Fekete Judit - Az őrület határán

7:32:00 PM


A Könyvmolyképzőnél jelenik meg Fekete Judit Az őrület határán c. regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere elmerül Kálmán Lili naplójában, hogy testközelből átélje a(z ex)marketinges lány  hol szomorkás, hol kacagtató élményeit a munkanélküliségről.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet!

Fekete Judit - Az őrület határán

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó

Oldalszám

192

Önálló történet


Fülszöveg

Mit tehetsz, ha minden veszni látszik?

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele. Munkanélküli lett.


Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.


Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?


Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit? Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál. Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk… A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja a hazai könyvkínálatnak, és lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.


Kövesd Lili történetét és találd meg önmagad!


A jó munkához idő kell 


Hónapokkal ezelőtt olvastam a könyv fülszövegét, de akkor még a szerző nevére nem figyeltem, de maga a fülszöveg magával ragadott. Mert ki ne akarna egy vele egykorú csajról olvasni, aki a munkanélküliségről és az álláskeresésről szóló blogregényt ír, ami nagyjából egy évet ölel fel? Nah ugye! Meg amúgy is imádom a blogregényeket, mert jók, és magyar írótól amúgy is jó olvasni. Aztán jött a rácsodálkozás, amikor jobban megnéztem, hogy ki a szerzője a könyvnek, és hohó micsoda meglepetés. Hiszen én ismerem Juditot már egy ideje, még az előző munkahelyéről, és most mindketten a Centrál Médiacsoportot erősítjük (ő is újra, én is újra - de ez egy hosszú történet), így ott is találkoztunk már párszor.

Bevallom mindig nagyon fura érzés, amikor olyan ember könyvébe kezdek bele, akiről személyesen már van egy benyomásom, és akivel már többször beszéltem/leveleztem stb. Kicsit féltem is, hogy ez nehogy probléma legyen, de Judit írása és az általa megformált karaktere (Lili) nagyon rendben van. Sőt! Elképesztően jól szórakoztam Az őrület határán és sokszor éreztem, hogy Judit a szívét és a lelkét is beleírta a könyvbe. Nagyon szórakoztatóak voltak a karakterek, a helyzetek és ráadásul szuper volt megismerni egy vérbeli marketinges álláskeresési históriáját. Mert itt tényleg bőven volt minden, mint a búcsúban, de ez nem volt hátrány. Ahhoz képest hogy alig 200 oldalas a könyv sok-sok minden történetik benne, és van íve az egésznek.


A történet onnan indul, hogy Lili állástalan lesz, mert kirúgják arról a menő helyről, ahol sokat gürizett marketingesként. Mindenki mondogatja neki, hogy pikk-pakk talál állást, és az elején még ő is ezt hiszi, de aztán szépen lassan telnek a napok/hónapok és minden van, csak állás nincs. Illetve van hogy van, de azt ő utasítja el, mert nem passzol hozzá. Ez a könyv alaphelyzete, amibe mindenki bele tud helyezkedni, és biztosra veszem, hogy mindenkinek az életében volt már ilyen (csak rövidebb ideig akkor is). Talán ezért is ennyire érdekes olvasni Liliről, mert drukkolhatunk neki, és közben visszagondolhatunk a mi saját álláskeresős helyzetünkre. (Én sokszor ezt tettem a könyv alatt és ez egyáltalán nem baj)

MLM felsőfokon 


Lili megjárja a poklok-poklát a tökéletes állás keresése közben. Az elején még pozitívan indul, aztán ahogy jobban átlátja a helyzetet, és egyre jobban megismeri a piacot, ahol neki is el kell adnia magát. Rájön, hogy a hirdetések szövege mit takar (dinamikusan fejlődő vállalat proaktív munkatársat keres = munkamániás hülyét, aki megállás nélkül dolgozik nekik), és azzal is tisztába kerül, hogy mit kell kipofoznia az önéletrajzán, hogy az interjúig eljusson és ott mit kell mondania, hogy megkapja az állást. Az az állást, amit egyébként például nem is akar, vagy nem is alkalmas rá. Ezt a tapasztalati tudását Lili blog formájában megosztja a többi munkakeresővel és lesz egyre sikeresebb az interneten, miközben otthon ül és önéletrajzokat küldözget.


Annyira sok olyan helyzetet oszt meg Judit a könyvén keresztül, ami velem is megesett, hogy csak pislogtam. Kezdjük rögtön ott, hogy én is ilyen lazán álltam a kirúgásom után az álláskereséshez, aztán csak telt az idő.... Hiába jelentkeztem marketinggel, és kommunikációval kapcsolatos álláshirdetésekre egyszer én is kikötöttem egy csoportos állásinterjún, ahol MLM ügynököket kerestek, egyszer pedig egy call center tömeges állásinterjújáról menekültem el fejvesztve, és fogadtam magamban a világvégén valami kietlen gyártelepen sírva, hogy engem soha nem fognak felültetni. Aztán persze ültem én is ott egy csilli-villi irodában a Szabadság tér kellős közepén, hogy akkor részvényeket adjak el, meg hozzak be befektetőket, mert hát én nagyon értek a saleshez. Persze az álláshoz fel is vettek, én pedig azt mondtam, hogy vidékre költöztem és nem tudok feljárni a munkát elvégezni. Ebből persze nem volt igaz semmi sem, de mivel nem szívesen csináltam volna azt, amihez nincs képesítésem, és kedvem sem, így akkor jónak tűnt ez a kis füllentés.

Lili történetében rengeteg tanulság van, ami segít a kezdő álláskeresőknek egy kis pozitivitást adni, hogy ne adják fel ez az egész őrületet. Így felnőtt fejjel én is látom már, hogy hol rontottam el a dolgokat, és ahogy Lili úgy én is végigmentem ezeken a folyamatokon és bizony egyszerre volt nagyon szórakoztató és nagyon érdekes minderről egy regényben olvasni. A mesélő Lili stílusa nekem nagyon bejött, szarkasztikus volt, és rengeteg fanyar poént rejtett el a mondatai között, amiknél én hangosan felvihogtam. Valahogy így viselhető el egyébként az álláskeresés kilátástalansága, ha így állunk hozzá. Nagyon tetszett, hogy Judit úgy építette fel a karakterét, hogy közben fejlődött, és persze a végén azt is megtudhatjuk, hogy Lili végül talált-e állást.


Értékelés: 5/4.5


A blogregényekkel az a baj, hogy ha sokat olvasom belőle, akkor egy idő után elkezd zavarni a mesélő stílusa, és meg is unom. Sajnos itt pont az ellenkezője jött össze. MIÉRT NEM HOSSZABB AZ ŐRÜLET HATÁRÁN???? Simán elbírtam volna még néhány sztorit, vagy vekengést, vagy bármit, mert ez a könyv annyira rendben volt, hogy simán észrevételenül olvastam volna tovább és tovább, ha nem ér véget a történet.

Szerencsére Liliből, mint mesélőből nem volt sok, bár azért vigyáztam, és nem olvastam nagy dózisban, elkerülve a korábbi hasonló blogregények tanulságát. Napi 30-50 oldal nagyjából elég egy az ilyen könyvekből, mert miközben halad a történet, a mesélőtől sem kezdek el viszketni. Az őrület határán könyvből viszont annyira olvastam volna még többet. Tényleg. Ez az egyetlen hibája, hogy kellett volna még vagy 100 oldal bele. Bár a szívemmel tudom, hogy ebben a történetben ennyi volt, de kíváncsi lennék Lili gondolataitra más témában is :)

Az a jó ebben a könyvben, hogy néha tényleg egy kicsit őrült, de a jó értelemben, mert Fekete Judit egy olyan karaktert hozott létre, aki emlékezetes marad már néhány bejegyzést elolvasva. Bírtam Lilit, és Shulcz mint barátnő szintén nagyon jó kis támasz volt. Volt a történetben egy szerelmi szál Brúnó által, de persze mindeközben a munkákra, és az álláskeresésre koncentrálhatunk, és tudunk Lilinek drukkolhatni magánéleti és munka fronton is. Persze jönnek olyan lehetőségek, amikre igent mondhatna, de ő nem teszi, és teljesen megértettem. Én ugyanezt csináltam anno. Bár kínáltak szuper munkát, de annyira keveset fizettek volna és annyira sokat kellett volna dolgozni, hogy inkább keresgéltem tovább. Persze a kéretlen tanácsok meg jöttek (ahogy Lili is bőven megkapja a könyvben ezeket a szüleitől pl), hogy aki állást keres ne válogasson, de amit Lilitől is megtanulhatunk, hogy igenis kell a válogatás. Nem szabad mindenre igent mondani, és ahol nem érezzük jól magunkat, ott nem szabad maradni, mert kicsinál minket. Sok jó kis tanácsot, és ötletet adott át Fekete Judit a könyvével, és ezt sokkal szórakoztatóbb volt olvasni, mint az állásportálok 10+1 tipp, hogy mivel nyűgözd le a leendő főnököd típusú cikkeket.

Szeressétek ti is Az őrület határán című könyvet, mert végtelenül vicces sztorik vannak benne, Lili pedig egy szókimondó vagány csaj, akivel könnyű azonosulni, és a történet is végig érdekes. Sőt! A vége az, amiben annyi minden van, hogy csak pislogtam olvasás közben, de no spoiler, tudjátok :)

Lili története a 20-as, 30-as korosztály számára tökéletes olvasmány lesz, amiből erőt lehet meríteni, és amivel ki lehet kapcsolni egy fárasztó munkakereséssel töltött vagy sima munkanap után. Fekete Judit stílusa és "bejegyzései" tökéletesen megmaradnak a valóság talaján, és szerethetővé teszik a karaktert, akivel annyira könnyű azonosulni. Én örülök, hogy néhány órára beleláthattam Lili életébe, mert sok gondolatot adott. Köszi Judit! Még sok ilyen történetet! (Csak akkor legyen egy picit hosszabb!) 💙

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 21%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Mostani játékunk során a híres, ámde egykor munkanélküli hölgyeké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha az összes feladatot teljesítitek, megnyerhetitek Az őrület határán c. könyv három példányának egyikét.

Az én keresett személyem karrier története:

Vogue híres-hírhedt ex-főszerkesztőnője bizony nem mindig volt a legjobb munkaerő. Elmondása szerint ugyanis karrierje kezdetén az amerikai Harper's Bazaartól bizony kirúgták. Azóta hatalmas sikereket ért el, több lapnál is dolgozott, mire 1988-ban megszerezte álmai állását és ő lett a Vogue főszerkesztője. Nevét, karakterét mára mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, de Az ördög Prada-t visel című film kapcsán biztosan, ugyanis nyílt titok, hogy készítői róla mintázták a maximalista főszerkesztőnőt.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésükre válaszolni, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő tagok


09.20. - Szembetűnő
09.22. - Sorok között
09.24. - Zakkant olvas
09.25. - Dreamworld
09.26. - Deszy könyvajánlója
09.28. - Bibliotheca Fummie
09.30. - Könyvvilág

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe