Zoe Sugg - Girl Online 2 - A turné

7:24:00 PM


Emlékeztek még Girl Online-ra? A lányra, akinek szinte az ölébe hullott a leendő rocksztár? Nos, idén júniusban megjelent Pennyék történetének folytatása, amelyben új kihívásokkal, és persze akadályokkal kell szembenézniük, ha együtt szeretnének maradni. Ha van kedvetek tartsatok velünk a folytatással foglalkozó turnén július 9. és 17. között, s, mint mindig, ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a Libri Kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv egyikét.


Zoe Sugg - Girl Online 2. - A turné

Eredeti cím

Girl Online on Tour

Oldalszám

360

Fordító

Lovas Anna

Sorozat

Girl Online 2.

Fülszöveg

A 27 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddigi világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók. A Girl online A turné Penny történetének nem kevésbé izgalmas folytatása. 

Pár megdöbbentő adat Zoelláról: 
 6 millió Twitter-követő, 
 9 millió Instagram-követő, 
 15 millió YouTube-feliratkozó, 
 2,5 millió Facebook-like.

A Youtuber író, aki idegesítően nyávog a videóiban


Bevallom az elején (néhány éve) egészen sokat néztem Zoellát (vagyis polgári nevé Zoe Suggot), aki a Girl Online könyvek "szerzője". Tetszettek a videói, és láttam, hogy mindenki utánozza (még a magyar Youtuberek közül is), így én is megnéztem párat. Egy idő után azonban túladagolásom lett, és azóta kifejezetten zavarnak Zoella videó, mert csak azt látom bennük, hogy hogyan nyávog a kutyáival, és utasítgatja őket a háttérben, hogy fel tudjon venni egy ASOS haul videót.

Igaz, ha már videókat nézek, akkor igyekszem olyanokat, akik szórakoztatnak. Akik nem, azokról gyorsan leiratkozom és néha rájuk lesek változtak-e. Nos Zoella is ilyen már nálam. De a könyvére kíváncsi voltam, pedig voltak balhék az előző regény kapcsán, ahol arról suttogtak, hogy Zoella csak a nevét adta hozzá, nem ő írta a történetet. Árnyékszerző ide vagy oda, a Girl online első része jó volt és aranyos. Nem tökéletes könyv, de gyorsan kiolvasható, viszonylag pergő, és lehetett benne szeretni a főhősnőt, azaz Pennyt. Meg persze Noah-t is, aki egy tipikus tinilányálom.

Igazából ez a tinilányos vonulat az, ami már második kötetre egy kicsit sok lett nekem. Vagyis egy kicsit Penny, és az ő vekengése volt az, amitől megcsömörlöttem. Persze ennek a történetnek  arról kellett volna szólnia, hogy mennyire jó buli a turnézás, és végre együtt lehetnek Noah-val, de aztán az egészből nyilván katasztrófa lesz, és ezzel nem árulok egy nagy spoilert. Amikor Noah felajánlja a lánynak, hogy tartson vele az európai turnén, akkor Penny-vel madarat lehet fogadni, főleg mert a fiú megígéri, hogy minden városban tartanak majd egy-egy Varázslatos Meglepetések Napot, ahol a lány bárhová elmehet a fiúval és szerelmesen andaloghatnak mindenfelé.

Pánikrohamok és őrült rajongók


Penny-ről az előző kötetben kiderül, hogy pánikbeteg, és hogy ő a híres énekes Noah Flynn barátnője. Ez a feje tetejére fordítja az amúgy is kicsit instabil lány életét. Penny a blogja a Girl Online világába menekül, de a követői és olvasói levágják, hogy ő a híres zenész barátnője, és a blogját bezárni kényszerül. A suliban mindenki furán néz rá, és egyedül a meleg fiú barátja Elliot tart ki mellette. Persze, amikor a suli értesül arról, hogy Penny és Noah még mindig együtt vannak és a fiú turnéra indul a legnagyobb zenekari névvel (The Sketch) egyre többen próbálnak Penny közelébe kerülni egy kis potyalesés miatt. A lány szülei azonban meggyőzhetőek, így Noah, és menedzsere valahogy rádumálja a szülőket, hogy engedjék el Pennyt az európai turnéra, ami több várost érint és több hétre szól. Penny megígéri, hogy betart minden szabályt, és többen vigyáznak rá, de mégis bajba kerül. Már ott Angliában, amikor még el sem indult a turné.  A lány pánikrohamot kap Noah koncertjén a tömegben, közben a telefonját is elveszti és a turné még el sem kezdődött.


Ebben a könyvben kevés szeret jut a mentális problémáknak, és kevés fontos mondanivalója volt ennek a résznek és ezt sajnáltam. Persze ott van az őrült rajongói szituációk, de ez minden épp elméjű ember tudja, hogy vannak fanatikusak, és vannak, akik zsaroló levelet is küldenek kedvencüknek és nyilvánvaló, hogy titkolni kell, hogy melyik zenekar tagnak van barátnője, mert hát a szinglikre jobban buknak a lányok. Nem tudom, hogy ez kinek újdonság, de néha Penny úgy viselkedett, mintha a Holdról jött volna. Nem tudom, hogy Penny mikor lett ilyen bénácska.

Az előző kötetben egy kicsit keményebb csajnak tűnt, most szimplán elolvadó szerelmes lánynak, amikor Noahval, van, amikor nélküle akkor pedig elveszett zenekari barátnőnek, aki semmit sem csinál, pedig értelmesebben is eltölthetné az idejét. Persze a lány számít Noah-ra, aki azonban szinte sosem ér rá, és inkább a karrierjével foglalkozik, amit Penny meg is ért, sőt bíztatja is, hogy menjen és teljesítsen minden interjút és minden felvételt, de közben a lány boldogtalan és szenved. De nem csinál ez ellen semmit sem. Az időközben bezárt blogjába menekül, amit csak 2 ember tud olvasni (mert jelszóval védett). Persze kalandok így is vannak azért, felbukkan Elliot, meg Penny összebarátkozik Leah-val, aki Noah álbarátnője volt az előző turnén és egyébként énekesnő, és fellép a The Sketch-csel is. De hiába a szövetségesek, a lány sokszor csak vekeng (ami érthető az elhanyagolt barátnő helyzetben), de engem olvasás közben csak lehangolt.

Szerettem volna egy izgalmas, Európán átívelő turnés, zenekaros betekintőt egy világsztár banda (The Sketch) és egy kezdő, de rajongott énekes (Noah) életébe, de ez nem jött össze maradéktalanul. Szerencsére Pennynek bejárása van a backstage-be, és sok mindent megtudunk a szemén keresztül egy turné életéről. Ezek a részek kifejezetten jók voltak, de lehetett volna ezekből több. A lány érzései normálisak voltak, Noah-t már én is egyre kevésbé tudtam megérteni és kicsit mérges is voltam rá a könyv végén, de azt nem árulom el hogy pontosan miért....

Értékelés: 5/3.5


Összességében nem volt rossz könyv Girl Online 2 - A turné, de mintha a főhősnőnk visszafelé fejlődött volna. Pedig sok potenciált éreztem ebben a sztoriban, hiszen mégis csak Európán átívelő sok mozgalmas jelenettel megspékelt könyv lehetett volna, de nem lett...

Persze azért voltak emlékezetes jelenetetek (amikor Leah átalakítja Pennyt, és amikor megjelenik Párizsban Elliot) de ezenkívül nagyjából ugyanarról szólt végig a könyv: Penny mellőzve van, várja Noah-t, de a fiú sosem jön, és csak a bocsánatkérések vannak, de semmi más. Sajnáltam a lányt, mert a fiúja elhanyagolja, de egy kicsit bosszantott is, mert attól, hogy egyedül volt még feltalálhatta volna magát. Egy-két részben így is tesz, de aztán a többiben vekeng és szomorkodik és vár Noah-ra.

A helyszínek (mert azért bőven volt belőlük) azt hittem, hogy tartogatnak majd meglepetések, és városnézést, de ebből sokat nem kaptam. Persze én sem vártam "ismerd meg a várost" turnusokat, mert egy zenekari turnénak nem is az a célja, de azért Penny feltalálhatta volna jobban is magát, ha már... Egy-két jelenetnél Penny a sarkára állt, de a könyv 80%-ában kis naiv lányt alakít, akit én legszívesebben jól megráztam volna, hogy le legyen már ennyire kis butácska. A végére talán megjön az esze a lánynak és függővéget is kapunk, ami persze birizgál, hogy mivel folytatódik majd a történet, de valahogy sejtem...

Érdekes volt betekinteni a koncertezésbe, és a híres zenekarok világába Penny szemén keresztül, de azért a pánikroham, a másság felvállalása, és a továbbtanulás téma is szóba kerül, mint "komoly" fejezetek, de ezeknek nem jutott sok rész. Valahogy úgy éreztem, hogy az egész könyv megmaradt azon az ártatlan szinten, ami nekem most valahogy sok volt. Nem mondom, hogy a következő rész nem érdekel (mert ott az a fránya függővég!), de azt hiszem sokat kell Pennynek (és Noahnak) fejlődnie, hogy nagyot nőjjenek a szememben.

Ha szeretted az első részt, akkor a második is tetszeni fog, mert a szereplők jók (Elliotot még mindig imádom, Noah testőre/sofőrje is jó fej volt, Leah pedig őszintén meglepett) és a történet is érdekes. Kicsit kiszámítható egy bizonyos ponton, Penny kicsit sokat vekeng a regényben, de volt néhány emlékezetes pillanat, amikor megemeltem a kalapom a lány előtt, mert rendkívül erős volt. Kár, hogy a blogos bejegyzésekből kevesebbet kaptunk (a kedvencem Dalok összetört szíveknek - ilyet én is írtam már pár szakítás után!), de helyette van jó pár SMS szöveg, és email is Penny életéből. Ezeket nekem újdonságként hatottak :)

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet kedvezménnyel a Kiadótól.

Nyereményjáték


A könyv címéből is láthatjátok, hogy Penny ezúttal turnéra megy Noahval és a zenekarral, aminek hála több európai országba is ellátogatnak, vagy éppen említenek egy-egy várost, ahol már korábban jártak. A feladatotok az lesz, hogy az egyes állomásokon található képek alapján kitaláljátok, melyik nagyvárosban járnak éppen. Ne felejtsétek el, ha velünk játszotok, megnyerhetitek a 3 nyereménypéldány egyikét.

Az én keresett városom:


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:


07/09 - Zakkant olvas
07/11 - Deszy könyvajánlója
07/13 - CBooks
07/17 - Dreamworld
07/18 - Sorok között

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe