Samantha King - A döntés

6:59:00 PM



Samantha King első magyarul megjelent regénye az anyaság, és a család témáját boncolgatja, egy olyan fordulatos pszicho-thrillerben, amiben semmi sem az, aminek látszik. A váratlan fordulatokkal teli regényt a Blogturné klub három bloggere is elolvasta, és elmesélte nektek, hogy mennyire is nehéz volt az a bizonyos DÖNTÉS a regényben. 

Tarts velünk te is a turnén, mert ha helyesen válaszolsz a kérdésekre neked is esélyed van  megnyerni a kiadó által felajánlott 1 példány egyikét.



Samantha King - A döntés 

Kiadó, megjelenés

General Press Kiadó, 2017

Fordító

Rácz Péter

Oldalszám

400

Önálló kötet 



Fülszöveg

Maddie-nek mindene megvan, amire vágyott: férj, két gyerek, otthon egy rendes környéken. Az élete tökéletes. Egészen addig, amíg az ikrei tizedik születésnapjának a reggelén be nem csenget hozzá a végzet. Egy símaszkos férfi áll az ajtóban, fegyverrel a kezében, és arra kényszeríti az asszonyt, hogy döntsön, melyik gyermeke haljon meg, és melyik éljen tovább: a fia vagy a lánya.

A valóra vált rémálom után a nő élete romokban hever: a családja széthullik, ő pedig összeroppan, és a trauma hatására elveszíti az emlékeit. Ezért minden idejét azzal tölti, hogy összerakja kirakós játék darabjait, és rájöjjön, ki és miért tette ezt vele. Amikor azonban tisztulni kezd a kép, rádöbben, hogy az életében sokkal több a titok, mint ahogy korábban sejtette, és egyre világosabbá válik az is, hogy a családja még mindig veszélyben van.

Samantha King regénye az első laptól kezdve magával ragadja, a váratlan fordulatok pedig az utolsó mondatig nem eresztik az olvasót. Kötelező olvasmány A lány a vonaton és a Zárt ajtók mögött rajongóinak.



Pszicho-thrillerek fénykorának új csillaga

A Holtodiglan elindított valami olyasmit, amit a női domestic noir korának neveznek és azóta is tombol. Sorra jelennek meg a női írók krimijei, pszicho-thrillerei, amik Gilian Flynn klasszikusához hasonlóan ebben a műfajban íródtak, és aminek főszereplői egy-egy hányatott sorsú nő van, akivel egy bűntény esik meg, vagy maguk követnek el bűntényt. Hasonló regény Paula Hawkins híres krimije A lány a vonaton, és a B.A. Paris Zárt ajtók mögöttje is, amiben a fülszövegben is említenek. Akiknek ezek a könyvek bejöttek annak biztos, hogy tetszeni fog Samantha King is regénye is, mert ilyen vonalon mozog ez a könyv.

Bevallom nekem ezzel a műfajjal nincs bajom, de eddig még nem sok közöm volt hozzá, ha úgy vesszük. A Holtodiglant nem tudtam elolvani, félbehagytam, a többi említett könyvet pedig még nem volt érkezésem elolvasni, így kíváncsi voltam, hogy egy még nem befutott és felhájpolt írónő mit tud nekem adni. Nos Samantha Kingről előzőleg semmit sem tudtam, de ez nem is volt baj, mert effektív ismeretlen íróként is hozta azt a várt szintet, ami nekem kellett. Nem alkotott világmegváltó krimit, de a fordulatokban nem volt hiány, így kíváncsian olvastam végig A döntést.


Amikor a tündérmeséből rémálom lesz


A döntés című könyv érdekesen kezdődik, hiszen a prológusban megismerhetjük az anyát / feleséget, ő Maddie, aki ikergyerekei tizedik születésnapjára készül. A buli még nem kezdődött el, de csöngetnek és az ikrek nyitnak ajtót. Ott egy fegyveres alak áll, és arra kényszeríti az anyát, hogy válasszon a gyerekei közül. A döntés megtörténik, és Maddie élete ettől kezdve teljesen megváltozik, de ezt csak 3 hónap múlva látjuk. Maddie egy olyan rémálomban él, amiből úgy tűnik, mintha nem lenne kiút, és a nő szerencsétlenül vergődik a döntése következményei között. Ez természetesen nem is csoda, hiszen melyik anyuka maradna épelméjű, amikor arra kényszeríti egy őrült, hogy válasszon a gyermekei közül, majd éljen tovább a szörnyű döntésével együtt. Ez a helyzet egyszerre elborzasztja, de egyben kíváncsivá teszi az olvasót, hogy haladjon tovább és tudjon meg többet erről az egész helyzetről. Mert mások szenvedését, és mások fájdalmait különleges érzés olvasni, és erre jól rá is épít Samantha King is.

A mesélő a regényben maga Maddie, aki zavaros és kissé lázálomszerű látomásokban próbálja összetenni, hogy mi is történt vele az ikrek születésnapja reggelén, és előtte, mert nincs tisztában mindennel. Az agya egyszerűen képtelen feldolgozni a dolgokat, így próbál újra emlékezni és megpróbálja összerakni az életét és haladni kockáról kockára. A nő visszaemlékezéséből megismerhetjük Domot, akivel az egyetemen ismerkedik meg, majd az ikreket, akik korán érkeznek a kapcsolatukba, ám megtartják őket és erőnek erejével próbálják felnevelni őket. Míg Maddie felhagy a tanári pályával a terhesség miatt, addig Dom nagyon sokat dolgozik, hogy eltartsa a kis családját. Az ikrek napról napra cseperednek és a gyerekek szokványos életét élik.

Az egész család kívülről szokványosnak látszik, ám a felszín alatt ez nagyon nem így van. Dom nagyon sokat dolgozik, sokszor ideges, és ezt a feleségén vezeti le. Maddie nyakára jár Dom öccse Max, aki naplopóként ott lóg náluk, és a gyerekekkel játszik. Az ikreknél viszont úgy tűnik, mintha ódzkodnának már ettől. A kislány ugyanis egyik naprál a másikra megváltozik, és édesanyja megpróbálja kiszedni, hogy miért, de ő ellen áll ennek.

Az állami iskolából még előzőleg Dom magániskolába adja az ikreket, mert szerinte itt kaphatnak tökéletes oktatást, ám az üzlet nem megy annyira jól, az iskola pedig drága.... Megannyi gond, és helyzet, aminek apró morzsáiból összeáll az a különleges massza, amitől semmi sem az, aminek elsőre látszik. Nem is írok többet, mert minden spoiler lenne, és egy krimi esetében ez nem túl épületes.



Értékelés: 5/3.5 


Samantha King különleges pszicho-thrillert, krimit hozott össze, mert végig fenn tudta tartani az izgalmat azzal, hogy visszaemlékezve próbált a főszereplőnk rájönni, hogy mi történt vele és az életével. Sok meglepő dologra derült fény olvasás közben, így bőven lehet szörnyülködni, meg borzongani, de sajnos én túl gyorsan rájöttem a csattanóra, és raktam össze a dolgokat. Szerencsére azért a három nagy fejezetből egynél elég nagy wtf pillanatot kaptam, és ez meglepett. Sajnos a többit kitaláltam, mert valahogy adták magukat, pedig Samantha King megpróbálta félrevinni az olvasót, így engem is. Nem vitatom, hogy nehéz műfaj a krimi, de kicsit több meglepődés jobb lett volna, de a hangulatból ez nem vont le szerencsére.

Érdekes volt olvasni a könyvet, mert ezekkel a visszaemlékezésekkel teljesen olyan volt, hogy mi is azonosulhattunk Maddievel és egészesen meg is sajnáltam. Elég sok mindenen megy keresztül, és teljesen jogosan hiszi magát őrültnek és szar anyának, de ennek az utóbbinak a hangulata nekem teljesen új volt, hiszen még nem vagyok anya. A döntés, amit a nő meghoz elképesztő befolyással van az egész regényre, és a regény hangulatára is, de ez a momentum kellett, még akkor is ha nagyon kegyetlen erről olvasni.

Érzékeny, és nagyon is mai témát dolgoz fel A döntés, amiben az anyaság hatalmas szerepet kap. Maddie életében az ikrek különleges szerepet töltenek be, és erről nagyon jó volt olvasni. Sok mindent feláldozott értük, sok mindent megtett azért, hogy az ikreknek jó legyen, és ahhoz képest, hogy néha gyengének tűnik Maddie, a könyv végére egy erős és állhatatlan anyatigrist ismertem meg benne. Volt a regényben karakterfejlődés, és az utolsó oldalakig történnek meglepetések, amik fenntartják az érdeklődést.

Ha szeretnétek egy izgalmas krimit olvasni, aminek a főszereplője egy olyan anya, akinek érzései a gyerekei és a családi béke fenntartása körül forognak, akkor A döntés tetszeni fog. Nem mondom, hogy könnyű olvasmány, mert rengeteg szörnyűség van a könyvben, de úgy gondolom, hogy erről is kell olvasni, mert felnyitja az emberek szemét.

Szerezd be a könyvet 20% kedvezménnyel innen! 

Nyereményjáték


Samantha King regényének főhőse kis mozaik darabkákból próbálja összetenni, hogy mi történt vele azon a bizonyos napon, ami örökre megváltoztatta az életét. A kirakós játékban most te is részt vehetsz a turné egyes állomásain.

Minden blogon találsz néhány kijelölt betűt és egy kérdést, amire a betűk adják majd a választ. Ha a helyes választ beírod a rafflecopter doboz megfelelő sorában, akkor neked is esélyed van megnyerni Samantha King regényét, A döntést.

Az én kérdésem: Hogy hívják a főhős (Maddie) lányát? 

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek


05.21. Zakkant olvas
05.22. Szembetűnő
05.24. Olvasónapló

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe