Fiona Barton - Az özvegy

10:40:00 PM


Néhány hónapja jelent meg Fiona Barton krimije, amit a 21. Század Kiadó adott ki. A könyv fedlapján a Glamour idézete szerint "ez a könyv ami kitölti az űrt, amit A lány a vonaton" regény okozott. Nos, én Paula Hawkins krimijét még nem olvastam, de Az özvegy című könyvre még így néhány hónap távlatából is sokszor gondolok.


Fiona Barton - Az özvegy

Kiadó, megjelenés

21. Század Kiadó, 2016

Oldalszám

320

Fordító

Tomori Gábor

Önálló kötet


Fülszöveg

Mind láttuk őt. Glent, a férfit, a szörnyet, ahogy – egy borzalmas bűnügy vádlottjaként – az újságok címoldaláról bámul ránk. De mi lehet az asszonnyal, aki a bíróság lépcsőjén vár? Az asszonnyal, aki a férfi mögött áll?

Jean Taylor élete szerencsésen és átlagosan alakult. Szép ház, kedves férj, Glen, aki minden volt, amire valaha vágyott: az ő sármos hercege. Egészen addig, míg az újságokból bárki megtudhatta: a férje minden gaztettre képes szörnyeteg, maga az ördög… De Glen most halott. Jean pedig elmond mindent, amit tud.


Fiona Barton első regényét az év legjobban várt könyvei közt emlegette az angol és az amerikai sajtó. És nem hiába. Az özvegy napok alatt felkerült a legfontosabb sikerlistákra, pillanatok alatt lett a Sunday Times és az Amazon bestsellere. Eddig 26 nyelvre fordították le, nálunk a világ legtöbb országát megelőzve jelenik meg.

Riporterből a bestseller listák csúcsára


Semmit sem tudtam Fiona Bartonról, de szeretek olyan írónőkhöz nyúlni, akik újnak számítanak a könyvpiacon. Jó néha nem biztosra menni. Persze ebből lehet hatalmas nagy csalódás, mint a Gone Girl esetében, amit azóta sem tudtam elolvasni, és legszívesebben kivágnám az ötödikről a galambok elé a könyvet, mert annyira unalmas volt... Szerencsére Fiona Barton nem Gillian Flynn és a két könyvben max annyi párhuzam vonatható, hogy női főszereplővel készült krimi, ahol a nő visszaemlékszik a múltjára. Mivel A lány a vonaton című könyvhöz sem volt szerencsém, így ehhez sem hasonlítgatnám, majd megteszi az, aki mindkettőt olvasta. Én csak Az özvegyről tudok nyilatkozni, és arról is csak jókat.

Egyébként az vonzott a könyvben, hogy érdekelni kezdett, hogy az előzőleg riporterként dolgozó Barton mit tud letenni az asztalra. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy azért mert jártasak a médiában (vagy akár említhetném a blogolást is) írnak egy könyvet. Sajnos sokaknak nincsenek igazi történeteik, és az egész olyan gyenge próbálkozásnak tűnik. Egyszerű mondatok, egyszerű történetek, amiket lehet hogy ki lehet nyomni egy online oldalra, egy blogra, esetleg megjelenhet egy magazinban, de ezt a polcra feltenni és ebből sikert kovácsolni? Hát az már nehezebb. Óh, és hány ilyen kering a könyvpiacon, biztos ti is kapásból mondtok párat. Szerencsére Az özvegy írónője rácáfol erre.


Nem ismerem Fiona Barton riporteri munkásságát, de Az özvegy egy jó könyv volt. Lekötött, és behúzott, és fogva tartott napokig, amíg olvastam. Sajnos a témája által nem (lehet) vidám, inkább egy fojtogató légkört teremtett olvasás közben, de ez nem zavart. Belesüllyedtem, és napokig Jeanie Taylort láttam, aki megpróbál tovább élni, miután férjét elviszik a rendőrök, amikor őt gyanúsítják egy 2 éves kislány eltűnésért.

A történet szerint ugyanis Glenn Taylor az egyik gyanúsított a kis Bella eltűnése ügyében. A kislány otthonról tűnt el, amikor Bella anyukája éppen nem figyelt oda. A rendőrök nagy erőkkel keresik a kislányt, a nyomok pedig Glennhez vezetnek. Jeanie és Glenn példás házasságban él, a férj és a feleség élete már-már mesésen alakul addig, amíg a rendőrök meg nem jelennek.

Bűnös vagy ártatlan? 


A kérdés, ami végig az ember fejében motoszkál olvasás közben. Ez a két kérdés hatja át az egész könyvet. Adva van egy anya, aki nem figyelt a gyerekére, mert éppen mást csinált. Adva van egy feleség, aki a férjét védi, hiszen ismeri és tudja, hogy nem bántana egy kislányt. És adva van egy férfi, aki tisztességes munkát végez, és nem bántana egy gyereket. Ott vannak még az újságírók is, akik igyekeznek mind az eltűnt Bella anyukájából kisajtolni a szívszorító vallomásokat, és Jeanie-t is sarokba szorítani, hogy nyilatkozzon férje, azaz az ügy fő gyanúsítottjának halála után. Az özvegy nyilatkozik is, és ezzel jól felkavar mindent, ami az évek alatt leülepedett.


Ilyen kis "kedvcsináló" csomagként is lehetett kapni a könyvet - igazi bűnügyi akta és bizonyítékok jártak hozzá. kép forrása: http://www.bookstorefinds.com
Az özvegy szemszögéből olvashatjuk a történetet, ő a fő nézőpont. Megtudhatjuk hogy Jeanie és Glenn Taylor hogyan ismerkedett meg, hogyan lesz a kapcsolatukból eljegyzés, majd házasság és hogyan élnek együtt Londontól nem messze. Jeanie karaktere nem volt túlságosan szimpatikus, amolyan egyszerű nőnek tűnt, aki teljesen alárendeli magát a férjének és a házasságának. Mind Jeanie.nek, mind Glennek vannak furcsaságai, amikre ahogy halad előre a könyv egyre jobb fény derül. Garantáltan a könyv végére mindenkinek meglesz a véleménye az özvegyről és egykori férjéről is.

Az özvegy kifejezetten sötét hangulatú olvasmány (én odavagyok ezekért), de emellett végig fenntartotta az izgalmat. Fiona Barton ért ahhoz, hogy lapról-lapra fokozza az élményt. Először apró dolgokat tudunk meg a karakterekről, a múltból kiindulva, aztán ahogy egyre több minden derül ki a szereplőkről, egyre jobban iszonyodunk mi is olvasás közben. És ez csak egy érzelem, amit a könyv kivált.

Részvétet, szánalmat, szomorúságot és dühöt is érezhetünk olvasás közben, és én szeretem az olyan könyveket, amik érzelmileg hatnak rám. Nem tette hozzám közelállóvá egyetlen egy karakterét sem az írónő, de ez nem volt baj, mert a könyv hangulata elég volt.


Értékelés: 5/4.5 



Jó kis lélektani krimi volt a könyv, amiben végigkövethetjük az özvegy szemén át egy házasság kialakulását, fejlődését, és egy gyilkossági esetet, a gyanúsítottal való együttélés minden nyomasztó percét, és a média követelőzését. A könyv végén pedig egy olyan lezárást is kapunk, amit garantáltan nem felejtünk el egy hamar. Fiona Bartonra érdemes lesz figyelni a jövőben, mert a női szemszögből megírt története számomra erős és hiteles volt. Mind a könyvbeli kegyetlen eset, mind pedig a média nyomasztó szerepe az egész ügyben olyan, amit hiába olvastam el több hete, még sokszor a mai napig eszembe jut.

Ha szeretnétek egy emlékezetes thrillert olvasni, ami érzelmek és kérdések sorozatát váltja majd ki belőled, akkor én bátran ajánlom Az özvegyet!

http://www.libri-kiado.hu/konyveink/konyv/833/Nyari_alom_-_Summer_tortenete
Az özvegy most 20%-os kedvezménnyel beszerezhető a Kiadó webshopjában!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe