Kalapos Éva - D.A.C. 6 - Éretté nyilvánítva

9:52:00 AM




És a kis csapat előtt az élet... A végéhez ért a D.A.c. története, de előtte Flórának és barátainak komoly döntéseket kell hozniuk a jövőjükkel kapcsolatban. Egyetem vagy munka? Mennyit ér a szerelem és a barátság, mennyit a saját célok? Megoldható-e, hogy egyszerre legyen minden a miénk?

A varázslatos sorozat utolsó kötetéről a Blogturné Klub három bloggere mondja el a véleményét. A turné során a Menő Könyvek jóvoltából a regény 1 példányát meg is nyerhetitek.



Kalapos Éva - D.A.C. 6. 

Kiadó, megjelenés

Menő Könyvek Kiadó, 2017

Oldalszám

280

Sorozat 

D.A.C. 


Fülszöveg

… és a kis csapat előtt az élet …

A D.A.C. története a végéhez ér, de előtte még Flórának és barátainak komoly döntéseket kell hozniuk a jövőjükkel kapcsolatban. Egyetem vagy munka? Mennyit ér a szerelem és a barátság, mennyit a saját célok? Megoldható-e, hogy egyszerre legyen minden a miénk?

Az idők változnak, egyvalami viszont soha: Flóra, Zsani, Ági, Ákos, Ginny, Dani és a többiek, a D.A.C. csapata vállvetve küzd az akadályok ellen, sok nevetéssel, sírással és rengeteg szeretettel..

 

Amikor egy sorozat véget ér... 

Nehéz szívvel írom ezeket a sorokat, mert egy viszonylag hosszú sorozat utolsó kötetéről kell véleményt formálnom. És ez bizony nem annyira egyszerű dolog. Emlékszem tisztán, amikor az első D.A.C. könyv a kezembe került rögtön a szívembe lopta magát a sorozat. Olyannyira, hogy egyből elolvastam az elérhető első három kötetet. Sokan mondták, hogy az Szent Johanna Gimi koppintása, de ez egyáltalán nem igaz. A két sorozat annyiban közös, hogy diákokról szól. A szereplők, az írásmód, és az egész történet nem hasonlítható össze. A SZJG-t is nagyon szerettem, és megsirattam amikor véget értek Reniék kalandjai, ám a D.A.C. kötetek nem hasonlíthatok ehhez a világhoz.

Kalapos Éva sorozata tényleg leszámolt a tabu dolgokkal és olyan helyzeteket dolgozott fel, amik minden tinit érintenek, még akkor is, ha nem beszélnek róla. És inkább jobb ilyenről olvasni és a szereplők által átélni, mint mélyen hallgatni. A könyvben említett megoldások és tanulságok helyénvalóak és emberiek voltak. A regények során szó volt a szüzesség elvesztéséről, az első nőgyógyászatai vizsgálatról, előkerült a terhesség és az abortusz témakör, de szó van az iskolai zaklatásról, bullyingről, de olvashatunk a táplálkozási zavarokról, és a drogok rossz hatásairól is. Flóra anyukája elvesztése, a gyász feldolgozása, az egyedüllét, a magány, de a barátok és a közös élmények sem elhanyagolhatók a sorozat egyes köteteiből. Nem papolt a sorozat egyik kötete sem, mindig olyan témák és példák alapján mutatta be a helyzeteket, amik teljesen átlagosak és hihetőek voltak. Szóval minden 14 évtől idősebb tini vegye csak szépen a kezébe ezt a sorozatot, mert egyáltalán nem ciki, és sok tanulságot is leszűrhetünk belőle. Jah és én felnőttként miért olvastam, amikor már túl voltam ezeken? Nekem egyszerűen sok-sok nosztalgikus pillanatot okozott a gimisek története és emellett rendkívül szórakoztató és izgalmas volt minden egyes kötet. Megfelelő humorfaktor és izgulás mindig ott volt az egyes részekben.

Egy szó mint száz: azért sajnáltam, hogy elérkezett az utolsó kötet, de tudom, hogy Flóráék élete a kötet után is "folytatódik" minden olvasó képzeletében és ez így van jól.



Az érettségik, a fehér blúzok, a boroskólák, a vodkadzsúzok 

Részlet a Hiperkarma: Mindenki függ című számáról: 

Flóra és barátai életében eljött az utolsó félév, azaz az előző kötet onnan folytatódik, ahol abbamaradt. A szalagavató bálon járunk és már csak pár hét és le kell adni a felvételi lapokat. Nem egyszerű ez a közel 18 éves kis felnőttek életében, mert néhányuknak fogalmuk sincs, hogy hová jelentekezzenek, vagy éppen mit kezdejenek az életükkel. Az előző kötetből hiányoltam Flóra gondolatait, hiszen mégis csak ő a történet főszereplője, de A nagy döntések nem róla szólt. Az Éretté nyilvánítva viszont az ő harcait (is) mutatja be és teljesen együtt lehet vele érezni. A pályaválasztás és a továbbtanulás nem könnyed téma, de Kalapos Éva nagyon jól dolgozza fel ezt a témát is. Flóra és barátai gondolatai és tettei segítségével többféle nézőpontot megismerhetünk és így mindenki megtalálja a neki szimpatikus döntést. Van aki szakmát szeretne tanulni, van aki művész szeretne lenni, van akit az orvostudomány érdekel, míg van, akit az informatika. Előkerülnek a szempontok, hogy mi miért jó, és persze kapunk olyan szülőket, akik egyet értenek fiuk/lányuk választásával, és vannak akik nem.


Flórának nem csak a továbbtanulás okoz sok álmatlan éjszakát, hanem az is, hogy itt áll a felnőttség kapujában és valahogy át kell lépni, meg kell élni a felnőttéválás dolgait. A D.A.C. társasága rengeteg rázós dolgot élt már meg az együtt töltött éveik alatt, de a mostani helyzet még így is tartogat meglepetéseket, és néhány titkot is mindegyikük számára. Nem szeretnék egyetlen egy spoilert sem elsütni, de annyit elárulhatok, hogy bőven lesznek meglepetések a kötetben, és egyáltalán nem vidámság az egész. De azt hiszem ez nem is baj, mert a D.A.C. egyetlen kötete sem rózsaszín, sokkal életszagúbb ez az egész annál, és ez pont így van jól.





Értékelés: 5/5


Nehéz a lezáró kötetet értékelni anélkül, hogy vissza ne gondolnék az egész sorozatra. Az Éretté nyilvánítva az egyik leghullámzóbb kötet volt érzelmileg (mind nekem, mind szerintem az olvasónak, mind pedig a szereplőknek), de ez pont így volt jó. Flóra, Ági, Ákos, Dani, Ginny, Zsanett végre felnőttek és mindegyikük megküzdött a maga "démonával" ebben a kötetben és döntöttek. Bár a felnőttség már egyikük-másikuk esetében hamarabb is bekövetekezett, de most már legalább papírjuk is van róla és vizsgázhattak és hivatalosan is betöltötték a felnőttkort. Sok embert próbáló helyzetet kaptak már eddig is, de a könyvsorozat utolsó része is bővelkedik ilyen helyzetekben. Volt jó pár vita, és összetűzés, és nagyon izgultam amiatt is, hogy megmaradjon a kis csapat barátsága.

Jó volt olvasni Flóra anyukája és barátnői történeteit, egy kicsit bánom, hogy erre a kötetre kevés tanulság jutott, de még így is fontos "szereplői" voltak ők is az egész sorozatnak, és az utolsó részenk is. Meglepően izgalmas volt, és csak úgy faltam a lapokat. Egyszerűen tudni akartam, hogy kinek hogyan alakul az élete, hiszen az utolsó oldalakon a felvételi eredményről értesülhettünk, így én szó szerint Flóráékkal izgultam.

Ez az izgalom keveredett az én nosztalgikus élményeimmel, hogy én hogyan éltem meg anno a továbbtanulás témát, és rengeteg hasonló gondolatom volt, mint amit most leírva láttam, úgyhogy csak bólogattam, meg mosolyogtam, hogy jééhhhh bár anno én is olvastam volna a D.A.C.-ot (kár hogy akkor még nem volt ilyen sorozat :S). Nagyon hasznos tanácsokat kapnak Flóráék a továbbtanulás témában, így ezért jár a piros pont az írónőnek. Biztos, hogy sok hasonló szituációban lévő fiatalnak segítenek majd ezek a szavak / sorok.

Izgalmas és tanulságos rész volt az Éretté nyilvánítva, nekem teljesen jól megkoronázta az egész sorozatot. Szívemhez nőttek Flóráék egytől-egyig, de jó volt fogni a kezüket és azt hiszem a lezárás is teljesen méltó volt az egész sorozathoz. No spoiler, de hasonló dolgokra számítottam, igaz a végén a szerelmi dráma kicsit sok volt, de a Hullámvasútnak nevezett Flórához ez illett.

Köszönöm a 6 kötet az írónőnek, és a Kiadónak, hogy látott benne fantáziát. Remélem, hogy minél több tizenéves (vagy szülője) szerzi be majd a D.A.C. részeit, mert ezek tényleg a magyar fiataloknak szólnak, róluk és úgy átadva, hogy mindenki megtalálja a kedvenc karakterét vagy élettörténetét benne.
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel innen! 

Nyereményjáték 


Hát ez is megtörtént, véget ért a D.A.C. sorozat! Nosztalgiaképpen a mostani nyereményjáték során a sorozat előző köteteiből találtok egy idézetet. A feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik részből idéztünk.

Az én idézetem: 

– Ginny, ez a tied? – sikkantott fel Zsani, kiemelt a halomból egy élénkzöld darabot, és a csípőjéhez tartotta. – És komolyan nem hordod? Tök jó kis szoknya!
– Az egy felső – vágta rá Ginny szárazon.


A Menő Könyvek jóvoltából 1 példányt sorsolunk ki a D.A.C. utolsó kötetéből.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek: 


05.01. - Sorok Között
05.03. - Zakkant olvas
05.05. - Deszy könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe