Cathy Cassidy - Nyári álom (Csokik és csajok 3.)

10:14:00 PM

Immár Cathy Cassidy Csajok és csokik című sorozatának harmadik részét olvashatjuk a Kolibri Kiadó jóvoltából, mely Summer történetét meséli el. Kövessétek végig az hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhettek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.


Cathy Cassidy - Nyári álom (Csajok és csokik 3.)

Kiadó, megjelenés

Kolibri Könyvkiadó, 2016

Oldalszám

368

Fordító

Angyalosy Eszter

Sorozat

Csajok és csokik 3. 

Fülszöveg

Summer élete a tánc. Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra.
Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre – azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett…
Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja?
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry és Skye után a Nyári álomból Summer történetét ismerjük meg.
Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced?
Talán a Nyári álom főhőse, Summer? Aki igazi balerinaalkatával, hosszú, szőke hajával, kecses mozgásával az egyik legnépszerűbb lány a suliban? Imádja a divatot, de mindig ismeri az ízlésesség határait. Vajon a saját határait is tudja?

Cathy Cassidy Csajok és csokik sorozata eddig sosem okozott csalódást. Az első részben megismert Cherry, majd Skye után újra egy számomra érdekesnek tartott karakter következett. Ő Summer, aki Skye ikertestére és balettáncosnak készül. Mivel gyerekkoromban engem is eléggé foglalkoztatott a balett, bár nem olyan szinten mint Summert, így kíváncsian vetettem bele magam a könyvbe. Vajon milyen lesz majd a táncról olvasni egy ifjúsági könyvben? Vajon tényleg tényleg sikerül révbe érnie majd a tehetségesnek tartott lánynak? Szerencsére Cathy Cassidy könyve mindegyik kérdésemet kielégítette.

Csoki és muffin helyett vér és verejték 


A Nyári álom címével ellentétben egy kicsit borongósra és sötétebbre sikerült, mint a könyvsorozat előző részei. Talán a második történet a maga gótikus, szellem járta világával már meglibbentett valamit az írónő sokszínűségével, de nekem ez a harmadik rész kiemelkedett a többi cukormázzal és porcukorral hintett történet közül. Summer és a táncos megszállottsága olyan mértékben jön elő a történet során, amit néha fájt olvasni, és néha a szíven facsarodott meg miközben olvastam a lány a gondolatait. A történet ott folytatódik, ahol a Mályvacukor égbolt véget ér. A Tanberry lányok anyukája, és Paddy (aki Cherry apukája) végre kimondják a boldogító igent, így esküvőre készül mindenki. Ha valaki csak a harmadik kötetnél kapcsolódik be, akkor az esküvős részeknél jól bemutatja az írónő a családot. Újra felidézhetjük Cherry és Shay kapcsolatát, Honey durcáit, Skye ábrándjait, a legkisebb lány állatszeretetét és persze az édességek és a csokiműhely szerepét. A buli utáni rózsaszín ábránd gyorsan szertefoszlik, legalábbis Summernél, mert megtudja, hogy balettanárnője kiválasztotta, hogy 2 másik lánnyal együtt ő is esélyes arra, hogy megméresse magát, hogy bejusson az általános iskola után Anglia egyik legjobb balettintézetébe. Egyszer már Summer megpróbált egy ilyen iskolát, de akkor annyira félresikerült minden, hogy azóta is nyomásként éli meg a felvételiket... Nem is csoda, hiszen úgy volt, hogy apukája kíséri el anno, ám ebből végül semmi sem vált valóra. Azóta apukájuk elhagyta a lányokat, és bár az életükben, most minden tökéletes, Summer  nem felejti el az egykori traumát.

Ez indítja be főként a lánynál azt, hogy szinte megszállottjává válik ennek a vizsgának, ahol az általa is nagyra tartott balettáncosnő előtt is kell majd bizonyítania. Míg más a tengerparton mókázik, vagy fagyizik a faluban, addig a lány csak gyakorol és gyakorol. A táncosok élete pedig tudjuk, hogy nem könnyű, hiszen rengeteg mindennel meg kell küzdeniük. A testkép és a tükör torz képe pedig az egyik legsúlyosabb probléma.


Test/Ön/Képzavar


Cathy Cassidy azzal, hogy hozzányúlt a táplálkozási zavarok témához engem tényleg meglepett. Össze nem hasonlítható Cherry, és Skye történetével, ahol bár voltak családi gondok és szívzűrök, de azok nem voltak ennyire súlyosak. Itt tényleg belement az írónő Summer kényszeres maximalista önmarcangolásába. Ez főként abban csúcsosodott ki, hogy a lánynak a bizonyítási vágytól, hogy hamarosan felvételizhet a híres balettintézetbe súlyos táplálkozási zavart hoz elő. Nyilván mindenki tudja, hogy leghíresebb balettáncosnők teste vékony, és kecses, így Summer önmaga is ilyen szeretne lenni. Sajnos a lány azt nem látja, hogy ő már ilyen, egyre csak hajszolja bele magát abba, hogy fogyjon még többet és többet. Ez pedig tudjuk, hogy mihez vezethet... Amellett, hogy a súlyosan lesoványodott test egészségügyi tüneteket produkál, a lélekkel sincs ez másként, azon is segíteni kell.

Summer ezen a nyáron eltávolodik mindenkitől, csak a táncnak él, és a gyakorlásnak. A többi testvére és nagymamája, aki neveli őt a nyáron (Summer anyukája, és Paddy nászútra utazik Peruba 2 hónapra) nem igazán látja, hogy mi zajlik a lány lelkében, és testi tüneteket sem veszik eléggé gyorsan észre. Sajnos a mentális betegségben szenvedő emberek nagy része jól leplezi a testi tüneteket, hiszen nagyjából az utolsó pillanatig tagadják, hogy valami bajuk van. Summer esete tökéletes példázza ezt. Azt, ahogy egy tizenéves lány látja magát versenyhelyzetben (a tánciskolában) és a sima iskolában a barátai mellett. Az anorexia, és a rohamos fogyás és a bizonyítási vágy mellett a tinilány szerelmi élete is előtérbe kerül, és végre szerepet kap az előző történetben feltűnt mókamester fiú is. Nyilván nem szeretném elárulni, hogy mi lesz a kettejük sorsa, de annyira finoman vezette be ezt a szálat Cathy Cassidy, hogy nem lehet nem szorítani ennek a párosnak.




Értékelés: 5/4.5 


Jóval sötétebb ez a könyv, mint a sorozat eddigi darabjai, de ez nem feltétlenül hátrány. Sőt! Cathy Cassidy végre bebizonyítja, hogy a mályvacukros tetejű cupcakek után is van élet, és az az élet lehet, hogy nem mindig rózsaszín. Az írónő kemény témába nyúlt bele, amit okosan és mégis tanulságosan vezetett fel Summerrel. A főszereplőnk ebben a könyvben megtapasztalja az örömöt, a bánatot, a kétségbeesést, a kényszerességet, az elveszettséget, és még egy kis románc is kijut minden mellé. Nem egyszerű Summer élete, és hiába hittem azt, hogy ez a lány egy kicsit unalmasabb lesz, majd, mint a nővérei jó nagyot tévedtem.

A balett és vele együtt a tánc szeretete átjárja a könyvet, jó volt ezekről a momentumokról olvasni. Természetesen marad a megszokott vidám és könnyed hangulat a Tanberry családnál, ám Summer gondolatai ezzel szöges ellentétben állnak néha. A lány annyira negatívan állt magához, hogy rossz volt olvasni. Ez miatt nem éreztem azt a felhőtlen boldogságot, és azt, hogy egy-egy bonbon elmajszolása megoldja majd az élet nehézségeit, de mivel a valóság is ilyen, így nem is volt ezért kár.

Több igazi (és sokszor sajnos negatív) érzelem jutott ebbe a kötetbe, de ez csak még emberibbé tette a könyvet, és a szereplőit. Nem lövöm le az utolsó oldalakat, mert az nem lenne fair, de bőven tartogat meglepetéseket az írónő. Cathy Cassidy majdnem hozza a tökéletest, végig fenntartotta a figyelmemet, de azért kicsit hiányoltam azokat a csokikat. Persze szó esik néhány édességről, de ezek mind ellentétesek Summer diétájával így csak negatív dolgok miatt kerülnek képek a sütik. És ha már sütik, akkor muszáj szót ejteni Summer családjáról. Valahogy úgy tűnik, hogy mindenki mintha magával lenne elfoglalva, és a másikkal kevésbé törődik. Skye el van foglalva egy fiúval, Honey a balhéival, Coco a kis állatkáival, Cherry a fiújával, a szülők nászutaznak, a nagymama meg csak azt nem veszi észre, hogy az egyik unokája sosem eszik szinte. Nekem fura, hogy a család ennyire szeretetben él, aztán pedig ilyen dolgok megtörténnek. Persze Summer is tesz az ellen, hogy ne tűnjön fel az étkezések megvonásával, de azért nah...

Sokszor elgondolkoztam a történet olvasása közben, úgyhogy Cathy Cassidy most is egy nagyszerű könyvet hozott össze, ami nagyon tanulságos, és amit érdemes a szülőknek is a kezükbe venni, mert a táplálkozási zavarok nagyon fontos témái a kamaszkornak. Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szerette a sorozat első darabjait: igaz most kevesebb a cukormáz és a színes cukorka a Nyári álomban, de ez csak jót tesz neki.

http://www.libri-kiado.hu/konyveink/konyv/833/Nyari_alom_-_Summer_tortenete

Blogturné extra: balettes mozgóképek












Nyereményjáték


Summer életében fontos szerepet játszik a balett, ezért arra gondoltunk, hogy olyan könyveket kitalálnotok, melyekben szintén a balett van középpontban. Segítségül megadunk a borítóból egy részletet. A Rafflecopter megfelelő sorába (értelemszerűen a blog nevéhez tartozó sorba) a könyv íróját és címét várjuk.



Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek

07/11 CBooks
07/15 Dreamworld
07/17 MFKata gondolatai

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe