Ferenczi Szilvia - A pormanó felbukkan

11:33:00 PM


Nemrég jelent meg Ferenczi Szilvia első mesekönyve, A pormanó felbukkan. A gyönyörű illusztrációkkal ellátott műben a kis Vili és a rosszcsont kis pormanó közös kalandjairól olvashat szülő és gyermek egyaránt.
A szórakoztató mesekönyvet a Blogturné Klub hat játékos kedvű bloggere vette a kezébe. Éld át te is velünk az élményt, és ne felejts el játszani sem, hiszen a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három könyvet is kisorsolunk.

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó

Illusztrátor

Ráduly Csaba

Önálló kötet


Fülszöveg

Éjjel Vili furcsa neszt hall a szobában, és egy meglepő lénnyel találkozik: a pormanóval. Az új lakó a legváratlanabb helyeken bukkan fel, csámcsogva eszik az ágy alatt és tiltakozik a fürdés ellen. A kis bajkeverő Vilivel tart az iskolába, de bizony ott nyoma veszik. Nincs mese, meg kell menteni! A kéményseprű és az ereszlakó siet a fiú segítségére. Érdekel, hogy lehet kijutni egy porszívóból? Hogy lehet kötélugrást tartani egy kémény belsejében? Hogy lehet feltűnés nélkül felmászni egy tanár fejére? Izgalmas kalandok, sok nevetés és kedves kis lények várják a gyerekeket ebben a vidám történetben.
Mesét olvasni mindig jó dolog, főleg ha magyar az írója, hiszen ezek közelebb álltak mindig is hozzám. Mert én az a kislány voltam, aki a János Vitézen, Lázár Ervin történetein és Benedek Elek meséin nőtt fel, így mindig is előnyben részesítettem a magyar írók meséit.

Legutóbb Róbert Katalin Naláviáról szóló mesekönyvét olvastam, ami bár az idősebbeknek szólt (10-12 éveseknek), én most egy kicsit lejjebb tendáltam az örökké gyermeki énemet. És ha már itt tartunk, akkor be kell valljam, hogy ez egyáltalán nem jött ki rosszul. A pormanó felbukkan című mesét nagyon szerettem és imádtam lapozgatni a könyvet, mert nagyon szuper illusztrációk vannak benne, amik Ráduly Csaba keze munkáját dicsérik.

A történetünk főszereplője Vili egy átlagos kisfiú, akit egyik nap egy különleges lény látogat meg. Ő a pormanó, aki csak úgy előbukkan a fiú szobájában, és egyből belecsapunk a kettőjük kalandjaiba. Vili az elején csak érdeklődik az új barátja életéről, a Pormanó pedig szívesen mesél neki. Sőt! Egyenes büszke rá, hogy ő egy különleges lény, aki most egy kisfiúval lóg és haverkodik. Ezt a kapcsolatot pedig Ferenczi Szilvia nagyon kedvesen és végig érdeklődést feltartva mutatja be.


Vili és a Pormanó aranyos páros, és még akkor is ők kerülnek a középpontba, amikor már több szereplő is felbukkan még a mese színterén. A kéményseprő és az ereszlakó, de még a szemétledobó is érdekes lények voltak, de engem végig a Pormanó figurája kötött le, és hát ez nem is csoda, hiszen ő van a legjobb kidolgozva a könyvben. A Ráduly Csaba kedves rajzai annyira visszaadják a képzeletemben élő alakot is, hogy elmondhatom, hogy szerintem tökéletes illenek egymáshoz az írónő történetei, és az illusztrációk, és ez így van rendben.

A történet szerintem végig izgalmas volt, bár az iskolás részekből néha egy kicsit sok volt, de végül is érthető, valahol ki kellett domborítani a kis lények "tudását" és életét, ha Vili szobája lett volna csak a terep ez kevésbé sikerült volna.



Értékelés: 5/4.5 

Ferenczi Szilvia mesekönyve kedves, és könnyen fogyasztható a 8-10-12 éveseknek is. Sőt! Ha majd lesz gyermekem, akkor vidáman és szívesen fogom felolvasni neki a történetet, és másodszorra sem fog majd csalódást okozni. Sima mesekönyvként kicsit hosszúnak éreztem a történetet, de csak azért, mert belegondolván én gyerekként a rövidebb sztoriként rajongtam. Így felnőtt fejjel A pormanó felbukkan két részletben, de akár egyben is simán végigolvasható egy délután alatt.

Szórakoztató, kedves és mindenképpen tanulságos kis történetről van szó, amihez Ráduly Csaba rajzai telitalálat volt. A Pormanó és Vili tökéletesen meg volt rajzolva és bár én elbírtam volna még néhány teljes oldalas illusztrációt még a lapok közé (gondolva a kíváncsi gyerekekre) ezenkívül semmi hiányérzetem nem volt a könyvvel kapcsolatban.

Szeressétek ti is a Pormanó, és Vili kalandjait, mert ez a magyar mesekönyv méltán megérdemli, hogy  hogy ott legyen minden az életre kíváncsi és nyitott gyermek polcán.

http://www.lira.hu/tradetracker/index.php?tt=4784_12_179192_&r=%2Fhu%2Fkonyv%2Fszepirodalom%2Fgyerekirodalom%2Fmesek%2Fa-pormano-felbukkan 


Nyereményjáték:

Mennyire ismered a meséket? A mostani játékunk során a mesés tudásod kell latba vetned, hogy megnyerhesd a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyv egyikét!

Minden állomáson egy híres mesehősről találsz képet, akinek a nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Az én keresett mesehősöm a következő:



(A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni, a nyertes ha a sorsolás után 72 órával nem jelentkezik, sajnos új győztest kell sorsolnunk)


a Rafflecopter giveaway




A turnéban résztvevő blogok:

02.03. - Szembetűnő
02.05. - Media-Addict.hu
02.09. - Dreamworld
02.11. - Zakkant olvas
02.12. - Deszy könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe