Róbert Katalin - Kezdjetek el élni!

9:01:00 PM


Róbert Katalin lebilincselő története szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé. Ismerd meg a főhősöket, járd velük végig az utat, akik közel a harminchoz úgy döntenek, végre elkezdenek élni, szívből, igazán!

Tarts velünk a blogturnén, éld át velünk az élményt, és ne felejts el játszani, hogy a tiéd lehessen a három nyereménykönyv egyike!


Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!

Fülszöveg:  

"Meg kellett hoznom egy döntést, és ezt most egyedül kell végigcsinálnom. Ha fontos vagyok neked, tiszteletben tartod, hagysz nekem időt, és megvárod, amíg én jelentkezem." Marci mindössze ennyit ír a feleségének, barátainak és az édesanyjának, amikor kilép a lakása ajtaján, hogy megtegye azt, amire már évek óta készült. Mint a gyámkő, ha kimozdul a helyéről, szerettei életében olyan omlást jelent az eltűnése.

Vajon mit kell feladnia feleségének, hogy visszakaphassa régi életét? És a többiek? Mihez kezd nélküle a sodródó Zsófi, mivel kell szembenéznie a meleg Vencelnek, és mire döbben rá Margó, aki talán az életét is feláldozná a gyermekeiért?
 

Egy biztos: dönteniük kell. Visszatérnek a biztonságos, de zsibbasztóan szürke hétköznapokhoz, vagy elkezdenek végre élni – mielőtt túl késő lenne?

Róbert Katalin lebilincselő története szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé.
Kik vagyunk? Mit tehetünk, ha az életünk új utakra hív?


Megfogadtam a Szívből, színből igazán után, hogy jobban figyelek Róbert Katalin művei, mert magával ragadott, ahogy az emberi sorsokat ábrázolta a Szívből, színben. Amikor elolvastam a Kezdjetek el élni! fülszöveget már tudtam, hogy ezt is szeretni fogom. Mert Róbert Katalin tényleg képes arra, hogy olyan történeteket vessen papírra, amik nagyon emberiek és bárkivel megtörténhetnek. Míg az előző könyvben voltak idegesítő szereplők (főként a lány karakter), addig ebben a kötetben mindenkit megértettem, a céljaik és vívódások nagyon is emberiek és valóságosak volt.

A főszereplőnk Marci, akiről a könyv elején sokat nem tudunk meg, csak annyit, hogy együtt él Barkával, feleségével és informatikai vonalon dolgozik egy amerikai cégnél. Marci barátai is helyet kapnak a történetben, az ő gondolataikba és sorsukba is betekintést nyerünk. Ott van Zsófi, aki a házas férfiakra hajt és Vencel, aki meleg, és Barka kollégájával Gáborral él együtt. Pluszban még ott van még Margó, aki Marci édesanyja és egy középkorú nő, aki a megszokott és unalmas életét éli Marci apjával, és még mindig azon siránkozik, hogy régen nem döntött másként egy fontos eseménynél.

Minden szereplőnknek megvan a maga keresztje, és cipelni évek óta. A regényben az első néhány oldal után azt kapjuk, hogy Marci eltűnik, de előtte mindenkinek hagy egy-egy levelet, és üzenetet, hogy eltűnik, mert egy fontos dolgot kell megtennie. Nem szeretnék spoilerezni, hogy mi ez, nyilván az olvasó sem tudja meg, csak sejti, hogy mi lehet. Róbert Katalin ugyanis olyan csavart vitt bele a történetbe, hogy visszafelé haladunk az időben, és olvashatunk egyre-másra mindenkitől egy-egy fejezetet. Megtudjuk szépen visszamenőlegesen évről-évre, hogyan él együtt Marci és Barka, mi történik Vencellel és a könyvesboltos melójával, és hogyan kerül kapcsolatba Gáborral, és persze Zsófi életét is jobban megértjük, hogy miért is vadászik nős férfiakra és Margó egykori még kevésbé fásult énjét is megismerjük és persze a családi titkot is, amiről elméletileg senki sem tud rajta kívül...

Furcsa volt, hogy visszafelé haladunk az időben, néha ugorva a jelenbe, és a Marci nélküli állapotokba, de ez a formátum jól megértette velem a miérteket, és azt az egész dolgot, amit Marci eltervezett. És azt kell, hogy mondjam, hogy igazat adok neki és meg is értem. De Barkát, és Zsófit is, és Vencelt is. Jaj, annyira nehéz spoilerek nélkül beszélni erről a sorsfordító dolgokkal tele lévő könyvről.

Értékelés: 5/4.5

Érzelmek, döntések, kétségbeesés, bizonytalanság, szerelem, szenvedély, karrier, elhivatottság, magány, csalódás, motiváltság, közös döntések, féltékenység, fájdalom, és a múlt helyrehozhatatlan hibái és a jövő kiszámíthatatlan, de izgató újdonságai. Nagyjából ezek mind benne vannak a könyvben, és pont ezért volt jó. Mert az élet ilyen, tele van ilyen dolgokkal, főleg ha 10 év távlatából nézünk egy-egy emberi sorsot.


Jó volt, hogy Róbert Katalin ezúttal felnőtt szereplőket hozott a történetbe. Margó aki már 50 felett van, meg Gábor a kiszámítható és okos 40 éves kémia tanár, vagy Barka az irodalomtanár, aki már 30 éves, akárcsak Marci, aki informatikával foglalkozik. És persze ott van Zsófi, aki titkárnő, és Vencel, aki szintén 30 körüli, de 5 éve egy könyvesboltban tengődik, mert anno nem fejezte be a közgázt. Ezek az emberi sorsok olyanok, mintha a szomszédainkról szólnának, a barátainkról, vagy éppen rólunk. Mindenki itt-ott magára ismerhet bennük és ha ez jól van eltalálva, akkor fejbe vágja az embert. Rám megint ilyen hatással volt Róbert Katalin, úgyhogy köszönöm neki az élményt. Szeressétek a Kezdjetek el élni!-t! Sajnos a cím nekem már annyira elcsépel, ahogy a regénykezdő Anna és a barbik Márti dalának sorai is, mert annyit nyomatták anno mindenhol, hogy már lerágott csont lett nekem, pedig 5-6 éve mikor Annáék elkezdték játszani a koncertjeiken még én is odáig voltam érte. A címtől (ami illik a tartalomhoz) eltekintve nem tudok belekötni a könyvbe, muszáj kiemelnem, hogy Budapesten játszódik és ezek a leírások még jobban a szívembe találtak.

Magyar valóság, magyar emberek, tanulságos történetek, nekem ez volt a Kezdjetek el élni!.

Nyereményjáték:

A regény egyik főhőse egy könyvesboltban dolgozik, és gyakran találkozik lehetetlen vásárlói kérésekkel, amikor egy-egy rövid leírás alapján kéne kitalálnia, melyik könyvet keresi az illető. Most kiderül, hogy Te milyen lennél egy könyvesboltban! Íme, öt regény, ahogy egy vásárló kérné. Felismered mire gondol? Ha igen írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert!

 “Megvan az a fekete könyv? Piros pötty van rajta, meg egy színes szív. Asszem három árva testvérről szól”


A kiadó sajnos csak magyarországi címre postáz. A győztest e-mailben értesítjük, amire 72 órán belül választ várunk, különben sajnos újra kell sorsolnunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban részt vevő bloggerek:

12.05. – Media-Addict.hu
12.12. – Deszy könyvajánlója
12.20. – Kelly & Lupi olvas
12.27. – Szembetűnő
01.02. – Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe