Varga Bálint - Amit végleg kitörölnél

9:13:00 PM


Újabb eltűnés, újabb balhék, ráadásul főhőseink újra menekülni kényszerülnek… De vajon hogyan és miért kerülnek megint zűrbe a Váltságdíj nélkül fiataljai? Az előző kötetben megismert Zsófi, Doma, Max és Zoli hiába tért vissza az emlékezetes emberrablás óta a megszokott környezetében a balhék nem kerülik el őket. Ezúttal Zoli és Zsófi kerül főszerepbe, és a csapatnak is ketté kell válnia.

A Blogturné Klub 3 bloggere újra elkísérte a 4 kamaszt, hogy együtt oldjuk meg velük ezt a kontinenseken is átívelő rejtélyes ügyet. Ha te is velünk nyomozol egy kicsit, akkor a turné végén esélyed lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.



Varga Bálint - Amit végleg kitörölnél 

Kiadó, megjelenés

Kolibri Könyvkiadó, 2016

Oldalszám

476

Sorozat

Váltságdíj nélkül 2.

Fülszöveg

A Váltságdíj nélkül című kötetből már jól ismert négy fiatal, Doma, Max, Zoli és Zsófi élete egy nap fenekestül felfordul. Zolit összeverve találják a lakásán. A brókerbotrány károsultjaitól tíz napot kap, hogy előteremtsen száztízmilliót. Zoli és Max elindul, hogy felkutassa Zoli apját. Zsófi nyomtalanul felszívódik, Doma a lány keresésére indul. Hová tűnt Zsófi, és hol bujkál Zoli apja? Vajon sikerül a fiúknak mindenkit megtalálni? És honnan lesz nekik száztízmilliójuk?!

Varga Bálint előző könyve nekem nagyon bejött. Megszerettem a 4 fiatalt (Zsófit, Domát, Maxet, és Zolit) akik egy elrablásos, menekülős történetbe csöppentek egy osztálybuliból. A 4 kamasz kénytelen volt összefogni, és túljárni a szerb maffiózók agyán, ami valljuk be nem is annyira egyszerű, főleg ha egy idegen országban vannak telefonon és pénz nélkül. De sikerült nekik úgy ahogy, de ahelyett, hogy megnyugodhatnának újabb zűr van kilátásban.

A magyar valóság megelevenedik


Az Amit végleg kitörölnél a jelenkorban játszódik, így vannak benne olyan dolgok, amik nemrég a mi országunkban is megtörténtek. Elég csak a Quastor csődjére gondolni és annak a sok embernek az elúszott pénzére. A könyvben Praetor bróker cég van, ahol egykoron Zoli apja is dolgozott. De aztán eltűnt, és a cég is bukott és rengeteg ember nem kapta meg a pénzét. Ismerős igaz? Simán lehetne egy történt a mi korunkból is.

Akárcsak az, hogy Zsófi beteg apjának szeretne segíteni ezért Pestre hozatja Székesfehérvárról kezelésre, vagy akár csak az, hogy Doma anyja delérium tremensben szenved, vagy hogy Maxot nagymamája neveli, aki nem igazán figyel rá. Vagy ott vannak a Kisöregék, akik egy ócska Skodával járnak és ott spórolnak, ahol tudnak. Szóval a magyar valóság nem is lehetne élénkebb, és ismerősebb. Vannak még a könyvben sikkasztó politikusok, a brókercégbe bepalizott celebek, sumákolós postás, két ajtós szekrény rosszfiúk, alkoholista nyugdíjasok, és kedves ismeretlenek.

Két road trip, kétszer két emberrel


Az Amit végleg eltöröltél könyvről nehéz spoilerekben írni, de ez is hasonló road trip lesz, csak ezúttal 2 szálon folytatódik a történet, hiszen a csapat ketté vált. Doma és Zsófi marad itthon Magyarországon, de menekülniük kell Mór mellől, ahol Zsófi bújt el üldözői elől, míg Max és Zoli Londonban bolyong a Sohóban. Szerettem, hogy az író ismeri mind az országot, mind Budapest, mind Londont, mert olyan érzékletesen írta le a helyszíneket, hogy úgy éreztem, hogy én is ott vagyok. Hogy Londonban metrózom, és buszra szállok hogy elvigyen Twickhambe, itthon pedig Mór felé gyalogolok a pusztában, és Budapesten metrózom, meg villamosra szállok, hogy elmenjek egy kis pesti lakásba, ami csak egy galériából áll, de ott legalább békesség van a menekvőknek.


Egyszóval a 4 főszereplővel izgultam, hogy vajon meg tudják-e oldani ezt az ügyet, ami mindegyikük idegeit megviseli így vagy úgy. Mondjuk nem kell őket félteni, mert nem hülye gyerekek és mindegyikükkel az élet elég keményen bánt már, és nem ijednek meg semmitől. Igaz a kemény álca mögött bőven van sebezhetőség, és pont ettől maradtak emberiek is.

 



Értékelés: 5/4.5


Újra hozta Varga Bálint a Váltságdíj nélkül színvonalát, és ezt örömmel vettem. Ha lehet azt mondani, akkor a figurái most még felnőttebbek voltak, még emberibbek, és még többet kapunk mindegyikük sorsából. Az Amit végleg kitörölnél című részből nekem Zsófi volt a kedvencem, és Doma, valahogy ők most jobban kiteljesedtek, mint az első részben, vagy hangsúlyosabb szerepeket kaptak itt.
forrás: giphy


A helyszínek és a hangulat (gondolok itt a Sohó beli rock koncertre, vagy a budapesti sétákra) most is kitűnő volt, ráadásul a történet kellőképpen izgalmas volt ezek mellett. A könyv mostani "főgonosza" annyira nem volt félelmetes, ráadásul én gyorsan összeraktam a képet, ami ezzel kapcsolatos, de azért maradtak meglepetések szerencsére olvasás közben, főleg a londoni részek okoztak nagy "Aha" - pillanatokat.

Ha szerettétek az első részt, akkora második is kötelező lesz! Varga Bálint figyelemmel tudja tartani az olvasót, nem tesz világrengető dolgokat, de hangulatot teremt és a története tényleg mai, tényleg olyan mintha a szomszédunk kamasz gyerekeiről szólna. Mert miért is ne? Ok, a sikkasztásos ügyekbe ritkán keverednek kamaszok, de én ezt elnézem a történet kedvéért :)

Nyereményjáték

A történet fiú szereplőinek életében fontos szerepet kap a pizza. A nagy beszélgetések, és a tervek egy-egy pizzásdoboz felett születnek, és bizony ennél több is van az olaszok kedvenc tésztája mögött. Persze azt nem áruljuk el, hogy mi, de a könyvben fontos lesz ;) A ti feladatok az lesz, hogy a 3 bloggernél felismerjétek néhány hozzávalóból a pizza neveket. Tudjátok, amiben sonka, gomba, kukorica van azt a legtöbb étlapon Songoku néven említik.

Ha jó vagy a pizzákban, akkor a turné végén neked is lehetőséged lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét. Pizzázásra fel!



Az én pizzám hozzávalói: paradicsomszósz, paradicsomkarika, oregano, mozzarella


Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turnéban résztvevő bloggerek


06.07. Deszy könyvajánlója
06.09. Zakkant olvas
06.12. Dreamworld   

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe