Bella Thorne - Autumn ajándéka

8:35:00 PM




Vigyázz, mit kívánsz! Autumn Falls, a suli új lánya nem a legnépszerűbb, hiába szerez barátokat, és hiába beszélget egyre többet a nagyon cuki Seannal. A kezébe kerül viszont egy napló, amibe ha beleírja a kívánságait, azok bizony teljesülnek...

Az imádnivaló regény az egykori Disney-sztár, Bella Thorne életéből merít, és a szép színész-énekesnő az egyik társszerzője.

Kövessétek velünk a turnét, amin a Menő Könyvek jóvoltából 1 példányt ti is megnyerhettek a regényből!



Bella Thorne - Autumn ajándéka

Kiadó, megjelenés

Menő Könyvek, 2016

Oldalszám

280

Fordító

Steiner Kristóf

Sorozat

Autumn 1.


Fülszöveg

Autumn Falls, a suli új csaja. Nem épp a legnépszerűbb lány az Aventura Gimiben. Bár szerencsére szerez magának barátokat, akik jóban-rosszban mellette állnak, az mégsem túl jó jel, hogy kivívja a gimnázium méhkirálynőjének haragját. Sőt, rájön, hogy a fiú, akit kinézett magának, sajnos szintén a gonosz csajokkal lóg. Attól kezdve, hogy Autumn elkezd az érzéseiről naplót vezetni, valóra válnak a legvadabb kívánságai. Vajon ez csak egy furcsa egybeesés? Vagy lehet, hogy a napló képes helyrehozni az életét?  

De ki is az a Bella Thorne?


Sosem hallottam még a nevét, de úgy gondolom, hogy nem az én szegénységi bizonyítványom, hogy harminc felett nem a Disney csatornán szocializálódom. Ellenben mivel szeretem az egykori tinisztárként befutó, de felnőttként megkomolyodó lánykák karrierjét nyomon követni, így utánanéztem a Bella Thorne jelenségnek is. Mint megtudtam, ő az Indul a risza! (jézusom, ez a cím mi a?) című sorozat egyik sztárja YA könyvet írt, így amikor láttam, hogy kihozza a Menő Könyvek kiadó kíváncsi voltam, hogy mekkora lehet ez az őrület, amit Bella okoz. Kíváncsi voltam, hogy lesz-e annyira menő majd a könyv, mint a One Direction fan fictiön történetek, vagy Demi Lovato, esetleg Lauren Conrad YA regényei. Nos mivel előző említetteket nem  olvastam csak hallottam róluk, így nem is tudom mivel összehasonlítani, de az Autumn ajándéka mindenképpen kellemes és szerethető olvasmány volt.


Hogy mennyiben írta maga Bella Thorne azt nem tudom (gyakran szellemírók veszik ilyenkor kezelésbe a regényeket, és a híresség, csak a nevét adja hozzá, mint Zoella esetében), de ez a történet olyan kis cuki volt. Nem is vártam mélyreszántó gondolatokat, csak egy olyan regényt szerettem volna elolvasni, ami szórakoztat, ami kikapcsol, és ami tipikus amerikai ifjúsági regény. Ezt 100%-osan meg is kaptam az Autumn ajándékától, ami egy Autumn Falls nevű 16 éves lány kalandjairól szól.

Autumnot akkor ismerjük meg, amikor elveszti apukáját, és ez miatt kénytelenek Florida mellé költözni, ahol mindig meleg van, és nem messze él tőlük a szenilis nagymama, aki egy idősök otthonában lakik. Autumn, anyukája és öccse elég simán új életet kezd, de a lány a legjobb barátai nélkül nem igazán örül annak, hogy újra iskolába kell járnia. hát. Hiányzik neki az apukája, és ez az egész helyzet, hogy ő az új lány nem egyszerű. Szerencsére gyorsan talál egy-két barátot, és velük jól kijön, de ahogy annak lennie kell a gimiben van egy méhkirálynő, meg egy helyes srác, aki az új lány iránt érdeklődik, mert hát Autumn helyes és okos és hát nah...

Szóval a regény semmiképpen sem mondható klisé mentesnek, de szerencsére van benne egy csavar, amitől kicsit más lesz, mint a tipikus YA regények. A szerelmi és persze a lányok cicaharcok mellé kapunk egy kis spiritualitást is. Autumn nagymamája ugyanis ajándékoz egy különleges naplót a lánynak, amit apukája küldött még halála előtt és ez a napló képes arra, hogy teljesítse a lány kívánságait.Amikor Autumn kíván a naplóban, az egy kis idő múlva az életben is megtörténik. Nem mindig szó szerint, de valahogy igen. És ez mint tudjuk eléggé veszélyes fegyver. Autumn ezt az ajándékot igyekszik normális ember módjára kezelni, de azért szeretné könnyebbé tenni az életét, ami nem egyszerű, mert a naplónak vannak szabályai. Szóval a kívánsággyár nem úgy megy, ahogy azt elképzeljük.

Tini problémák vs normális élet


Autumn egyébként azt hiszem teljesen normális tininek mondható, nem lóg ki a többiek közül. Vannak tantárgyak, amiket szeret, néha nem akar iskolába menni, és csak otthon aludni, szeret csetelni mint a lányok nagy része, de nem pletykál ok nélkül rossz indulatú dolgokat senkiről. Nem bánt másokat, és nem ítélkezik. Helyén van a szíve, és az esze is, így amikor megkapja a naplót nem világbékét kíván rögtön. Persze hibázik ő is, de igyekszik értelmes ember módjára jóvá tenni, és javítani a dolgokon.


A könyvben fontos szerepet kap az iskolai zaklatás, és ezt Autumn testközelből is megtapasztalja, amikor rossz indulatú dolgokat kerülnek fel róla a netre. Az igazgatónőre nagyon mérges voltam, mert kb le se szarta, amikor a lány bement hozzá hogy szóljon, hogy gáz képek vannak róla fent a suli hivatalos oldalán. Az igazgatónő azzal védekezett, hogy bizonyíték nélkül nem gyanúsíthat senkit sem. Persze igaza van, de hogy nem tett semmit sem az érdekében, hogy ezeket eltüntesse, leállítsa, vagy kivizsgálja az nem okés. A 16-17 évesek nem mindig képesek még megvédeni magukat, és szerintem marandó nyomokat okoz valakiben, ha ilyen dolgokba keveredik, főleg ha alaptalan dolgokat állítanak róla az interneten. Az ilyesféle pletykák nagyon veszélyesek lehetnek, főleg hogy a neten bárki névtelenül létrehozhat egy blogot, vagy néhány képet feltehet név nélkül bárkiről, hogy rossz színben tüntesse fel.

Autumn mellett szerencsére ott állnak az új barátai, akikre számíthat, és akik tanácsokkal látják el, hogy hogyan oldja meg ezt a helyzetet. Autumn egy Reenzie  nevű lánnyal is cicaharcba kerül, mert Seannak bejön Autumn, de Reenzie már régóta odavan a a fiúért, és amikor a főszereplőnk különleges könyve / vagy naplója működésbe lép akkor jól összekuszálódnak a szálak. Nyugi, nem lövöm le a poént :) Olvassátok el  a történetet és minden kiderül.


Értékelés: 5/3.5


Kedves és tipikus Disney mese lehetne ez a történet (lehet, hogy ezek nagy része már le is ment Bella Thorne valamelyik sorozatában?), de éppen ezért könnyű kis olvasmány, és szerethető is a maga nemében. Nekem semmi bajom nem volt vele, csak néha húzogattam a szemöldökömet. A zaklatás szál bár hangsúlyos, szerintem nem túlzottan tanító jellegű, és a szerelmi szállal sem tudtam sok mindent kezdeni. Kicsit kezdetleges volt, és bár a történet folytatódik, én azért többet vártam már az első kötettől.

A könyv önéletrajzi ihletésű dolgai (mint a gyász, vagy az iskolai zaklatás) pont azok a témák, amikben Bella Thorne-nak van jártassága. Ő is fiatalon vesztette el apukáját egy balesetben, és őt is csúfolták a suliban diszlexia miatt. Szóval ezek kicsit fájtak, hogy nem úgy lettek feldolgozva, hogy azok fontosabb szerepet kapjanak. A gyászt letudják gyorsan, pedig ez nagyon nem így működik egy tizenévesnél (tudom, mert én is elvesztettem apukámat 11 évesen). Az iskolai zaklatás témát jobban is ki lehetett volna fejteni, nem ilyen módon, ahogy a könyvben volt. Kicsit úgy tűnt nekem, hogy ok, ezeket is beleírták, hogy benne legyen, de nincs kifejtve úgy, ahogy én azt elvárnám, nekem pedig elég bénának tűnt így, pedig ezek fontos dolgok nagyon.

Ettől függetlenül a könyv maga nagyon cuki és kedves történet, és tizenévesen én biztos, hogy rajongtam volna mind az írónőért, mind a főszereplőkért a könyvben és drukkoltam volna, hogy Autumn úgy használja az ajándékát, ahogy azt a legjobban lehet. A suli jó pasiját én is simán el tudtam volna képzelni tiniként, de így felnőtt fejjel sajnos taszított, és a kettejük közötti kémiát sem éreztem. Persze ezt egy ifjúsági könyvben ne is várjam, de azért valami szikra lehetett volna... Autumn barátai J.J, és Amalita és a nagyi viszont jó fejek voltak és viccesek, az ő jeleneteik feldobták a kevésbé érdekes részeket. Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam Bella Thorne első könyvét magyarul, mert a mai tiniknek tud ő még bőven újat mutatni, és szerethető főszereplőjével sokak kedvence lesz majd.

Szerezd be a könyvet innen!

Nyereményjáték:


Mennyire ismeritek a kötet szerzőjét, Bella Thorne-t? A színész-énekesnő számos filmben és tévésorozatban mutatta már meg a tehetségét.

A feladatotok most a következő! Minden állomáson találtok 1-1 képet Bella Thorne valamely híres filmes, vagy sorozatos szerepéből. A feladat, hogy felismerjétek azt, és beírjátok a film/sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Hajrá!



Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




A turnéban résztvevő bloggerek:

10.02. - Sorok Között
10.03. - Deszy könyvajánlója
10.05. - Kelly és Lupi olvas
10.07. - Dreamworld
10.09. - Zakkant olvas 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe