam halkan.
Cortez hitetlenül elmosolyodott, megindult felém, és abban a pillanatban gondolkodás nélkül én is odaléptem hozzá. Körülbelül fél lépésre tőle megálltam, ő pedig megragadta a karom, és határozott mozdulattal magához húzott (SzJG 5.) 

Reni alig várja, hogy lássa Cortezt ugyanis a nyáron semmit sem beszéltek, hiába kapott tőle ajándékot év végén.Úgy tűnik a fiú meg van rá sértődve. Megy az adok-kapok, sértődések, beszólások, haragszom rád részek. Néha felképeltem volna Renit, hogy hogy lehet ennyire buta, hogy ami a szeme előtt van azt nem érti meg.

A karácsonyi ajándékozáson nagy szerepet kap Virág bénázásra Cortez karácsonyi ajándékával (amit Reni ad a fiúnak, ugyanis őt húzta legnagyobb utálatára - akkor ugyanis éppen haragudott rá) és a sulis bál is, ami végül a kamaszlány egyik legszebb napja lesz.

(Spolierek vége)




Értékelés: 5/4.5

Összességében nagyon tetszett mind a három könyv, de hát ez nálam egy sorozat esetében általában így van. 1-2 nap alatt kiolvastam egy-egy részt. A legjobban a 3. állt hozzám közelebb, az 5-ben fogtam a legtöbbet a fejemet, mert zavart Reni teszetoszasága és azok a dolgok, amikor nem veszi észre a nyilvánvaló miérteket. Ahogy halad előre a könyv egyre több jobban megismerem a többi osztálytársat, fontos szerepet kap Zsolti, Kinga, Dave, Ricsi és Virág is. Szerencsére érkeznek új szereplők is, és ők így feldobják a néha unalmas napokat, amikor is Reni olvas az iskolaudvaron és forrócsokit iszik a többiekkel.

Egy hatalmas változás van, a kezdetben szimpatikus Arnoldot (1-2-3 rész) nagyon nem szerettem meg folytatásban. Pedig az elején kedves fiúnak tűnt, és meg is értem az indokait, de nekem már sok volt a végére az egész Renivel való kapcsolata. Lehet, hogy ez később még változik, de erre nem sok esélyt látok.

Leiner Laura tartja a színvonalat, mindegyik könyvben vannak nagyon vicces részek (Star Wars farsangi bál, Zsolti diétája, Máday igazgatóhelyettes Facebook adatlapja, balatoni osztálykirándulás, vagy a Zsolti garázsában tartott összejövetelek) és elgondolkodtató dolgok a fiatalságról. Reni szülei kicsit túldramatizálják a szilveszteri bulit, sokszor veszik el a lányuktól a telefonját, laptopját pedig ő a legnormálisabb a diákok között.  (Szinte már túlzottan eminens és jó kislány!) Később persze belátják, hogy ez nem megoldás és talán fel kell fogniuk, hogy kislányuk felnőtt vagy legalábbis jó úton jár afelé :)

Az SzJG sorozat könnyen emészthető regényeket tartalmaz, szinte minden oldalon történik valami vicces dolog ahol a sok szereplő egyénisége jól megmutatkozik. Szinte látom magam előtt a rockereket, vagy Kingát amint dirigál az osztálynak. (Egyébként belepillantottam a Szent Johanna Gimi kalauzba és alig várom, már hogy rendesen kiolvassam. A spoilerek miatt még nem akartam, mert előbb el kell olvassam a többi kötetet) 

Leiner Laura a könyvek szerzője egyébként most dedikálókörúton van (események a FB oldalán), és nyár végén érkezik új regénye a Bábel is!

Leiner Laura hivatalos oldala
FB rajongói oldala

Oldalszámok: SzJG 3: 458  SzJG 4: 444 SzJG 5: 488
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe