David Walliams - Köténycsel

10:04:00 PM


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik David Walliams Köténycsel című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt a Dennis nevű átlagos fiú nem átlagos kalandját, amely megváltoztatja az életét és kirángatja őt a szürke hétköznapokból. A út vicces lesz, telve bonyodalmakkal, átveréssel, ruhákkal és focival.

Az út első napjára 2015. október 9-én kerül sor, majd ezt követően minden másnap, más és más blogger segítségével ismerhetetitek meg a Dennis körüli fennforgást. Eközben persze érdekességgekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Köténycsel című könyvből.


David Walliams: Köténycsel 

Fülszöveg:

Ez a könyv egy Dennis nevű fiúról szól, aki egy hétköznapi házban, egy hétköznapi városban található, hétköznapi utcában lakik, és bizony nem sok jóval kecsegteti őt az élet. Vannak azonban álmai és mikor belevág, hogy megvalósítsa őket, egy csapásra minden megváltozik.  Dennis történetét olvasva nevetünk és sírunk. De ha egyszer megismertük ezt a különleges fiút, soha többé nem felejtjük el. Dennis más volt. Már hallom is, ahogyan azt kérdezitek: de miben volt más, mint a többiek? Nos, egyelőre nem árulom el, de a könyv címéből megpróbálhatjátok kitalálni.
A Gengszter nagyi és a Milliárdos fiú sikerszerzőjének első regénye szokatlan, szókimondó és vicces, mely a gyermeki és a felnőtt szívhez (és a rekeszizomhoz) szól. Az első kiadás óta a Köténycselt 25 nyelvre fordították le, és csak az Egyesült Királyságban több mint 600 ezer példány fogyott belőle.


Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.
ISBN: 9786155501517
Oldalszám: 224 oldal
Fordító: Vereckei Andrea

David Walliams nevéről bevallom én csak most hallottam először, így a sikerszerzők rész kicsit megijesztett a fülszövegben. Ez mindig olyan sokat ígér, és nagy elvárásokat támasztok az olvasás előtt, ami nem mindig jó ómen, már a csalódásokat tekintve. Itt szerencsére nem történt semmi ilyesmi, a Köténycsel ziccerei ott találtak be, ahol kellettek. Óh, és igen, meg kell jegyeznetek nektek is David Walliams nevét, mert érdemes!

A Köténycsel főszereplője egy tizenéves fiú, aki tényleg különleges. Nem abban, hogy édesanyja elhagyta, és apukája nem foglalkozik vele, sőt, még a bátyja sem. Hanem abban, hogy a világot látja. Dennist nem a fiús dolgok érdeklik. Bár szívesen focizik, legjobb sulis barátja egy fiú, Dennist mégis inkább a női magazinok foglalkoztatják. És nem azok, amikben meztelen csajok vannak, hanem azok, amikben a divatról van szó. Dennist a női ruhák érdeklik, a modelleken viselt ruhákat csodálja, és elképzeli, hogy milyen lenne, ha ő felvenné őket.


David Walliams úgy vezet be minket a transzszexualitás világába, hogy egy percig sem érezzük magunkat kellemetlenül, vagy előítéletesen, hiszen ez egy gyerekkönyv, Dennis pedig egy olyan gyerek, akiről nem dönthető el még, hogy milyen vonzódású, egyszerűen csak más mint a többiek. A fiú egyik nap megismerkedik Lisával, a lány a gyújtóbomba, ami beindítja a fiúnál azt, hogy ő tényleg más, mint a többiek. Lisa és Dennis szívesen lóg együtt, divatmagazinokat olvasgatnak, ártatlan kis szórakozásként, ám egyszer csak eljön a fordulópont. Egy nap Lisa rábeszéli a fiút, hogy próbálja fel a ruháját, és itt Dennisben átszakad egy gát. Jól érzi magát női ruhában, így belemegy abba, hogy egy kis időre másnak adja ki magát. Egy napig ő legyen Denise, a fura francia cserediák, aki új az iskolában és akit körbe kell vezetni. Denise csinos és feltűnő lány, sminkkel, magassarkúban és senki sem veszi észre a "cserét".

Dennis ebbe az új karakterbe menekül az otthoni gondok elől. Felszabadultnak érzi magát, csinálhat végre valami olyan dolgot, ami titkos, és ami végre olyan, amire ezidáig vágyott. Furának tűnhet ez így leírva, de az írónak valami olyan szakavatott tehetsége volt abban, hogy mindezt olyan humorral és vicces helyzetkomikumokkal adja át, hogy olvasás közben végig mosolyogja az olvasó a könyvet. Én legalábbis így tettem.

Természetes Dennis nem lehet örökké Denise, és ahogy annak lennie kell lesznek következményei az átöltözős/beöltözős mókának, így megtapasztalhatjuk közvetlen közelről, hogy milyen az, amikor valakit azért közösítenek ki, mert másként viselkedik, mint a többiek. Mint ahogy a világ elvárja, mint ahogy a többi ember jónak tartja. Ez persze nem rosszabb, mint bármi más emberi döntés, de mégis sokan nehezen tudnak ezzel megbirkózni. A legnagyobb csatát a szigorú és komor apukával kell megvívnia a fiúnak, aki azt hiszi, hogy tiltással mindent el lehet érni. A férfi szerencsére a könyv végére megváltozik, de nem megy minden zökkenőmentesen és a kettőjük között lévő viszony nagyon jól be van mutatva a regényben. Mint ahogy Dennis barátai véleményét is megismerhetjük a történtek által. Sőt! Zseniális mellékszereplők (tanárok, újságárus fickó) segítségével bontakozik ki a könyv végén valami olyasmi, ami bár néhol giccsesnek mondható, mégis tele van tanulsággal.

Értékelés: 5/4

David Walliams majdnem tökéletes gyerekkönyvet írt az elfogadásról, a másságról mindezt úgy, hogy azt a felnőttek is élvezhetik. Hiába vagyok Dennistől majdnem húsz évvel idősebb néhány órácskára én is diák voltam, és vele élhettem át azt, amikor egy a hernyóból pillangó születik.

Az író humora nem mondható megszokottnak, mondatnám úgy is, hogy kell hozzá egyfajta "közös rezgés", mert ez a fajta stílus és a viccek nem mindenkinek lesznek ütősek. Ez mellé párosul Quentin Blake karikatúrái, amik szerintem jól kiegészítették a regényt és a cselekményt, de nem szokványosak. Senki se várjon tökéletes kidolgozott karaktereket (arra kevés volt az idő, hogy mindenkit jól megismerjünk a főszereplő mellett), ahhoz ez a regény túl rövid volt szerintem. De nem baj ez, amit kaptam a szereplőkből és a sztoriból bőven elég volt. Gyorsan olvasható, szerethető olvasmány a Köténycsel.

Sajnos a könyv vége nekem egy kicsit túlzottan happy endes volt, túlzottan sok volt ez a "fogadjuk el egymást és álljunk ki a másokért" téma, de ettől függetlenül nem mondanám rossznak, csak én Walliams helyett nem nyomtam volna ennyire meg a végét, ahogy az a csövön kifér. Harsány volt, és túlzottan sok, de legalább hatásos, amolyan, filmszerű.

Mindenképpen kell egy ilyen könyv a gyerekek kezébe tizenévesen, hogy rájöjjenek a világ nem csak feketéből és fehérből áll, hanem vannak emberek, akik mások mint a többiek. Az elfogadás tankönyvi példája a Köténycsel, és pont ezért jó és hasznos olvasmány a kicsiknek és a nagyobbaknak is. Felnőtt fejjel is tartogat humoros részeket (én sokszor kacarásztam rajta), és bevallom én sokat forgattam a nem mindennap illusztrációk miatt is. Blake néha oldalakon keresztül rajzolt egy-egy szituációt és úgy érzékeltette pl a  gúnyos nevetést, hogy sok-sok hangutánzó betűvel nyomatékosította oldalakon át. Nem mindennapi módszer ez, viszont szerintem eléggé felhívó erejű és hatásos is.

Egy szó mint száz tizenéves gyerekek kezébe kell adni ezt a könyvet, de előtte el kell szépen olvasni felnőtt fejjel is, mert még nekünk is mond újat. Hajjjajjj, de még mennyit!


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Rendeld meg a kiadótól akciósan a könyvet!








Blogturné extra: A könyv illusztrátora

Quentin Blake Londonban született 1932-ben. A férfi mindig is illusztrátorként kereste a kenyerét. Részt vett a Nemzeti Szolgálatnál, majd a Chelsea Art Schoolban fejezte be tanulmányait. Több mint 20 évig ő volt a Royal College of Art vezetője. Az első igazán nagy sikerei 1986-ban jöttek, amikor a Punch és a The Spectator magazinok leközölték műveit. Blake legszívesebben gyerekkönyveket illusztrál. Pályatársai: Russell Hoban, Joan Aiken, Michael Rosen, John Yeoman és a leghíresebb, Roald Dahl is zseninek tartották/tartják. 

Blake illusztrálta a Karácsonyi ének című híres mesét, de saját mesekönyvei is megjelentek. Leghíresebb mesealakjai Magnolia és Mrs. Armitage.



Stílusa egyből felismerhető, és ezzel egyre híresebb és híresebb lesz az évek során. Műveit a National Gallery, a British Library és a Musée du Petit Palais (Párizsban) is kiállítja. Rengeteg elismerést és díjat gyűjtött már be az évek során. Megnyerte a Whitbread Awardot, the Kate Greenaway medál tulajdonosa, Emil/Kurt Maschler díj és a nemzetközi Bologna Ragazzi díj nyertese. 2002 -ben Hans Christian Andersen nevével fémjelzett illusztrátorok versenyén is győzött. Sőt! 2014-ben a francia érdemrendet is kapott, holott nem francia születésű. 2015-ben London díszpolgárává választották, mert sokat tett, hogy megszerettesse a gyerekkel az irodalmat.

Még több érdekességet itt olvashatsz róla! 



Nyereményjáték:

Dennis átlagos életében nem átlagos módon nagy szerepe lesz a divatnak. A Vouge magazint lapozgatva híres tervezők alkotásaival ismerkedhet meg, akikről már talán ti is hallottatok. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő képek és leírások alapján kitaláljátok, hogy melyik híres divattervezőre gondoltunk, majd a teljes nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Kalandra fel!

Ha kitaláltátok mind a négy híres divattervező nevét, esélyetek nyílik megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott Köténycsel című regény három példányának egyikét!


Az én kitalálnivalóm: Zsidó-magyar bevándorlók gyermekeként született Bronxban, 1942-ben. Egy gyerekkori barátjával, Barry Schwartzcal indította el első vállalatát 1968-ban. Először kabátokat és ruhákat gyártottak, később a divattervező parfümbirodalmat is létrehozott. Meghatározó sikereket ért el első farmersorozatával is. Első, kultikussá vált illata az Obsession (Megszállottság).

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok
10/09 Media Addict
10/11 Deszy könyvajánlója
10/13 Zakkant olvas
10/15 Könyvszeretet 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe